Hardloopschoenen kopen dames en heren

|

Dames loopschoenen of heren hardloopschoenen advies nodig? lees dit blog: hoe kies ik de juiste hardloopschoenen? Meer info over de beste hardloopschoenen vind je onderaan deze pagina.

Best verkocht

 1. Filters
 1. Volgende Pagina
 2. 1
 3. 2
 4. 3
 5. 4
 6. 5
 7. 6
 8. 10
 9. 20
 10. 22
 11. >

ik wil schoenadvies

 

 • Wat zijn de beste hardloopschoenen?

De beste hardloopschoenen bestaan eigenlijk niet, wij zijn daar eerlijk in, ieder mens heeft een unieke anatomie. De meeste renschoenen worden niet custom made gemaakt maar voor de massa, zij hebben daarom een universele pasvorm.

Zo kan het zijn dat volgens Runnersworld of door een atleet die ene Nike hardloopschoen als beste hardloopschoen wordt beoordeeld, maar voor jouw loopstijl niet goed blijkt te zijn.

Wij adviseren daarom ga langs bij een runningspecialist zoals De Hardloopwinkel en laat de beste hardloopschoenen aanmeten door deskundige adviseurs. Tussen alle soorten, maten en type running schoenen kiezen zij de beste schoenen die voor jouw voeten en loopstijl nodig zijn.

Hardloopschoenen online kopen

Hardloopschoenen online kopen doe je ook eenvoudig en snel op www.dehardloopwinkel.nl. In de webshop hebben wij veel voorraad direct geleverd alle bekende running merken. Gratis verzending bij De Hardloopwinkel Webshop en binnen 1 werkdag in huis.

Twijfel je over welke renschoenen het beste bij je passen? Volg dan het online schoen advies, door het stellen van een aantal vragen kun je bepalen welke hardloopschoenen het beste voor je zijn. Deze online loopanalyse bij De Hardloopwinkel is samengesteld door de verkopers uit de winkels die bij elkaar al 30 jaar ervaring hebben in aanmeten van schoenen. Tevens kun je bij de online loopanalyse zien welk model de beste opvolger is van jouw oude paar.

 Liever je hardloopschoenen morgen al in huis? op deze online Hardloopwinkel webshop kun je nog steeds de beste aanbiedingen hardloopschoenen kopen.

Voor hardloopkleding Sale en korting op hardloop accessoires ben je bij www.dehardloopwinkel.nl ook aan het juiste adres Koop online het nieuwste model Asics Kayano of Brooks Glycerin en ga er morgen al op hardlopen.

Bij de beste online Hardloopwinkel kun je morgen al je favoriete hardloopschoenen of dat ene begeerde hardloop shirt thuis geleverd krijgen, mits voor 20.00 uur op werkdagen besteld.

 

 • Wat zijn goede schoenen voor hardlopen?

Loopschoenen met goede demping. Hardlopen is de meest belastende sport voor het lichaam die je kunt beofenen, goede kwaliteit hardloop schoenen zijn de beste aanschaf voor deze sport. Alle goede hardloopschoenen hebben dan ook het volgende met elkaar gemeen; demping! 

Demping

Goede demping in hardloopschoenen is van essentieel belang. Tijdens het hardlopen, sterker nog met elke stap die je zet, krijgt je lichaam te maken met 4 to 5 x het lichaamsgewicht aan piekbelasting. Daarnaast is het zo dat een groot deel van deze belasting zich cumulatief opbouwt in het lichaam. De menselijke voet is prima in staat om tijdens normaal gebruik deze belasting te verwerken. Maar als 'de mens' ineens besluit om 3 a 4 x in de week te gaan hardlopen op hard asfalt dan is elk stukje hulp als het gaat om het dempen van deze belasting absoluut noodzakelijk!

Pasvorm

Goede hardloopschoenen hebben vanzelfsprekend een goede pasvorm, beter dan goedkopere of schoenen van onbekende merken. De loopschoenen moeten immers lekker zitten en comfortabel aanvoelen. Het bovenwerk van een hardloopschoen is gemaakt van een lichtgewicht en hoogwaardig ademend materiaal. De dempzool en slijtzool zijn bij een paar goede hardloopschoen zo gevormd dat ze de voet op een natuurlijke manier ondersteunen en volgen tijdens de landing- stand- en afzetfase van het hardlopen.

Ondersteuning

Goede hardloopschoenen zorgen voor de juiste ondersteuning voor de hardloper of hardloopster. Elk lichaam is anders en heeft dus ook een andere vorm van ondersteuning nodig. Hardloopschoenen zijn globaal in 2 categorieen in te delen. 

 1. Neutrale hardloopschoenen
 2. Antipronatie hardloopschoenen

Om te weten te komen welk stype hardloopschoenen het beste is voor jou, raden wij je ten alle tijden aan om in ieder geval je 1e paar hardloopschoenen (als je begint of her-intredert bent) te laten aanmeten in 1 van onze 5 De Hardloopwinkels.

