Duurzaam ondernemen bij DeHardloopwinkel.nl

 

Wij van De Hardloopwinkel en als échte hardloop fanaten willen ons graag inzetten voor een gezonde leefomgeving. Het behoud van de natuur, de plek waar wij als hardlopers zo graag gebruik van maken, is nu belangrijker dan ooit!

Hardlopers zijn over het algemeen (helaas) grootverbruikers van hardloopschoenen en sportkleding. Je hebt als loper veel sportkleding nodig en bijna ieder jaar nieuwe hardloopschoenen.

Duurzaamheid is het zorgen voor evenwicht tussen mens, milieu en economie om de aarde niet uit te putten. Voor nu, maar ook voor de komende generaties.

 

duurzame hardloopschoenen en hardloopkleding

 

Duurzaam ondernemen

Als retailers zijn we ons ook bewust van de grote footprint die we als retailer in Nederland maken. We hebben niet de illusie het beste jongetje van de klas te zijn.

Toch durven we te denken dat "alle beetjes helpen". Daarom hebben we, met het gehele team van De Hardloopwinkel, een ambitieus stappenplan voor de komende jaren opgesteld.

Ons doel? al in 2022 50% duurzamer ondernemen en we zijn goed op weg!

Hier zijn we best trots op en zo dragen we ons steentje bij aan een schonere wereld. Daarbij staat sociaal en duurzaam ondernemerschap uiteraard hoog op de lijst.

Een betere leefbaarheid en luchtkwaliteit in onze werkomgeving is daarmee een goed begin. Naast het aanbieden van gerecycelde sportkleding en duurzamere hardloopschoenen in de winkels en online webshop.


Duurzaamheid, wat doen we nu al?

 • 100% groene stroom magazijn De Hardloopwinkel Webshop.
 • Samenwerken met sportmerken leveranciers die duurzaamheid belangrijk vinden.
 • Geen plastic tasjes meer geven of verkopen in de winkels, in plaats daarvan gymbags.
 • Kantoren, magazijn en winkels hebben bijna volledig LED verlichting.
 • Afvalscheiding in de winkels en op kantoor/magazijn van de webshop.
 • Afgeschreven hardloopkleding krijgt tweede leven bij goede doelen.
 • Afgeschreven hardloopschoenen worden gerecycled of krijgen tweede leven.
 • Papierverbruik verminderen door te mailen.
 • Duurder 100% gerecycled papier voor pakbonnen, facturen en prijskaartjes gebruiken.
 • Inkoop duurzame hardloop producten.
 • Co2 uitstoot verminderen in transporten door betere verpakkingen.
 • Voetprint verkleining.

 

100% Groene stroom via Pure Energie

7-4-2021 Op de locatie van De Hardloopwinkel Webshop in Moordrecht ontvangen ze dé groenste stroom van Nederland. Het Pure Energie contract is per 7-4-2021 ingegaan op het adres: Noordbaan 802, 2841 MG MOORDRECHT. 

Pure Energie is de groenste energie leverancier van Nederland volgens consumentenbond beoordeeld met 10/10 voor duurzaamheid in 2020. Pure Energie levert de stroom uit wind- en zonne energie uit Nederland.

Hardloopaanbiedignen.nl | 100% groene stroom

 

Van TL naar LED verlichting

02-02-2021 De Hardloopwinkel winkels (5 vestigingen in Midden Nederland) en kantoor + magazijn Webshop worden verlicht met LED verlichting. Hierdoor is het energie verbruik voor de verlichting met maar liefst 50% gedaald.

LED verlichting bij De Hardloopwinkel

 

Afval scheiden

Karton, papier, plastic en het overige afval wordt gescheiden in de winkels. Bij De Hardloopwinkel Webshop word het opgehaald én verwerkt door PreZero Nederland. Bekijk waar de verschillende afvalstromen naar toe gaan en hoe ze verwerkt of gerecycled worden hier.

