Blogoverzicht

Platvoeten of holvoeten, welke schoenen?

Geen mens is hetzelfde en er zijn vele verschillende voetvormen.

Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet altijd voor iedere hardloper even geschikt.

De 3 meest voorkomende voetvormen zijn:

 • platvoeten
 • holvoeten
 • normale voeten

 

Platvoeten

Voeten die doorgezakt zijn hebben weinig tot geen voetboog of holte onder de voet. Bij platvoeten staat de voet als het ware plat op de grond, je kunt dan nauwelijks nog een vinger eronder door schuiven.

De pezen komen niet goed samen bij doorgezakte voeten. Hardlopers die platvoeten hebben kunnen als ze staan en lopen de voeten heel gemakkelijk naar de binnenkant kantelen, dit is noemen ze ook wel een vorm van overpronatie.

Hoe zie je of je platvoeten hebt?

Kijk naar de voetafdruk van de voeten door ze vochtig te maken en op een wit a4tje of vlakke gladde ondergrond te gaan staan. Een platvoet herken je aan de afwezigheid van het holle gedeelte en het breed doorlopen van de afdruk van hiel naar teen.

 

Welke hardloopschoenen kiezen bij platvoeten?

De beste hardloopschoenen voor platvoeten zijn stabiele stevige schoenen met veel stabiliteit en een vlakke zool. Deze schoenen geven veel ondersteuning voor de doorgezakte spieren en vallen vaak onder de stabiele categorie. Zowel neutrale hardloopschoenen (evt in combinatie met een hardloopzooltje) als antipronatie modellen komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk hardloopschoenen geschikt voor platvoeten

Hardloopzolen geschikt voor platvoeten

Voor een directe oplossing in je bestaande hardloopschoenen kun je ook kiezen voor een inlegzool. Vind hier meer informatie over welk type zool voor welke vorm van platvoeten geschikt is.

Brede doorgezakte voeten

Veel voorkomend zijn extreem brede en doorgezakte voeten bij hardlopers. Kies in dat geval dan voor een brede stabiele hardloopschoen eventueel in de extra brede uitvoering (heren 2E, dames 1d ).

 

Holvoeten

Voeten die een hoge of holle voetboog hebben zijn holvoeten, deze zijn het tegenovergestelde van platvoeten. Dit is een redelijk zeldzame aandoening en kan ook alleen bij 1 van beide voeten voorkomen. Een normale voet heeft ongeveer 1,3 cm holling.

Hoe zie je of je holvoeten hebt?

Er is sprake van een abnormaal hoge wreef als de holling meer is dan 1,3cm en je je vinger helemaal onder de breedte van de voet kunt doorsteken. Doordat de afstand tussen het hielbeen en de bal van de voet hierdoor kleiner is raakt de peesplaat vaak geïrriteerd.

Welke hardloopschoenen bij holvoeten?

Een stabiele maar ook goed dempende en zachte neutrale hardloopschoen is vaak voldoende voor holvoeten. Met name schoenmodellen die als het ware rollen en een bootvormige dikke zool hebben zijn de beste voor holvoeten.

De stabiliteit in de enkels moet dan wel gewaarborgd blijven om zwikken van de enkels te voorkomen. In combinatie met een Running zool die de voetboog als het ware ‘opvult” in de hardloopschoenen is dat de beste optie.

Bekijk hardloopschoenen geschikt voor holvoeten.

Normale voeten | DeHardloopwinkel.nl

Normale voeten

De meeste hardlopers hebben normale voeten. Met name als je wat ouder wordt (helaas kan dat al na je 30e ;) kunnen er wel voetproblemen ontstaan. Bij extreme langdurige voetklachten wordt geadviseerd om naar een podotherapeut te gaan. Met voetoefeningen en rust kun je kleinere hardloopblessures zelf vaak al wel te lijf.

 

Maat groter nodig hardloopschoenen?

Door de zwaartekracht en het vele belasten kunnen je voetmaten in de loop der jaren veranderen. De meeste lopers schuiven zomaar 1 maat op naar boven en hebben bij hun hardloopschoenen soms een hele maat groter nodig.

Lees hier hoe je de juiste hardloopschoenen kiest voor normale voeten

 

De voet een ingenieus gewricht

Voet uitgelegd | DeHardloopwinkel.nl

bron: mysole.nl

 1. Sprong gewrichten;
 2. Voetspieren;
 3. Hielbeen;
 4. Middenvoetsbeentje;
 5. Tenen;
 6. Achillespees;
 7. Peroneus;
 8. Scheenbeen.

 

Vragen?

    Bel met de webshop klantenservice

    App met de webshop klantenservice

    webshop@dehardloopwinkel.nl

 

Populairste blogs

Hielspoor wat is het? En wat kun je er tegen doen?

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt aan de hiel. Een vervelende klacht, maar gelukkig kun…

Veters Strikken Doe Je Zo

Je hebt de juiste schoenen maar toch zitten ze niet optimaal aan de voeten. Jouw hiel zit niet vast, of de schoen knelt wat aan de zijkant. Veter striktechnieken kunnen helpen...

Hardlopen in de kou? 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Het is vaak prachtig buiten en de zuurstof geeft een boost! Bovendien met de juiste tips ben je beschermd tegen regen, w…

Platvoeten of holvoeten, welke schoenen?

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hardlopen in de regen en beste tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Welke hardloopschoenen als beginner kiezen?

Als je begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen om…

Het gebruik van een hardlooprugzak; tips en tricks

Hardlooprugzakken (hydratatievesten / racevesten) bij het lopen van lange afstanden kun je eigenlijk niet zonder. Maar hoe gebruik je een hardlooprugzak? Lees snel verder

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints? En wat kun je er aan doen om ze te verlichten en te voorkomen? Frank (ervaringdeskundige) legt uit.

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om eerst de onderstaande HSK test te doen. Kun je op meer dan 2 van onderstaande vragen met <…

Hardlopen met Inlegzolen hoe zit dat?

Je voet bevat 26 botjes, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren. We staan, lopen, springen en sporten en dagelijks maken we zo’n tienduizend stappen!

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Klanten beoordelen ons met een 9,4
Sportieve cookies, DeHardloopwinkel.nl gebruikt ze om je nog beter van dienst te kunnen zijn. Klik hier om jouw instellingen te wijzigen en op te slaan.