Online Schoenadvies

Onze online schoenadviseur geeft je binnen 1 minuut advies welke hardloopschoen het beste bij je past. Of je nu een beginner bent of een marathon loopt. Uitleg

Advies over hardloopschoenen nodig?

De meeste beginners maken eerst een loopanalyse bij een Hardloopwinkel. Dit is de beste manier van het laten opmeten van goede hardloopschoenen.

Voor de hardlopende internetbezoeker is dé online loopanalyse door schoenadviseurs ontwikkelt, de shoe advisor. 

Deze online hardlooptest doe je, als je niet zeker weet welke loopschoenen het beste voor jou zijn. Krijg online direct het beste schoenadvies via onze De Hardloopwinkel shoe advisor.

 

Welke hardlooptest is de beste?

Wil je weten welke hardloopschoenen het beste bij jou passen of wat de opvolgers zijn van jouw huidige loopschoenen? Doe dan de gratis online loopanalyse op www.dehardloopwinkel.nl. Als je ingelogd bent kan het systeem zelfs zien welke schoenen je hiervoor hebt gekocht.

Bij twijfel over de beste hardloopschoenen voor dames of heren kan de loper ook nog naar 1 van de 5 Hardloopwinkels gaan. Laat je deskundig adviseren in een hardloopwinkel en koop daar het eerste paar hardloopschoenen. Alle opvolgers van de beste hardloopschoenen bestel je uiteraard daarna makkelijk en snel online bij www.dehardloopwinkel.nl.

De hardloopschoenen test Runnersworld magazine word ook gezien als een goede manier om te bekijken welke loopschoenen dit jaar de beste zijn. Pas wel op, de tester loopt anders dan de gemiddelde recreant en kan dus een heel andere ervaring op de loopschoenen hebben.

Gerelateerde producten

Beginnen met hardlopen

Beginnen met hardlopen doe je op een speciale manier om blessures te voorkomen. Daarbij is het juiste schoenadvies van groot belang om de sport te blijven beoefenen. Iedereen kan een geweldige conditie hebben maar dan ben je nog geen hardloper. Rustig opbouwen van de belasting is prioriteit nummer 1 voor beginners.

Lees hier meer over hardlooptips voor beginners.

Goede hardloopschoenen kopen doe je online bij DeHardloopwinkel.nl, hier vind je de beste merken hardloopschoenen en vaak ook leuke aanbiedingen.

Ben je beginner en wil je de beste loopschoenen kopen? Doe dan eerst onze gratis loopanalyse en kies voor de optie 'ik wil schoenadvies' en bestel aan de hand van de uitslag de beste schoenen van Asics, Brooks, Saucony of bijvoorbeeld New Balance.

Goede hardloopschoenen heren hebben de juiste pasvorm voor een mannenvoet. De voeten van heren zijn vaak wat platter en breder dan die van dames.

Mannelijke hardlopers zoeken stabiliteit in hardloopschoenen. De beste herenschoenen merken zoals Asics, Brooks, Saucony en New Balance maken gender specifieke schoenen die gemaakt zijn voor een mannen voeten vorm.

Goede hardloopschoenen dames hebben de juiste pasvorm voor een vrouwen voet. De voeten van dames zijn vaak wat smaller en holler dan die van mannen.

De beste hardloopschoenen dames merken zoals Asics, Brooks, Saucony en New Balance maken gender specifieke schoenen die gemaakt zijn voor de vrouwenvoeten.

 

Hardlopen met Evy hardloopschema

Hardlopen met een hardloopschema is de beste wijze om te beginnen met hardlopen naast goede hardloopschoenen. Dit kun je op een goede en eenvoudige manier doen door via Hardlopen met Evy de app met schema's te downloaden en het enige wat jij hoeft te doen, is je training starten.

Coach Evy Gruyaert zal je vertellen wanneer je mag wandelen of lopen, wanneer je mag versnellen of vertragen. Tussendoor krijg je leuke tips over een gezonde levensstijl & motivaties die je dat extra duwtje in de rug geven.

 

Hardloopschoenen maat groter kopen.

Alle loopschoenen vallen klein, koop daarom een maat groter dan je eigen schoenmaat. Bij twijfel over de beste maat hardloopschoenen kijk eens op de online maat adviseur.

