Duurzaamheid by De Hardloopwinkel

Bij De Hardloopwinkel geloven we dat morgen groener kan. Als échte hardloop fanaten willen wij ons graag inzetten voor een gezonde leefomgeving.

Het behoud van de natuur, dé speeltuin waar wij als hardlopers zo graag gebruik van maken, is nu belangrijker dan ooit!

Duurzaamheid is het zorgen voor evenwicht tussen mens, milieu en economie om de aarde niet uit te putten. Voor nu, maar ook voor de komende generaties hardlopers.

 

Een duurzame speeltuin voor hardlopers, zo doen wij dat!

Als retailers zijn we ons bewust van de footprint die we op deze aarde maken. We hebben niet de illusie het beste jongetje van de klas te zijn. Toch durven we te denken dat "alle beetjes helpen".

Meerdere duurzame keuzes hebben wij al gemaakt om morgen groener te maken. Maar er moet nog meer gebeuren, daarom hebben we een ambitieus duurzaamheids stappenplan voor de komende jaren opgesteld.

Ons doel? al in 2024 60% duurzamer ondernemen en we zijn goed op weg! 

Laatste nieuwsupdate duurzaamheid:

30-01-2024 het inleveren van je oude hardloopschoenen om ze te laten recyclen gaan we in 2024 nog gemakkelijker maken voor jou en zo maak je ook impact. Hoe? dat lees je snel, so stay tuned!

04-02-2024 nieuw bij De Hardloopwinkel online is kopen van tweedehands of tweedekans hardloopschoenen. Gepast in de winkels, 1 keer gedragen bij een fotoshoot of loopschoenen met lichte gebruikerssporen kun je nu online bij de hardloopwinkel hardloopshop kopen met hoge korting. Zo help je ons en geef je gebruikte hardloopschoenen een tweede leven met dezelfde garantie!

duurzame hardloopschoenen en hardloopkleding


De volgende duurzame keuzes zijn al gemaakt:


Gratis waterfles vullen = minder plastic op straat!

Gratis bidon vullen bij De Hardloopwinkel | publiekwater

De Hardloopwinkels en webshopmagazijn zijn een gratis watertappunt geworden voor iedereen die dorst heeft.

Door geen plastic wegwerpflesjes meer te kopen maar een eigen herbruikbare fles te gebruiken kunnen we het verschil maken met elkaar. 

Sinds mei 2023 kan iedereen die in de buurt is van een Hardloopwinkel zijn waterfles met kraanwater laten vullen. De bidon vullen met water kan bij De Hardloopwinkel in Bodegraven, Noordwijkerhout, Den Haag, Rotterdam of Leiden, bekijk hier de adresgegevens van De Hardloopwinkels.

Ook bij het magazijn van de online webshop van De Hardloopwinkel kun je je bidon laten vullen met kraanwater op Noordbaan 802 te Moordrecht (Gouwepark, Gouda) tijdens werkdagen en openingstijden.

Gratis waterfles vullen is minder plastic flesjes op de grond, bovendien is hydrateren goed voor iedereen! van wandelaar tot fanatieke sporter....

 

100% Groene stroom via Pure Energie

7-4-2021 Op de locatie van De Hardloopwinkel Webshop in Moordrecht ontvangen ze dé groenste stroom van Nederland. Het Pure Energie contract is per 7-4-2021 ingegaan op het adres: Noordbaan 802, 2841 MG MOORDRECHT. 

Pure Energie is de groenste energie leverancier van Nederland volgens consumentenbond beoordeeld met 10/10 voor duurzaamheid in 2020. Pure Energie levert de stroom uit wind- en zonne energie uit Nederland.

Hardloopaanbiedignen.nl | 100% groene stroom

 

LED verlichting in de hardloopwinkels en kantoren

02-02-2021 De Hardloopwinkels (5 vestigingen in Midden Nederland) en kantoor + magazijn van de Webshop worden verlicht met LED verlichting. Hierdoor is het energie verbruik voor de verlichting met maar liefst 50% gedaald.

Led verlichting | duurzaamheid De Hardloopwinkel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afval scheiding

Karton, papier, plastic en het overige afval wordt gescheiden in alle winkels.

