Blogoverzicht

Hielspoor wat is het? En wat kun je er tegen doen?

 

Wat is hielspoor?

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt aan de hiel waar hij vastzit tijdens het lopen.

Wanneer die peesplaat geïrriteerd raakt bij de aanhechting met het hielbot, en zelfs gaat ontsteken, ontstaat er een verkalking aan het bot. Dan spreken we van hielspoor. Het komt vooral voor bij mensen tussen de 40 en 60 jaar.

 

Wat zijn de symptomen van hielspoor?

Hielspoor symptomen kunnen het beste worden omschreven als een felle of stekende pijn onder de voet. In de voetboog is deze pijn voelbaar, vaak meer richting de hiel/hak en over het algemeen aan de binnenzijde van de middellijn van de voet.

Deze pijn is gevoelig voor aanraking. Er is door de persoon met hielspoor vaak een precieze locatie aan te wijzen waar de pijn zit.

De pijn kan uitstralen richting de achillespees en kuit, bij een heftige vorm van hielspoor kan de omgeving zelfs rood, gezwollen en warm aanvoelen.

De meest voorkomende hielspoor symptomen op een rij:

 • Pijn in voetboog en hiel, met name s'ochtends
 • Pijn onder de voet na stilzitten
 • Problemen om lang stil te staan, pijnlijk om lang te staan
 • Peesplaat en Achilles voelen gespannen en stijf aan
 • Pijn bij wandelen en hardlopen, met name in het begin
 • Pijn als je op een harde vloer loopt met blote voeten
 • Pijn tijdens autorijden, komt door de onnatuurlijke houding
 • Pijnlijke hiel en voetboog, vooral ook als je erop drukt
 • Als je zit of ligt is de pijn minder, verdwijnt soms vanzelf

 

Waardoor krijg je hielspoor?

Een voetafwijking is vaak de reden van het ontstaan van hielspoor of peesplaat klachten. Een te holle stand of platvoeten zorgen ervoor dat een voet relatief naar binnen of naar buiten gaat afwijken.

Hierdoor wordt de peesplaat onevenredig belast en kan een ontsteking ontwikkelen. Dit gebeurt vaak in combinatie met sporten zoals hardlopen waarin de belasting op de voet vele malen groter is dan normaal.

 

Ben je actiever gaan sporten?

Hierdoor kan hielspoor of hielklachten zijn ontstaan. Intensieve activiteiten zoals hardlopen, springen en veel wandelen kunnen overbelasting van de voeten veroorzaken. Onder hardlopers is de bekendste oorzaak van overbelasting wat hielspoor kan veroorzaken overpronatie.

 

Hielspoor en overpronatie

Overproneren is het doorzakken van de voetboog tijdens hardlopen en intensief wandelen. Omdat de enkels naar binnen zakken komt de peesplaat voordurend onder hoge spanning staan.

Een oplossing hiervoor kan zijn het dragen van de juiste hardloopschoenen, ofwel antipronatie hardloopschoenen.

Neutrale schoenen in combinatie met inlegzolen kan ook een oplossing zijn.

Peesplaatontsteking | DeHardloopwinkel.nl

Fat pad syndroom

Soms kan het probleem ook een versleten vetkussen onder de hak zijn, het fat pad syndroom. Luister altijd goed naar je lichaam en stop bij pijn. Ga bij twijfel naar een huisarts.

Overgewicht en hielspoor

Bij mensen met overgewicht is hielspoor een vaak voorkomende klacht. Door het extra gewicht wordt de druk op de voetboog te groot en de peesplaat onder de voeten rekt uit.

De peesplaat die aanhecht op het hielbeen wordt hierdoor overbelast. Duurt deze overbelasting te lang dan is er kans dat deze overgaat in een ontsteking.

 

Kan hielspoor chronisch worden?

Gelukkig kan hielspoor vanzelf overgaan bij rust, koelen, de juiste oefeningen en het dragen van zooltjes.

Echter wordt er vaak te lang doorgelopen met hielspoor. Hierdoor kunnen de klachten chronisch worden, het is dus erg belangrijk om deze klachten serieus te nemen.

 

Hoe lang duurt een Peesplaatontsteking?

Het herstel van hielspoor of een chronische peesplaatontsteking duurt 3 tot 9 maanden.

Uit onderzoek blijkt dat 88% van de patiënten een duidelijke vermindering van de klachten ervaren na deze drie tot negen maanden. 20% van deze 88% is na acht weken klachtenvrij.

Lees snel verder over de oorzaak van hielspoor en wat je zelf kunt doen om de klachten te verminderen.

 

Wat is de oorzaak van Hielspoor?

Mensen die zich met één of meer van onderstaande oorzaken kunnen identificeren hebben meer kans op hielspoor.

