Blogoverzicht

Platvoeten of holvoeten, welke hardloopschoenen?

Geen mens is hetzelfde en er zijn vele verschillende voetvormen.

Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen, maar zijn daardoor niet altijd voor iedere hardloper even geschikt.

Wij adviseren je bij twijfel over jouw voetvorm voor een goed advies naar De Hardloopwinkel te gaan in Bodegraven, Den Haag, Leiden, Noordwijkerhout of Rotterdam.

De 3 meest voorkomende voetvormen zijn:

  • platvoeten
  • holvoeten
  • normale voeten

Gerelateerde producten

Platvoeten

Voeten die doorgezakt zijn hebben weinig tot geen voetboog of holte onder de voet. Bij platvoeten staat de voet als het ware plat op de grond, je kunt dan nauwelijks nog een vinger eronder door schuiven.

De pezen komen niet goed samen bij doorgezakte voeten. Hardlopers die platvoeten hebben kunnen als ze staan en lopen de voeten heel gemakkelijk naar de binnenkant kantelen, dit noemen ze ook wel een vorm van overpronatie.

Hardlopen met platvoeten kan soms klachten geven, maar dat hoeft niet altijd. Er zijn veel mensen met platvoeten die normaal kunnen hardlopen en geen pijn of ongemakken ervaren. Voor die lopers die er wel last van hebben geven wij hier uitleg over platvoeten en welke schoenen de beste zijn bij hardlopen.

Hoe zie je of je platvoeten hebt?

Kijk naar de voetafdruk van de voeten door ze vochtig te maken en op een wit a4tje of vlakke gladde ondergrond te gaan staan. Een platvoet herken je aan de afwezigheid van het holle gedeelte en het breed doorlopen van de afdruk van hiel naar teen.

Welke hardloopschoenen kiezen bij platvoeten?

De beste hardloopschoenen platvoeten zijn stabiele stevige loopschoenen met veel steun en een vlakke zool. Deze hardloopschoenen voor platvoeten geven de enige en juiste ondersteuning voor de doorgezakte spieren en vallen vaak onder de stabiele categorie.

Zowel de stevige neutrale hardloopschoenen (evt in combinatie met een hardloopzooltje) als de stevige antipronatie schoenen komen in aanmerking voor de juiste hardloopschoenen voor platvoeten. Bij De Hardloopwinkel vallen de beste loopschoenen voor platvoeten onder de categorie stabiele hardloopschoenen en die vind je hier:

Hardloopzolen geschikt voor platvoeten

Voor een directe oplossing in je bestaande hardloopschoenen kun je ook kiezen voor een inlegzool. De beste zooltjes hardlopen platvoeten zorgen voor de ontlasting onder de platvoeten en een natuurlijke manier van lopen.

De Mysole Anatomical en de Mysole Ergonomica zijn de meest gebruikte zolen onder hardlopers en wandelaars voor platvoeten of doorgezakte voeten. 

 

Vind hier meer informatie in het blog over inlegzolen voor hardloopschoenen, en voor welke vorm van platvoeten dit het meest geschikt is.

Brede doorgezakte voeten en welk hardloopschoenen kiezen.

Ook voorkomend zijn de extreem brede- en doorgezakte voeten bij hardlopers. Kies in dat geval dan voor een bredere stabiele hardloopschoen in de bredere uitvoering.

Brede hardloopschoenen heren worden aangeduid met: 2E wide

Brede hardloopschoenen dames worden aangeduid met: 1D wide.

 

Holvoeten

Voeten die een hoge of holle voetboog hebben zijn holvoeten, deze zijn het tegenovergestelde van platvoeten. Dit is een redelijk zeldzame aandoening en kan ook alleen bij 1 van beide voeten voorkomen. Een normale voet heeft ongeveer 1,3 cm holling.

Hoe zie je of je holvoeten hebt?

Er is sprake van een abnormaal hoge wreef als de holling meer is dan 1,3cm en je je vinger helemaal onder de breedte van de voet kunt doorsteken. Doordat de afstand tussen het hielbeen en de bal van de voet hierdoor kleiner is raakt de peesplaat vaak geïrriteerd.

Het kan ook zijn dat je je veters verkeerd strikt waardoor de te holle wreef knelt in de schoenen en klachten veroorzaakt bovenop.

Voor de beste veterstrik techniek verwijzen wij je door naar dit artikel: Veters strikken doe je zo!

Welke hardloopschoenen bij holvoeten?

Een stabiele maar ook goed dempende en zachte neutrale hardloopschoen is vaak voldoende voor holvoeten. Met name schoenmodellen die als het ware rollen en een bootvormige dikke zool hebben zijn de beste voor holvoeten.

De stabiliteit in de enkels moet dan wel gewaarborgd blijven om zwikken van de enkels te voorkomen. In combinatie met een Running zool die de voetboog als het ware ‘opvult” in de hardloopschoenen is dat de beste optie.

Ontdek hier ook beste hardloopschoenen geschikt voor holvoeten.

Normale voeten | DeHardloopwinkel.nl

 

Normale voeten

De meeste hardlopers hebben normale voeten. Met name als je wat ouder wordt (helaas kan dat al na je 30e ;) kunnen er wel voetproblemen ontstaan. Bij extreme langdurige voetklachten wordt geadviseerd om naar een podotherapeut te gaan. Met voetoefeningen en rust kun je kleinere hardloopblessures zelf vaak al wel te lijf.

Maat groter nodig van je hardloopschoenen?

