Blogoverzicht

Welke hardloopschoenen als beginner kiezen?

De keuze in hardloopschoenen voor beginner is in een hardloopwinkel en online enorm of vaak overweldigend.

Bij De Hardloopwinkel wordt je persoonlijk geadviseerd over de beste hardloopschoenen voor een beginnende hardloper. Wij zijn er voor iedereen, wat je doel ook is!

Online hardloopschoenen kopen voor beginners is wat lastiger dan in een winkel. Om te helpen de juiste keuze te maken bieden wij dé online schoenadvisor.

Ontdek via dit digitale schoenadvies welke hardloopschoen geschikt is voor beginnende lopers of jouw specifiek loopstijl. Na het beantwoorden van meerdere vragen in deze online tool kom je tot de beste hardloopschoenen voor beginners.

Hardloopschoenen advies kan namelijk ook prima online worden gegeven. Als beginnende loper bouw je het rustig op, daarom loop je niet veel risico in de keuze van je schoenen.

 

Loopanalyse in hardloopwinkel.

Voor een loopanalyse in De Hardloopwinkel hoef je geen afspraak te maken maar kan wel fijn zijn om zeker te weten dat je goed geholpen wordt. 

Je kunt altijd terecht in De Hardloopwinkel Bodegraven, Den Haag, Noordwijkerhout, Rotterdam en Leiden. Klik hier voor openingstijden en adressen van De Hardloopwinkel en maak eventueel direct nu een afspraak voor de loopanalyse.

De deskundige verkoop adviseurs van De Hardloopwinkel zijn allemaal zelf lopers en hebben soms wel 30 jaar ervaring in het aanmeten van hardloopschoenen.

Een loopanalyse is uitgebreid en door middel van veel aandacht kom je zo tot de beste keuze in hardloopschoenen voor beginners.

 

Loopanalyse online.

Voor de snelle beslissers: doe nu deze online schoenadvies test en maak de beste keuze in hardloopschoenen voor beginnende lopers.

Kom je er niet uit? Bel, mail of whatsapp ons voor meer advies van 1 van de deskundige hardloopspecialisten met meer dan 15 jaar ervaring. 

En meld je vooral aan op onze nieuwsbrief, zo ben je verzerkerd van je wekelijkse portie aanbiedingen, waardevolle tips & tricks en nog veel meer!

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief

 

Eerste hardloopschoenen online kopen?

Waarschijnlijk loop je al of heb je het geprobeerd op een paar oude gympen, je tennisschoenen of die Asics loopschoenen van een kennis. Je merkt dat de demping niet geweldig is, zeker na enkele kilometers beginnen je knieen, enkels, heupen en zelfs je schouders soms zeer te doen?

Die pijn bij hardlopen is niet zo gek en een normaal verschijnsel bij beginnende hardlopers. Wist je dat? Bij het landen op 1 been krijgt je lichaam 4 tot 5x je eigen gewicht aan impact te verwerken met elke stap die je neemt. Loop je 1000 stappen (+/- 1 km) dan heb je het dus over 1000 x 4 tot 5 keer je eigen gewicht qua impact op het lijf.

Deze enorme impact bouwt zelfs op tot het totaal aantal gelopen stappen. Dus loop je 5km zonder te stoppen, dan heb je het over 5000 X 4 tot 5 keer je eigen gewicht.

Waar moet ik op letten bij het online kopen van hardloopschoenen voor heren of dames?

Hoe kies je de juiste hardloopschoenen? Belangrijkste tip van ons is dat je zorgt dat je de nieuwe runninghoes koopt bij een officiële dealer of winkel van specialistische hardloop merken. Zo voorkom je een slechte ervaring en loop je geen risico op het kopen van nepproducten osf slechte hardloopschoenen.

De beste hardloopschoen voor beginner is opgebouwd uit verschillende lagen demping en ondersteuning. De betere hardloopschoenen hebben een stevige ondersteunende hielkap die de onervaren voeten recht op het wegdek houdt.

