Blogoverzicht

Hardlopen en achillespeesklachten

Pijn aan de achillespees is één van de meest voorkomende klachten onder lopers en uit zich vooral in een zeurende pijn.

De achillespees zit aan de achterkant van de enkels. Deze achillespees verbindt de kuitspieren met de hiel en is gevoelig voor blessures door overbelasting, met name bij hardlopen. De impact van hardlopen op de pezen en spieren van het menselijk lichaam is dusdanig groot dat dit kan leiden tot ontstekingen en irritaties.

Doordat je met hardlopen landt op 1 been, anders dan bij wandelen, moet o.a. de achillespees extra hard werken om te zorgen dat je in balans blijft. Dit zorgt voor een extra belasting van de spieren en pezen in het gebied rond het onderbeen en de enkels.

Wat zijn oorzaken van achillespeesklachten

Er zijn verschillende oorzaken voor achillespeesklachten:

  • standsafwijking van de voet
  • overgewicht
  • slechte doorbloeding van de pees (naarmate leeftijd toeneemt)
  • afname van de spierkracht van de kuiten
  • overbelasting

Wij adviseren om maatregelen te nemen in geval van achillespeesklachten bij hardlopen en te luisteren naar je lichaam. Hiermee kun je erger voorkomen. Door een goede warming-up te doen voor het hardlopen en een rustige opbouw in kilometers kan erger worden voorkomen.

In deze blog geven we tips voor achillespeesklachten bij hardlopen en zorgen we ervoor dat je lekker kunt blijven rennen zonder vervelende blessures.

 

Wat zijn de symptomen van achillespeesklachten?

Pijn in de achillespees kan zich voordoen in rust, als startpijn in de ochtend en bij bewegen of intensief sporten.

Als je onderstaande symptomen ervaart bij het begin van de training of na een rustperiode raden wij aan om de trainingsintensiteit te verminderen en voldoende rust te pakken.

Symptomen van achillespees klachten kunnen zijn:

  • pijn of stijfheid in de pees aan achterzijde enkels
  • zwelling
  • roodheid of warmte rond de pees

Neem contact op met een arts of fysiotherapeut voor een behandelplan als de klachten niet verminderen na rust.

 

Achillespeesklachten hardlopen voorkomen hoe doe je dat?

Doe rustig aan bij pijn aan de achillespees, loop minder vaak in de week en minder intensief. Rust is de beste remedie tegen hardloopblessures, het lichaam heeft die tijd nodig om te herstellen. Pezen genezen langzamer. Het voorkomen van blessures bij hardlopen is lastig, maar neem voldoende rust (minimaal 2 weken niet hardlopen) zodra je iets voelt. Gaat het na rust niet over? Ga dan naar een specialist.

Zeurende pijn achillespees tijdens hardlopen.

Een teken van een beginnende blessure is een zeurende pijn aan de achillespees tijdens het hardlopen. Het is onverstandig om daar mee door te lopen, dat kan het alleen maar verergeren en blijvende schade veroorzaken. Door rust te nemen krijgt de pees van de achilles kans om te herstellen. Ook kunnen andere sporten zoals fietsen of zwemmen helpen, deze sporten zijn minder belastend voor de achillespees.

achillespeesklachten bij traplopen | De Hardloopwinkel blog

Achillespees pijn bij traplopen.

Niet alleen bij hardlopen maar ook andere activiteiten zoals traplopen kan je pijn ervaren aan de achillespees. Bij een zeurende pijn achilles bij traplopen is dat een teken van overbelasting of een beginnende blessure.

Probeer bij traplopen de voeten recht naar voren te zetten, in plaats van de voeten naar binnen of buiten te draaien. Dit kan helpen de klachten te verminderen doordat de druk op de achillespees minder is.

 

Hardlopen met achillespeesklachten verstandig?

Wanneer je besluit om ondanks pijn in je achillespees toch te blijven hardlopen adviseren wij om een lagere trainingsintensiteit aan te houden. Het is niet verstandig om te blijven lopen met achillespeesklachten, daar hardlopen het meest belastend is voor de pezen en spieren.

Bouw het hardlopen langzaam op ga niet te hard van start of ga wandelen, kijk het aan en stop als het pijnlijk is. Luister naar je lichaam en neem enkele dagen rust tussen de hardlooptrainingen , dit zorgt voor een sneller herstel van de pees.

Neem pijn achillespees hardlopen serieus en loop er niet te lang mee door. Raadpleeg een arts of specialist bij aanhoudende pijn of zwellingen.

Achillespeesklachten en hardlopen | De Hardloopwinkel

Tips voor hardlopen met achillespeesklachten.