 

Wat zijn goede hardloopschoenen met extra demping?

Ben je al ervaren? dan is het belangrijk om te weten op welke merk en type hardloopschoen je nu loopt. Bevalt die hardloopschoen je prima dan adviseren wij altijd de nieuwste uitvoering te bestellen. Via de online schoenentest van DeHardloopwinkel 'Toon mij vergelijkbare modellen' vind je snel de opvolger.

Wil je toch nog iets meer informatie over een hardloopschoen type of merk? bel dan met ons voor tips over de juiste hardloopschoenen. Er is altijd een deskundige schoenenspecialist aanwezig die je er alles over kan vertellen.

Ben je beginner of herstarter? Dan kun je via de knop 'ik wil schoenadvies' een aantal vragen beantwoorden. Uit deze vragen komt een lijst met de beste hardloopschoenen voor jou naar voren. Dit zijn goede running shoes van de beste hardloopschoenen merken van dit moment. Deze passen perfect bij de door jou gegeven selectie.

 

Gekozen voor opvolgend hardloopschoenen model?

Dan is het belangrijk om te begrijpen dat je ondanks je ervaring moet wennen aan een nieuw paar hardloopschoenen. Nieuwe hardloopschoenen, ook al is het een bekend model, geven een andere belasting op je lichaam. Neem de tijd en bouw de hardloop trainingen/belasting bij keuze voor een opvolger langzaam op.

 

Gekozen voor ander merk of model hardloopschoen?

Dan ben je wat ons betreft goed bezig! Een nieuwe vorm van demping, ondersteuning zorgt er voor dat je lichaam sterker wordt. Maar PAS OP! Dit betekent namelijk ook dat je je lichaam anders zult belasten. Het zal wennen zijn, wij adviseren een rustige trainingsopbouw te doen op nieuwe hardloopschoenen dames of heren.

 

Hardlopen rustig opbouwen

Veel beginnende hardlopers vragen zich af, is een loopanalyse nodig? In principe niet. Als je verder geen blessures of klachten aan je lichaam hebt kun je op iedere schoen lopen. Daarbij is pasvorm van de hardloopschoenen leidend en belangrijk.

Laat altijd goede hardloopschoenen aanmeten in De Hardloopwinkel als je al langere tijd last hebt van knïeen, enkels of rug.

 

Hoe weet ik wat de beste hardloopschoenen zijn?

Een goede hardloopschoen sluit om de enkel en wreef. Heeft voorin bij de tenen wat extra ruimte nodig, maar je mag er niet in schuiven. De beste hardloopschoen zit bij het aantrekken zo goed, dat je niet hoeft te veterstrikken om erop weg te kunnen rennen.

Als je begint met hardlopen en het best zittende paar hardloopschoenen hebt gevonden. Dan adviseren wij je om de volgende tip in ieder geval op te volgen; OPBOUWEN !

Het rustig opbouwen van kilometers bij beginnen met hardlopen doe je...door op deze link te klikken en het hardloopschema trouw en volledig te volgen.

 

Waar hardlopen, verharde of onverharde weg?

Tijdens het online schoenadvies krijg je de keuze uit verharde weg of onverharde weg. Dit is van belang voor de selectie van beste loopschoenen voor jou.

Kiest men voor de verharde weg/sportschool, dan komen hier hardloopschoenen uit de selectie met extra demping.

Goede hardloopschoenen zijn soepel, hebben een stevige hielkap en veel vering. Asfalt en stoeptegels zijn keihard, het lichaam heeft demping nodig bij de meest belastende sport die er is!

Kiest men voor de onverharde weg, dan komt een keuze in de trailschoenen te voorschijn op de website. Trailrunning hardloopschoenen hebben een grover profiel voor meer grip op zand, bospaden en gras.

De beste trail hardloopschoenen zijn stijver en veel stabieler dan gewone schoenen. Trailschoenen hebben bovendien een waterafstotend en extra stevig bovenwerk.

Wil je meer weten over trail schoenen kijk hier dan naar een film waarin wij uitleggen wat het verschil is met normale hardloopschoenen.

Hardloopschoenen met extra demping hebben een hele dikke witte foam zool die in een banaanvorm om de voeten sluit. Die extra demping zorgt voor veel comfort op het harde asfalt.