Natuurlijk is De Hardloopwinkel al jaren officiële dealer van de beste merken loopschoenen zoal Asics, Hoka, Brooks, New Balance, Saucony, Mizuno en meer. Kom langs in 1 van De Hardloopwinkels en laat een loopanalyse voor hardloopschoenen maken. Met 30 jaar ervaring ben je hier op het enige juiste adres.

De beste hardloopschoenen voor beginner zijn afhankelijk van de specifieke loopstijl van de loper. De ene loper zakt meer naar binnen met de voeten of enkels, de ander land op de buitenzijde en weer een ander heeft doorgezakte of holvoeten.

Wil je gewoon lekker snel beginnen en starten met een beginnersschema van 5 kilometer, dan kun je nu kiezen voor deze loopschoenen voor beginners. De gemiddelde verkoopprijs van een goede beginners hardloopschoen varieert tussen de 120 en 160 euro.

 

  • Welke zijn de beste hardloopschoenen?

Welke hardloopschoenen het beste zijn is voor iedereen verschillend. Iedereen loopt nu eenmaal anders, is anders gebouwd en heeft een ander doel voor ogen. voor beginners en recreanten hoef je namelijk nog echt niet aan wedstrijdschoenen te denken. Onderzoek eerst wat voor loper je bent en met welk doel je loopt. Doe vervolgens een loopanalyse of een online schoenentest om de perfecte match te vinden tussen jou en je nieuwe runningshoes.

Welke hardloopschoenen voor beginners?

Dit zijn de beste hardloopschoenen voor beginners, waarbij rustig opbouwen essentieel is voor een geslaagde aanvang van deze intensieve sport:

 

Online loopschoenen kopen veilig?

DeHardloopwinkel.nl is lid van de stichting Webshopkeurmerk en heeft een duidelijke en makkelijke retourprocedure. Met een 9.4 als review cijfer gegeven door onze klanten kun je wel zeggen dat wij service zeer hoog in het vaandel hebben staan. Een betere kwaliteitsgarantie voor het online kopen van hardloopschoenen bestaat er niet ;)

Goedkope hardloopschoenen beginner kopen?

De Hardloopwinkel koopt grotere partijen schoenen en heeft daarom altijd uitlopende kleuren en modellen in de aanbieding. Deze schoen aanbiedingen van Asics, Brooks, Nike, Saucony, Mizuno en Hoka worden op de webshop van De Hardloopwinkel aangeboden met korting tot wel 50%.

Wil je de beste schoenen voor beginner kopen maar niet teveel geld uitgeven? Ontdek dan hier de hardloopschoenen Sale van De Hardloopwinkel online. 

 

Hardloopschoenen met extra demping.

Extra demping in hardloopschoenen is voor een beginner niet altijd noodzakelijk. Stabiliteit, stevigheid en een vlakke zool zullen meer doen voor de onervaren hardloper. Natuurlijk voelt het hardlopen van een marathon anders dan 5 kilometer.

Als men begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen omdat ze niet zo lekker zitten.

Een loopschoen met gemiddeld comfort en normale demping is daarom voldoende bij het opstarten van deze sport. Goedkope hardloopschoenen (onder de 60/70 euro) hebben weinig tot geen demping en worden niet geadviseerd.

Hardloopschoenen tussen de 100 en 140 euro hebben normale demping en zijn stabiel genoeg voor beginners. Hardloopschoenen met extra demping dames zijn gewild onder vrouwelijke lopers vanwege de zachtheid en vering op wegdek.

Hardloopschoenen met extra demping en comfort hebben vaak een adviesverkoopprijs van boven de 140 euro. Dit zijn de paradepaardjes en topmodellen van de betere runningspecialisten als Asics, Brooks, Mizuno, Saucony en New Balance. 

 

  • Welke hardloopschoen heeft de beste demping?

De ASICS Gel Nimbus voor dames en heren is een schoen met de beste demping, maar ook de Brooks Glycerin, New Balance 1080 en Hoka Bondi zijn schoenen met de beste demping voor hardlopen

Pasvorm hardloopschoenen beginner belangrijk.