Een gedegen video analyse van een ervaren schoenenspecialist is een must voor iedere beginnende hardloper.

Goede hardloop schoenen zijn een musthave voor iedere loper.

Ga je beginnen met hardlopen, opnieuw opstarten of zoek je vervangers van je oude schoenen? Een paar goede hardloopschoenen, je kunt echt niet zonder!

Hardlopen wordt vaak gezien als de meest laagdrempelige sport. Je hebt er geen abonnement voor nodig en relatief weinig spullen. Je hoeft alleen maar de deur uit te gaan wanneer jou dat uitkomt.

 • Wat zijn echt goede hardloopschoenen?

Hardloopschoenen van de merken Asics, Brooks, Saucony, New Balance, Hoka en Mizuno zijn allemaal goede hardloopschoenen. De nieuwe generatie runningschoenen bevatten allemaal voldoende demping, met allemaal hun ook nog eens hun eigen top modellen voor nog meer extra comfort.

 • Wat kost een goede hardloopschoen?

Gemiddeld kost een goede hardloopschoen tussen de 100 en 150 euro. En dan heb je ook nog een groep fanatieke lopers die rustig meer dan 200 euro voor een runningshoen betalen. Want waar je niet omheen kunt zijn goede schoenen. Goedkopere runningshoes zoals hardloopschoenen decathlon kunnen blessures veroorzaken. Dit wordt ten zeerste afgeraden door alle erkende hardloopspecialisten, fysio's en podologen.

 

Hardloopwinkel loopanalyse

Je kunt je hardloopschoenen goed aan laten meten bij een hardloop winkel.  Maar als je nu snel al een keuze wil maken klik dan op de bovenstaande banner "schoenadvies".

Bij De Hardloopwinkel Webshop bestel je de beste kwaliteit hardloopschoenen en heb je ze morgen al in huis!

 

De Hardloopwinkel.nl was voorheen Hardloopaanbiedingen

Ben je op zoek naar Hardloopaanbiedingen en op deze webshop van De Hardloopwinkel terecht gekomen? Wees niet bang, dan ben je aan het juiste adres. DeHardloopwinkel.nl was voorheen Hardloopaanbiedingen.nl en heeft sinds 1 juli 2022 een nieuwe look en naam gekregen. De frisgroene uitstraling is veranderd in sjiek oranje en met 30 jaar ervaring in verkoop van hardloopartikelen is er een bak aan ervaring en expertise bij gekomen.

Naast een online webshop heeft De Hardloopwinkel namelijk ook 5 hardloopwinkels die gespecialiseerd zijn in loopanalyses van hardloopschoenen. Echte running experts met 30 jaar ervaring in het advies aan hardlopers en sporters, dus kom langs in 1 van de Hardloopwinkels in Leiden, Bodegraven, Den Haag, Noordwijkerhout of Rotterdam. De koffie staat klaar!

Iedereen is welkom bij De Hardloopwinkel, wat je doel ook is!

 

 • Waar moet je op letten bij het kopen van hardloopschoenen?

Onze 5 tips bij het kopen van hardloopschoenen.

 1. Weet wat je doel is. Afhankelijk van je doel zijn er verschillende typen hardloopschoenen, denk bijvoorbeeld aan een snelle wedstrijdschoen, trailschoen of lange afstandsschoen.
 2. Bedenk van tervoren op watvoor soort ondergrond je loopt. Voor op het asfalt heb je andere hardloopschoenen nodig dan voor een run in de franse alpen.
 3. Ga niet zomaar en alleen voor een bepaald merk of kleur.
 4. Laat een loopanalyse maken zodat je weet watvoor soort loper je bent. Een neutrale loper heeft andere schoenen nodig dan iemand die overproneert.
 5. Ga voor hardloopschoenen die juist aanvoelen. Als schoenen vanaf het begin al niet helemaal lekker zitten, zullen ze dit hoogstwaarschijnlijk ook niet gaan doen.

Laat je altijd adviseren door de schoenen experts van 1 van De Hardloopwinkels in Bodegraven, Leiden, Noordwijkerhout, Den Haag of Rotterdam.

 • Welke hardloopschoen heeft de beste demping?

Alle goede hardloopschoenen van de beste merken hebben voldoende demping voor het hardlopen, de 'beste demping' bestaat dus niet. De hardloopmerken zijn continu aan het doorontwikkelen op de verschillende materialen die ze gebruiken in hardloopschoenen. Hierbij worden termen als 'meest comfortabel ooit' en 'beste demping tot nu toe' niet geschuwd. Maar deze termen zijn vrijwel nietszeggend, een dergelijke claim kan immers het jaar erop vrij gemakkelijk weer worden gemaakt!