Dit zijn volgens artsen vaak de meest voorkomende oorzaken van hielspoor:

 • Overgewicht
 • Te veel wandelen op teenslippers
 • Hardlopen
 • Veel staan of lopen door werk
 • Te weinig beweging
 • Platvoeten
 • Holvoeten
 • Korte achillespezen
 • Korte kuitspieren

Herken je je in meerdere van deze oorzaken en heb je pijn in de hielen? dan heb je waarschijnlijk hielspoor of beginnende hielproblemen.

Door de juiste oefeningen en adviezen op te volgen kun je wellicht erger voorkomen. Is het na enkele maanden niet verbeterd? Ga dan naar de huisarts.

 

Hoge hakken en hielspoor?

Ben je als vrouw gewend om veel op hakken te lopen, pas dan op met het veelvuldig dragen van platte slippers tijdens bijvoorbeeld de vakantie. Ook op blote voeten lopen op harde ondergrond kan veel pijn opleveren.

Door de plotselinge overgang van een ingetrokken kuitspier (hakken) naar een kuitspier op spanning (teenslipper), wordt de belasting op het voetgewelf hoger.

Je kunt het beste op hardloopschoenen gaan lopen en wandelen in je vakantie. Deze zijn erg soepel, luchtig, licht en hebben vaak de juiste hakhoogte verschil (hoogteverschil tussen hak en teen).

 

Oefeningen voor hielspoort klachten

Doe de volgende oefeningen aan het begin van de dag en ook nog een aantal gedurende de dag. Je zult merken dat de klachten dan wat gaan afnemen.

 


 

Oefening 1: strekken van de voeten

Ga op een stoel zitten en hef 1 been van de grond. Strek de tenen en voet uit zover je kunt en trek de voetrug vervolgens naar je toe zodat je tenen recht omhoog staan. Hierbij voel je rek op de kuitspieren.

Hielspoor oefening 1 | Strekken van de voeten

 


 

Oefening 2: balletje rollen

Plaats een tennisbal of ander balletje op de grond en zet je blote voet boven op de bal. Ga er niet op staan, blijf op een stoel zitten. Beweeg de voet van voren naar achteren over de bal en houd druk.

Plaats het balletje precies daar waar je de pijn voelt onder de voet. Door de rollende beweging wordt de bloedsomloop gestimuleerd in de pees. Dit proces zorgt ervoor dat de klachten in de pees sneller herstellen.

Hielspoor oefening 2 | balletje rollen

 


 

Oefening  3: Handdoek rekken

Plaats een opgerolde handdoek onder de bal van de blote voet terwijl je op een stoel zit. Pak de handdoek vast aan beide uiteindes en trek ze voorzichtig naar je toe. Hou dit 15-20 sec vast en herhaal 3 keer voor beide voeten. De rek in de kuitspieren zou je nu moeten voelen.

Deze oefening kun je zo vaak per dag herhalen als je wil.

Hielspoor oefening 3 | Handdoek rekken

 


 

Oefening 4: rekken kuit

Ga met beide handen tegen de muur staan en stap met 1 voet achteruit en de ander vooruit. De achterste voet moet met de hak aan de grond blijven en het been gestrekt. Wissel af met het andere been, ga niet veren maar blijf 15-20 seconden zo staan.

 


 

Oefening 5: rekken achillespees’

Deze oefening heet ook Calf Raises en wordt vaak door lopers gedaan. Ga met beide voeten op de bal van de voet op een traptrede staan en hou je vast aan de leuning. Zak langzaam met  1 of beide hakken naar onderen, dit geeft rek in de kuit. Houdt 15-20 sec vast en herhaal 3x

 


 

Draag stevige dempende hardloopschoenen bij hielspoor.

Bij hardlopen en wandelen zijn stevige schoenen die steun geven en een nieuwe verse demping onder de hak hebben van belang met hielspoor klachten. Oude hardloopschoenen zijn verhard en dat kan de hielspoorpijn alleen maar verergeren. Vervang je schoenen als ze ouder zijn dan 3 jaar of er al meer dan 1000km op hebben zitten. 

Bekijk hier wat de opvolger is van je oude hardloopschoenen.

Hardloopschoenen met veel demping in de hak kunnen zelfs verlichtend helpen bij hielspoor. De betere merken hardloopschoenen hebben een stevige hielkap en hogere dikkere zachte zool onder de hak. Deze demping zorgt voor ontlasting van de pijn waardoor je gewoon lekker kunt blijven bewegen.

