Blogoverzicht

Kniepijn bij hardlopen

Kniepijn bij hardlopen

Hardlopen is en blijft een geliefde sport. Veel mensen doen het en het is een van de meest populaire sporten die minstens 1x per week zo’n 30 minuten op een gemiddelde intensiteit wordt gedaan.

Of je nu beginner bent met ongetrainde spieren of een ervaren runner die voor een marathon traint, iedereen kan last krijgen van een hardloopblessure.

De meest voorkomende blessure is aan de knieën bij hardlopers. Kniepijn bij hardlopen is erg vervelend en kan uitmonden in ergere klachten aan gewrichten, pezen, spieren en botten.

Buiten het feit dat het pijnlijk is om met knieklachten te lopen wordt het ook afgeraden door de meeste specialisten. Met de juiste oefeningen, rust en goede schoenen kun je het wel snel weer oppikken.

Gerelateerde producten

Welke hardloopschoenen zijn geschikt bij knieklachten

Onder hardlopers zijn knieklachten een veelvoorkomend probleem. Vaak wordt pijn in de knie tijdens hardlopen veroorzaakt door overbelasting, onjuiste looptechniek of het lopen met verkeerde hardloopschoenen.

Als je last hebt aan de knieen bij het hardlopen is het belangrijk om de juiste hardloopschoenen bij kniepijn te kiezen.

Maar, hoe weet je welke hardloopschoenen geschikt zijn bij knieklachten? Dat leggen wij je in dit artikel uit. Wat is kniepijn bij hardlopen precies?

Wij geven antwoord op vragen zoals:

Wat zijn de oorzaken van knieklachten?

Welke symptomen heeft pijn in de knie?

Hoe kies je de juiste hardloopschoenen bij knieklachten?

Hoe voorkom je dat je knieklachten krijgt tijdens het hardlopen?

 

Wat zijn knieklachten?

Heb je last van je knie tijdens of kniepijn na hardlopen? Alle pijn in de knie die je ervaart tijdens of na hardlopen zijn knieklachten, aan de buitenkant komt de pijn het meeste voor. Kniepijn tijdens het hardlopen kan optreden als gevolg van overbelasting. Wordt de pijn erger of intenser dan adviseren wij je een arts te raadplegen.

Sommige lopers hebben knieklachten aan de binnenkant van hun knieën. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Waarbij dit vaak snel opgelost kan worden door het dragen van corrigerende hardloopschoenen, ook wel antipronatie schoenen genoemd.

Overproneren is het doorzakken van de voetboog tijdens hardlopen en intensief wandelen. Omdat de enkels naar binnen zakken gaat de knie vanzelf mee en krijg je pijn aan de binnenkant. Een oplossing hiervoor kan zijn het dragen van corrigerende loopschoenen zoals antipronatie hardloopschoenen. Of een speciale inlegzool.

Neutrale hardloopschoenen in combinatie met inlegzolen zijn bij milde overpronatie aan te bevelen. Voor goed advies en de juiste schoenen voor jouw loopstijl kun je het beste langsgaan bij een van onze 5 De Hardloopwinkels.

oorzaken knieklachten bij hardlopen

 

Wat zijn de oorzaken van knieklachten?

De oorzaken van knieklachten door hardlopen kunnen heel divers zijn, maar meest voorkomend is toch wel overbelasting. Wanneer je te veel, te vaak en zonder rust aan het rennen bent bijvoorbeeld.

Een verkeerde looptechniek voor jouw specifieke bouw, stijve spieren en gewrichten, verkeerde schoenen of onderliggende blessures kunnen ook de oorzaak van knieklachten bij hardlopen zijn.

 

Symptomen knieklachten.

De meest voorkomende symptomen zijn stijve gewrichten en pijn in knie bij bewegingen zoals bij traplopen, hardlopen en fietsen. Hardlopen met kniepijn is vervelend en wij raden af om er niet mee door te lopen en zo erger te voorkomen.

Is de pijn branderig of heb je pijnscheuten, dan is er waarschijnlijk sprake van een ontsteking. Bij twijfel, raadpleeg een arts of fysiotherapeut om verdere complicaties te voorkomen.

Symptomen knieklachten | De Hardloopwinkel Blog

 

Hoe kies ik de juiste hardloopschoenen bij knieklachten?