PreZero zet zich in voor het verminderen van natuurlijke grondstoffen en afval. Als internationale milieudienstverlener houden ze zich dagelijks bezig met afval- en recyclingmanagement. Ze zijn de milieudivisie van de in Neckarsulm gevestigde Schwarz-groep, die ook eigenaar is van de retailketens Kaufland en Lidl.

Overige afval

Het overige afval van De Hardloopwinkel Webshop in Moordrecht wordt apart opgehaald in containers gaat naar een verbrandingsoven waarvan de vrijgekomen energie wordt omgezet in stadswarmte voor o.a. Rotterdam.

Plastic afval

PLastic afval vanuit het Webshop magazijn zoals krimpfolie wordt apart gescheiden in monofoliezakken, opgehaald door PreZero en gesorteerd. Van het gerecyclede plastic worden nieuwe producten en verpakkingen gemaakt voor bijv. Lidl.

Papier en karton

Het papier en karton wordt vanuit het Webshop magazijn apart verzameld en opgehaald. Van oud papier en ons karton maken ze bij PreZero krantenpapier of kartonnen dozen. Of voor het maken van gerecyclede schrijfblokken, schriften en printpapier. En wist je dat keukenpapier, toiletpapier, papieren zakdoekjes én zelfs koffiebekertjes vaak ook bestaan uit gerecycled papier?

 

Hardloopkleding krijgt tweede leven

Wij vernietigen uit duurzaamheids principe geen kleding, schoenen en andere artikelen. Overjarige hardloopschoenen, hardloopkleding en retouren die nog prima bruikbaar zijn, maar niet voor de verkoop gaan naar meerdere goede doelen:

    Flora kokjes

 • voedselbank Amsterdam  

Heb je toevallig ook Beau in Floradorp gezien op televisie? deze serie ging over een volksbuurt in Amsterdam Zuid-Oost. Daar doet Esmeralda met haar stichting Florakokje zoveel goede dingen voor de kansarme kinderen en mensen die net buiten de voedsel bank vallen. Ze geeft 170 gezinnen eten en kleding. Die kinderen gaan vaak zonder ontbijt de deur uit, in het weekend krijgen deze kinderen dan ontbijt en een warme gezonde maaltijd. De door De Hardloopwinkel Webshop gedoneerde sportkleding en schoenen zijn in 2021 goed terechtgekomen.

 • dagbesteding de Zwaan

Deze dagbesteding voor mensen die een WMO, WLZ of activeringstraject hebben. Gesitueerd in Gouda verkoopt de door De Hardloopwinkel gebruikte sportschoenen en -kleding tegen een klein prijsje aan de clienten in hun eigen winkeltje. De opbrengst hiervan wordt gebruikt om activiteiten mee te betalen. Hetgeen niet verkocht is gaat naar tweedehands winkels.

 

Printen en papierverbruik verminderen

In een werkomgeving wordt jaarlijks veel papier gebruikt. Gewoon goedkoop papier wordt in andere landen geproduceerd en is belastend voor het milieu. Wij hebben daarom besloten alle klantfacturen voortaan via de mail te versturen. Dit scheelt al gauw een pallet papierverbruik per jaar! 

De pakbon die in de doos mee gestuurd word naar de klant is gemaakt van BIJ zonder voorBIJ papier. 

Dit papier is gemaakt van bloemrijk bermgras uit Nederland en heeft NL Greenlabel A.

 

voorBIJ©-papier

Vanaf 2021 zijn de pakbonnen van De Hardloopwinkel die in de dozen gaan van circulair Voorbij papier gemaakt. Herkenbaar aan een lichtbruine vezelachtige structuur.

VoorBIJ papier is van ecologisch beheerde berm naar Nederlands gerecycled papier met bloemrijk bermgras.