Bij De Hardloopwinkel Webshop word het vuil opgehaald én verwerkt door PreZero Nederland. Bekijk waar de verschillende afvalstromen naar toe gaan en hoe ze verwerkt of gerecycled worden via deze link van Pre Zero over afvalscheiding.

PreZero zet zich in voor het verminderen van natuurlijke grondstoffen en afval. Als internationale milieudienstverlener houden ze zich dagelijks bezig met afval- en recyclingmanagement. Ze zijn de milieudivisie van de in Neckarsulm gevestigde Schwarz-groep, die ook eigenaar is van de retailketens Kaufland en Lidl.

Overige afval

Het overige afval van De Hardloopwinkel Webshop in Moordrecht wordt apart opgehaald in containers gaat naar een verbrandingsoven waarvan de vrijgekomen energie wordt omgezet in stadswarmte voor o.a. Rotterdam.

Plastic afval

PLastic afval vanuit het Webshop magazijn zoals krimpfolie wordt apart gescheiden in monofoliezakken, opgehaald door PreZero en gesorteerd. Van het gerecyclede plastic worden nieuwe producten en verpakkingen gemaakt voor bijv. Lidl.

Papier en karton

Het papier en karton wordt vanuit het Webshop magazijn apart verzameld en opgehaald. Van oud papier en het karton maken ze bij PreZero krantenpapier of kartonnen dozen. Of voor het maken van gerecyclede schrijfblokken, schriften en printpapier.

En wist je dat keukenpapier, toiletpapier, papieren zakdoekjes én zelfs koffiebekertjes vaak ook bestaan uit gerecycled papier?

 

Oude hardloopschoenen krijgen een tweede leven via Sneaker Impact

Jouw geliefde running shoes zijn, na bewezen diensten, zijn nog zeker bruikbaar!

Natuurlijk kun je er als hardloper geen gebruik meer van maken, maar ze zijn na gebruik door een loper niet kapot of helemaal versleten.

oude schoenen recyclen

 

 

 

 

 

 

 

Zonde om deze nog te dragen schoenen op de vuilnisbelt te laten belanden toch?

De ingeleverde hardloopschoenen worden sinds kort in Nederland ingezameld via De Hardloopwinkels. Sneaker Impact zorgt ervoor dat kleine ondernemingen in ontwikkelingslanden de ingezamelde oude schoenen voor een kleine prijs kunnen inkopen.

Recycle hardloopschoenen Sneaker Impact

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sneaker Impact zorgt er zo voor dat je geliefde oude hardloopschoenen een tweede leven krijgen.

Daarmee wordt voorkomen dat de oude "afgedankte" hardloopschoenen op een stortplaats terecht komen, beter voor het milieu en beter voor de mens.

Lees meer over het upcyclen van je oude hardloopschoenen en hoe je dat het beste kunt doen bij De Hardloopwinkel in het blog: recycle je oude hardloopschoenen.

 

Tweedekans producten

Nieuwe schoenen die geretourneerd worden krijgen bij ons een tweede leven. Het zijn vaak hardloopschoenen die slechts 1x gedragen, getest of gepast zijn in 1 van onze 5 winkels, ze worden gezien als tweedehands.

Uiteraard worden deze loopschoenen voor de tweedekans optie eerst bekeken en getest of ze nog goed genoeg zijn om op te lopen. Komen ze niet door deze strenge selectie dan worden de afgedragen hardloopschoenen en gebruikte hardloopkleding gedoneerd aan de voedselbank of Sneaker Impact.  Door de unieke samenwerking tussen De Hardloopwinkel en Sneaker Impact kunnen tweedehands of gebruike hardloopschoenen ge upcycled worden. Zo belanden er minder schoenen op de vuilnisbelt en voorkomen we mileuvervuiling.

Na slechts 1x dragen of 1x hardlopen op een running shoe kun je deze nog prima gebruiken. De demping is niet minder, dat gebeurt pas na 1 of 2 jaar intensief gebruik.  Daarom kunnen vaak tweedehands of tweedekans hardloopschoenen nog best een tijdje mee. Lekker voor je portemonnee, goed voor het milieu ;)

Tweedekans hardloopschoenen | De Hardloopwinkel duurzaamheid

Bekijk het huidige aanbod tweede kans hardloopschoenen hier.

