Blogoverzicht

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints eigenlijk?

Zijn er verschillende vormen, en wat zijn de symptomen en klachten?

Wat kun je er aan doen om ze te verlichten en te voorkomen?

Frankie van dehardloopwinkel.nl (een ervaringdeskundige op het gebied) legt uit.

 

Wat zijn Shin Splints?

Shin Splint is een verzamelnaam voor een klacht aan één of allebei de scheenbenen. In het onderbeen zitten twee botten, het scheenbeen en het kuitbeen.

Aan de botten van het onderbeen zitten de spieren vast. De plaats waar de spieren aan de botten vast zitten kunnen overbelast raken. Dit geeft pijn aan het scheenbeen, op het middelste deel of onderste deel van de scheenbenen. Over het algemeen zit de pijn bij shinsplints dan ook aan beide benen.

 

Hoe ontstaan shin splints?

Door te veel belasting ook wel overbelasting genoemd ontstaat er te veel spanning op de spieren waardoor deze gaan inscheuren. Dit vormt littekenweefsel wat dan gaat samentrekken en spanning creëert op het scheenbeenvlies.

 

Scheenbeenvlies ontsteking

Veelal wordt er gesproken over een scheenbeenvlies ontsteking als benaming van shin splints, maar deze term is eigenlijk onjuist. Er is namelijk helemaal geen sprake van een ontsteking aan het scheenbeenvlies maar een overtraining/overbelasting van de scheenbeen spieren.

 

Stand benen, voeten en enkels

Scheenbeen klachten kunnen ook te maken hebben met de stand van jouw benen, enkels en voeten. Er is een grotere kans op scheenbeenklachten als:

 • de voeten / enkels te veel naar binnen kantelen tijdens het hardlopen (overproneren)
 • bij platvoeten (voeten met een zeer lage voetboog)
 • bij beenlengte verschil
 • als de enkel instabiel is

 

Scheenbeenklachten ontstaan door de volgende factoren:

 • te snel opbouwen van de training
 • lopen op een te harde ondergrond met schoenen die niet voldoende demping hebben
 • het dragen van verkeerde hardloopschoenen
 • te snel, te vaak en te veel hardlopen zonder te weinig opbouw (dit is 99% de oorzaak)

Het dragen van goede stevige hardloopschoenen bij shin splints is van groot belang. Bekijk online de beste hardloopschoenen dames en kies voor extra comfort. Ook voor mannen is een ruim assortiment hardloopschoenen met extra demping te koop.

Bij twijfel over de juiste hardloopschoenen bij shinsplints, neem contact op met Frank. Hij is schoenenspecialist en deskundige op gebied van scheenbeenklachten via app, mail of telefoon(0182-614600)

 

Zijn er verschillende vormen van shin splints?

Er zijn verschillende vormen van klachten aan het onderbeen die vallen onder de noemer shin splints. Op volgorde van de meest veel voorkomende zal ik deze hieronder kort toe lichten.

 1. MTSS (mediaal tibiaal stress syndroom)
 2. Tibialis anterior syndroom of shin splint
 3. Stressfractuur
 4. Logesyndroom (CECS)

Overzicht shin splints | DeHardloopwinkel.nl

overzicht shin splints

 

Mediaal tibiaal stress syndroom

MTSS komt het meeste voor en bevindt zich aan de voor- en middenzijde van het scheenbeen. Een sportblessure door een zwaar belastende sport. In 3/4 van de gevallen komt het voor aan beide benen. Goed te voelen na het sporten. Hardlopers zijn de grootste risicogroep.

 

Tibialis Anterior Syndroom

Op de voor-buitenzijde van de scheen en komt vaak in combinatie met MTSS voor. Hardlopers en wandelaars vormen de grootste risicogroep. Begint met spierpijn in scheen om later over te gaan in pijn in de scheen.

 

Stressfractuur

Een stressfractuur in het scheenbeen is een haarscheurtje in het bot van de scheen. De pijn is vaak op 1 punt aan te wijzen en er is wat zwelling zichtbaar. Een stress fractuur komt in slechts 1 been tegelijk voor. Vooral hardlopers die lange afstanden rennen (> 30 km per week) hebben hier kans op. Vrouwen iets vaker dan mannen. Een stress fractuur is zichtbaar op een röntgenfoto binnen 14 dagen na het ontstaan van de klacht.