Neutrale dames Hardloopschoenen voor hielspoor

Neutrale  heren Hardloopschoenen voor hielspoor

 

Beginnende hardloper en hielspoor

Als je beginner bent en last van hielspoor krijgt is dat opzich niet zo gek. Overbelasting is namelijk één van de grootste hielspoor oorzaken. De beste tip die je dan kan opvolgen is, opbouwen, opbouwen en opbouwen. Je bent waarschijnlijk te hard van start gegaan. Werk daarom met dit opstartschema om een mooie hardloop carrière tegemoet te gaan zonder blessures.

Als je bent begonnen met een beginners schema en toch last krijgt van je hielen, kuiten of schenen adviseren wij je om even weer bij het begin van het schema te beginnen. Neem ook eens een kijkje op de beginnen met hardlopen pagina voor meer informatie en super handige tips.

 

Hielspoor en inlegzolen

Het dragen van zooltjes kan de pijn ontlasten en hielspoor helpen genezen. Er zijn veel soorten zooltjes te koop online, waarbij DeHardloopwinkel bewust kiest voor Mysole. Deze firma maakt al decennia lang zooltjes voor allerlei type voeten en klachten.

Zooltjes zijn zowel te gebruiken voor dagelijks gebruik in gewone schoenen, wandelschoenen als hardloopschoenen. Het goede voetbed, voetboogondersteuning en demping van inlegzooltjes kunnen een wereld van verschil maken bij pijnlijke voeten.

Bekijk het assortiment zooltjes hier online.

Als je meer wil weten over wat de verschillende zooltjes doen voor je voeten en met name bij hielspoor lees dan ook eens dit informatieve blog “inlegzolen hoe zit dat”. 

 

Tips bij blijven hardlopen en hielspoor

Hielspoor bij hardlopers is niet ongebruikelijk en komt best vaak voor. De meeste hielpijn komt voort uit overbelasting en door sporten namelijk. Vaak krijg je pas hielspoor pijn na hardlopen, soms ben je dan al te laat en vergeten de rust te pakken.

Belangrijkste advies is om toch écht voldoende rust te nemen en even niet te gaan hardlopen of intensief te sporten.

 

Kun je blijven hardlopen met hielspoor?

Blijf in beweging als je hielklachten hebt maar forceer het niet. Loop kortere afstanden en neem voldoende rust tussen de hardlooptrainingen in een week. Pak je nu even enkele weken die rust? Kun je straks gewoon weer lekker verder gaan met hardlopen.

Heb je veel last van klachten stop dan voor minimaal 3 weken. Hierna kun je met ons opbouwschema het hardlopen weer gestructureerd opbouwen. Als je in het beginstadium zit van hielpijn kun je door de trainings-intensiteit aan te passen wellicht gewoon blijven sporten en erger voorkomen.

Enkele tips die je dan ter harte zou kunnen nemen zijn:

 1. Doe een goede warming up, voorzichtig met rekken
 2. Begin met wandelen en bouw de training rustig op
 3. Vermijd sprinten en snelle starts
 4. Stop zodra je pijn voelt en ga wandelen
 5. Loop op zachte ondergrond, gras of in het bos
 6. Blijf je pijn houden, ga tijdelijk zwemmen of fietsen
 7. Speciale inlegzolen in hardloopschoenen ontlasten

LET OP! Luister altijd naar je lichaam, wordt de pijn erger stop dan direct en neem contact op met een specialist.

 

Recovery footwear en hielspoor?

Wat is recovery footwear en waarom heb ik dit nodig? Recovery footwear is een nieuwe categorie slippers en schoenen specifiek gemaakt voor het helpen van herstellen na een intensieve workout. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat het gebruik van recovery slippers of OOfos slippers direct na je trainingssessie een positief effect heeft op je spieren en pezen. Je lichaam wordt sterker en beter door goed te herstellen na een belasting.

Wil je meer weten over recovery footwear kijk dan hier https://www.dehardloopwinkel.nl/recovery-footwear/#lees_verder

 

Hielspoor na het wandelen?

Hielspoor is een veel voorkomend probleem bij wandelen en wandelaars. Zeker in tijden van een lockdown vanwege een pandemie want dan wordt er veel en meer gewandeld. Stoepen en wandelpaden zijn echter keihard door gebruik van beton. Je voeten moeten dan grote krachten opvangen. Dit kan hielspoor-achtige klachten geven, overbelasting is namelijk 1 van de grootste oorzaken van hielspoor. Natuurlijke ondergrond zoals gras, strand of bospaden dempt beter en kan al helpen voorkomen door daarmee af te wisselen. Zorg daarbij altijd voor goede wandelschoenen of draag trail hardloopschoenen om mee te wandelen als je minder stijve en beter ademende wandelschoenen wil.

Heb je nog vragen na het lezen van dit blog? Neem dan gerust contact op met onze klantenservicemedewerkers.