 

Hardloopkleding krijgt tweede leven!

Wij vernietigen uit duurzaamheids principe geen kleding, schoenen en andere artikelen. Overjarige hardloopschoenen, hardloopkleding en retouren die nog prima bruikbaar zijn, maar niet voor de verkoop gaan naar meerdere goede doelen:

    Flora kokjes

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

 • voedselbank Amsterdam  

Heb je toevallig ook Beau in Floradorp gezien op televisie? deze serie ging over een volksbuurt in Amsterdam Zuid-Oost. Daar doet Esmeralda met haar stichting Florakokje zoveel goede dingen voor de kansarme kinderen en mensen die net buiten de voedsel bank vallen. Ze geeft 170 gezinnen eten en kleding. Die kinderen gaan vaak zonder ontbijt de deur uit, in het weekend krijgen deze kinderen dan ontbijt en een warme gezonde maaltijd. De door De Hardloopwinkel Webshop gedoneerde sportkleding en schoenen zijn in 2021 goed terechtgekomen.

 • dagbesteding de Zwaan

Deze dagbesteding voor mensen die een WMO, WLZ of activeringstraject hebben. Gesitueerd in Gouda verkoopt de door De Hardloopwinkel gebruikte sportschoenen en -kleding tegen een klein prijsje aan de clienten in hun eigen winkeltje. De opbrengst hiervan wordt gebruikt om activiteiten mee te betalen. Hetgeen niet verkocht is gaat naar tweedehands winkels.

 

Printen en papierverbruik verminderen

In een werkomgeving wordt jaarlijks veel papier gebruikt. Gewoon goedkoop papier wordt in andere landen geproduceerd en is belastend voor het milieu. Wij hebben daarom besloten alle klantfacturen voortaan via de mail te versturen. Dit scheelt al gauw een pallet papierverbruik per jaar! 

De pakbon die in de doos mee gestuurd word naar de klant is gemaakt van BIJ zonder voorBIJ papier. 

Dit papier is gemaakt van bloemrijk bermgras uit Nederland en heeft NL Greenlabel A.

 

voorBIJ©-duurzaam factuurpapier

Vanaf 2021 zijn de pakbonnen van De Hardloopwinkel die in de dozen gaan van circulair Voorbij papier gemaakt. Herkenbaar aan een lichtbruine vezelachtige structuur.

Duurzaam briefpapier De Hardloopwinkel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VoorBIJ papier is van ecologisch beheerde berm naar Nederlands gerecycled papier met bloemrijk bermgras.

VoorBIJ papier is een Nederlands product, gemaakt van voornamelijk gerecycled papier met bermgras, dat tot voor kort gezien werd als afval. Ditzelfde bermgras dient nu als grondstof voor Voorbij en reduceert hiermee de uitstoot van CO2. VoorBIJ is een circulair product door de unieke lokale ketensamenwerking, heeft hierdoor minder CO2 uitstoot. Het is tevens na gebruik weer volledig te recyclen.

 

Inkoop duurzame hardloop producten

Op dit moment werkt De Hardloopwinkel al nauw samen met sportmerken die met enige regelmaat duurzame sportkleding of milieuvriendelijke sportschoenen produceren. Binnen de grotere merken (Nike,Brooks,Asics,NewBalance) zien we al een duidelijke kentering in gebruik van gerecyclede polyester en stoffen.

We hebben onszelf als doel gesteld om de komende jaren op zoek te gaan en voorrang te geven aan groenere leveranciers die circulair werken of eco vriendelijke producten maken. Lees hier meer over de duurzame merken die we op dit moment al verkopen in de webshop dehardloopwinkel.nl

Een gerecyclede hardloopbroek of eenvoudiger te recyclen hardloopshirt herken je direct aan het volgende logo:

 

Eco-friendly | De Hardloopwinkel

Ontdek hier het inmiddels al grote aanbod duurzame producten van De Hardloopwinkel!

 

CO2 uitstoot verminderen

Door de grootte van de verzenddozen zoveel mogelijk te verkleinen proberen we de transportvervuiling (en co2 uitstoot) te verkleinen Die lege ruimtes in de verzenddozen nemen extra ruimte in in de vrachtwagens en rolcontainers. Dit zorgt voor meer vrachtwagens op de weg, filevorming, vervuiling en meer CO2 uitstoot.