 

Logesyndroom of Chronisch Compartiment Syndroom (CECS)

Chronisch compartiment syndroom of CECS zijn te kleine ruimtes van de loges (compartimenten) in het onderbeen. Door en tijdens het hardlopen wordt een oplopende druk gevoeld die niet weg gaat. Dit komt het meest voor bij adolescenten of jong volwassenen (18-21 jaar). Als dit op lange termijn niet weg gaat dan is een operatie soms de enige oplossing.

 

Wat zijn de symptomen van shin splints of klachten van het onderbeen?

Symptoom pijn in het scheenbeen

Shin splint start vaak met spierpijn in het scheenbeen. Meestal begint dit tijdens het opbouwen van het hardlopen of andere zwaar belastende sporten. De spierpijn gaat later dan over in een pijnlijk gevoel in het scheenbeen, dit gevoel begint laag in de scheenbeen en trekt in een verder stadium naar boven toe door. In rust is pijn / spierpijn zonder aanleiding in het scheenbeen is een bekend symptoom.

 

Symptoom gevoelloze voeten

Gevoelloze voeten, gevoelloze benen wordt door veel mensen ervaren tijdens het verloop van shin splint klachten. De verklaring kan worden gezocht in een tijdelijke vermindering van bloedtoevoer in de benen als gevolg van de spieren en het bindweefsel wat zicht te langzaam aanpast en niet snel genoeg kan herstellen.

 

Kramp in de kuiten

Door de pijn in de schenen verkrampen de spieren wat zorgt voor tijdelijk, extra verzuring in de weefsels van het onderbeen. De kuitspier kan door deze verzuring gaan verkrampen.

 

Een moeilijk afwikkelende voet (klapvoet)

Door de verzuring en het verkrampen van de spieren in het onderbeen als gevolg van de shin splint kan de voet minder soepel afwikkelen. Tijdens het hardlopen kan dit zorgen voor een klappende sensatie van de voet tijdens het afwikkelen.

 

Wat kan ik doen om scheenbeenklachten / shin splints te voorkomen?

Het allerbelangrijkste wat je kunt doen om shin splint te voorkomen is opbouwen....opbouwen en nog eens opbouwen van het hardlopen.

Dit is zelfs zo belangrijk, dat ik het gewoon nog een keer ga zeggen. 99% procent van alle gevallen van scheenbeen klachten gerelateerd aan hardlopen of andere zwaar belastende sporten komen door het niet rustig genoeg opbouwen van de belasting.

Ja nou weten we het wel Frankie...maar hoe doen we dat dan?

Nou dat is eigenlijk vrij simpel. Door gebruik te maken van het volgende opbouwschema.

 

Dit doe je zonder uitzondering als:

 • je voor het eerst start met hardlopen
 • je een hardlopende hertintredert bent
 • je na een blessure weer gaat hardlopen
 • je weer gaat starten na een rustperiode van ten minste 6 weken

Naast het opbouwen wat ...ECHT HET ALLERBELANGRIJKST IS... kun je de volgende dingen doen om de kans op scheenbeen klachten aanzienlijk te verkleinen.

 • draag goede hardloopschoenen met voldoende demping (lijkt een no-brainer maar je moest eens weten:)
 • de juiste hardloopschoenen voor je looppatroon (neutraal of antipronatie)
 • gebruik bij bekende voetafwijkingen geschikte inlegzolen
 • train op afwisselende ondergronden
 • gebruik een compressiekous tijdens het hardlopen

Hardlopen met een compressiekous

preventief tegen scheenbeen klachten en ook nog eens lekker warm

 

Compressiekousen helpen tegen shin splint

Het gebruik van compressiekousen is absoluut een uitkomst bij klachten aan het onderbeen of shin splint. De werking van de compressiekousen van Herzog is dan ook meerdere malen bewezen in onafhankelijke medische studies. 

Door een grote mate van compressie wordt het onderbeen als het ware gefixeerd waardoor er veel minder belasting is op het scheenbeenvlies tijdens het hardlopen. Tevens wordt de doorbloeding van het onderbeen sterk verbeterd alsmede de afvoer van lactaat en andere afvalstoffen die het gevolg zijn van de verbranding die plaats vindt in de spieren.

