Blogoverzicht

Hardlopen met Inlegzolen hoe zit dat?

Je voet bevat 26 botjes, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren. We staan, lopen, springen en sporten en dagelijks maken we zo’n tienduizend stappen!

Onze voeten zijn dus een belangrijk onderdeel van ons lichaam. Zij dragen ons elke dag en zorgen ervoor dat wij ons kunnen voortbewegen. 

 

Piekbelasting 4 tot 5 keer het lichaamsgewicht

Bij het hardlopen krijgt het lichaam een piekbelasting van 4 tot 5 keer het lichaamsgewicht per stap te verwerken!

 

9 Miljoen kilo aan belasting!

Een rekenvoorbeeld: een persoon van 60 kilo loopt 3x in de week 10 kilometer hard. Dat is 30 kilometer in de week. Met een gemiddelde pas lengte van 1 meter zijn dat 30.000 stappen keer 300 kilo (5 x 60 kilo). In een week krijgt het lichaam van deze loper dus cumulatief bijna 9 MILJOEN kilo aan belasting te verduren. 

 

Opbouw in belasting is cumulatief

Natuurlijk is dit een absurd hoog getal, maar er schuilt wel een kern van waarheid in. Tijdens het hardlopen is je voet gemiddeld 0.5 seconden vrij van belasting(de tijd dat je voet/been vrij hangt in de lucht). Deze 0.5 seconden is te weinig om volledig van de belasting te herstellen, hierdoor is de opbouw in belasting op het lichaam noodzakelijk want cumulatief.

 

Opbouwschema is essentieel!

Bovenstaand rekenvoorbeeld is de belangrijkste reden waarom beginnende lopers altijd moeten beginnen met een...

5 KM opbouw hardloopschema

Het lichaam moet simpelweg wennen aan de continuïteit van belasting. 

 

Maar wat zijn dan de voordelen van het hardlopen met inlegzolen?

1. Anatomisch ondersteunend

De onderzijde van de voet is niet vlak maar heeft een anatomische vorm. Deze vorm wordt gevormd door een aantal voetbogen; deze hebben een duidelijke eigen functie.

2. Spreiding van de druk

Ondersteuning van de voet met bijvoorbeeld een MYSOLE™ inlegzool geeft een spreiding van de druk. Dit heeft een ontspannende werking op de voet en een preventieve werking op voetklachten. Een kleine voetafwijking kan al voldoende zijn om klachten in het lichaam te veroorzaken; zoals knie- , rug- en nekklachten.

3. Comfort bevorderend

Inlegzolen die zacht, verend en licht ondersteunend zijn, verhogen het comfort bij het stilstaan of voortbewegen.

4. Pasvorm bevorderend

Elke schoen heeft zijn inhoud, elke voet zijn volume. Deze komen niet altijd overeen. Een inlegzool zorgt ervoor dat deze twee op elkaar aan sluiten.

5. Absorptie van transpiratievocht

Voeten geven veel transpiratievocht afgeven. Inlegzolen met een hoog absorptievermogen nemen dit vocht op en voeren dit af.

6. Demping verhogend

Voornamelijk met sporten op een harde ondergrond is extra demping gewenst. Bij onvoldoende demping brengt elke stap een schok teweeg weeg hogerop in het lichaam, dit brent klachten met zich mee. Met inlegzolen wordt er extra comfort en demping toegevoegd aan de schoen.

7. Levensduur schoen verlengen

Bij een verkeerde stand van de voet of looppatroon, slijten schoenen overmatig. Een inlegzool zorgt ervoor dat de voetstand en het looppatroon verbeteren waardoor de schoenen gelijkmatiger en langzamer slijten. Hierdoor wordt de levensduur van de schoen verlengd.

 

Hoe weet ik nu welke inlegzool ik moet hebben?

Dat is een goede vraag! Er zijn verscillende inlegzolen leverbaar die elk een specifiek doel dienen.

Hieronder vind je een overzicht van de inlegzolen die direct leverbaar zijn. Ook vind je een korte omschrijving van de eigenschappen van de inlegzool in kwestie. Heb je meer vragen of wil je meer weten? Dan bel, app of mail je natuurlijk gewoon met ons!

Wil je meer advies en door middel van een voetanalyse kijken welke zool het best geschikt is voor jouw unieke looppatroon?