 


HOE LOOP JIJ?

Recht >

Met een recht looppatroon wordt ervan uit gegaan dat je een normale voet hebt. Als onderstaande punten op jouw voet van toepassing zijn dan heb je normale voeten met een recht looppatroon.

 • Je hebt over het algemeen een makkelijke voet.
 • Je hebt weinig tot geen last van je voeten.
 • Bijna alle soorten schoenen zitten je goed qua pasvorm en comfort.
 • Bij het sporten heb je eerder last van je uithoudingsvermogen dan je lichaam.
 • Je hebt geen X-benen of O-benen.
 • Als je in ontspannen houding gaat staan wijzen je voeten en knieën recht naar voren
 • Klachten als shin splint en hielspoor zijn jouw volkomen vreemd

De voet van een persoon met een normaal looppatroon ziet er zo uit:

Normale voet | DeHardloopwinkel.nl

 


 

Naar binnen>

Met overpronerend looppatroon wordt ervan uit gegaan dat je de neiging hebt naar binnen te kantelen tijdens het hardlopen en je voet naar buiten zwaait(diagonaal). Meestal hebben die lopers een platvoet of normale voeten met zwakkere enkels. Als onderstaande punten op jouw voeten van toepassing zijn dan heb je normale tot platvoeten met een looppatroon wat neigt naar gemiddelde tot zware overpronatie.

 • Je hebt een soepele voet die makkelijk beweegt.
 • Je hebt een normale tot lage voetboeg
 • Je hebt een bredere voet en moeite met kopen van schoenen
 • Bij het sporten heb je eerder last van je uithoudingsvermogen dan je lichaam.
 • Je hebt een normale tot X-vorm in je benen .
 • Als je in ontspannen houding gaat staan wijzen je voeten en knieën naar buiten
 • Klachten als shin-splint en hiel-spoor zijn jouw helaas niet helemaal vreemd

Een platvoet ziet er zo uit:

Platvoet | DeHardloopwinkel.nl

 


 

Naar buiten>

Met een supinerend looppatroon wordt ervan uit gegaan dat je de neiging hebt om naar buiten te kantelen tijdens het hardlopen. Meestal hebben die lopers een holvoet of een normale voet die naar binnen draait. Als onderstaande punten op jouw voeten van toepassing zijn dan heb je normale tot holvoeten met een looppatroon wat neigt naar supineren ook wel supinatie genoemd.

 • Je hebt een stijve voet die niet soepel beweegt.
 • Je hebt een normale tot zeer hoge voetboog
 • Je hebt vaak moeite met het passen van normale schoenen door een hoge wreef
 • Je hebt veel druk onder de hak en voorvoet bij het sporten
 • Bij het sporten heb je eerder last van je lichaam dan je uithoudingsvermogen.
 • Je hebt een normale tot O-vorm in je benen.
 • Als je in ontspannen houding gaat staan wijzen je voeten en knieën naar binnen.
 • Klachten aan de knieën en onderrug zijn jouw helaas niet vreemd.

Een Holvoet ziet er zo uit:

Holvoet | DeHardloopwinkel.nl

 


 

Twijfel je over je looppatroon?

Dat is niet zo gek! Als je je niet herkent in bovenstaande, kies dan altijd voor een neutrale hardloopschoen. Iedereen kan op een neutrale schoen beginnen met hardlopen zonder gelijk blessures op te lopen.

Onze specialisten staan je graag te woord als je nog vragen hebt.

Bel de klantenservice of stel je vraag via een whatsapp bericht en we helpen je graag!

 

Supinatie, naar buiten

Supineren is als je extreem naar buiten loopt en landt op de buitenzijde van de voeten tijdens het hardlopen.

Supinatie (het supineren van de voet tijdens de afwikkeling) betekent dat de voet tijdens de landings-, stand- en afzetfase te weinig naar binnen kantelt.

Dan wikkel je teveel naar de buitenkant af ofwel laterale zijde van de voet tijdens het hardlopen. Het supineren kent vele vormen en meerdere oorzaken. De meest voorkomende oorzaken voor supinatie zijn:

 • O-benen
 • een holvoet (hoge wreef)
 • een naar binnen gedraaid been

Het type schoen wat hier het beste bij past is een neutrale hardloopschoen met voldoende demping en flexibiliteit.

