Welke hardlooprugzak past bij jou?

feb 17, 2021 | Blog

Hardlooprugzakken (hydratatievesten / racevesten) zijn een trend geworden onder weglopers en trail-lopers, die de mogelijkheid bieden om urenlang buiten te hardlopen zonder te hoeven stoppen voor water of bevoorrading. In plaats daarvan heb je alle benodigdheden binnen handbereik en stevig aan je lichaam bevestigen, wat overmatig stuiteren of ongemak voorkomt. Krijgt je dorst? Geen probleem. Er zijn gemakkelijk toegankelijke waterflessen in de holsters op uw borstbeen of een slang van de waterzak die aan uw rug is vastgebonden. Bovendien kun je voeding, lichtgewicht jassen en handschoenen in de achterste compartimenten of zakken meenemen.

Als je op zoek bent naar een nieuwe hardlooprugzak, hieronder nemen we je mee in een snel en duidelijk overzicht van de belangrijkste dingen om de juiste keuze te maken.

Wat loop je?
Eerst en vooral moet u beslissen voor welk type rennen u zich wilt voorbereiden. Korte afstand op de weg, lange afstand op de weg of trail-lopen. Bij elke inspanning past een ander product.

Korte afstand op de weg

Loop je vooral kortere afstanden op de weg (minder dan 40 minuten) heb je geen hardlooprugzak nodig. Dan adviseren we een hydratatieriem of heupriem te gebruiken, deze producten zijn handig om uw sleutels, smartphone, snacks of wat water mee te nemen tijdens het hardlopen.

Als je de afstanden gaat uitbreiden en langer dan een uur gaat hardlopen is het verstandig om te kijken naar een 2 tot 4 liter hydratatievest, dit moet meer dan genoeg zijn om u te verzekeren dat u gehydrateerd blijft. Wij adviseren een minimalistisch hardloopvest met een kleiner achter compartiment en soft flask flessen voor.

Trail-lopen

Trail-lopers moeten zelfvoorzienend zijn, meer dan weglopers. Het is niet alleen een kwestie van hydratatie, maar je moet je ook bewust zijn van je eigen veiligheid. Je zult benodigdheden mee moeten nemen die geschikt zijn voor de omgeving en omstandigheden. Voor sommige wedstrijden is een verplichte lijst met benodigdheden en uitrusting nodig om veiligheidsredenen.

Hoeveel capaciteit moet mijn hardlooprugzak hebben?

De vloeistofcapaciteit of de hoeveelheid water (of andere hydraterende drank), is de belangrijkste onderscheidende factor tussen vesten. Als we het hebben over de hydratatiecapaciteit, hebben we het specifiek over de totale hoeveelheid vloeistof die een vest kan bevatten met behulp van de bijgeleverde draagcontainers. Vaak kunnen in de vakken ook extra flessen of waterzak (reservoirs) worden geplaatst, die afzonderlijk kunnen worden aangeschaft.

Wij raden je aan een hardlooprugzak te kiezen in functie van de afstand die je zal afleggen en de hoeveelheid uitrusting die je mee wilt nemen. Zorg ervoor dat het hardloopvest voldoende ruimte heeft (gemeten in liters) om zaken als water, voedsel en extra kleding te dragen.

LooptijdRugzakcapaciteit
1 – 2 uur2 liter
2 – 3 uur2 – 6 liter
3 – 6 uur4 – 12 liter
6+ uur6+ liter

Beslis over flessen aan de voorkant of een waterzak aan de achterkant

De meeste vesten zijn klaar om water te dragen op een van de twee manieren: waterflessen die aan de voorkant van het vest worden opgeborgen of een hydratatiezak die in een vak op de rug past. Flessen kunnen gemakkelijker en sneller worden bijgevuld, maar uit een waterzak is makkelijker te drinken als je onderweg bent en heeft meestal een grotere capaciteit.

Voor langere runs die meer water nodig hebben, zal een waterzak (reservoir) je over het algemeen meer vloeistofcapaciteit geven. Voor extreem lange runs kun je een waterzak gebruiken in combinatie met flessen (bij de meeste vesten kun je het water aan beide kanten dragen). Hoeveel vloeistof je moet meenemen hangt vooral af van de duur van je run, de buitentemperatuur en of je onderweg kunt bijvullen.

Extra functies

Hardloop hydratatie vesten worden geleverd met een verscheidenheid aan verschillende functies die ze handiger en comfortabeler kunnen maken. Hier zijn enkele functies om rekening mee te houden als je een hardloop hydratatievest gaat aanschaffen:

Zakken: De meeste vesten hebben verschillende zakken voor veelgebruikte spullen, zoals gels, je telefoon en een extra laag. Kijk naar de positie van de zakken en zorg ervoor dat ze gemakkelijk te bereiken zijn; idealiter hoef je niet te stoppen met bewegen om een jas te pakken of een energie-gel te bereiken. Denk ook aan de zaksluitingen. Nathan gebruikt ritsen op sommige zakken om ervoor te zorgen dat belangrijke items er niet uit kunnen vallen tijdens het lopen.

Reflectievermogen: Alle Nathan vesten zijn voorzien van reflectie om je te helpen gezien te worden tijdens nachtritten, of dat nu is door tegenliggers of medelopers die koplampen dragen.

Ademend vermogen: Nathan rugzakken zijn gebouwd met een goed ademend vermogen. Kijk goed naar het rug paneel en de riemen die zich om de voorkant wikkelen voor mesh materialen die het ademend vermogen verbeteren.

Geschreven door Peter

0