Dan kom je langs in een van onze 5 winkels. Onze hardloopspecialisten kunnen door middel van een gedegen analyse de juiste beslissing maken bij het kiezen van de beste inlegzolen voor jou.

Daarnaast heeft elke winkel een goede relatie met een podoloog of podotherapeut dicht in de buurt en de mogelijkheid om je door te verwijzen of zelfs een afspraak voor je te maken.

Zoek je:

demping? Multisorb inlegzool

stabiliteit? Stabilizer inlegzool

ondersteuning? Running inlegzool

voorvoet ondersteuning? Anatomical inlegzool

middenvoet ondersteuning? Ergonomica inlegzool

Iets tegen kuitklachten? Heellift inlegzool

 


De Mysole Multisorb

Zoek je meer demping? Is je hardloopschoen te groot(geworden) voor je? Dan is de Multisorb de ideale zool voor jou!

De MYSOLE™ Multisorb is een inlegzool met een zeer groot schokdempend vermogen. De unieke vormgeving zorgt voor ondersteuning van de achter- en middenvoet, optimale schokdemping, drukverdeling en ontlasting. Deze inlegzool voelt zeer comfortabel aan en is bij uitstek geschikt voor mensen die veel staan, lopen en/of sporten! 

Gebruik:

 • Behoefte aan extra schokdemping en comfort;
 • Gevoelige en branderige voeten;
 • Naar binnen kantelen van de voeten;
 • Zware belasting;
 • Veel staan of lopen.

 


De Mysole Stabilizer 

Last van vermoeide voeten? Heb je instabiele enkels? Zoek je meer stabiliteit in je hardloopschoenen? Ben je een trail runner?  Dan is de Stabilizer de ideale zool voor jou!

De MYSOLE™ Stabilizer is al jarenlang een veel toegepaste inlegzool. Deze inlegzool ondersteunt de achter- en middenvoet en zorgt voor zijwaartse stabiliteit. Bovendien biedt deze inlegzool de nodige schokdemping. De MYSOLE™ Stabilizer staat garant voor optimale stabiliteit tijdens het staan, lopen en/of sporten!

Gebruik

 • Doorgezakte voetboog;
 • Instabiele enkels;
 • Pijnlijke en vermoeide voeten.

 


De Mysole Running inlegzool

Heb je last van je scheenbenen? Mis je stabiliteit? Of is de aanhechting van de peesplaat op het enkel gewricht (beginnende hielspoor) geïrriteerd? Loop je veel hard? Dan is de Running zool de ideale zool voor jou!

Deze inlegzool is speciaal ontwikkeld voor gebruik in Running schoenen. De MYSOLE™ Running geeft optimale ondersteuning aan de achter- en de middenvoet. Bovendien biedt deze inlegzool de nodige schokdemping tijdens de landingsfase. De MYSOLE™ Running staat garant voor optimale prestaties!

Gebruik

 • Beginnende peesplaat irritaties of hielspoor
 • Overbelaste voeten;
 • Pijnlijke en vermoeide voeten;
 • Instabiele enkels;
 • Doorgezakte/overbelaste voetboog;
 • Veel lopen.

 


De Mysole Anatomical inlegzool

Heb je last van een branderig/doof gevoel onder je voorvoet? Heb je een doorgezakte voetboog? Wil je meer zijwaartse stabiliteit in je hardloopschoenen? Dan is de Anatomical de ideale zool voor jou!

Deze inlegzool is speciaal ontwikkeld voor mensen die veel staan en/of lopen en die behoefte hebben aan extra stabiliteit en/of schokdemping. De MYSOLE™ Anatomical ondersteunt de achter-, midden- en voorvoet optimaal. Het basismateriaal zorgt samen met de dempingsunit voor optimale schokdemping. Deze inlegzool staat garant voor extra stabiliteit.

Gebruik

 • Overbelaste/doorgezakte voorvoet;
 • Overbelaste/doorgezakte voetboog;
 • Instabiele enkels;
 • Pijnlijke en vermoeide voeten;
 • Veel zijwaartse bewegingen.

 


De Mysole Ergonomica inlegzool

Heb je last van een branderig/doof gevoel onder je voorvoet? Heb je last van blaarvorming aan de binnenkant van je wreef? Proneer je over doordat je een lage wreef hebt? Dan is de Ergonomica de ideale zool voor jou.