Ook bij het herstel van shin splint of gerelateerde klachten zullen de Herzog compressiekousen een positief effect hebben. Zo zorgt de compressie er namelijk ook voor dat de wondranden van de scheurtjes worden samengeperst met als resultaat een sneller heelprodces en minder littekenvorming. 

Er zijn veel merken die compressie kousen maken, maar er is maar een merk wat zich door onafhankelijke medische studies keer op keer heeft bewezen. De compressiekousen van Herzog zijn dan ook de enige kousen waarvan de werking 100% bewezen is.

Wil je meer weten over de Herzog compressiekousen en de werking ervan kijk dan hier.

 

Ik heb shin splint klachten, welke oefeningen kan ik doen om deze klachten te verminderen?

De volgende shin splints oefeningen zijn zeer geschikt om de klachten ten gevolge van shin splints te verminderen. Om de oefeningen duidelijk te maken heb ik mijn jogging pakkie effe aangetrokken om ze te demonstreren. Het is de bedoeling dat je deze oefeningen op je eigen tempo en achter elkaar uitvoert.

Het beste resultaat behaal je is je deze serie oefeningen voor een periode van minimaal 4 weken 1 keer per dag doet.

 


 

shin splint oefening - strek je tenen

strek je tenen

Strek je tenen

Begin met je voeten bij elkaar en hurk op je enkels, steun met de knieën op de vloer. Je handen mogen voor je knieën op de grond rusten. Om dieper te gaan kun je met je handen op je bovenbenen rusten. Deze positie mag je +/- 30 seconden per keer vast houden. Oh…en vergeet niet te ademen.

 


 

shin splint oefening - strek je schenenstrek je schenen

Strek je schenen

Begin op handen en knieën, ga langzaam met je billen op je enkels zitten en zorg dat je voeten parallel aan elkaar onder je billen zitten met de wreef op de grond. Het rekken van je schenen doe je door voorzichtig naar achteren te leunen, steunend op je handen. Je knieën kunnen en mogen los komen van de grond maar dit is absoluut geen vereiste. Rek maximaal 20 seconden en herhaal 3 keer.

 


 

shin splint oefening - strek je enkel

strek je enkels

Strek je enkels

Het makkelijkst is om in een lunge positie te starten. Je zakt dan tot de vloer totdat je met je handen plat voor je op de grond kan rusten. Je achterste been strek je uit zodat je scheen en knie op de grond liggen en je voet op de wreef rust. Beweeg je lichaam nu voorzichtig naar voren om te rekken. Beide kanten maximaal 60 seconden.

 


 

shin splint oefening - strek je kuiten

strek je kuiten

Strek je kuiten

Ga recht op de grond staan met je armen ontspannen langs je lichaam en je benen zo parallel mogelijk naast elkaar. Iedereen is anders (gelukkig maar) dus als je boven benen of juist onderbenen elkaar aanraken dan is dit prima. Lift je hielen nu gecontroleerd, zo hoog mogelijk op. Doe dit 25 keer in totaal 4 sets. Tussen de sets in is een halve minuut rust voldoende

 


 

shin splint oefening - strek je balans

strek je balans

Strek je balans

Ga recht op de grond staan met je handen ontspannen rustend op je heupen. Breng nu een been omhoog in een hoek van 90 graden. Als je de balans te pakken hebt blijf je in deze positie staan totdat je voelt dat de voet waarop je staat aan de onderkant vermoeid begint te raken. Wil je meer uitdaging probeer dan voor het wisselen met je handen je tenen aan te raken van je standbeen. Doe deze oefening 2 keer aan elke kant.

 


 

Ik hoop dat je wat hebt gehad aan deze uitleg over shin splints en wat je kunt doen om dit te voorkomen. Mocht je nog vragen hebben na het lezen van mijn blog dan sta ik volledig tot je beschikking via de app, mail of telefoon(0182-614600)

 

Bronvermelding:
https://www.sportzorg.nl/nieuws/archief/scheenbeenvliesontsteking-bij-hardlopers
https://www.herzogmedical.com/werking-2/verdieping-werkingsmechanisme-van-de-herzog-sport-compressiekousen/
https://www.thuisarts.nl/shin-splints
https://www.shinsplintstop.nl

 

Populairste blogs

Hoe begin ik met hardlopen?