Het foam wat in de huidige hardloopschoenen zit is in de afgelopen 40 jaar natuurlijk wel behoorlijk verandert. Waarbij er vroeger door elk merk gebruik werd gemaakt van EVA (Etyleen Vinyl Acetaat), een copolymer van ethylene en vinyl acetate met een goede schokabsorberende eigenschap, in zijn orginele vorm of een samengeperste vorm (molded EVA). Wordt er in huidige dempfoams een mix gebruikt van veel verschillende materialen met EVA als hoofdbasis maar toevoeging van diverse synthetische rubbers(elastomeren) zoals PU(polyurethaan), TPU(thermoplastisch polyurethaan) en TPE(thermoplastische elastomeren). De nadruk bij het ontwikkelen van deze nieuwe dempende schuimen ligt op gewicht en dempende waarde(rebound).

Daarnaast hebben de hardloopmerken hun eigen kenmerekende extra dempende materialen zoals ASICS GEL, BROOKS DNA, NIKE AIR, MIZUNO ENERZY. Deze materialen worden vaak als extra inserts verwerkt in de schoenen om je het iedee te geven dat er extra demping in de hardloopschoenen zit. Echter komt 90% van de demping die je tijdens het hardlopen zo nodig hebt gewoon uit de zachte, dempende tussenzool.

Bij hardloopschoenen kun je er van uit gaan dat je een goed dempende hardloopschoen koopt vanaf €140,- (adviesverkoopprijs). Die top schoen van €250-€300 euro zal dan wellicht uit tests gebleken wel een hogere dempende waarde hebben maar dat wil absoluut niet zeggen dat dit dan ook een betere schoen is voor de hardloper in kwestie. Zo zal die Carbon hardloopschoen pas nut hebben voor de hardloper die zijn kilometers dik onder de 4.30 minuten loopt!

Dus ben je op zoek naar de hardloopschoen met de beste demping? Ga dan vooral naar een van onze 5 hardloopwinkels en laat je goed voorlichten over welke schoen het beste bij jouw looppatroon past. De mate van demping die een schoen heeft staat daar los van.

Wil je liever online kopen dan kun je gerust de volgende topmodellen bestellen. 

De best dempende neutrale hardloopschoenen

 1. ASICS GEL NIMBUS
 2. HOKA BONDI
 3. BROOKS GLYCERIN
 4. SAUCONY TRIUMP 
 5. NEW BALANCE 1080

De best dempende antipronatie hardloopschoenen

 1. ASICS GEL KAYANO
 2. BROOKS GLYCERIN GTS
 3. NEW BALANCE VONGO
 4. SAUCONY OMNI
 5. HOKA ARAHI

Hardloopschoenen dames en heren

Bij iedere pas die je zet moet het lichaam binnen enkele milliseconden een belasting opvangen van twee- tot driemaal het lichaamsgewicht. Weeg je zo’n 70 kilo, dan moet je iedere pas tussen de 140 en 210 kg opvangen. Bij een paslengte van 1.20 m zet je voor een 10 km afstand dus 8.333 passen.

Dat zijn 8.333 passen die zo’n 200 kg gewicht op moeten vangen. Je snapt dat de belasting op je lichaam erg groot is. Goede hardloopschoenen helpen hierbij.

Omdat hardloopschoenen de passen dempen, verlagen ze de druk op je lichaam. Doordat ze enigszins meeveren, zorgen ze er ook voor dat je afzet actiever is. Daardoor helpen ze jouw passen te versnellen en de duur van de impact te verkorten.

Hardloopschoenen brede voet

Hardloopschoenen voor brede voeten koop je alleen bij de betere merken als Asics, Brooks, New Balance. De brede loopschoenen voor dames en heren zijn een halve centimer breder in de hak en voorvoet per maat dan gewone loopschoenen.

Brede hardloopschoenen dames herken je aan de aanduiding 1D.

Brede hardloopschoenen heren herken je aan de aanduiding 2E of 4E.

Runningspecialisten als Asics, Brooks en New Balance hebben extra brede hardloopschoenen in diverse versies. Neutrale brede hardloopschoenen of anti-pronatie brede schoenen, voor iedereen keuze.

Hardloopschoenen Asics

Goede hardloopschoenen van bijvoorbeeld Asics zijn dus essentieel ter voorkoming van blessures, maar helpen je ook effectiever te lopen. De bekendste Asics hardloopschoenen zijn de Gel Nimbus en Gel Kayano, geroemd door vele lopers en al jaren op plek 1 in hardlopen. 

De beste merken hardloopschoenen

Via de webshop De Hardloopwinkel Webshop bieden we alleen de schoenmerken aan waar we zelf ook op zouden gaan lopen. Doordat De Hardloopwinkel Webshop al jarenlang een goede relatie heeft met Asics, Brooks, Saucony, Nike, Mizuno, en New Balance, kunnen deze schoenen goedkoop worden aangeboden.

Hardloopschoen aanbieding kopen? uitlopende modellen worden groots ingekocht daarom zijn hardloopschoenen bij De Hardloopwinkel ook in de Sale te koop, online of in de winkel.

Bekijk hier alle hardloopschoenen Asics dames en heren

 

Beginnen met hardlopen

Een goede hardloopschoen voor beginners is de Brooks Ghost dames of heren. Een toplevel neutrale schoen van het grootste runningbrand ter wereld, met een perfecte prijs/kwaliteit verhouding. New Balance 880 of een Hoka Clifton zijn tevens de beste hardloopschoenen voor beginners, door de stabiliteit en goede demping voorkom je als beginner blessures.