Welke hardloopschoenen zijn nu eigenlijk het beste bij kniepijn?

Buiten de juiste looptechniek zijn dempende en stabiele hardloopschoenen de beste verlichters bij de meeste soorten kniepijn. Speciale schoenen voor hardlopen met een goede vering en demping, maar ook de juiste stabiliteit voor jouw voeten helpen ook erger voorkomen.

Hardloopschoenen zijn vaak gemaakt van softgel of foam materiaal dat meebeweegt met het lichaam tijdens het lopen. De demping in hardloopschoenen vangt de klappen op van het asfalt en verlicht de dreun op de knieën. Draag daarom nooit harde, stijve oude loopschoenen of te lichte hardloopschoenen bij knieklachten.

goede demping hardloopschoenen bij knieklachten

Kies een schoen met goede demping.

Hardloopschoenen hebben de beste demping voor hardlopers. Een goede demping is erg belangrijk bij het lopen met kniepijn. Je lichaam ondervindt veel schokken bij hardlopen op harde ondergrond als asfalt. Deze schok moet worden opgevangen door de zool van je schoen.

De druk op de knieën wordt door goede demping in schoenen verlicht. Verkeerde schoenen kunnen leiden tot vermoeidheid en pijn bij een intensieve sport als hardlopen. Kies daarom voor een schoen met goed dempende materialen zoals een dikke laag foam of gel cushioning om de kracht die ontstaat bij elke stap te absorberen.

Kies een schoen met goede stabiliteit.

Naast goede demping, is de stabiliteit net zo belangrijk bij het lopen met kniepijn. Door de ondersteuning van stabiele loopschoenen aan je voeten en knieën bescherm je de gewrichten tegen stabiliteitsverlies. Kies een hardloopschoen bij kniepijn die extra steun biedt in de middenvoet en op verschillende plekken rondom je hiel en voetzool, zo ben je verzekerd van de beste stabiliteit.

Hoe meer stabiliteit je schoen biedt, hoe meer de knie in balans is met het lichaam, hoe beter het is voor je knieën!

De Hardloopwinkel heeft een ruim assortiment stabiele hardloopschoenen bij kniepijn van de beste kwaliteit zoals hardloopmerken: ASICS, SAUCONY, HOKA, NEW BALANCE, ALTRA, MIZUNO en BROOKS.

Met bijvoorbeeld de Ghost van Brooks ben je verzekerd van een goede prijs/kwaliteit hardloopschoen die stabiliteit, soepelheid en voldoende demping geeft bij kniepijn.

 

Knieklachten en rugklachten

Een hardnekkige knieklacht kan ook uitwerking hebben op de rug en leiden tot rugklachten. Het menselijk lichaam is onbewust getraind om pijn te ontzien. Bij een knieklacht zul je, om minder pijn te ervaren, automatisch een andere houding aannemen.

Deze nieuwe onnatuurlijke houding kan zijn doorwerking hebben op andere delen in het lichaam en zo de rugklachten veroorzaken. Rugklachten kunnen verschillende oorzaken hebben, wil je meer weten? lees dan het blog; rugpijn bij hardlopen, wat kun je eraan doen?

 

Hoe voorkom je knieklachten bij hardlopen.

Knieklachten komen veel voor onder hardlopers en vooral beginners, ze zijn helaas niet altijd te voorkomen. Het is belangrijk om zodra je pijn krijgt eerst de beste hardloopschoenen voor knieklachten te kopen.

Bij De Hardloopwinkels werken deskundige vakmensen die al jarenlang ervaring hebben in het verkopen van de beste schoenen. Het is de meest voorkomende blessure en zal je daarom niet verbazen dat veel klanten die binnenlopen zeggen “ik heb last van mijn knieën tijdens het hardlopen”.

Gelukkig is in de meeste gevallen hier direct een oplossing voor, na een goede analyse kun je je weg weer vervolgen.

Hardloopspecialist bij knieklachten

Naast een loopanalyse, antwoorden op enkele vragen en de beste keuze in hardloopschoenen voor jou, kan deze deskundige verkoper je ook doorverwijzen naar de juiste specialist.