VoorBIJ papier is een Nederlands product, gemaakt van voornamelijk gerecycled papier met bermgras, dat tot voor kort gezien werd als afval. Ditzelfde bermgras dient nu als grondstof voor Voorbij en reduceert hiermee de uitstoot van CO2. VoorBIJ is een circulair product door de unieke lokale ketensamenwerking, heeft hierdoor minder CO2 uitstoot. Het is tevens na gebruik weer volledig te recyclen.

 

Inkoop duurzame hardloop producten heeft voorrang

Op dit moment werkt De Hardloopwinkel al nauw samen met sportmerken die met enige regelmaat duurzame sportkleding of milieuvriendelijke sportschoenen produceren. Binnen de grotere merken (Nike,Brooks,Asics,NewBalance) zien we al een duidelijke kentering in gebruik van gerecyclede polyester en stoffen.

We hebben onszelf als doel gesteld om de komende jaren op zoek te gaan en voorrang te geven aan groenere leveranciers die circulair werken of eco vriendelijke producten maken. Lees hier meer over de duurzame merken die we op dit moment al verkopen in de webshop dehardloopwinkel.webwit.nl

Een gerecyclede hardloopbroek of eenvoudiger te recyclen hardloopshirt herken je direct aan het volgende logo:

Eco-friendly | De Hardloopwinkel

Bekijk hier ons huidige online assortiment duurzame producten

 

CO2 uitstoot transport bij De Hardloopwinkel

Door de grootte van de verzenddozen zoveel mogelijk te verkleinen proberen we de transportvervuiling (en co2 uitstoot) te verkleinen Die lege ruimtes in de verzenddozen nemen extra ruimte in in de vrachtwagens en rolcontainers. Dit zorgt voor meer vrachtwagens op de weg, filevorming, vervuiling en meer CO2 uitstoot.

De Hardloopwinkel oranje verzenddozen zijn dan ook behoorlijk duurzaam

De oranje Hardloopwinkel dozen met grappige teksten waarin de meeste online bestellingen worden verzonden zijn duurzaam. Ook al zien ze er zo aan de buitenkant niet uit. Het papier dat voor de oranje verzenddozen wordt gebruikt is gemaakt van 100% gerecycled materiaal. De oranje print is gemaakt van inkt op waterbasis. De papierliners zijn FSC gecertificeerd en daarmee is de doos ook 100% recyclebaar en mag hij gewoon bij het oud papier.

Verzendzakken van 100% gerecycled plastic

In september 2020 zijn we daar waar mogelijk al overgegaan naar gebruik van deels gerecyclede verzendzakken. Dit scheelt soms al een rolcontainer per dag! Deze verzendzakken gemaakt van gerecycled plastic zijn ook thuis bij onze klant eenvoudig via de PMD scheiding te scheiden in het afval. 

Groenere taperollen

Vanaf april 2021 worden de verzenddozen dichtgemaakt met duurzame tape gemaakt van 30% minder plastic dan voorheen. 

CO2 beperken via stimuleren groene bezorgingsopties

Op dit moment onderzoeken we of het mogelijk is om een "groene" verzendoptie te stimuleren. Dit kan door tijdens het bestelproces de verzendopties die het minst belastend zijn goedkoper te maken. Thuisbezorgen is namelijk het meest milieuvervuilend. Af laten halen bij een POSTNL locatie is al minder vervuilend dan thuisbezorging, wist je dat?. 

PostNL meest duurzame pakketbezorger

PostNL is de bezorgdienst waar De Hardloopwinkel Webshop al meer dan 10 jaar gebruik van maakt voor het verzenden van de bestellingen.

Wist je dat? PostNL behoort tot de meest duurzame bedrijven in de logistieke en transportsector en staat op de derde plaats van de Dow Jones Sustainability Index (DJSI).

Lees hier via de link meer over wat PostNL zoal doet om zijn verantwoordelijkheid te nemen op het gebied van duurzaamheid.

PostNL wederom in top 3 Dow Jones Sustainability

 

Voetprint compensatie

Als (commercieel) bedrijf heb je nu eenmaal meer afval en gebruik van energie dan een normaal huishouden. Om onze footprint te compenseren zijn we daarom enkele duurzame initiatieven gestart in 2020.