De pasvorm van je hardloopschoenen als je begint met hardlopen is bijzonder belangrijk. Maar laten we realistisch blijven, bij het online kopen van hardloopschoenen is een beetje lastig. Er zijn geen 2 voeten in het universum hetzelfde. De pasvorm is daarmee 1 van de belangrijkste onderdelen bij een keuze voor beginnersschoenen.

Hardloopschoenen beginnende hardloper moeten aansluiten en als een handschoen om de voeten zitten, ook wel “fit like a glove. Zonder te hoeven veteren er al op weg kunnen is een goede indicatie dat je de juiste hardloopschoen voor beginners hebt gevonden.

Als je de goede maat (altijd 1 maat groter dan je eigen voeten) hebt besteld dan zul je merken dat de goede merken allemaal lekker zitten. Die kleine nuance verschillen in pasvorm weet je echt niet meer na 5 minuten hardlopen.

 

Hardloopschoenen beginner waar moet ik op letten?

De beste hardloopschoenen voor beginner moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Stevige hielkap

De betere merken hardloopschoenen zoals Brooks, Saucony, Asics, New Balance en Mizuno hebben een verstevigde hielkap. Die je niet zo makkelijk indrukt als bijvoorbeeld een goedkope hardloopschoen. Hoe duurder de schoenen hoe beter deze stabiliteit in de hiel zit.

  • Voldoende stijfheid

De beste hardloopschoenen voor beginners hebben meer weerstand als je ze dubbelvouwt. Deze stijfheid zorgt voor enige mate van stabiliteit bij het landen op 1 voet, waardoor de beginner meer balans krijgt. Een beginnende loper heeft nog niet gelijk de juiste balans en core stabiliteit. Dat moet eerst opgebouwd worden door te trainen.

  • Demping

Hardloopschoenen met de beste demping zijn de vaak duurdere modellen van meer dan 140 euro adviesverkoopprijs. Dempend materiaal zoals Gel of Foam maakt de schoenen duurder. Hoe meer dempend materiaal in een hardloopschoen zit verwerkt hoe duurder de schoenen zijn.

Voldoende normale demping in de zool is een must voor iedere beginnende loper. Deze vering in de vorm van Gel, Foam of ander zacht materiaal zorgt ervoor dat de hardloper makkelijker zijn/haar stappen kan zetten. Naarmate een beginner meer kilometers aankan, vanaf 10km achter elkaar, zal meer comfort in demping steeds belangrijker worden.

 

hardloopschoenen beginner De Hardloopwinkel

Beste loopschoenen voor steunzolen.

Veel mensen hebben tegenwoordig steunzolen nodig in hun dagelijkse schoenen, zo ook in hardloopschoenen. De meeste steunzolen zijn te hard, stijf en van leer, niet geschikt voor hardlopen of in hardloopschoenen. Door het minimale grondcontact bij hardlopen heb je minder stevige steunzolen nodig dan wandelen. Speciale flexibelere en ademende hardloopzooltjes of inlegzolen zijn daarom beter geschikt voor hardlopen. Zoals de Mysole Runningzool van Fisher.

Als je gaat beginnen met hardlopen adviseren wij jouw steunzolen mee te nemen bij de loopanalyse in De Hardloopwinkel voor het beste advies in loopschoenen bij steunzolen. De winkels werken al jaren samen met podotherapeuten en fysio's bij blessures en klachten van hardlopers.

Bekijk ook het informatieve  blog: inlegzolen voor hardloopschoenen, hoe zit dat? voor meer informatie over de juiste zolen in loopschoenen voor beginners.

 

Neutrale hardloopschoenen of corrigerende hardloopschoenen?

Bij een keuze uit neutrale hardloopschoenen of anti-pronatieschoenen moet je bepaalde vragen kunnen beantwoorden. Doe daarom altijd de shoedavisor test online.

