Blogoverzicht

Rugklachten bij hardlopen?

Rugpijn bij hardlopen komt vaker voor dan je denkt. Pijn in rug tijdens hardlopen komt veel voor en is buitengewoon vervelend als je net lekker aan het sporten bent. Iedereen kan rugklachten krijgen, zowel sportieve als niet sportieve mensen.

De oplossing voor rugpijn bij hardlopers kan het aanpassen van je loopstijl of looptechniek zijn. Hiermee kun je de pijn verlichten en zelfs voorkomen. Maar ook goede bij jouw loopstijl passende hardloopschoenen doen een hoop tegen rugklachten.

In onderstaand artikel geven wij antwoorden over vragen over rugklachten bij hardlopers en wandelaars. Zo kun je hopelijk snel weer een lekker stuk gaan rennen of lekker gaan sporten.

 

Wat is de  oorzaak van pijn in rug na hardlopen?

Er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen bij rugklachten door hardlopen, maar wat doet hardlopen met je rug?

De rug van een loper bestaat uit vele soorten structuren die best complex zijn. In de meeste gevallen is er daarom geen hele duidelijk oorzaak aan te wijzen bij pijn in rug door hardlopen. De kleine spieren zijn dan meestal onvoldoende getraind, en zo ontstaat de klacht bij hardlopen.

Hardlopen en rugpijn gaan vaak hand in hand, de belasting van het lopen is dusdanig groot dat daardoor sneller pijn in de rugspieren kan komen.

Om de klappen op de straat bij hardlopen op te vangen moet het hele lichaam hard aan het werk. De rug en vooral onderrug heeft het daarbij zwaar te verduren kun je begrijpen.

Een te snelle trainingsopbouw of onvoldoende rust kunnen de spieren in de rug niet aan en zo raken ze overbelast en geïrriteerd. Een verkeerde loophouding, loopstijl of looptechniek kunnen ook pijn in rug na hardlopen veroorzaken.

Mogelijke oorzaken van rugklachten kunnen zijn:

 • verkeerde beweging maken en het schiet in de rug
 • te slappe buik- en rugspieren van de loper, mist daardoor stabiliteit
 • verkeerde loophouding
 • werk gerelateerde verkeerde dagelijkse houding
 • overbelasting of overtraining
 • de onderrug is niet flexibel genoeg
 • verkeerde (hardloop) schoenen

 

rugpijn bij hardlopen | De Hardloopwinkel blog

 

Wat zijn de beste hardloopschoenen bij rugklachten?

Bij het hardlopen moet de rug iedere keer de schok van de harde ondergrond opvangen. Daarom zijn goed dempende en stabiele hardloopschoenen van levensbelang bij het voorkomen en verlichten van rugpijn.

Iedere loper is uniek, heeft zijn eigen stijl en vorm voeten. De beste hardloopschoenen tegen rugpijn zijn diegene die perfect passen bij deze unieke loopstijl.

Laat bij pijn in rug tijdens hardlopen altijd de juiste hardloopschoenen opmeten bij een hardloopspecialist zoals De Hardloopwinkel. Met jarenlange ervaring en ondersteuning van fysio’s en podotherapeuten weten zij exact wat de beste hardloopschoen voor jou is.

Kom langs in 1 van de 5 De Hardloopwinkels of maak nu direct een plan direct een afspraak voor een uitgebreide deskundige loopanalyse.

Ook online verkoopt De Hardloopwinkel Webshop alleen maar kwalitatief de best dempende loopschoenen van betere merken als ASICS, BROOKS, SAUCONY, HOKA etc.

Wil je weten welke schoenen voor jou geschikt zijn? Doe dan nu deze online shoeadvisor en ga morgen al lopen op de best verende schoenen voor jou!

 

Hoe kies ik de juiste hardloopschoenen bij rugklachten?

Buiten de juiste looptechniek zijn dempende en stabiele hardloopschoenen de beste remedie tegen rugpijn. Om erger te voorkomen of zelfs de pijn helemaal weg te nemen worden speciale schoenen voor hardlopen geadviseerd.

Hardloopschoenen zijn vaak gemaakt van softgel of foam materiaal dat meebeweegt met het lichaam tijdens het lopen. De demping in hardloopschoenen vangt de klappen op van het asfalt en verlicht de dreun op de (onder) rug. Draag daarom nooit harde, stijve loopschoenen of goedkope hardloopschoenen bij rugklachten.

Blijf volledig in balans op de straat met goede dempende en stabiele hardloopschoenen die bij jouw specifieke loopstijl passen. Sommige lopers hebben corrigerende schoenen nodig tegen het overkantelen van de enkels naar de binnenzijde. Verreweg de meeste hardlopers kunnen op neutrale, goed dempende en stabiele hardloopschoenen prima weg.