Zo hebben we al groene planten in de werkomgeving geplaatst. Ons nieuwste doel is stenen uit de straat en meer groen erin!

The Ocean Cleanup sponsoring

We sponsoren jaarlijks met geldbedragen groene initiatieven zoals: Ocean Cleanup. Dit goede doel vist met een innovatief ontwikkeld systeem plastic uit de zee en rivieren en zorgt dat het gerecycled wordt aan land.

Sponsoring natuurbehoud Zuid-Holland.

Met een black friday actie hebben we in 631 euro opgehaald en overgemaakt naar Natuurbehoud Zuid-Holland. Lees meer hierover onderaan deze pagina.

100% electrisch rijden en woonwerkverkeer op de fiets

Het team van De Hardloopwinkel Webshop draagt persoonlijk ook zijn steentje bij. Zo proberen we zoveel mogelijk met de fiets of trein naar het werk te gaan en/of te carpoolen. Electrisch rijden wordt extra gestimuleerd en financieel mogelijk gemaakt. Vanaf 1 Januari 2021 zijn daarom alle lease/bedrijfsauto's 100% electrisch bij De Hardloopwinkel Webshop.

   


Stappenplan duurzaam ondernemen

De Hardloopwinkel groep maar ook wijzelf de medewerkers worden steeds bewuster van duurzaamheid. Zo hebben we een ambitieus maar haalbaar stappenplan voor duurzamer ondernemen gemaakt met elkaar voor komende 2 jaar:

 1. Gerecyclede producten of gemaakt van gerecycled polyester krijgen zoveel mogelijk voorrang bij inkoop.
 2. Leveranciers worden aangesproken op wat zij doen om duurzamer te werken en produceren. Ook verpakkingsmaterialen moeten worden vervangen voor duurzame opties.
 3. Duurzame producten in de webshop krijgen een groen herkenbaar logo.
 4. Duurzame initiatieven en projecten worden opnieuw financieel ondersteund.
 5. Afvalbeperkende maatregelen in het bedrijf, kantoor en magazijn worden gestimuleerd.
 6. Papierstromen in het bedrijf verkleinen, minder printen meer mailen. Verpakkingstape en verf op de dozen worden milieu vriendelijker.
 7. Transportvervuiling verkleinen door klanten "groenere en goedkopere" verzendopties te bieden in samenwerking met POSTNL.
 8. Zelf energie opwekken d.m.v. zonne energie? Deze optie zijn we nog verder aan het uitwerken en onderzoeken.
 9. Flexwerken en thuiswerken zoveel mogelijk stimuleren door te kijken naar werktijden, en zo te helpen bij de voorkoming van files.
 10. Zowel binnen als buiten het bedrijfspand meer planten/groen, tegels vervangen voor groene planten.
 11. Doel eind 2022 is 50% minder co2 uitstoot dan 2020.
 12. Energielabel bedrijfspand verhogen. Verwarmingen lager zetten, HR ketel, tochtstrips, ledverlichting, computers uit s'avonds etc.
 13. Groene stroomleveranciers zoeken voor De Hardloopwinkels.
 14. Via vereniging bedrijventerrein Gouwepark milieuverbeterende maatregelen in gang zetten.
 15. Vrijwilligerswerk en groene donaties aan natuurbehoud Zuid-Holland

Heb je zelf ook goede ideeën of opmerkingen over wat wij zouden kunnen doen om onze footprint te verkleinen? Mail deze dan naar webshop@dehardloopwinkel.webwit.nl t.a.v. Eva (duurzaamheids ambassadeur) en wij zullen serieus kijken wat haalbaar is!

 


Hardloopboom | De Hardloopwinkel

update: 30-11-2021, het definitieve donatie bedrag is €631,- geworden!!

