Isotone Sportdrank hardlopen

De beste sportdrank hardlopen is Isotone sportvoeding in de vorm van een poeder. De hoge concentratie in de poeder van de meeste Isotonic Sport Drinks bestaat uit koolhydraten en elektrolyten. De poeder dient te worden gemengd met water. Dankzij de specifiek gekozen maltodextrine mengen het water en de poeder snel en eenvoudig. Het lichaam neemt deze drankoplossing snel en gemakkelijk op, waardoor ideaal voor hardlopen.

 

Beste sportdrank hardlopen

De smaak van een sportdrank verschilt per merk, zo is Eurosport Nutrition iets zouter en Born sportvoeding wat zachter van smaak. Smaken verschillen nou eenmaal, daarom is er geen beste sportdrank voor hardlopen te adviseren. Wel kun je letten op de samenstelling van verschillende poeders om tot de beste keuze voor jou te komen.

De beste sportdrank hardlopen heeft een goede verhouding tussen glucose en fructose namelijk 2:1. Glucose (ook wel dextrose of druivensuiker genoemd) is de meest belangrijke brandstof voor het lichaam.

Met normale voeding kan je per uur maximaal ongeveer 60 gram suiker omzetten naar energie. Met de 2:1-verhouding tussen glucose en fructose kan de omzetting oplopen tot 90 gram. Je lichaam heeft daardoor meer energie voor het sporten en herstelt sneller.

 

Wat betekent Isotone in sportdrank?

Isotone sportdranken zijn dranken met dezelfde concentratie suikers en zouten als de vloeistoffen in ons lichaam. Isotone dranken bevorderen daarmee de opname via de darmen van die suikers en zouten. 

 

Sportdrank tijdens hardlopen

Een basis van koolhydraten (energie) en vocht (hydratie) zijn belangrijk voor het leveren van een sportieve prestatie. Belangrijk is om te kiezen voor isotone sportdranken en bijvoorbeeld een hardloopgel die maag- en darmvriendelijk zijn. Als de smaak je bevalt, zal je het eerder tot je nemen. Voorkom onnodig vochtverlies en drink voordat je dorst krijgt.

Wist je dat? 3% vochtverlies al een verregaande terugval in je duurvermogen betekent! 5% vochtverlies zorgt al voor 30% prestatie vermindering.

Wil jij voor- en tijdens het hardlopen zo fit mogelijk zijn? Dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je energievoorraad (glycogeenvoorraad) goed gevuld blijft en dat de spieren die je tijdens het sporten beschadigd weer gerepareerd worden. 

 

Sportdrank na hardlopen

Na de inspanning (van minimaal 1 uur) zoals wielrennen en hardlopen is een hersteldrank de beste manier om de spieren versneld te laten "bijkomen". De kleine scheuringen die hardlopen veroorzaakt in de spieren dienen te worden gevoed met eiwitten en koolhydraten. Kies dan voor een herstelshake in poedervorm.

Drink binnen 30 minuten na het sporten een herstelshake met een mix van koolhydraten en eiwitten. Bij voorkeur in de verhouding van ongeveer 4:1. Dit bevordert het herstel van je spieren, waardoor je minder spierpijn krijgt en je de volgende training fitter aan de start staat. Neem na een lange of intensieve training eventueel 2 porties, zodat je beter en sneller herstelt.

 

Sportvoeding wijzer voor hardlopers

Sportvoeding kun je voor, tijdens en na het hardlopen gebruiken buiten je dagelijkse voedingsinname. Maar wat heb je nou echt nodig tijdens het hardlopen?

Marian Pekel van SaVa Sport & Voeding advies heeft een handige sportvoeding wijzer ontwikkeld voor duursporters die duidelijk antwoordt geeft op deze vraag.

Wil je meer weten over sportvoeding en hardlopen lees dan onze uitgebreide voedingswijzer voor hardlopers en klik hier.

 

Sportvoeding tabel

 

** De inname van grotere hoeveelheden koolhydraten tijdens inspanningen moet je trainen. 78 gram koolhydraten per uur is de optimale hoeveelheid om het risico op maag- en darmklachten te verkleinen.

*** Op de verpakkingen kan je de hoeveelheid koolhydraten per product vinden.

 

Drinken tijdens het hardlopen

Drink een aantal grote slokken tegelijk, ongeveer 1 keer per 20 minuten. Door grote slokken te nemen en te kiezen voor vloeibare sportvoeding zoals isotone sportdrank en isotone gels loop je minder risico op een klotsend gevoel tijdens het sporten en heb je minder kans op misselijkheid. 

 

Niet meer dan 1 liter vocht per uur bij hardlopen

Let erop dat je voldoende drinkt maar niet meer drinkt dan een liter per uur. De optimale aanvulling is onder andere afhankelijk van je vochtverlies. Dit kun je eenvoudig meten door voor en na een hardloopsessie van minimaal een uur jezelf te wegen. Het verschil dien je minimaal aan te vullen voor- tijdens en na het hardlopen om een optimale vochtbalans te behouden.

 

 

Klanten beoordelen ons met een 9,2