Starten met hardlopen is eenvoudig en voor iedereen mogelijk. Met weining middelen (behalve een paar goede hardloopschoenen en een beginnersschema) kun je al direct aan de slag.

Een hardloopschema helpt de beginnende loper om het rustig op te bouwen. Bekijk het beste advies als je wil beginnen met hardlopen hier in het blog van onze experts over beginnen met hardlopen

Of kom langs in 1 van onze fysieke winkels in Den Haag, Leiden, Noordwijkerhout, Rotterdam of Bodegraven en vraag onze deskundige running experts het "hardloophemd" van het lijf.

 

 • Wat zijn de beste hardloopschoenen voor hielspoor klachten?

Bij hielspoor klachten zijn de beste hardloopschoenen nieuwe met verse demping. Dus vervang je oude hardloopschoenen! Bij hardlopen en wandelen zijn nieuwe stabiele hardloopschoenen die steun geven en de beste demping onder de hak hebben belangrijk met hielspoor.
Oude hardloopschoenen zijn verhard en dat kan de hielspoor pijn alleen maar verergeren. Vervang je schoenen als ze ouder zijn dan 2 jaar of je er al meer dan 750 km op hebt gelopen.

Bekijk hier wat de opvolger is van je oude hardloopschoenen: 

Opvolger van alle merken hardloopschoenen.

Verder zijn er 2 dingen waarmee je hielspoor klachten kan verminderen. Namelijk meer demping in de hak van de schoen, dit verlicht de pijn. De beste merken hardloopschoenen hebben een dikkere en hogere zool onder de hiel. In combinatie met een stevige hielkap zorgt dit voor ontlasting, meer steun en stabiliteit. Zo kun je langer pijnvrij blijven bewegen.

Een hogere hak in hardloopschoenen kan verlichting geven bij hielspoor. Let op bij het kopen van nieuwe schoenen dat je een hieldrop van minimaal 10mm kiest. Zodat er voldoende dempend materiaal onder de hielen zit.
Of leg een hakverhoger onder de zool in je hardloopschoenen.

Bekijk de beste neutrale Hardloopschoenen voor hielspoor hier.

Hardloopschoenen online bestellen?

Twijfel niet, online je hardloopschoenen kopen heeft ook veel voordelen:

 • Prijs! Je bent niet voor niets op DeHardloopwinkel.nl.
 • Advies welke schoen bij jou past. Alle medewerkers op dehardloopwinkel.nl zijn ervaren hardlopers en hebben specialistische kennis op het gebied van hardloopschoenen. We hebben de shoe advisor gemaakt voor een eerste advies. We geven ook graag een-op-een advies. Bel onze klantenservice of stuur een whatsappbericht en we helpen je graag!
 • De nieuwste modellen zijn direct leverbaar en je kunt schoenen makkelijk met elkaar vergelijken.
 • Snel in huis. Je hoeft er niet voor naar een hardloopwinkel.
 • Uitproberen. Je kunt de schoenen uitproberen (lees hieronder hoe).
 • Eenvoudig retourneren. Zitten ze onverhoopt toch niet lekker, stuur ze dan eenvoudig retour.

 

Online gekochte hardloopschoenen testen?

Dat kan! Als je de schoenen alleen binnen draagt kun je ze binnen 30 dagen terugsturen en andere bestellen.

Schoenen kun je binnenshuis passen door ze een uurtje aan te doen terwijl je bijvoorbeeld wat huishoudelijk werk doet of in beweging bent. Je voeten krijgen dan even de tijd om te wennen aan de nieuwe schoen. Zitten ze niet helemaal lekker dan zullen je voeten na ongeveer 45 minuten gaan protesteren. Dit is een hele goede indicatie of ze tijdens het hardlopen goed passen. Twijfel je alsnog? Neem dan even contact op met de klantenservice.

 

Welke hardloop schoenen kiezen? 

Moeilijk kiezen tussen al die verschillende merken? Het onderscheid heeft vaak te maken met de voetafwikkeling of waarvoor je ze wil gaan gebruiken.

Voor de voetafwikkeling zijn drie verschillende soorten hardloopschoenen te onderscheiden:

 • Neutrale hardloopschoenen
 • Natural hardloopschoenen (soms ook wel barefoot running genoemd)
 •  
 • onatie hardloopschoenen

Daarnaast zijn er verschillende soorten te onderscheiden voor het soort ondergrond of type loop:

 • Wedstrijd hardloopschoenen
 • Trail runningschoenen

Sneller herstellen na het hardlopen doe je met:

 • Recovery footwear

 

Neutrale hardloopschoenen

Dit zijn hardloopschoenen die geschikt zijn voor hardlopers die op een ‘neutrale’ manier hun voet afwikkelen. Dat houdt in dat de voet als het ware op een normale, soepele en goed dempende manier van hak naar teen afwikkelt.