Dit bedrag is begin december 2021 overgemaakt naar Stichting Het Zuid-Hollands Landschap

 

Groene donatie Stichting Het Zuid-Hollands Landschap

Per verkocht paar hardloopschoenen met Black Friday doneren wij 1 euro voor natuurbehoud aan Stichting Het Zuid-Hollands Landschap.

Tijdens de Black Friday week 2021 worden meer hardloopschoenen verkocht dan normaal. Dat heeft impact op het milieu en de biodiversiteit van het landschap door hogere uitstoot van CO2.

Wij zijn ons daarvan bewust en hopen door deze actie een kleine bijdrage te kunnen leveren. Natuurlijk blijven we de beste online hardloop aanbiedingen houden zoals je van ons gewend bent, alleen dan een stukje groener :)

Black Friday op GROEN | De Hardloopwinkel   natuurbehoud zuid holland

natuurbehoud gouda   stolwijkse boezem

Eva, onze duurzaamheids ambassadeur had een missie en is met eigen ogen gaan bekijken wat Het Zuid-Hollands Landschap doet voor behoud van de natuur. Op de eerste foto zie je haar in de Stolwijkse Boezem.

Een beschermde en onderhouden strook bos met varens en vennetjes midden in de Goudse polder. De natuur wordt beheerd en onderhouden door Het Zuid-Hollands Landschap en opengesteld voor recreatie.

Op bovenstaande foto's zie je ook het speciaal aangelegd trailpad voor hardlopers of wandelaars.

 

Wij gaan voor nog méér groen!

Update 01-01-2022, onderstaande actie is afgelopen.

22-11-2021 ; Hét sportveld van ons lopers is vaak de natuur. Het behoud van die natuur vinden wij belangrijk. Weilanden, bossen, het strand en de stadsparken zijn van ons en onze klanten de fijnste plekken om in rond te rennen.

Daarom hebben we besloten..... wij gaan voor méér groen om in hard te lopen, wandelen, of te fietsen. Doe jij met ons mee?

Als je een paar hardloopschoenen koopt tijdens de Black Friday Sale doneren wij 1 euro daarvan aan stichting Natuurbehoud Zuid-Holland.

Wat doet Het Zuid-Hollands Landschap?

Stichting Het Zuid-Hollands Landschap is een natuur beschermings organisatie in de drukste provincie van het land. Zuid-Holland is de provincie met het laagste percentage beschermd natuurgebied van heel Nederland. Zij stellen natuur veilig door gebieden aan te kopen, deze te onderhouden en voor iedereen toegankelijk te maken.

Bijna alle gebieden zijn vrij toegankelijk voor sporters, wandelaars, fietsers en natuurlijk ook hardlopers. Zo kan iedereen ervaren hoe leuk en gezond het is om de natuur in te gaan en we onze “natuur” moeten koesteren.

natuurbehoud zuid holland   zuid hollands landschap

In de Krimpenerwaard is het doel om de unieke flora en fauna van het veenweidegebied te behouden. Dit doet het Zuid-Hollands Landschap waar mogelijk samen met agrarïers, bijvoorbeeld in de weidevogelgebieden.

Door gericht beheer (o.a. laat maaien en beperken mestgift), krijgen kenmerkende bloemen weer de ruimte. Bloemen trekken insecten aan, die weer goed zijn als voedsel voor de jonge weidevogels. Door het waterpeil hoog te houden, wordt voorkomen dat veen verder oxideert en daarmee langzaam verdwijnt. Tezamen zorgt dit voor de terugkeer van weidevogels naar het veenweidegebied.

Voor meer informatie over deze organisatie en fiets- of wandelroutes in de beschermde gebieden van Zuid-Holland klik hier.

 

Sportieve en groene groet,

Eva Jansen

Duurzaamheids ambassadeur De Hardloopwinkel

 
Sportieve cookies, DeHardloopwinkel.nl gebruikt ze om je nog beter van dienst te kunnen zijn. Klik hier om jouw instellingen te wijzigen en op te slaan.