Bij kniepijn en hardlopen is naast goede hardloopschoenen ook nog van belang om rekening te houden met:

  • probeer zo veel mogelijk op een vlak stuk weg of verharding te lopen. Dit helpt om schokken die ontstaan door stuiteren of opzij stappen in de knie te minimaliseren;
  • verminder je loopafstand geleidelijk;
  • neem voldoende rust tussen je trainingen, minimaal enkele dagen;
  • doe een goede warming-up en stretch voordat je begint.

 

Hoe kun je knieklachten bij hardlopen verlichten.

Het verlichten van knieklachten kun je door naast goede hardloopschoenen ook een degelijke warming-up te doen voordat je begint met lopen. Deze bestaat uit enkele minuten zachtjes dribbelen om warm te worden en stretching oefeningen om je spieren op te warmen.

Dé beste remedie tegen kniepijn hardlopen is rust. En dat betekent dus extra rust inbouwen tussen de trainingen in de vorm van enkele dagen niet hardlopen of intensief sporten. Hardlopen en kniepijn zijn geen fijne combinatie, daar je de knieën intensief gebruikt bij hardlopen om je balans op het wegdek te behouden.

Luister altijd goed naar je lichaam bij blessures en klachten door hardlopen. Gaan de klachten na rust niet over? Raadpleeg dan een specialist.

 

Wat is een lopersknie? 

Bij pijn aan de buitenkant knie spreken we ook vaak van een lopersknie. De lopersknie is een overbelastings blessure waarbij de pijn tijdens de inspanning ontstaat en ook blijft.

Een lopersknie komt regelmatig voor bij hardlopers, ongeveer rond de 10% van alle lopers heeft er (wel eens) last van. Vanwege de intensiteit van deze sporten komt kniepijn dan ook het meest voor bij hardlopers, wandelaars, wielrenners en fietsers.

De belangrijkste symptoon van een lopersknie is de kniepijn na hardlopen aan de buitenzijde, maar ook tijdens hardlopen kan deze pijn al aanwezig zijn. De irritatie kan dof of scherp zijn en wordt meestal erger als de intensiteit van het lopen toeneemt in aantallen kilometers of het zwaarder wordt. Met rust en een rustig opbouwschema is de lopersknie vaak snel weer over.

 

Hoe herken je of je een lopersknie hebt?

De lopersknie pijn komt opzetten tijdens (hard)lopen of fietsen en zit aan de buitenkant van de knieën. In het beginstadium ontstaat deze kniepijn vaak na hardlopen van een bepaalde langere afstand (meestal rond de 8km) en trekt weg na een periode van rust.

Als de blessure heviger is, kunnen de knieklachten tijdens hardlopen al optreden en ook langer aanhouden.

 

Oorzaken lopersknie

Het niet opbouwen van de looptrainingen, een verkeerde techniek en lopen op onregelmatig terrein zijn de meest voorkomende oorzaken van een lopersknie.

Daarbij speelt het dragen van goede, stabiele en dempende hardloopschoenen natuurlijk ook een belangrijke rol.

Verminderde kracht of disbalans in de benen en heupen kunnen deze kniepijn ook nog veroorzaken. Mensen die hun knie overstrekken (hyperextensie) hebben vaak ook een groter risico op knieklachten.

 

Hoe ontstaat een lopersknie?

Aan de buitenzijde van het been loopt langs het bovenbeen een lange peesplaat, die vast zit onderaan de knieschijf en het onderbeen. Deze peesplaat zorgt voor het zijwaarts bewegen van het dijbeen en houdt je bovenbeen en bekken stabiel bij wandelen en hardlopen.

lopersknie blog De Hardloopwinkel

Aan de buitenzijde van de knie loopt het peesblad over een uitstekend deel van het bovenbeenbot (femurcondyl), wanneer de knie licht gebogen is.

Door druk van die band op dit bot, raakt het weefsel onder geïrriteerd. Dit kan een ontsteking veroorzaken wat ook weer pijn met zich meebrengt. Bij een toename van sportintensiteit kan deze overbelastings blessure worden uitgelokt, of verergeren.

Men denkt dat een lopersknie ook wel runners knee genoemd wordt veroorzaakt wordt door een disbalans van de spieren die de knie ondersteunen. Ook mechanische fouten die slechte knie beweging veroorzaken of een verkeerde loopstijl kunnen een oorzaak zijn.

