Blogoverzicht

Sporten met een hartslagmeter

De beste tips over het gebruik van een hartslagmeter om de pols of als borstband vind je hier:

Gerelateerde producten

Tip 1: conditie opbouwen met een hartslagmeter

Als je loopt met een hartslagmeter kun je het beste trainen tussen de 70-80% van je maximale hartslag om je conditie op te bouwen. Langere sessies hardlopen in deze zone trainen je hartspieren waardoor je naar verloop van tijd minder slagen nodig hebt om dezelfde hoeveelheid bloed rond te pompen.

Je hart wordt efficiënter en krachtiger, en hierdoor kun je zwaardere trainingen gemakkelijker aan. Het duurt vaak zo’n 6 weken voordat je een verbetering in je conditie gaat merken bij hardlopen met een hartslagmeter. Hoe je achter je maximale hartslag komt vertellen we bij tip 3.

Belangrijke artikelen om dit te kunnen meten zijn hartslagmeters, lees meer informatie over welke Garmin horloge je moet kiezen in dit blog.

Meer keuze en topadvies in sport horloges vind je in deze 5 Hardloopwinkels in Nederland.

 

Tip 2: meten van progressie

Met een hartslagmeter kun je heel goed jouw progressie monitoren. Tegenwoordig vertellen veel hardloop-apps en sporthorloges je zelf al of je conditie beter wordt. Maar je kunt het ook zelf in de gaten houden door te kijken naar je resultaten.

Wanneer je bijvoorbeeld in week 1 een rondje van 10 kilometer loopt in 58 minuten met een gemiddelde hartslag van 155 slagen per minuut, en je na een aantal weken hetzelfde rondje met dezelfde intensiteit loopt en je een paar minuten sneller bent is dat een heel goed meetbaar resultaat.

Andersom geldt het ook. Wanneer je datzelfde rondje van 10 kilometer in ongeveer 58 minuten rent en je gemiddelde hartslag een paar slagen lager is. Ook in dit geval is het perfect meetbaar wat je vorderingen zijn.

 

Tip 3: lopen op je omslagpunt

Naar onze mening is het lopen rond je omslagpunt een van de mooiere functies als je traint op hartslag. Het omslagpunt is een hartslagwaarde wat je maximaal ongeveer 60 minuten kunt volhouden. De ene loper haalt dan net 10 kilometer, de ander legt zelfs 15 kilometer of meer af.

Wanneer je boven het omslagpunt komt kan jouw lichaam de afvalstoffen die ontstaan bij de energieverbranding niet meer goed afvoeren waardoor je verzuurt.

Je krijgt zware benen en begint meer te hijgen. Rond je omslagpunt trainen is ontzettend goed om je lichaam te trainen om een hoger tempo langer vol te houden. Ideaal als je graag lange afstanden doet.

Het omslagpunt kun je het beste opmeten bij een inspanningstest bij een sportarts. Het wordt dan nauwkeurig gemeten en precies bepaald.

Wil je het zelf ongeveer bepalen kun je een 10 kilometerwedstrijd lopen op een hard maar gelijkmatig tempo, de hartslag die je dan hebt is dan om en nabij je omslagpunt en geeft een goede richtlijn voor je trainingen. Op basis van het omslagpunt worden namelijk alle andere hartslagzones bepaald.

 

Tip 4: rustig trainen

De meeste hardlopers trainen te hard of te veel voor wat zij op dat moment aankunnen. Door op hartslag te trainen kun je altijd in de gaten te houden hoe intensief de training is. Het grootste aandeel, ongeveer 80%, van de trainingen moeten op 80% van je maximale hartslag of lager.

Heb je een maximale hartslag van 190 dan train je dus de meeste kilometers in een hartslag van 152 slagen per minuut of lager. Deze zone is het belangrijkst bij het opbouwen van conditie en uithoudingsvermogen. De overige 20% van je kilometeromvang kun je intervallen en tempo’s doen.

 

Tip 5: bepalen van hartslagzones

Het is belangrijk om gevarieerd en in verschillende tempo’s te trainen zodat je jouw lichaam niet eenzijdig belast.

Wanneer je traint op hartslag kun je makkelijk in verschillende zones trainen. Tijdens het lopen kun je direct zien in welke zone je loopt en of je dus te snel gaat of niet. In het begin kan het lastig zijn om dit aan te voelen maar op een gegeven moment wen je eraan. De horloges van Garmin en Polar helpen je om de juiste zones te bepalen.