Wij geven hier enkele tips die je kunt opvolgen als je wil blijven hardlopen met pijn in de achillespees:

Zorg dat je een goede warming up doet

Met een goede warming up voordat je gaat hardlopen voorkom je dat je start met “koude en stijve spieren” Dribbel eerst een paar minuten en doe enkele stretch oefeningen.

Doe rustig aan met de kilometers

Maak minder meters dan normaal en verminder de intensiteit van de looptrainingen. Loop minder kilometers per week en hou voldoende rust tussen de sessies, minimaal 48 uur. Heuveltrainingen en intervaltrainingen zijn niet verstandig bij achillespeesklachten en hardlopen.

Verbeter de flexibiliteit met oefeningen

Een fysiotherapeut kan adviseren in de beste oefeningen voor deze specifieke klachten. Met deze oefeningen wordt de kracht en flexibiliteit van de achillespees verbeterd.

Draag de beste hardloopschoenen

Kies hardloopschoenen met voldoende demping en ondersteuning bij achillespijn. Het dragen van de beste schoenen voor jouw voeten bij hardlopen is belangrijk bij het voorkomen van achillespees klachten. Lees hieronder meer over de beste schoenen bij achillespees klachten.

Koelen van het gebied rond achillespees

Bij pijn en zwelling kan koelen met ijs enige verlichting brengen van de achillespees. Leg een ijszak op het pijnlijke deel, gebruik een handdoek om het eromheen te wikkelen. Koelen van de achillespees kun je meerdere keren per dag doen, gedurende 15-20 minuten.

Luister naar je lichaam

Dit kunnen we niet vaak genoeg herhalen! Bij aanhoudende pijn of ongemakken in het lichaam raden wij aan te stoppen met sporten en contact met een specialist op te nemen.

 

Welke hardloopschoenen bij achillespeesklachten dragen?

Goed dempende hardloopschoenen kunnen een groot verschil maken bij achillespees klachten. Verkeerde loopschoenen kunnen leiden tot overbelasting en extra druk op de achillespees. Het dempend materiaal van verouderde hardloopschoenen droogt uit na enkele tijd en wordt hard als beton op de straat. Dit kan de pijn verergeren waardoor goed herstel langer gaat duren.

Om de druk te verlichten en pijn te voorkomen kan het kiezen van de juiste hardloopschoenen voor achillespeesklachten echt helpen. De beste keuze zijn loopschoenen met voldoende demping om zo de impact te verminderen op de voet en achillespees.

Hoka hardloopschoenen voor achillespees klachten

 

HOKA hardloopschoenen worden vaak aanbevolen aan lopers met allerlei hardloopblessures. Deze toplevel hardloopschoenen hebben extra dikke zolen die de impact verminderen op het harde asfalt en zo pijn verlichten. Menig hardloper is weer gaan genieten van het sporten door het dragen van deze Hoka loopschoenen.

Goede hardloopschoenen achillespeesklachten kunnen de Hoka Clifton neutrale runningshoes zijn.

Er zijn ook zolen te koop die de druk op de achillespees verminderen en meer ondersteuning bieden op de voor jouw voeten benodigde plekken. Wil je meer weten over welke inlegzolen je kunnen helpen met je achillespees klachten lees dan ons blog: hardlopen met inlegzolen hoe zit dat? Let op bij het kopen van hardloopschoenen dat de achillespees voldoende steun krijgt in de hiel.

Een hardloopschoen waarbij de enkel met achillespees recht in de schoen is de beste optie. Dit is bij iedere loper anders, laat daarom bij twijfel eerst een loopanalyse maken bij de hardloopspecialist.

 

Loopanalyse voor beste hardloopschoenen bij achillespees pijn.

Ga langs bij 1 van De Hardloopwinkels om de beste hardloopschoenen bij achillespees klachten te kopen. Deze specialisten hebben veel ervaring in het aanmeten van schoenen en gaan vaak in overleg met sportfysio’s bij hardloopblessures. Overleg met de specialist bij De Hardloopwinkel om de beste hardloopschoenen aan te schaffen die bij jouw specifieke blessure horen.

Kortom, heb je achillespeesklachten bij hardlopen? Dan is het belangrijk om de juiste loopschoenen te kiezen.

 

Stoppen met hardlopen bij blessure?

Een blessure hoeft niet het einde van jouw hardloop carrière te betekenen. Het is niet prettig lopen met achillespeesklachten maar zeker niet onmogelijk. Met goede voorzorgsmaatregelen en de juiste behandeling kun je nog heel lang door blijven lopen.