 

Knieklachten en shin splint is er een verband?

Shin splint is een verzamelnaam voor klachten in het onderbeen die vaak te maken hebben met het scheenbeen en de fascia (scheenbeenvlies). Een klacht die ontstaat bij het te snel opbouwen, hierdoor komt er te veel druk op het scheenbeenvlies waardoor een irritatie ontstaat die kan uitgroeien tot een ontsteking.

Een andere oorzaak van knieklachten kan een overbelasting aan de binnenzijde of buitenzijde van het been zijn. Bijvoorbeeld doordat je op verkeerde hardloopschoenen hardloopt die te weinig ondersteuning bieden bij het over of onder proneren.

Deze overbelasting kan ook zorgen voor een klacht aan het onderbeen zoals shin splints. Wil je meer weten over scheenbeen klachten? lees dan ook ons blog;  shin Splints wat nu?

 

Last van knie en beginnen met hardlopen?

Bij beginnende hardlopers en te snelle sporthervatting na ziekte of vakantie kunnen knieklachten ontstaan. Vaak gaat men te hard van start en hebben de knieën geen tijd om te wennen aan de belasting.

Het is dan ook heel heel belangrijk om altijd rustig op te bouwen met een hardloopschema, zelfs als je al een topconditie hebt!

Klik op dit 5km hardloopschema om het hardlopen (weer) rustig op te bouwen:

5 KM hardloopschema

Met een opbouw schema voor hardlopen bouw je de intensiteit rustig op, kunnen de knieën wennen en de spieren eromheen sterker worden. Daarbij zijn er meerdere rustdagen in een opbouw schema ingelast, die knieklachten kunnen voorkomen. Rust is de beste remedie tegen knieklachten hardlopen.

Naast een opbouwschema zijn ook goede schoenen voor hardlopen het belangrijkste om knieklachten te voorkomen of te verlichten. Goede dempende hardloopschoenen met de juiste stabiliteit en eventuele ondersteuning zorgen ervoor dat de knieën ontlast worden van de schokken.

 

Knieklachten door hielspoor?

Er is geen direct verband tussen knieklachten die ontstaan en hielspoor klachten. Echter is het wel zo dat met hielspoor pijn de belasting in het lichaam verandert.

Hielspoor wordt over het algemeen ervaren als een zeer pijnlijke blessure. Het ontzien van deze pijn kan resulteren in een overbelasting van andere gewrichten waardoor scheenbeen- en knieklachten op de loer liggen.

Lees meer informatie in dit blog; hielspoor wat is het? En wat kun je er tegen doen?

 

Mag je hardlopen met kniepijn?

Hardlopen met kniepijn is niet verstandig om te blijven doen als je net begonnen bent. Er is een duidelijke irritatie aanwezig die door rust eerst weg zal moeten gaan, luister altijd naar je lichaam.

Het advies is om de training aan te passen (opbouwen) of tijdelijk te stoppen met lopen bij knieklachten. Eventueel een vervangende sport waarbij het bovenlichaam kan worden getraind is een prettige tijdelijke oplossing.

Nieuwe dempende schoenen die stabiel zijn helpen het beste tegen kniepijn, kies de beste hardloopschoenen bij kniepijn samen met een specialist, zoals De Hardloopwinkel.

Wanneer moet je een arts gaan raadplegen bij kniepijn door hardlopen?

De meeste kniepijn hardlopen onder hardlopers kan met rust, ijs en stretching snel overgaan.

Als de kniepijn niet zo heftig is maar wel langer dan een week aanhoudt, wordt je geadviseerd om advies in te winnen bij een specialist. Je arts of een fysiotherapeut kan advies geven over oefeningen die je helpen met het herstel. Ook kan de deskundige medewerker van De Hardloopwinkel advies geven of eventueel doorverwijzen, maak nu direct een afspraak voor een loopanalyse in De Hardloopwinkel Den Haag, Bodegraven, Leiden, Noordwijkerhout of Rotterdam.

Is de pijn in jouw knie echter heftig of is de knie helemaal opgezwollen dan zou je direct een arts moeten raadplegen. De arts kan je na onderzoek door verwijzen naar een orthopeed of verder onderzoek.