Door de zwaartekracht en het vele belasten kunnen je voetmaten in de loop der jaren veranderen. De meeste lopers schuiven zomaar 1 maat op naar boven en hebben bij hun hardloopschoenen dan opeens een hele maat groter nodig.

Lees hier hoe je de juiste hardloopschoenen maat kiest voor normale voeten.

 

De voet is een ingenieus gewricht.

Voet uitgelegd | DeHardloopwinkel.nl

bron: mysole.nl

  1. Sprong gewrichten;
  2. Voetspieren;
  3. Hielbeen;
  4. Middenvoetsbeentje;
  5. Tenen;
  6. Achillespees;
  7. Peroneus;
  8. Scheenbeen.

De Hardloopwinkel stuurt elke week een nieuwsbrief boordevol informatie over hardlopen en alles wat er bij hoort. Dus schema's, blogs, reviews en nog veel meer!

Meld je nu aan voor de hardloopwinkel nieuwsbrief  

Relevante blogs:

Blog: inlegzolen hoe zit dat?

Blog: kies de juiste hardloopschoenen

Blog: veterstriktechnieken

Blog: Hielspoor wat is het? En wat kun je er tegen doen?

Hardloopadvies: Hardloopblessures behandelen en voorkomen

 

Vragen?

    Bel met de webshop klantenservice

    App met de webshop klantenservice

    webshop@dehardloopwinkel.nl

 

Populairste blogs

Hallux Valgus klachten bij hardlopen

Hardlopen kan zeker met een Hallux Valgus, het komt vaker voor onder lopers dan je denkt. Als je geen pijn hebt is het voldoende om ervoor te zorgen dat de voet...

Hielspoor uitleg, symptomen en oplossingen

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt door overbelasting of doorgezakte voeten.

Kniepijn bij hardlopen

Iedereen krijgt wel eens last van een blessure. Kniepijn komt vaak voor bij hardlopers, wat kun je ertegen doen en mag je door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Rugklachten bij hardlopen?

Rugpijn komt vaker voor bij hardlopers, de belasting van de straat op je onderrug is behoorlijk bij hardlopen. Mag je met rugpijn door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Blaren voorkomen en behandelen

Door wrijvingen op de huid raakt de diepere huidlaag beschadigd, door deze beschadiging hoopt vocht (plasma) zich op in of onder de opperhuid. Lees meer in dit artikel.

Wat zijn Carbon hardloopschoenen?

Carbonschoenen zijn hardloopschoenen die een Carbon ook wel koolstofvezel plaat bevatten in de zool. Deze Carbon plaat helpt de elite runners en snelle lopers in het verbeteren van hun pr…

Hardlopen en achillespeesklachten

Achillespeesklachten komen vaker voor onder hardlopers dan je denkt. Wat zijn de symptonen en kun je ertegen doen? Lees meer hierover in dit artikel.

Hardlopen en pijn in heupen

Er zijn verschillende oorzaken van pijn in heupen bij hardlopen en wandelen. Het komt vaker voor dan je denkt! Hoe kun je heupblessures voorkomen en behandelen? Lees meer...

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints? En wat kun je er aan doen om ze te verlichten en te voorkomen? Frank (ervaringdeskundige) legt uit.

Hardlopen in de regen en beste tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Hardlopen in de kou ontdek 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Lees hier dé 10 tips bij hardlopen in de kou en ga lekker naar buiten!

Herstellen na hardlopen, hoe doe je dat?

Om blessures te voorkomen is goed herstellen na hardlopen een belangrijk gegeven. Het helpt ook bij het verhogen van je prestaties, hoe? dat lees je in onderstaand info artikel.

Welke Garmin past bij mij?

Welke Garmin sporthorloge geschikt is voor hardlopen bepaal je aan de hand van je uiteindelijke doelen en type sport die je beoefent. Wij helpen je met het maken van de juiste keuze..

Hier vind je dé tips voor hardlopen in de zomer

De meeste hardlopers zijn "mooi weer" lopers. Is het écht warm buiten? Dan valt dat vaak vies tegen. Zweten, snel moe en niet vooruit te branden in die hitte. Daarom worden de meeste mar…

Welke hardloopschoenen als beginner kiezen?

Als je begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen om…

Marcel's 25 beste tips voor trailrunning

Je bent soms een hele dag onderweg en als je moet dan moet je... "mijn beste tip voor trailers is dan ook: neem zakdoekjes mee" Lees snel meer over de beste trailtips van Marcel.

Platvoeten of holvoeten, welke hardloopschoenen?

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hardlooprugzak hoe gebruiken? beste tips

Hardlooprugzakken (hydratatievesten / racevesten) bij het lopen van lange afstanden kun je eigenlijk niet zonder. Maar hoe gebruik je een hardlooprugzak? Lees snel verder

Welke veterstriktechnieken zijn er?

Je hebt de juiste schoenen maar toch zitten ze niet optimaal aan de voeten. Jouw hiel zit niet vast, of de schoen knelt wat aan de zijkant. Veter striktechnieken kunnen helpen...

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om de test te doen. Kun je op meer dan 2 vragen met JA antwoorden? dan zijn je h…

Tips voor je volgende halve marathon

Halve marathon tips zijn goed om blessures te voorkomen. Vast ten overvloede maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden: een veelgemaakte fout is dat (beginnende) hardlopers te snel en t…

Hardlopen met Inlegzolen hoe zit dat?

Je voet bevat 26 botjes, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren. We staan, lopen, springen en sporten en dagelijks maken we zo’n tienduizend stappen!

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Klanten beoordelen ons met een 9,2