De grootste groep hardlopers rent op neutrale hardloopschoenen.

 

Natural runningshoes

Natural hardloopschoenen zijn ontstaan uit de filosofie dat hardloopschoenen niet hoeven te corrigeren en het menselijk lichaam gebouwd is om hard te lopen. Zoals de jagers vroeger. Ze bieden zo min mogelijk ondersteuning en hebben soms ‘tenen’ om zo dicht mogelijk bij de aarde te staan.

 • Hoe kan je zien of je overproneert?

Je kunt met de volgende tips zien of je overproneert bij het hardlopen:

 1. Bekijk het slijtpatroon van je oude hardloopschoenen of normale schoenen die je veel draagt.
 2. Ga met blote voeten op een spiegel, of tegel staan. Bekijk hierna je voet afdruk.
 3. Kijk naar de stand van je benen in de spiegel.

Slijtage patroon oude schoenen

Het slijtpatroon van je oude schoenen zegt veel over je huidige looppatroon, mocht je geen oude hardloopschoenen hebben dan kun je een willekeurig paar schoenen pakken die je vaak en veel draagt. Draai de schoen om en bestudeer slijtage van de zool. Je kunt hier grofweg drie patronen herkenen.

 1. Slijtage buitenkant hak en binnenkant voorvoet: dit is een normaal slijtpatroon. De voet heeft tijdens het hardlopen geen extra ondersteuning nodig. Een stabiele neutrale hardloopschoen is de beste keuze.
 2. Slijtage buitenkant hak en buitenkant voorvoet: dit een slijtpatroon van een voet die 'onder' proneert, ook wel supinatie genoemd. Belangrijk dat er wordt gekozen voor een soepele en zachte neutrale hardloopschoen.
 3. Slijtage midden- of binnenkant hak en binnenkant midvoet doorlopend naar de voorvoet: dit is een slijtpatroon van een voet die 'over' proneert. Om het overproneren te ondersteunen wordt er een antipronatie hardloopschoen aangeraden.

Blote voeten op spiegel of tegel 

Als je met blote voeten minimaal een 30-tal seconden op een oppervlak staat wat geen vocht doorlaat, zoals bijvoorbeeld een spiegel, glasplaat of tegel, dan zal je blote voet een duidelijke afdruk achterlaten. Maak gauw een foto van deze afdruk, hij verdwijnt namelijk redelijk snel. Met de foto van deze afdruk kun je de drukverdeling van de blote voet zien. Het belangrijkste is om hier te letten op de voetboog.

 1. Is de voetboog hol en op de afdruk niet aanwezig, je ziet alleen de hak en voorvoet. Dan heb je een holvoet met een stijve voetboog, deze voet neigt naar supinatie, een soepele en goed dempende hardloopschoen is aan te raden.
 2. Is de voetboog goed zichtbaar als een soort halve maan waarbij alleen de buitenkant van de voetboog contact maakt met de grond, dan praat je over een voet met een normale afwikkeling. Een stabiele neutrale hardloopschoen is de beste optie.
 3. Is de voet volledig zichtbaar waarbij de voetboog zowel aan de binenzijde als aan de buitenzijde volledig contact maakt met de grond. Dan heb je een platvoet en is ondersteuning en stabiliteit zeer aan te raden in je hardloopschoenen. Een stabiele antipronatie hardloopschoen is de beste optie.

Stand van de benen

Ga voor de spiegel staan met blote benen in een natuurlijke houding, met een natuurlijk houding bedoelen we een houding niet niet geforceerd aanvoelt en op geen enkele wijze druk of rek geeft in de pezen en spieren van de benen. Je kunt nu in de spiegel de volgende zaken onderscheiden. Deze zijn voor de duidelijkheid wat overdreven in onderstaande omschrijving, geen mens op aarde is hetzelfde en daardoor zijn er ook oneindig veel variaties mogelijk. Onderstaande uitleg is een leidraad voor het juist kunnen bepalen in welk groep beenstanden jouw benen thuishoren.

 1. Benen lopen in een O vorm van heup naar enkel, waarbij de knieën elkaar niet raken en de voet recht vooruit staat of licht naar binnen gedraaid zijn. Deze benen hebben veel druk aan de buitenzijde, de voet neigt naar supinatie. Een soepele, neutrale en zachte hardloopschoen is het advies.
 2. Benen lopen in een X vorm van heup naar enkel, waarbij de knieën elkaar raken en het onderbeen vanaf de knieën diagonaal naar buiten lopen. De voet staat naar buiten gedraaid. Deze benen hebben veel druk aan de binnenkant van de voet en het onderbeen. Een stevige en ondersteunende antipronatie hardloopschoen is het advies.
 3. Benen lopen in een lichte diagonale lijn vanaf de heupen naar de knieën waarbij het onderbeen vanaf de knieën in een rechte lijn naar beneden lopen. De voeten staan zo goed als recht naar voren. Dit is verreweg de meest voorkomende beenstand. Ook wel normale beenstand genoemd. Een stabiele neutrale hardloopschoen met voldoende demping is het advies.