Luister naar het lichaam en volg de tips en adviezen van een specialist op om verdere schade te voorkomen. Lees meer over hardloopblessures behandelen en/of voorkomen in dit uitgebreide informatieve hardloopadvies artikel.

Een blessure kun je overwinnen en zo snel weer met de juiste instelling terugkeren naar je favoriete sport, en die van ons ;) namelijk hardlopen...

 

Relevante blogs:

Blog: hardlopen met inlegzolen hoe zit dat?

Blog: Shin Splints wat nu?

Blog: Rugpijn bij hardlopen, wat kun je eraan doen?

Blog: Hielspoor wat is het? En wat kun je er tegen doen?

Blog: kniepijn bij hardlopen, wat kun je eraan doen?

Hardloopadvies: Hardloopblessures behandelen en voorkomen

 

Vragen?

    Bel met de webshop klantenservice

    App met de webshop klantenservice

    webshop@dehardloopwinkel.nl

 

Populairste blogs

Hallux Valgus klachten bij hardlopen

Hardlopen kan zeker met een Hallux Valgus, het komt vaker voor onder lopers dan je denkt. Als je geen pijn hebt is het voldoende om ervoor te zorgen dat de voet...

Hielspoor uitleg, symptomen en oplossingen

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt door overbelasting of doorgezakte voeten.

Kniepijn bij hardlopen

Iedereen krijgt wel eens last van een blessure. Kniepijn komt vaak voor bij hardlopers, wat kun je ertegen doen en mag je door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Rugklachten bij hardlopen?

Rugpijn komt vaker voor bij hardlopers, de belasting van de straat op je onderrug is behoorlijk bij hardlopen. Mag je met rugpijn door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Hardlopen en achillespeesklachten

Achillespeesklachten komen vaker voor onder hardlopers dan je denkt. Wat zijn de symptonen en kun je ertegen doen? Lees meer hierover in dit artikel.

Hardlopen en pijn in heupen

Er zijn verschillende oorzaken van pijn in heupen bij hardlopen en wandelen. Het komt vaker voor dan je denkt! Hoe kun je heupblessures voorkomen en behandelen? Lees meer...

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints? En wat kun je er aan doen om ze te verlichten en te voorkomen? Frank (ervaringdeskundige) legt uit.

Hardlopen in de regen en beste tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Hardlopen in de kou ontdek 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Lees hier dé 10 tips bij hardlopen in de kou en ga lekker naar buiten!

Herstellen na hardlopen, hoe doe je dat?

Om blessures te voorkomen is goed herstellen na hardlopen een belangrijk gegeven. Het helpt ook bij het verhogen van je prestaties, hoe? dat lees je in onderstaand info artikel.

Welke Garmin past bij mij?

Welke Garmin sporthorloge geschikt is voor hardlopen bepaal je aan de hand van je uiteindelijke doelen en type sport die je beoefent. Wij helpen je met het maken van de juiste keuze..

Hier vind je dé tips voor hardlopen in de zomer

De meeste hardlopers zijn "mooi weer" lopers. Is het écht warm buiten? Dan valt dat vaak vies tegen. Zweten, snel moe en niet vooruit te branden in die hitte. Daarom worden de meeste mar…

Welke hardloopschoenen als beginner kiezen?

Als je begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen om…

Marcel's 25 beste tips voor trailrunning

Je bent soms een hele dag onderweg en als je moet dan moet je... "mijn beste tip voor trailers is dan ook: neem zakdoekjes mee" Lees snel meer over de beste trailtips van Marcel.

Platvoeten of holvoeten, welke hardloopschoenen?

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hardlooprugzak hoe gebruiken? beste tips

Hardlooprugzakken (hydratatievesten / racevesten) bij het lopen van lange afstanden kun je eigenlijk niet zonder. Maar hoe gebruik je een hardlooprugzak? Lees snel verder

Welke veterstriktechnieken zijn er?

Je hebt de juiste schoenen maar toch zitten ze niet optimaal aan de voeten. Jouw hiel zit niet vast, of de schoen knelt wat aan de zijkant. Veter striktechnieken kunnen helpen...

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om de test te doen. Kun je op meer dan 2 vragen met JA antwoorden? dan zijn je h…

Tips voor je volgende halve marathon

Halve marathon tips zijn goed om blessures te voorkomen. Vast ten overvloede maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden: een veelgemaakte fout is dat (beginnende) hardlopers te snel en t…

Hardlopen met Inlegzolen hoe zit dat?

Je voet bevat 26 botjes, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren. We staan, lopen, springen en sporten en dagelijks maken we zo’n tienduizend stappen!

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Klanten beoordelen ons met een 9,2