Een neutrale hardloopschoen is een schoen zonder corrigerende of ondersteunende werking. Een neutrale loper heeft geen naar binnen zakkende enkels tijdens de landing op de voeten met hardlopen en zo dus geen correctie nodig. Een neutrale loopschoen is geschikt voor hardlopers die een rechte afwikkeling van hak naar teen hebben.

Neutrale hardloopschoenen zijn vaak de beste keuze voor beginnende lopers. Door de slechtere conditie en onervarendheid zal een beginnende hardloper rustig opbouwen. Hierdoor went het lichaam aan de nieuwe schoenen, het past zich eraan aan.

Goede en voldoende dempende neutrale hardloopschoenen voor beginners zijn bijvoorbeeld:

  • Brooks Ghost
  • Asics Cumulus
  • Saucony Ride
  • Mizuno Rider
  • New Balance 880

Pasvorm

De beste hardloopschoen voor beginnende loper moet gelijk lekker zitten en aansluiten. De hiel dient in een soort “lock” te komen bij het aantrekken. De wreef mag aansluiten maar niet knellen. De voorvoet moet voldoende ruimte overhouden om te kunnen afwikkelen. De beste graadmeter voor de beste beginnersschoen is als je ze aantrekt en zonder te hoeven strikken er op zou kunnen hardlopen.

 

  • Hoe kan je zien of je overproneert?

De beste manier om erachter te komen of je overproneerd is om een loopanalyse te laten doen. Bij deze loopanalyse bestudeerd een expert jou loopbeweging aan de hand van videobeelden die hij opneemt tijdens een stukje proeflopen. Nog een manier is om het slijtpatroon van je schoenen te bekijken. Als de binnenkant van de schoenzool meer versleten is, dan spreek je over overpronatie. Bevindt de slijtage zich meer de buitenkant van de schoen dan spreek je over supinatie.

Slijtagepatronen geven informatie over je hardloopstijl, maar geven geen compleet beeld. Benieuwd wat onze experts voor jou kunnen betekenen? Kom dan langs in een van onze 5 hardloopwinkels voor een loopanalyse.

Goedkope hardloopschoenen beginner.

Onder goedkope hardloopschoenen beginner verstaan wij als specialisten schoenen onder de 100 euro. Waarbij een schoen van rond de 60 of 70 euro (adviesverkoopprijs)zeker prima te gebruiken is als startersschoen. Ga je langere afstanden hardlopen, meer dan 45minuten, wordt een betere en vaak duurdere schoen aanbevolen. Deze hardloopschoenen hebben meer steun en stabiliteit maar ook demping om de belasting op de spieren en gewrichten te minimaliseren.

Goedkopere hardloopschoenen (onder de 100 euro adviesverkoopprijs) hebben minder dempend materiaal. De slijtzool is ook van slechtere kwaliteit, hierdoor slijten ze sneller.

 

  • Welke hardloopschoen bij welk gewicht?

Dit is een hele goede vraag! Iedere schoen is uniek en anders en dat geldt ook voor hardlopers. Buiten de loopstijl en het doel, is het gewicht van de loper ook erg belangrijk. Als je namelijk een wat zwaardere loper bent heb je meer demping nodig dan een lichtgewicht loper. Met elke stap die je neemt, vangt je lichaam en dus je spieren en gewrichten, 4 tot 5x jou lichaamsgewicht op per been/voet. Een hardloopschoen met stevige hielkap en voldoende demping is dan geen overbodige luxe om blessures te voorkomen.

Goedkope hardloopschoenen beste merk?

De betere hardloopmerken maken ieder jaar een nieuwe uitvoering van hun schoenmodellen. De uitlopende kleuren, nummers en modellen worden door De Hardloopwinkel met grote aantallen gekocht.

Daardoor kun je een topmodel hardloopschoen al vaak met 20% tot 40 % extra korting online in de webshop kopen. Een prima keuze als beginnende hardloper, niet alleen voor je lichaam maar ook voor je portemonnee.