Duurzame verzenddozen.

De oranje Hardloopwinkel dozen met grappige teksten waarin de meeste online bestellingen worden verzonden zijn duurzaam. Ook al zien ze er zo aan de buitenkant niet zo uit. Het papier dat voor de oranje verzenddozen wordt gebruikt is gemaakt van 100% gerecycled materiaal.

De oranje print is gemaakt van inkt op waterbasis. De papierliners zijn FSC gecertificeerd en daarmee is de doos ook 100% recyclebaar en mag hij gewoon bij het oud papier.

 

Duurzame verzendzakken De Hardloopwinkel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gemaakt met 100% gerecycled materiaal en volledig recyclebaar.

Duurzame verzendzakken.

In september 2020 zijn we overgegaan naar gebruik van gerecyclede verzendzakken voor het versturen van kleinere hardloopartikelen. Dit scheelt soms al een volle rolcontainer per dag die niet over de Nederlandse snelwegen naar het POSTNL depot hoeft. Deze verzendzakken gemaakt van gerecycled plastic zijn ook thuis bij onze klant eenvoudig te scheiden bij het afval.

Groene duurzame tape.

Vanaf april 2021 worden de verzenddozen dichtgemaakt met duurzame tape gemaakt van 30% minder plastic dan voorheen. 

CO2 beperken via stimuleren groene bezorgingsopties.

Op dit moment onderzoeken we of het mogelijk is om een "groene" verzendoptie te stimuleren. Dit kan door tijdens het bestelproces de verzendopties die het minst belastend zijn goedkoper te maken. Thuisbezorgen is namelijk het meest milieuvervuilend. Af laten halen bij een POSTNL locatie is al minder vervuilend dan thuisbezorging, wist je dat?. 

PostNL meest duurzame pakketbezorger:

PostNL is de bezorgdienst waar De Hardloopwinkel Webshop al meer dan 10 jaar gebruik van maakt voor het verzenden van de bestellingen.

Wist je dat? PostNL behoort tot de meest duurzame bedrijven in de logistieke en transportsector en staat op de derde plaats van de Dow Jones Sustainability Index (DJSI) wereldwijd?

Lees meer over PostNL die wederom in top 3 Dow Jones Sustainability staat als transportbedrijf

PostNL heeft zich gecommit aan de Paris Climate Agreement om in 2050 0% koolstof uitstoot te hebben. Hun doel is om in 2030 al 80% reductie in de koolstof uitstoot te krijgen ten opzichte van 2017. Verder hebben ze de ambitie om alle pakketten en brieven in Nederland en Belgie in de laatste mile uitstoot vrij te maken voor 2030. Dat betekent zonder CO2, stikstof of fijnstof uitstoot, dus volledig groen bezorgd.

Als een eerste grote stap zal PostNL zo snel mogelijk uitstootvrij leveren aan 25 steden in ieder geval voor 2025. Zo hopen ze al snel een positieve bijdrage aan klimaat, luchtkwaliteit en leefbaarheid in grote steden te kunnen leveren. Een groot deel van het transport gaat al op Eco brandstof zoals bio LNG en HVO100, en het gebruik van hun electrische wagens voor bezoriging is aan het groeien. 

Door minder lucht in verpakkingen te vervoeren zorgen ze er ook voor de doelstellingen van 2050 te halen.

 

Voetprint compensatie

Als (commercieel) bedrijf heb je nu eenmaal meer afval en gebruik van energie dan een normaal huishouden. Om onze footprint te compenseren zijn we daarom enkele duurzame initiatieven gestart in 2020.

Zo hebben we meer groene planten in de werkomgevingen geplaatst.

The Ocean Cleanup sponsoring

We sponsoren jaarlijks met geldbedragen groene initiatieven zoals: Ocean Cleanup. Dit goede doel vist met een innovatief ontwikkeld systeem plastic uit de zee en rivieren en zorgt dat het gerecycled wordt aan land.

Sponsoring natuurbehoud Zuid-Holland.

Met een black friday actie hebben we in 631 euro opgehaald en overgemaakt naar Natuurbehoud Zuid-Holland. Lees meer hierover onderaan deze pagina.