Via mail: webshop@dehardloopwinkel.nl

Via telefoon: 0182-614600

Via whatsapp: 0625269966

 

Met sportieve groet, 

Team DeHardloopwinkel.nl

 

Populairste blogs

Hoe begin ik met hardlopen?

Hoe moet je beginnen met hardlopen? Lees in deze blog meer over de beste manier om te starten met rennen. Iedereen kan hardlopen, jong en oud dus waarom jij niet?

Wanneer draag je thermokleding met hardlopen?

Thermo ondergoed is onmisbaar voor iedere buiten sporter! Het zorgt ervoor dat je lichaam op temperatuur blijft en voorkomt onnodig energieverlies. Leer hier meer over wanneer te dragen e…

Hardloopsurprise

Inspiratie nodig voor het maken van een originele sinterklaas of kerst surprise? En is de gelukkige ontvanger een hardloper of hardloopster?

Voeding en drinken tijdens hardlopen

Hardlopen en voeding zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Natuurlijk is er een verschil in een voedingsschema voor een marathonloper en voeding voor recreatieve hardlopers.

Sportvoeding heb je toch niet nodig?!

In 2005 liep ik samen met een maat onze eerste marathon. Dat gingen wij wel even doen. De jonge honden van de baanatletiek moesten nu kilometers gaan draaien van 4:50 – 5:00 min per kil…

Platvoeten of holvoeten

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hardlopen en het immuunsysteem

Immuunsysteem versterken en hardlopen. Het immuunsysteem beschermt je lichaam tegen allerlei indringers, waaronder virussen zoals Corona.

Beste hardloopschoenen voor beginner nodig?

Als men begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen o…

Wat zijn duurzame hardloop producten?

Wij als hardlopers, zien de natuur als onze speeltuin. En daar moeten we zuinig op zijn. Steeds meer kleding- en schoenenmerken maken daarom duurzame hardloop producten. 

Hielspoor wat is het? En wat kun je er tegen doen?

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt aan de hiel. Een vervelende klacht, maar gelukkig kun…

Hoe maak je een hardlooproute?

Loop je altijd hetzelfde rondje? Het bekende rondje om de kerk? Of maak je er je missie van om 3 keer per week een unieke hardlooproute te creëren? Veel hardlopers en hardloopsters die m…

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om eerst de onderstaande HSK test te doen. Kun je op meer dan 2 van onderstaande vragen met <…

Hardlopen in het najaar, wat trek ik aan?

Hardlopen is een sport waarbij je het snel warm krijgt en zelfs oververhit kunt raken. Je doet het vaak buiten, het weer heeft invloed op welke hardloopkleding het lekkerste zit. 

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints eigenlijk? Zijn er verschillende vormen, en wat zijn de symptomen en klachten? Wat kun je er aan doen…

Veters Strikken Doe Je Zo

je hebt het vast wel eens ervaren, je hebt de juiste schoenen maar toch zitten ze niet optimaal aan je voeten. Je hiel zit niet helemaal stabiel in je schoen, of glijdt zelfs een beetje o…

Veilig hardlopen in het donker? Laat je zien!

In het donker goed zichtbaar zijn tijdens het hardlopen wordt gelukkig steeds makkelijker én steeds mooier! Inmiddels worden de dagen steeds donkerder en zijn de...

Hardlopen tijdens je vakantie

Hardlopen tijdens je vakantie, het is voor veel mensen vanzelfsprekend - of beter gezegd hardlopen op onbekende plekken. Een nieuwe omgeving of het andere klimaat kan een belangrijke ver…

Waarom zou je armstukken dragen?

Wanneer de armstukken wat strakker om de arm zitten geeft dit bepaalde druk op de armspieren, waardoor de bloedsomloop wordt gestimuleerd. Hierdoor wordt de zuurstoftoename naar je spiere…

FUSION: alles over de tights van dit hardloopmerk

FUSION heeft high tech tights gemaakt die je kunt dragen tijdens veeleisende triatlon-competities, hardloopwedstrijden, maar ook tijdens de gezellige uren thuis.

Hardlopen in de kou? 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Het is vaak prachtig buiten en de zuurstof geeft een boost! Bovendien met de juiste tips ben je beschermd tegen regen, w…

Hardlopen in de regen tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Hoe kies je de juiste hardloopschoenen?

Kies de juiste hardloopschoenen! Voor de gevorderde hardloper of hardloopster is dit gesneden koek. Maar ben je een beginner of ga je weer starten met hardlopen dan is het soms een oerwou…

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Sportieve cookies, DeHardloopwinkel.nl gebruikt ze om je nog beter van dienst te kunnen zijn. Klik hier om jouw instellingen te wijzigen en op te slaan.