Met het model Ghost van Brooks ben je verzekerd van een goede prijs/kwaliteit hardloopschoen die stabiliteit, soepelheid en voldoende demping geeft bij rugpijn.

 

Is lopen slecht voor je rug?

Lopen is belastend voor het lichaam dan vele andere sporten. Het kan bij onderliggende klachten niet goed zijn voor je rug, ook bij lage rugpijn. Raadpleeg een arts bij twijfel.

Hardlopen is per definitie niet slecht voor je rug, maar doorlopen met pijn is natuurlijk niet goed, luister naar je lichaam is ons advies. Ga wandelen en kijk of dat beter gaat, hou ook enkele dagen rust voordat je weer begint met hardlopen.

 • bouw de trainingsintensiteit rustig op, gebruik hiervoor een opbouwschema
 • bij blijvende klachten ga langs bij de fysio voor versterkende oefeningen van de rug
 • draag altijd kwalitatief goede hardloopschoenen
 • verbeter de looptechniek, eventueel bij een loopgroep of trainer

 

looptechniek tegen rugklachten De Hardloopwinkel

 

Wanneer specialist raadplegen bij pijn in rug door hardlopen?

Heb je één keer pijn in rug tijdens of na het hardlopen en gaat dit na een dag weer weg? Dan hoef je echt niet gelijk naar de specialist.

Bij onderstaande factoren raden wij wél aan om contact te leggen met een specialist zoals de dokter of fysiotherapeut:

 • De rugpijn is er ineens ingeschoten
 • Na 5 dagen is de pijn nog steeds niet weg
 • Je wordt al 2 weken wakker met een stijve rug
 • De rugklachten zijn na 5 dagen niet weg
 • Je traint voor een marathon en wil graag je trainingen zo snel mogelijk weer oppikken

 

Rugklachten en shin splint is er een verband?

Shin splint is een verzamelnaam voor klachten in het onderbeen die vaak te maken hebben met het scheenbeen en de fascia (scheenbeenvlies). Een klacht die vaak ontstaat bij het te snel opbouwen van de belasting, hierdoor komt er te veel druk op het scheenbeenvlies waardoor een irritatie ontstaat die mogelijk kan uitgroeien in een ontsteking.

Een andere oorzaak van een rugklacht kan een overbelasting aan de binnenzijde of buitenzijde van het been zijn. Bijvoorbeeld doordat je op verkeerde hardloopschoenen hardloopt die te weinig ondersteuning bieden bij het over of onder proneren. Deze overbelasting kan ook zorgen voor een klacht aan het onderbeen zoals shin splints. Wil je meer weten over scheenbeen klachten lees dan ook ons blog;  shin Splints wat nu?

 

Rugklachten door knieklachten

Het overblasten van de knieen door een verkeerde stand van de benen of bijvoorbeeld hardlopen op een schoen met onvoldoende ondersteuning kan zorgen voor een verkeerde bekkenstand.

Bij een scheefstand van het bekken door bijvoorbeeld knieklachten zal de onderrug als eerste gaan protesteren en ligt een blessure op de loer. Wil je meer weten over knieklachten lees dan ook eens ons blog; kniepijn bij hardlopen, wat kun je eraan doen?

 

Rugklachten bij hardlopen hoe te voorkomen?

Heb je pijn in rug tijdens hardlopen, dan wordt geadviseerd om even rustig aan te doen en je rust te pakken. Maar hoe voorkom je nu dat de rugpijn terugkomt?

Een veel voorkomende blessure is lage rugpijn bij hardlopen. Daar zitten de aanhechtingen van de spieren rondom de heupen en het bekken. Bij hardlopen draait alles om balans, de spieren moeten het lichaam rechtop zien te houden en werken daardoor harder bij hardlopen.

Hier geven we je 4 handige tips om rugklachten tijdens en na hardlopen te voorkomen:

1. Loop ook eens onverhard, de impact tijdens het hardlopen op je rug wordt zo aanzienlijk minder. Asfalt is gewoon hard.

2. Vervang je hardloopschoenen regelmatig, na 750 kilometer of minimaal 1 jaar gebruik. Het foam in de hardloopschoenen hard uit en hierdoor verdwijnt de demping in hardloopschoenen en wordt deze ieder jaar minder.

3. Bij rugklachten is de kans op een lopersknie of liesblessure door hardlopen ook groter. Alles staat met elkaar in verbinding en de rug is daar een belangrijk onderdeel van. Maak de rug losser door massage of stretchoefeningen om de soepelheid te behouden.