Antipronatie hardloop schoenen

Deze hardloopschoenen ondersteunen en corrigeren waar nodig het overmatig naar binnen kantelen van de voet. De kanteling vind plaats tijdens de overgang van de landing naar de standfase.

Vraag je je af of antipronatie hardloopschoenen de beste keuze is voor jou? Lees meer over antipronatie hardloopschoenen of gebruik ons schoenadvies.

 

Wedstrijdschoenen

Wedstrijdhardloopschoenen zijn lichter dan andere hardloopschoenen. Met superlichte schoenen hoef je minder gewicht te verplaatsen en ga je sneller. De verlaging van het gewicht gaat vaak gepaard met minder demping. Daarom worden ze ook wel wedstrijdschoenen genoemd. Voor reguliere trainingen zijn ze minder geschikt.

 

Trailrunning shoes

Voor trailrunning heb je speciale hardloopschoenen die extra ondersteunen, waterafstotend, vuilwerend en een grover profiel hebben. Zo loop je makkelijker over smalle paadjes, onverhard door het bos of strand. Trailrunning hardloopschoenen verkleinen de kans op blessures op ruwer terrein.

 

Recovery footwear

Recovery schoenen zijn eigenlijk geen hardloopschoenen, maar herstelschoenen of herstelslippers voor na het hardlopen. Door de pasvorm verbeteren ze de doorbloeding en bevorderen ze jouw herstel. Bekijk ons aanbod recovery footwear.

 

 • Hoe kies je de beste hardloopschoenen?

Heb je al hardloopervaring en al een paar hardloopschoenen versleten? Dan is het makkelijker een keuze te maken voor de opvolgende loopschoenen van hetzelfde merk en model. Voor beginners leggen we hieronder uit hoe je kunt kiezen voro de beste hardloopschoenen.

Hardloopschoenen ervaren hardloper

 • Gebruik het online schoenadvies om te kijken welke soort bij jou past
 • Bevalt je huidige paar hardloopschoenen, maar ben je toe aan nieuwe? Kies dan voor de opvolger of eenzelfde type.
 • Bel onze klantenservice voor persoonlijk advies. Alle medewerkers van De Hardloopwinkel Webshop zijn ervaren hardlopers en kunnen je helpen bij jouw keuze. Door het nauwe contact met grote fabrikanten weten wij exact wat er speelt en waarom er voor bepaalde materialen is gekozen. Zo kunnen we je -ook vanaf een afstandje- adviseren welke schoen er bij jouw voet past.

Beginnen met hardlopen

Vooral beginners onderschatten de essentie van een goede hardloopschoen regelmatig. Een paar oude gympen en een makkelijke broek worden uit de kast getrokken. Daarop vindt de eerste hardloopervaring plaats.

Ja, vaak is het ook de conditie die er voor zorgt dat beginnende hardlopers het zwaar hebben. Helaas komt dit ook door verkeerde hardloopschoenen.

Spieren, pezen en gewrichten zijn de zware belasting van de passen niet gewend. Met schoenen die niet als hardloopschoenen bedoeld zijn of een verkeerde keuze in hardloopschoenen, krijgen die spieren, pezen en gewrichten het nog zwaarder.

Beginnen met hardlopen en blessures

Blessures liggen op de loer. Het lichaam moet eerst wennen aan de beweging en spieren moeten door oefening gesterkt worden. Een hardloopschema 5km kan helpen om het lopen rustig op te bouwen.

De gympen die uit de kast getrokken worden zijn vaak geen hardloopschoenen. Daardoor is de demping en stabiliteit van dergelijke gympen onvoldoende om de impact en belasting op een goede manier op te vangen.

Hardloopschoenen zijn dus essentieel als je wilt beginnen met hardlopen. Natuurlijk wil je niet gelijk de duurste aanschaffen en eerst ervaren hoe het is om een hardloper te zijn.

Beste keuze hardloopschoenen

De Hardloopwinkel Webshop biedt niet alleen de nieuwste modellen aan voor een scherpe prijs, ook modellen die net een opvolger kennen worden aangeboden in de grootste webshop.

Nieuwe modellen kosten al gauw meer dan €100,-, . Ook onder dit bedrag is er altijd voldoende keuze voor de beginnende hardloper die niet gelijk voor het nieuwste model wil gaan.

Hardloopschoenen beginners

Omdat je nog geen ervaring hebt of al een paar schoenen hebt liggen met gebruikte schoenzolen (waar je veel informatie over krijgt over jouw loopstijl), is het lastig kiezen uit al die verschillende hardloopschoenen.

Je kunt op één van de volgende manieren een keuze maken.