Ontdek hier welke goedkope hardloopschoenen dames en heren voor beginner er zijn.

 

Eerste hardloopschoenen kopen?

Wat voor soort hardloopschoenen je nodig hebt is per persoon verschillend. Afhankelijk van meerder factoren als, ervaring in lopen, blessures, loopstijl, voetvorm en of je een man of vrouw bent.

Bij de keuze voor je eerste hardloopschoenen helpen wij je graag opweg met ons deskundig advies. Kijk eerst eens bij deze online shoeadvisor, selecteer de juiste antwoorden en bekijk welke modellen voor jou geschikt zijn.

Daarbij kun je kiezen uit de betere merken, zoals Asics hardloopschoenen of Brooks runningshoes. Kom je er niet uit? Bel, mail of whatsapp onze deskundige schoenenadviseurs.

Voor een keuze in de beste hardloopschoenen voor beginner kun je het beste langsgaan bij 1 van onze 5 De Hardloopwinkels in Nederland. Hier krijg je het beste advies en een loopanalyse voor de beste soort hardloopschoenen voor jouw.

 

Hardloopschoenen test Runnersworld.

Jaarlijks publiceert het blad Runnersworld een test waarbij de beste hardloopschoenen met elkaar worden gemeten. Een wereldwijde test waar veel hardlopers naar uitkijken om te zien welke modellen en schoenen dit jaar nieuw zijn en als beste uit te test komen.

Dit zijn vaak hardloopschoenen die geschikt zijn voor de ervaren hardlopers. Verder is geen enkel model of merk hetzelfde, wat voor de ene loper goed kan zitten is voor een ander een pasvormdrama. Er is geen mensenvoet hetzelfde, maar ook de loopstijl verschilt per hardloper. Voor iedere voet en loopstijl is een bepaald type hardloopschoen te krijgen.

Wij adviseren een beginner niet naar de Runnersworld hardloopschoenen test te kijken en eigen keuzes te maken. Maak die keuze op basis van pasvorm, prijs en doeleinden (trail, lopen op de weg, snel, langzaam etc.)

 

  • Snelle hardloopschoenen Carbon geschikt voor beginnende loper?

Je hebt misschien wel gelezen dat Eliud Kipchoge de snelste marathonloper ter wereld op Nike Alphafly next hardloopschoenen een wereldrecord heeft gelopen. Deze hardloopschoenen met carbon zijn speciaal gemaakt voor elite lopers, topatleten met een afgetraind lichaam en een enorme dosis talent.

Inmiddels kun je van alle merken wel hardloopschoenen met een Carbon plaat (soort springplank) kopen. Vergelijkbare modellen zonder carbon maar met een nylon plaat zijn bijvoorbeeld Saucony Endorphin Speed, bekijk meer wedstrijdschoenen voor snelle lopers.

Hardloopschoenen met carbon zijn niet geschikt voor beginnende lopers en de gemiddelde recreant. Voor deze schoenen heb je een bepaalde loopstijl en techniek nodig, die alleen aan te leren is door een atletiektrainer. Verder mag je niet teveel wegen, heb je een afgetraind lichaam en moet je bereid zijn er ieder jaar (ze slijten sneller) 300 euro ervoor neer te leggen.

 

Beginner en platvoeten of holle voeten?

Over de juiste keuze hardloopschoenen voor lopers met platvoeten of holle voeten hebben wij een uitgebreid blog geschreven met veel informatie. Op dit blog: platvoeten of holvoeten. vind je meer informatie over de beste hardloopschoenen voor platvoeten of holvoeten.

Compressiekousen kunnen ook goed helpen bij het voorkomen van blessures door hardlopen. Met name bij pijn in de kuiten, beginnende shin splints en voetproblemen kunnen compressiekousen ook verlichting bieden aan beginnende hardlopers. Lees meer over het gebruik van compressiekousen en voor wie geschikt in dit informatieve artikel.

 

Relevante blogs

Blog: beginnen met hardlopen

Blog: inlegzolen voor hardloopschoenen, hoe zit dat?