Een basisregel om je maximale hartslag te bepalen is 220 minus je leeftijd, echter is dit vrij achterhaalt want iedereen heeft een andere maximale hartslag. Als je het specifiek wilt weten kun je het beste een inspanningstest doen bij een sportarts. Maar voor een grove schatting kan het prima werken.

Ben je 40 jaar, dan is je maximale hartslag 180 en daarvan 80% is 144 slagen per minuut. Het grootste gedeelte van jouw trainingen loop je dan niet hoger dan deze hartslag.

Hartslagzone | De Hardloopwinkel Webshop

Tip 6: wat zegt je rusthartslag?

Jouw hartslag in rust zegt heel erg veel over je fitheid en herstel. In de ochtend als je net wakker wordt kun je jouw rusthartslag aflezen. Garmin en Polar houden dit ook dagelijks bij een grafiek en zo kun je goed bijhouden hoe het verloop is.

Heb je zwaar getraind, slecht geslapen of alcohol gedronken dan kan je rusthartslag wat hoger zijn en is het aan te raden om een rustdag te nemen of een activiteit met lage intensiteit te doen. Sommige horloges geven dit ook per dag als advies aan. Hoe beter je getraind bent hoe lager je rusthartslag is. Maar ook dit is per persoon verschillend.

 

Tip 7: hartslag meten op de pols of met borstband?

Tegenwoordig hebben veel horloges een hartslagmeter op de pols. Een hartslagmeter op de pols heeft een andere technologie dan de bekende borstband.

De hartslagmeterband die je om de borst doet kun je tegenwoordig ook los aanschaffen. Deze zijn compatibel met de meeste smartphones en gps horloges.

klik hier om een borstband met hartslagmeting te bekijken.

De meeste hardlopers ervaren geen enkel probleem bij polsmeting maar soms kan het zijn dat een borstband net wat accurater is doordat het signalen anders oppakt.

Bij een polsmeter mag er namelijk geen licht bij komen en wanneer het regent of je zweet veel kan dit misschien ook van invloed zijn. Door je horloge strak te dragen zorg je ervoor dat deze goed aansluit en beter kan meten. Dus als je veel waarde hecht aan een accurate meting kun je een borstband uitproberen. Deze zijn er ook in verschillende uitvoeringen voor bijvoorbeeld in het water.

Maar uiteindelijk gaat het voor veel hardlopers over het totaalplaatje. Als het gevoel van de training goed is en de hartslag geeft ‘ongeveer’ het juiste aan, dan is dat iedere training vergelijkbaar. Het is hetzelfde als jezelf wegen op verschillende weegschalen, dat geeft steeds een andere waarde.

Als je jouw trainingen altijd met dezelfde polsmeter bijhoudt geeft dat ook resultaten die je goed met elkaar kunt vergelijken.

 

Hardlopen en afvallen op basis van hartslag?

Wist je dat een sporthorloge en hartslagmeting juist goed kan helpen bij het afvallen? Met wandelen en hardlopen afgewisseld door middel van het volgen van een opbouwschema zorg je dat je uithoudingsvermogen en vetverbranding verbetert.

Een GPS sporthorloge met hartslagmeter laat je realtime zien hoe hard je wandelt of hoeveel kilometers je hebt gelopen vandaag, maar leest dus ook gelijk je hartslag uit.

De ideale hartslagfrequentie voor afvallen is hardlopen op 60% van je maximale hartslag. Bij een hoger tempo dan zone D2 werk je namelijk vooral aan je conditie en minder aan de vetverbranding. Lees ook eens dit uitgebreide artikel met de beste tips over afvallen en hardlopen.

 

Tip 8: nog meer verschillende functies

Naast alle bovenstaande functies van een hardloophorloge met GPS is het ook een leuke tool om je sport mee te verrijken. Zo kun je met een GPS tracker geweldige hardlooproutes ontdekken en lopen, lees hierover meer in de blog van Frank: Hoe maak je een hardlooproute?

De GPS sporthorloges van tegenwoordig worden steeds uitgebreider. Je kunt er niet alleen meer GPS en tijd mee bijhouden. In combinatie met hartslag meet jouw horloge je VO2max, je stress, slaap, herstel, etc. Ook kun je met een hartslagband een geautomatiseerde test uitvoeren om je omslagpunt te bepalen.

En sommige horloges geven vanzelf aan wanneer ze een nieuw omslagpunt hebben gevonden. Dit wordt allemaal mogelijk gemaakt door de hoeveelheid data die een hartslagmeter kan registeren en de verschillende formules die er op los geslagen worden.

Met een borstband kun je ook verschillende hardloopdynamiek waardes meten, waaronder grondcontacttijd, balans tussen links en rechts en hoeveel verticale beweging je maakt bij iedere stap.