 1. Meest aanbevolen: gebruik ons schoenadvies. Zo kun je op basis van een aantal vragen een selectie maken uit de verschillende hardloopschoenen.
 2. Kies voor neutrale hardloopschoenen. Dit zijn schoenen die de afwikkeling van je voet niet extra corrigeren. Bouw rustig op. Ervaar je geen ongemakken? Dan behoor je tot de grootste groep hardlopers die met neutrale schoenen het beste loopt. Na verloop van tijd kun je naast jouw persoonlijke ervaring ook aan de slijtage van de zool aflezen of de neutrale schoen inderdaad de juiste hardloopschoen is voor jou. De opvolger is dan een stuk makkelijk te kiezen.
 3. Ga naar een gespecialiseerde hardloopwinkel en laat daar een loopstijlanalyse maken. Koop daar je eerste hardloopschoenen (wel zo eerlijk) en kom daarna bij dehardloopwinkel.nl terug als je toe bent aan nieuwe (beter voor je portemonnee).
 4. Bel onze klantenservice en laat je adviseren aan de hand van jouw persoonlijke verhaal of eerste ervaringen. Alle medewerkers van De Hardloopwinkel Webshop zijn ervaren hardlopers en weten alles van de verschillende merken, materialen, prijsklassen én verschillende voeten.

Beginner, welke maat?

De meeste runningschoenen vallen wat kleiner uit. Bovendien heb je voor het afwikkelen van de voet extra ruimte nodig voorin. Meestal voldoet daarin een halve of hele centimeter ruimte na de grote teen. Voor het online kopen van de juiste hardloopschoenen heb je een aantal graadmeters nodig:

 • Wat is je “normale maat” van schoenen? Bestel dan je hardloopschoenen altijd minimaal 1 maat groter
 • Heb je een erg smalle of extra brede voet? Bestel een paar smalle (2A) of extra brede (2E) hardloopschoenen
 • Heb je voetproblemen? Bestel zooltjes en leg die in je nieuwe hardloopschoenen (haal de originele zool eruit)

Heb je normaal een maat 40 van schoenen? Waarschijnlijk zit een maat 41 of zelfs maat 42 het beste. Dat klinkt misschien gek, maar doordat je voeten uitzetten en de volledige afwikkeling moeten maken heb je deze extra ruimte nodig om comfortabel te lopen. Bestel dus altijd een maat groter dan je schoenmaat. Zijn ze nog steeds te klein? Retourneren bij dehardloopwinkel.nl is altijd gratis. 

Hardloopschoenen met andere maten? (US maten)

Op dehardloopwinkel.nl staan veel verschillende maatvoeringen. Dat komt omdat iedere fabrikant zijn eigen maatvoering hanteert. Zo kan het zijn dat waar de ene fabrikant een maat ‘10’ hanteert dit overeenkomt met een maat 41. Andere hardloopschoenen waarbij de fabrikant een maat ‘10’ hanteert kan overeenkomen met een maat 42 of zelfs 43.

Om te kiezen welke maat bij jou past als de maatvoering anders is dan onze reguliere maatvoering kun je werken met centimeters. Maak een omtrek van jouw voet en tel hier 1 centimeter bij bovenop. Dit is de lengte die je nodig hebt in de hardloopschoen.

Hardlopen en knie klachten, waar moet ik op letten?

De meesten klachten komen voort uit een stuk verlies van demping of overbelasting van het lichaam. Bijvoorbeeld doordat je te veel kilometers loopt of schoenen versleten zijn en demping verloren hebben. Nieuwe hardloopschoenen kunnen je helpen te herstellen van deze blessures. 

Wel is het heel belangrijk bij klachten (én bij nieuwe schoenen) het hardlopen weer rustig op te bouwen. Maar vooral goed te luisteren naar je lichaam! Rust nemen is ook een training, dit zal elke topsporter beamen!.

 

Hardloopschoenen dames

Mannen en vrouwen verschillen op meerdere vlakken, waardoor het niet verstandig is om als vrouw heren hardloopschoenen te gebruiken of andersom. Zo zijn dames over het algemeen kleiner (en lichter) en is de voetvorm verschillend. Ook de manier van bewegen en voetafwikkeling verschilt.

Vrouwen hebben een andere demping nodig dan mannen. Doordat mannen zwaarder zijn is de demping in heren hardloopschoenen vaak te stug voor dames.

Daarnaast is de pasvorm van dames hardloopschoenen verschillend van heren hardloopschoenen. Damesschoenen zijn smaller en geven een andere ondersteuning aan de hiel. Dit heeft te maken met de voetafwikkeling en het verschil in anatomie.

Tot slot zijn de maten van schoenen tussen vrouwen en mannen verschillend. Herenvoeten zijn vaak groter dan damesvoeten. Je zult niet snel heren zien lopen in een hardloopschoen maatje 37 of dames in een hardloopschoen maat 44.

Bekijk de beste dames hardloopschoenen

 

Hardloopschoenen heren

De beste hardloopschoenen voor heren zijn loopschoenen die zijn opgebouwd uit stevig materiaal en voldoende demping. Mannen zijn zwaarder dan vrouwen en hebben daardoor meer stevigheid, bredere landingsvlak en ondersteuning nodig bij hardlopen.