Blog: platvoeten of holvoeten

Blog: compressiekleding en compressiekousen voor wie geschikt?

 

Vragen?

    Bel met de webshop klantenservice

    App met de webshop klantenservice

    webshop@dehardloopwinkel.nl

 

Populairste blogs

Hallux Valgus klachten bij hardlopen

Hardlopen kan zeker met een Hallux Valgus, het komt vaker voor onder lopers dan je denkt. Als je geen pijn hebt is het voldoende om ervoor te zorgen dat de voet...

Hielspoor uitleg, symptomen en oplossingen

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt door overbelasting of doorgezakte voeten.

Kniepijn bij hardlopen

Iedereen krijgt wel eens last van een blessure. Kniepijn komt vaak voor bij hardlopers, wat kun je ertegen doen en mag je door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Rugklachten bij hardlopen?

Rugpijn komt vaker voor bij hardlopers, de belasting van de straat op je onderrug is behoorlijk bij hardlopen. Mag je met rugpijn door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Hardlopen en achillespeesklachten

Achillespeesklachten komen vaker voor onder hardlopers dan je denkt. Wat zijn de symptonen en kun je ertegen doen? Lees meer hierover in dit artikel.

Hardlopen en pijn in heupen

Er zijn verschillende oorzaken van pijn in heupen bij hardlopen en wandelen. Het komt vaker voor dan je denkt! Hoe kun je heupblessures voorkomen en behandelen? Lees meer...

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints? En wat kun je er aan doen om ze te verlichten en te voorkomen? Frank (ervaringdeskundige) legt uit.

Hardlopen in de regen en beste tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Hardlopen in de kou ontdek 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Lees hier dé 10 tips bij hardlopen in de kou en ga lekker naar buiten!

Herstellen na hardlopen, hoe doe je dat?

Om blessures te voorkomen is goed herstellen na hardlopen een belangrijk gegeven. Het helpt ook bij het verhogen van je prestaties, hoe? dat lees je in onderstaand info artikel.

Welke Garmin past bij mij?

Welke Garmin sporthorloge geschikt is voor hardlopen bepaal je aan de hand van je uiteindelijke doelen en type sport die je beoefent. Wij helpen je met het maken van de juiste keuze..

Hier vind je dé tips voor hardlopen in de zomer

De meeste hardlopers zijn "mooi weer" lopers. Is het écht warm buiten? Dan valt dat vaak vies tegen. Zweten, snel moe en niet vooruit te branden in die hitte. Daarom worden de meeste mar…

Welke hardloopschoenen als beginner kiezen?

Als je begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen om…

Marcel's 25 beste tips voor trailrunning

Je bent soms een hele dag onderweg en als je moet dan moet je... "mijn beste tip voor trailers is dan ook: neem zakdoekjes mee" Lees snel meer over de beste trailtips van Marcel.

Platvoeten of holvoeten, welke hardloopschoenen?

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hardlooprugzak hoe gebruiken? beste tips

Hardlooprugzakken (hydratatievesten / racevesten) bij het lopen van lange afstanden kun je eigenlijk niet zonder. Maar hoe gebruik je een hardlooprugzak? Lees snel verder

Welke veterstriktechnieken zijn er?

Je hebt de juiste schoenen maar toch zitten ze niet optimaal aan de voeten. Jouw hiel zit niet vast, of de schoen knelt wat aan de zijkant. Veter striktechnieken kunnen helpen...

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om de test te doen. Kun je op meer dan 2 vragen met JA antwoorden? dan zijn je h…

Tips voor je volgende halve marathon

Halve marathon tips zijn goed om blessures te voorkomen. Vast ten overvloede maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden: een veelgemaakte fout is dat (beginnende) hardlopers te snel en t…

Hardlopen met Inlegzolen hoe zit dat?

Je voet bevat 26 botjes, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren. We staan, lopen, springen en sporten en dagelijks maken we zo’n tienduizend stappen!

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Klanten beoordelen ons met een 9,2