100% electrisch rijden en woonwerkverkeer op de fiets.

Het team van De Hardloopwinkel Webshop draagt persoonlijk ook zijn steentje bij. Zo proberen we zoveel mogelijk met de fiets of trein naar het werk te gaan en/of te carpoolen.

Electrisch rijden wordt extra gestimuleerd en financieel mogelijk gemaakt. Vanaf 1 Januari 2021 zijn daarom alle lease/bedrijfsauto's 100% electrisch bij De Hardloopwinkel Webshop.

 

   

 

Groene donatie Stichting Het Zuid-Hollands Landschap.

Update: 30-11-2021, het definitieve donatie bedrag is  €631,- geworden!!

Dit bedrag is begin december 2021 overgemaakt naar Stichting Het Zuid-Hollands Landschap.

Per verkocht paar hardloopschoenen met Black Friday doneerde De Hardloopwinkel 1 euro voor natuurbehoud aan Stichting Het Zuid-Hollands Landschap.

Tijdens de Black Friday week 2021 worden meer hardloopschoenen verkocht dan normaal. Dat heeft impact op het milieu en de biodiversiteit van het landschap door hogere uitstoot van CO2.

Wij zijn ons daarvan bewust en hopen door deze actie een kleine bijdrage te kunnen leveren. Natuurlijk blijven we de beste online hardloop artikelen en acties houden zoals je van ons gewend bent, alleen dan een stukje groener :)

natuurbehoud gouda   stolwijkse boezem

Eva, onze duurzaamheids ambassadeur had een missie en is met eigen ogen gaan bekijken wat Het Zuid-Hollands Landschap doet voor behoud van de natuur. Op de eerste foto zie je haar in de Stolwijkse Boezem.

Een beschermde en onderhouden strook bos met varens en vennetjes midden in de Goudse polder. De natuur wordt beheerd en onderhouden door Het Zuid-Hollands Landschap en opengesteld voor recreatie.

Op bovenstaande foto's zie je ook het speciaal aangelegd trailpad voor hardlopers of wandelaars.

 


Stappenplan duurzaam ondernemen

De Hardloopwinkel groep maar ook wijzelf de medewerkers worden ons steeds bewuster van duurzaamheid. Zo hebben we een ambitieus maar haalbaar stappenplan voor duurzamer ondernemen gemaakt met elkaar voor komende 2 jaar:

 1. Gerecyclede producten of gemaakt van gerecycled polyester krijgen zoveel mogelijk voorrang bij inkoop.
 2. Leveranciers worden aangesproken op wat zij doen om duurzamer te werken en produceren. Ook verpakkingsmaterialen moeten worden vervangen voor duurzame opties.
 3. Duurzame producten in de webshop krijgen een groen herkenbaar logo.
 4. Duurzame initiatieven en projecten worden opnieuw financieel ondersteund.
 5. Afvalbeperkende maatregelen in het bedrijf, kantoor en magazijn worden gestimuleerd.
 6. Papierstromen in het bedrijf verkleinen, minder printen meer mailen. Verpakkingstape en verf op de dozen worden steeds milieu vriendelijker.
 7. Transportvervuiling verkleinen door klanten "groenere en goedkopere" verzendopties te bieden in samenwerking met POSTNL.
 8. Zelf energie opwekken d.m.v. zonne energie? Deze optie zijn we nog aan het uitwerken en onderzoeken voor diverse bedrijfspanden.
 9. Flexwerken en thuiswerken zoveel stimuleren door te kijken naar werktijden, en zo te helpen bij de voorkoming van files.
 10. Zowel binnen als buiten de bedrijfspanden meer planten/groen, tegels vervangen voor groene planten.
 11. Doel stellen: eind 2024 60% minder co2 uitstoot dan 2020.
 12. Energielabel bedrijfspanden verhogen. Verwarmingen lager zetten, HR ketel, tochtstrips, ledverlichting, computers uit s'avonds etc.
 13. Groene stroomleveranciers zoeken voor De Hardloopwinkels.
 14. Via vereniging bedrijventerreinen of omgevingen winkels milieuverbeterende maatregelen in gang zetten.
 15. Vrijwilligerswerk en groene donaties natuurbehoud Zuid-Holland.
 16. Oude hardloopschoenen van klanten helpen recyclen, Sneaker Impact inleverpunten bij de 5 winkels mogelijk maken en online retourzending oude hardloopschoenen faciliteren.