Hardlopen is een blessuregevoelige sport, vooral voor heren. De meeste mannen kunnen slecht maat houden en gaan als een speer van start. Dit is echter ook een valkuil, rustig opbouwen is belangrijker dan hard gaan.

De juiste hardloopschoenen voor heren helpen bij een stukje blessure preventie. Het wordt daarom aangeraden om bij een winkel loopanalyse te laten maken.

Heren! kom langs bij De Hardloopwinkel in Nederland voor een loopanalyse voor de beste heren hardloopschoenen en deskundig advies.

Bekijk hier ook de grootste online collectie  heren hardloopschoenen.

 

Nieuwe hardloopschoenen inlopen

Ben je een ervaren hardloper en heb je gekozen voor een opvolgend model? Dan is het belangrijk om te begrijpen dat een nieuw paar hardloopschoenen het lichaam net op een andere manier zal belasten dan je oude schoenen (deze zijn immers op en versleten).

Het is niet vreemd om de eerste paar trainingen wat reactie op je spieren te ervaren. Hoe meer je nieuwe schoenen op je oude schoenen lijken, hoe sneller je went.

Ben je een ervaren hardloper en heb je gekozen voor een ander type schoen, merk of model dan je oude? Dan ben je goed bezig! Want een andere schoen zorgt voor een andere belasting. En het wennen aan deze belasting zorgt ervoor dat je sterker wordt. Geef je lichaam wel de kans hier geleidelijk aan te wennen.

Bouw de trainingen en dus de belasting op je nieuwe schoenen rustig op.

 

Hardlopen opbouwen

Rustig opbouwen doe je door je het aantal kilometers op je nieuwe schoenen langzaam uit te breiden met maximaal 10% per week. Ga dus niet gelijk op nieuwe hardloop schoenen voor die marathon! Volg deze regel en voorkom blessures.

Wil je meer weten of het opbouwen van hardlooptrainingen? De Hardloopwinkel Webshop heeft hier mooie hardloopschema’s voor! Download een hardloopschema om op te bouwen en ga aan de slag met je mooie nieuwe hardloopschoenen!

 

Wanneer hardloopschoenen versleten?

De demping van schoenen is heel belangrijk bij het optijd vervangen van je hardloopschoenen.

Het helpt je blessurevrij van het hardlopen te kunnen genieten. Die demping verlies je meer en meer naarmate je kilometers maakt, maar ook als je ze dus niet goed behandeld.

Lees meer over wanneer vervangen hardloopschoenen en handige tips.

Blessures na het hardlopen

Krijg je last van blessures, dan is het zeker goed te kijken naar de staat van je hardloopschoenen. Maar eigenlijk ben je dan al te laat.

Schoenen vervangen na 1000 kilometer

Hoeveel kilometers hebben ze al achter de rug? Per schoen in het verschillend na hoeveel kilometers ze aan vervanging toe zijn. Een richtlijn is ongeveer 1000 kilometer. Hebben je schoenen meer dan 500 kilometer afgelegd, check ze dan regelmatig op slijtage.

Heb je Strava of een ander programma waarbij je je hardloopsessies bijhoudt? Dan kun je ook bijhouden hoeveel kilometers je hebt afgelegd op je hardloopschoenen. Dit kan een goede indicatie zijn.

Hardloopschoenen gaatje bij tenen

Bij sommige lopers zie je gaten op de plek van de grote teen. Dat komt door de type voet, manier van lopen en vorm van de schoen. Maar dit geeft een slechte indicatie of schoenen echt versleten zijn. 

Hardloopschoenen na 3 jaar vervangen?

Slijtage zie je het beste aan de zool; onder de hak en de voorvoet. Maar ook binnenin de schoen; zit de voet nog comfortabel in de schoen?

Wist je trouwens dat hardloopschoenen ook slijten als je ze niet gebruikt?

Als je nieuwe schoenen jaren in de kast laat liggen slijten ze ook. Het materiaal wat voor de demping zorgt kan door verloop van tijd uitdrogen en elasticiteit verliezen. En ja, ook dat gaat ten koste van de demping. Een mooie reden om ze niet in de kast te laten liggen en direct op pad te gaan:)

 

Runningshoes onderhouden

Hardloopschoenen kun je het beste afspoelen onder de kraan met lauwwarm water en een borsteltje voor verwijdering van het vuil. Zet ze te drogen op de mat, niet bij of op een verwarming, en haal eventueel het zooltje er uit.

Kunnen sportschoenen in de wasmachine? Het antwoord is simpel: nee. Het wasmiddel en de hoge temperatuur zorgen voor uitdroging van de zool en daarmee verlies je demping tijdens het hardlopen. Hierdoor zal de schoen minder gaan werken en zijn ultieme zachtheid en vering kwijtraken.

Heb je verder nog vragen over de keuze, aankoop en onderhoud van je hardloopschoenen, bel onze klantenservice of stel je vraag via een whatsappbericht en we helpen je graag!

Veel shopplezier!

Terug naar boven

Klanten beoordelen ons met een 9,2