Kortom; zoveel mogelijkheden en voordelen om eens mee aan de slag te gaan als je serieus wilt trainen! 

In de review van Thijs over de Garmin Forerunner 255 ontdek je nog meer over de functies van deze sporthorloges.

hardloophorloges

 

Meer keuze en advies in GPS horloges voor hartslagmeting bij hardlopen of fietsen vind je in 1 van de 5 De Hardloopwinkels.

Kom langs in 1 van De Hardloopwinkels voor meer informatie en advies over gebruik van hartslagmeting bij hardlopen.

 

Relevante blogs:

Blog: welke Garmin horloge kiezen

Blog: afvallen en hardlopen

Blog: hoe maak je een hardlooproute?

 

Vragen?

    Bel met de webshop klantenservice

    App met de webshop klantenservice

    webshop@dehardloopwinkel.nl

 

Populairste blogs

Hallux Valgus klachten bij hardlopen

Hardlopen kan zeker met een Hallux Valgus, het komt vaker voor onder lopers dan je denkt. Als je geen pijn hebt is het voldoende om ervoor te zorgen dat de voet...

Hielspoor uitleg, symptomen en oplossingen

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt door overbelasting of doorgezakte voeten.

Kniepijn bij hardlopen

Iedereen krijgt wel eens last van een blessure. Kniepijn komt vaak voor bij hardlopers, wat kun je ertegen doen en mag je door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Rugklachten bij hardlopen?

Rugpijn komt vaker voor bij hardlopers, de belasting van de straat op je onderrug is behoorlijk bij hardlopen. Mag je met rugpijn door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Hardlopen en achillespeesklachten

Achillespeesklachten komen vaker voor onder hardlopers dan je denkt. Wat zijn de symptonen en kun je ertegen doen? Lees meer hierover in dit artikel.

Hardlopen en pijn in heupen

Er zijn verschillende oorzaken van pijn in heupen bij hardlopen en wandelen. Het komt vaker voor dan je denkt! Hoe kun je heupblessures voorkomen en behandelen? Lees meer...

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints? En wat kun je er aan doen om ze te verlichten en te voorkomen? Frank (ervaringdeskundige) legt uit.

Hardlopen in de regen en beste tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Hardlopen in de kou ontdek 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Lees hier dé 10 tips bij hardlopen in de kou en ga lekker naar buiten!

Herstellen na hardlopen, hoe doe je dat?

Om blessures te voorkomen is goed herstellen na hardlopen een belangrijk gegeven. Het helpt ook bij het verhogen van je prestaties, hoe? dat lees je in onderstaand info artikel.

Welke Garmin past bij mij?

Welke Garmin sporthorloge geschikt is voor hardlopen bepaal je aan de hand van je uiteindelijke doelen en type sport die je beoefent. Wij helpen je met het maken van de juiste keuze..

Hier vind je dé tips voor hardlopen in de zomer

De meeste hardlopers zijn "mooi weer" lopers. Is het écht warm buiten? Dan valt dat vaak vies tegen. Zweten, snel moe en niet vooruit te branden in die hitte. Daarom worden de meeste mar…

Welke hardloopschoenen als beginner kiezen?

Als je begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen om…

Marcel's 25 beste tips voor trailrunning

Je bent soms een hele dag onderweg en als je moet dan moet je... "mijn beste tip voor trailers is dan ook: neem zakdoekjes mee" Lees snel meer over de beste trailtips van Marcel.

Platvoeten of holvoeten, welke hardloopschoenen?

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hardlooprugzak hoe gebruiken? beste tips

Hardlooprugzakken (hydratatievesten / racevesten) bij het lopen van lange afstanden kun je eigenlijk niet zonder. Maar hoe gebruik je een hardlooprugzak? Lees snel verder

Welke veterstriktechnieken zijn er?

Je hebt de juiste schoenen maar toch zitten ze niet optimaal aan de voeten. Jouw hiel zit niet vast, of de schoen knelt wat aan de zijkant. Veter striktechnieken kunnen helpen...

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om de test te doen. Kun je op meer dan 2 vragen met JA antwoorden? dan zijn je h…

Tips voor je volgende halve marathon

Halve marathon tips zijn goed om blessures te voorkomen. Vast ten overvloede maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden: een veelgemaakte fout is dat (beginnende) hardlopers te snel en t…

Hardlopen met Inlegzolen hoe zit dat?

Je voet bevat 26 botjes, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren. We staan, lopen, springen en sporten en dagelijks maken we zo’n tienduizend stappen!

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Klanten beoordelen ons met een 9,2