4. Doe iets aan je core bij rugklachten, zo worden de rugspieren harder om de klappen van het lopen op te vangen. Versterk je core door buik- en rugspier oefeningen te doen. Hiermee voorkom je kans op ergere rugblessures en kun je snel weer lekker verder gaan met deze geweldige sport!

 

Rugklachten door hielspoor?

Er is geen direct verband tussen rugklachten die ontstaan en hielspoor klachten. Echter is het wel zo dat met hielspoor klachten de belasting in het lichaam verandert.

Hielspoor wordt over het algemeen ervaren als een zeer pijnlijke blessure. Het ontzien van deze pijn kan resulteren in een overbelasting van andere gewrichten, scheenbeen, knieklachten maar ook rugklachten liggen hierbij op de loer.

Wil je meer weten over hielspoor en wat je eraan kunt doen? Lees dan ook eens dit blog; hielspoor wat is het? En wat kun je er tegen doen?

 

Last van je rug en beginnen met hardlopen?

Als je wil beginnen met hardlopen en je hebt al last van je rug, raden wij af om nu direct te gaan rennen op de straat. Hardlopen maakt de klachten alleen maar erger, de belasting van deze sport is te groot op de rug.

Begin eerst met wandelen en kijk hoe dat gaat. Overleg met een arts als je wil beginnen met hardlopen en je hebt rugpijn.

Rustig opbouwen van de loopsport is key voor blessurevrij sporten!

Klik op dit 5km hardloopschema om het hardlopen (weer) rustig op te bouwen:

5 KM hardloopschema

Naast een opbouwschema zijn ook goede schoenen voor hardlopen het belangrijkste om rugklachten te voorkomen of te verlichten. Goede dempende hardloopschoenen met de juiste stabiliteit en eventuele ondersteuning zorgen ervoor dat de knieën ontlast worden van de schokken.

 

Relevante blogs:

Blog: Shin Splints wat nu?

Blog; kniepijn bij hardlopen, wat kun je eraan doen?

Blog: Hielspoor wat is het? En wat kun je er tegen doen?

Hardloopadvies: Hardloopblessures behandelen en voorkomen

 

Vragen?

    Bel met de webshop klantenservice

    App met de webshop klantenservice

    webshop@dehardloopwinkel.nl

 

Populairste blogs

Hielspoor wat is het? En wat kun je er tegen doen?

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt aan de hiel. Een vervelende klacht, maar gelukkig kun…

Rugklachten bij hardlopen?

Rugpijn komt vaker voor bij hardlopers, de belasting van de straat op je onderrug is behoorlijk bij hardlopen. Mag je met rugpijn door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Knieklachten en de juiste hardloopschoenen

Iedereen krijgt wel eens last van een blessure. Kniepijn komt vaak voor bij hardlopers, wat kun je ertegen doen en mag je door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Veters Strikken Doe Je Zo

Je hebt de juiste schoenen maar toch zitten ze niet optimaal aan de voeten. Jouw hiel zit niet vast, of de schoen knelt wat aan de zijkant. Veter striktechnieken kunnen helpen...

Hardlopen in de kou? 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Lees hier dé 10 tips bij hardlopen in de kou en ga lekker naar buiten!

Platvoeten of holvoeten, welke hardloopschoenen?

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hardlopen in de regen en beste tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Welke hardloopschoenen als beginner kiezen?

Als je begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen om…

Het gebruik van een hardlooprugzak; tips en tricks

Hardlooprugzakken (hydratatievesten / racevesten) bij het lopen van lange afstanden kun je eigenlijk niet zonder. Maar hoe gebruik je een hardlooprugzak? Lees snel verder

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints? En wat kun je er aan doen om ze te verlichten en te voorkomen? Frank (ervaringdeskundige) legt uit.

Tips voor je volgende halve marathon

Vast ten overvloede maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden: een veelgemaakte fout is dat (beginnende) hardlopers te snel en teveel trainen waardoor ze geblesseerd raken of zelfs hele…

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om eerst de onderstaande HSK test te doen. Kun je op meer dan 2 van onderstaande vragen met <…

Hardlopen met Inlegzolen hoe zit dat?

Je voet bevat 26 botjes, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren. We staan, lopen, springen en sporten en dagelijks maken we zo’n tienduizend stappen!

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Klanten beoordelen ons met een 9,4
Sportieve cookies, DeHardloopwinkel.nl gebruikt ze om je nog beter van dienst te kunnen zijn. Klik hier om jouw instellingen te wijzigen en op te slaan.