De MYSOLE™ Ergonomica is een inlegzool die zorgt voor optimale ondersteuning van de achter-, midden- en voorvoet. Bovendien biedt deze inlegzool de nodige schokdemping. De MYSOLE™ Ergonomica staat garant voor optimale ondersteuning en drukontlasting tijdens het staan, lopen en/of porten!

Gebruik

 • Overbelaste/doorgezakte voorvoet;
 • Instabiele enkels;
 • Doorgezakte voetboog;
 • Veel staan, lopen en/of sporten.

 


De Mysole heellift inlegzool

Heb je last van hardnekkige achillespees en kuitspierklachten? Heb je last van blaarvorming op je enkels? Of heb je door een beenlengteverschil last van je heupen? Dan is de heellift de ideale zool voor jou!

     

De MYSOLE™ Heellift is ontwikkeld om klachten aan de achillespees en kuitspieren te voorkomen of te verhelpen. De MYSOLE™ Heellift ontlast de achillespees en verhelpt daarmee vaak de klacht. De Heellift kan ook toegepast worden in (te) diepe schoenen waarbij de enkel de schoenrand raakt, maar ook eventuele beenlengteverschillen kunnen met deze inlegzool worden opgelost.

 

Gebruik

 • achillespees, kuitspierklachten en of beenlengteverschil
 • Gebruik de MYSOLE™ Heellift altijd aan beide voeten!*

De heellift zooltjes zijn in verschillende dikten leverbaar in 2 maten namelijk MEDIUM en LARGE. De medium is voor de europese schoenmaat tot 42 en de large is voor de europese maat >43.

 

*Ook wanneer slechts één zijde problemen heeft. Met het zelfklevende tape is de De MYSOLE™ Heellift makkelijk in de schoen of onder een inlegzool aan te brengen. In geval van beenlengteverschil moet slechts voor één voet een MYSOLE™ Heellift geplaatst worden. Om een beenlengteverschil op te kunnen lossen, dient een voorschrift van een arts of andere bevoegde deskundige aanwezig te zijn.

 


 

Welke maat MYSOLE™ zool moet ik hebben?

Neem voor de zekerheid altijd een halve maat groter dan je hardloopschoenmaat. Mocht je maat niet meer leesbaar zijn kijk dan in onze maattabel voor een overzicht van de EU maten behorend bij jouw US of UK maat. Waarom een halve maat groter? Je kunt een inlegzool gemakkelijk met een schaar op maat knippen. Het is echter onmogelijk om er iets bij te knippen mocht de zool toch te kort zijn:)

 

Relevante blogs:

Blog: hielspoor uitleg en oplossingen

 

Vragen?

    Bel met de webshop klantenservice

    App met de webshop klantenservice

    webshop@dehardloopwinkel.nl

 

Populairste blogs

Hielspoor wat is het? En wat kun je er tegen doen?

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt aan de hiel. Een vervelende klacht, maar gelukkig kun…

Veters Strikken Doe Je Zo

Je hebt de juiste schoenen maar toch zitten ze niet optimaal aan de voeten. Jouw hiel zit niet vast, of de schoen knelt wat aan de zijkant. Veter striktechnieken kunnen helpen...

Hardlopen in de kou? 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Lees hier dé 10 tips bij hardlopen in de kou en ga lekker naar buiten!

Platvoeten of holvoeten, welke hardloopschoenen?

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hardlopen in de regen en beste tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Welke hardloopschoenen als beginner kiezen?

Als je begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen om…

Het gebruik van een hardlooprugzak; tips en tricks

Hardlooprugzakken (hydratatievesten / racevesten) bij het lopen van lange afstanden kun je eigenlijk niet zonder. Maar hoe gebruik je een hardlooprugzak? Lees snel verder

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints? En wat kun je er aan doen om ze te verlichten en te voorkomen? Frank (ervaringdeskundige) legt uit.

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om eerst de onderstaande HSK test te doen. Kun je op meer dan 2 van onderstaande vragen met <…

Hardlopen met Inlegzolen hoe zit dat?

Je voet bevat 26 botjes, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren. We staan, lopen, springen en sporten en dagelijks maken we zo’n tienduizend stappen!

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Klanten beoordelen ons met een 9,4
Sportieve cookies, DeHardloopwinkel.nl gebruikt ze om je nog beter van dienst te kunnen zijn. Klik hier om jouw instellingen te wijzigen en op te slaan.