Heb je zelf ook goede ideeën of opmerkingen over wat wij zouden kunnen doen om onze footprint te verkleinen?

Mail deze dan naar webshop@dehardloopwinkel.nl t.a.v. Eva (duurzaamheids ambassadeur) en wij zullen serieus kijken wat haalbaar is!

 


Duurzame initiatieven in 2023:

Al meer dan 40% duurzame artikelen:

Door het inkopen van meer en meer sport artikelen die duurzamer zijn proberen we ons assortiment duurzame hardloop artikelen flink uit te breiden. Inmiddels is al 40% van het aanbod online en in de winkels (deels) gemaakt van gerecyclede materialen en zal in 2024 nog verder gaan uitbreiden.

Nieuwe duurzame verzenddozen:

De nieuwe bruine verzenddoos van De Hardloopwinkel webshop heeft een CO2 reductie van 75% ten opzichte van de oude dozen, en daar zijn we best trots op!

Ze zijn gemaakt van 100% gerecycled karton en opnieuw recyclebaar na gebruik, ook vanwege de inkt die op waterbasis zal zijn en de tape die op biobasis is gemaakt.

Vanaf februari 2024 zullen deze nieuwe duurzame verzenddozen gebruikt gaan worden voor de verzending van online gekochte hardloopschoenen, hardloopkleding en alle andere hardloopartikelen.

 


Groene acties van 2021:

Update 01-01-2022, onderstaande actie is afgelopen.

22-11-2021 ; Hét sportveld van ons lopers is vaak de natuur. Het behoud van die natuur vinden wij belangrijk. Weilanden, bossen, het strand en de stadsparken zijn van ons en onze klanten de fijnste plekken om in rond te rennen.

Daarom hebben we besloten..... wij gaan voor méér groen om in hard te lopen, wandelen, of te fietsen. Doe jij met ons mee?

Als je een paar hardloopschoenen koopt tijdens de Black Friday Sale doneren wij 1 euro daarvan aan stichting Natuurbehoud Zuid-Holland.

Wat doet Het Zuid-Hollands Landschap?

Stichting Het Zuid-Hollands Landschap is een natuur beschermings organisatie in de drukste provincie van het land. Zuid-Holland is de provincie met het laagste percentage beschermd natuurgebied van heel Nederland. Zij stellen natuur veilig door gebieden aan te kopen, deze te onderhouden en voor iedereen toegankelijk te maken.

natuurbehoud zuid holland

Bijna alle gebieden zijn vrij toegankelijk voor sporters, wandelaars, fietsers en natuurlijk ook hardlopers. Zo kan iedereen ervaren hoe leuk en gezond het is om de natuur in te gaan en we onze “natuur” moeten koesteren.

In de Krimpenerwaard is het doel om de unieke flora en fauna van het veenweidegebied te behouden. Dit doet het Zuid-Hollands Landschap waar mogelijk samen met agrarïers, bijvoorbeeld in de weidevogelgebieden.

Door gericht beheer (o.a. laat maaien en beperken mestgift), krijgen kenmerkende bloemen weer de ruimte. Bloemen trekken insecten aan, die weer goed zijn als voedsel voor de jonge weidevogels. Door het waterpeil hoog te houden, wordt voorkomen dat veen verder oxideert en daarmee langzaam verdwijnt. Tezamen zorgt dit voor de terugkeer van weidevogels naar het veenweidegebied.

Voor meer informatie over deze organisatie en fiets- of wandelroutes in de beschermde gebieden van Zuid-Holland klik hier.

natuurbehoud zuid holland

Groene groet van Eva Jansen

Duurzaamheids ambassadeur De Hardloopwinkel Nederland.

 

Relevante blogs en links:

Blog: recycle je oude hardloopschoenen

Blog: wat zijn duurzame hardloop producten?

2e kans: hardloopschoenen die nog een kans verdienen

 

Vragen?

    Bel met de webshop klantenservice

    App met de webshop klantenservice

    webshop@dehardloopwinkel.nl

 

 
Klanten beoordelen ons met een 9,2