 

Antipronatie, naar binnen 

Overproneren betekent dat de voet tijdens de landing-, stand- en afzetfase te veel naar binnen kantelt(proneren). Hiervoor heb je antipronatie schoenen nodig.

Tijdens het afwikkelen zakt de voet en enkel op de binnenkant ofwel mediale zijde te ver naar binnen.

Het overproneren kent vele vormen en meerdere oorzaken. De meest veel voorkomende oorzaken;

 • X-benen
 • een platvoet(lage wreef)
 • een naar buiten gedraaid been

Het type hardloopschoen wat hier het beste bij past is een stabiliteit hardloopschoen zoals: antipronatie hardloopschoenen met voldoende demping en stabiliteit.

 

Neutraal, recht lopen

Neutraal looppatroon is als de loper met de voeten en enkels nagenoeg recht op de ondergrond landt. Verder is de neutrale hardloper vaak blessure vrij en heeft geen voetproblemen. Neutrale hardlopers wikkelen de voet af van de hak naar de teen met normale pronatie (draaiing) van de enkels.

Goede hardloopschoenen die bij recht lopende hardlopers past is een neutrale hardloopschoen dames of heren.

 

Schoen advies blessures, wat kiezen?

Het antwoord hierop is verrassend simpel...namelijk NIEUWE HARDLOOPSCHOENEN

Nee, dit is geen grap, een paar nieuwe hardloopschoenen dwingt je namelijk om rustig op te bouwen. Zo kan je lichaam rustig herstellen en ben je verzekerd van voldoende demping.

Heb je goede hardloopschoenen gekozen in de grootste online hardloopwinkel. Daarna is het van LEVENSBELANG dat men het hardlopen rustig opbouwt.

Hardlopen opbouwen doe je maar op één manier...door op deze link te klikken en het hardloopschema trouw en volledig te volgen.

 

Je vraagt je af, is een loopanalyse nodig?

Een loopanalyse in een winkel heb je nodig als je voor het eerst gaat hardlopen en moeilijke voeten hebt. Ook is een loopanalyse verstandig bij blijvende blessures aan het bewegingsapparaat, knieen, heupen of enkels.

Mits je rustig opbouwt en het lichaam laat wennen aan de belasting is een loopanalyse in de hardloopwinkel niet nodig. Iedereen kan op elke schoen lopen, na enige gewenning en training.

 

Hardloopschoenen kopen tips

 • doe de schoenentest volg het schoenadvies en kijk welk type hardloopschoen je nodig hebt
 • bestel 1 tot 1,5 maat groter dan je eigen voetmaat, doe de online maattest
 • maak een keuze in merk, kleur en prijs
 • pas de schoenen in huis aan beide voeten
 • loop er een uurtje mee in huis
 • twijfel? bel, mail of app de klantenservice van De Hardloopwinkel Webshop

Wat is de juiste pasvorm bij hardloopschoenen?

Als je de juiste hardloopschoenen hebt gevonden dan is het belangrijk dat je let op de....PASVORM...En hoe weet je of de schoen de juiste pasvorm heeft? Juist ja, door te PASSEN!

Het beste schoenadvies is dat een hardloopschoen moet aansluiten bij de hiel en rond de wreef. Bij de tenen moet meer ruimte zitten, zeker in de lengte heb je ruimte nodig voor de tenen. Er mag niks knellen in hardloopschoenen en ze zouden als een "sok" om de voeten moeten passen.

Wij adviseren je de schoenen MINIMAAL 1 UUR aan te houden BINNENHUIS. Je voet krijgt dan de tijd om even te wennen aan de nieuwe schoen. Zit er iets niet goed of lekker dan zal je voet altijd gaan protesteren na 45 minuten. Heb je de schoenen alleen binnen gedragen? dan kun je ze als het nodig is kosteloos retour sturen en andere bestellen.

Alvast heel veel plezier met je nieuwe hardloopschoenen.

We hopen dat je wat aan ons advies hebt gehad.

Heb je nog vragen en of opmerkingen neem dan contact met ons op!

 

Met sportieve groet,

Frank, Eva, Henri schoenenadviseurs bij DeHardloopwinkel.nl

Klanten beoordelen ons met een 9,2