 

Relevante blogs:

Blog: Shin Splints wat nu?

Blog: Rugpijn bij hardlopen, wat kun je eraan doen?

Blog: Hielspoor wat is het? En wat kun je er tegen doen?

Blog: hardlopen en achillespeesklachten

Blog: hardlopen en pijn in heupen

Hardloopadvies: Hardloopblessures behandelen en voorkomen

 

Vragen?

    Bel met de webshop klantenservice

    App met de webshop klantenservice

    webshop@dehardloopwinkel.nl

 

Populairste blogs

Hallux Valgus klachten bij hardlopen

Hardlopen kan zeker met een Hallux Valgus, het komt vaker voor onder lopers dan je denkt. Als je geen pijn hebt is het voldoende om ervoor te zorgen dat de voet...

Hielspoor uitleg, symptomen en oplossingen

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt door overbelasting of doorgezakte voeten.

Kniepijn bij hardlopen

Iedereen krijgt wel eens last van een blessure. Kniepijn komt vaak voor bij hardlopers, wat kun je ertegen doen en mag je door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Rugklachten bij hardlopen?

Rugpijn komt vaker voor bij hardlopers, de belasting van de straat op je onderrug is behoorlijk bij hardlopen. Mag je met rugpijn door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Hardlopen en achillespeesklachten

Achillespeesklachten komen vaker voor onder hardlopers dan je denkt. Wat zijn de symptonen en kun je ertegen doen? Lees meer hierover in dit artikel.

Hardlopen en pijn in heupen

Er zijn verschillende oorzaken van pijn in heupen bij hardlopen en wandelen. Het komt vaker voor dan je denkt! Hoe kun je heupblessures voorkomen en behandelen? Lees meer...

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints? En wat kun je er aan doen om ze te verlichten en te voorkomen? Frank (ervaringdeskundige) legt uit.

Hardlopen in de regen en beste tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Hardlopen in de kou ontdek 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Lees hier dé 10 tips bij hardlopen in de kou en ga lekker naar buiten!

Herstellen na hardlopen, hoe doe je dat?

Om blessures te voorkomen is goed herstellen na hardlopen een belangrijk gegeven. Het helpt ook bij het verhogen van je prestaties, hoe? dat lees je in onderstaand info artikel.

Welke Garmin past bij mij?

Welke Garmin sporthorloge geschikt is voor hardlopen bepaal je aan de hand van je uiteindelijke doelen en type sport die je beoefent. Wij helpen je met het maken van de juiste keuze..

Hier vind je dé tips voor hardlopen in de zomer

De meeste hardlopers zijn "mooi weer" lopers. Is het écht warm buiten? Dan valt dat vaak vies tegen. Zweten, snel moe en niet vooruit te branden in die hitte. Daarom worden de meeste mar…

Welke hardloopschoenen als beginner kiezen?

Als je begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen om…

Marcel's 25 beste tips voor trailrunning

Je bent soms een hele dag onderweg en als je moet dan moet je... "mijn beste tip voor trailers is dan ook: neem zakdoekjes mee" Lees snel meer over de beste trailtips van Marcel.

Platvoeten of holvoeten, welke hardloopschoenen?

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hardlooprugzak hoe gebruiken? beste tips

Hardlooprugzakken (hydratatievesten / racevesten) bij het lopen van lange afstanden kun je eigenlijk niet zonder. Maar hoe gebruik je een hardlooprugzak? Lees snel verder

Welke veterstriktechnieken zijn er?

Je hebt de juiste schoenen maar toch zitten ze niet optimaal aan de voeten. Jouw hiel zit niet vast, of de schoen knelt wat aan de zijkant. Veter striktechnieken kunnen helpen...

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om de test te doen. Kun je op meer dan 2 vragen met JA antwoorden? dan zijn je h…

Tips voor je volgende halve marathon

Halve marathon tips zijn goed om blessures te voorkomen. Vast ten overvloede maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden: een veelgemaakte fout is dat (beginnende) hardlopers te snel en t…

Hardlopen met Inlegzolen hoe zit dat?

Je voet bevat 26 botjes, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren. We staan, lopen, springen en sporten en dagelijks maken we zo’n tienduizend stappen!

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Klanten beoordelen ons met een 9,2