Hoe moet je beginnen met hardlopen? Lees in deze blog meer over de beste manier om te starten met rennen. Iedereen kan hardlopen, jong en oud dus waarom jij niet?

Wanneer draag je thermokleding met hardlopen?

Thermo ondergoed is onmisbaar voor iedere buiten sporter! Het zorgt ervoor dat je lichaam op temperatuur blijft en voorkomt onnodig energieverlies. Leer hier meer over wanneer te dragen e…

Hardloopsurprise

Inspiratie nodig voor het maken van een originele sinterklaas of kerst surprise? En is de gelukkige ontvanger een hardloper of hardloopster?

Voeding en drinken tijdens hardlopen

Hardlopen en voeding zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Natuurlijk is er een verschil in een voedingsschema voor een marathonloper en voeding voor recreatieve hardlopers.

Sportvoeding heb je toch niet nodig?!

In 2005 liep ik samen met een maat onze eerste marathon. Dat gingen wij wel even doen. De jonge honden van de baanatletiek moesten nu kilometers gaan draaien van 4:50 – 5:00 min per kil…

Platvoeten of holvoeten

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hardlopen en het immuunsysteem

Immuunsysteem versterken en hardlopen. Het immuunsysteem beschermt je lichaam tegen allerlei indringers, waaronder virussen zoals Corona.

Beste hardloopschoenen voor beginner nodig?

Als men begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen o…

Wat zijn duurzame hardloop producten?

Wij als hardlopers, zien de natuur als onze speeltuin. En daar moeten we zuinig op zijn. Steeds meer kleding- en schoenenmerken maken daarom duurzame hardloop producten. 

Hielspoor wat is het? En wat kun je er tegen doen?

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt aan de hiel. Een vervelende klacht, maar gelukkig kun…

Hoe maak je een hardlooproute?

Loop je altijd hetzelfde rondje? Het bekende rondje om de kerk? Of maak je er je missie van om 3 keer per week een unieke hardlooproute te creëren? Veel hardlopers en hardloopsters die m…

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om eerst de onderstaande HSK test te doen. Kun je op meer dan 2 van onderstaande vragen met <…

Hardlopen in het najaar, wat trek ik aan?

Hardlopen is een sport waarbij je het snel warm krijgt en zelfs oververhit kunt raken. Je doet het vaak buiten, het weer heeft invloed op welke hardloopkleding het lekkerste zit. 

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints eigenlijk? Zijn er verschillende vormen, en wat zijn de symptomen en klachten? Wat kun je er aan doen…

Veters Strikken Doe Je Zo

je hebt het vast wel eens ervaren, je hebt de juiste schoenen maar toch zitten ze niet optimaal aan je voeten. Je hiel zit niet helemaal stabiel in je schoen, of glijdt zelfs een beetje o…

Veilig hardlopen in het donker? Laat je zien!

In het donker goed zichtbaar zijn tijdens het hardlopen wordt gelukkig steeds makkelijker én steeds mooier! Inmiddels worden de dagen steeds donkerder en zijn de...

Hardlopen tijdens je vakantie

Hardlopen tijdens je vakantie, het is voor veel mensen vanzelfsprekend - of beter gezegd hardlopen op onbekende plekken. Een nieuwe omgeving of het andere klimaat kan een belangrijke ver…

Waarom zou je armstukken dragen?

Wanneer de armstukken wat strakker om de arm zitten geeft dit bepaalde druk op de armspieren, waardoor de bloedsomloop wordt gestimuleerd. Hierdoor wordt de zuurstoftoename naar je spiere…

FUSION: alles over de tights van dit hardloopmerk

FUSION heeft high tech tights gemaakt die je kunt dragen tijdens veeleisende triatlon-competities, hardloopwedstrijden, maar ook tijdens de gezellige uren thuis.

Hardlopen in de kou? 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Het is vaak prachtig buiten en de zuurstof geeft een boost! Bovendien met de juiste tips ben je beschermd tegen regen, w…

Hardlopen in de regen tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Hoe kies je de juiste hardloopschoenen?

Kies de juiste hardloopschoenen! Voor de gevorderde hardloper of hardloopster is dit gesneden koek. Maar ben je een beginner of ga je weer starten met hardlopen dan is het soms een oerwou…

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Sportieve cookies, DeHardloopwinkel.nl gebruikt ze om je nog beter van dienst te kunnen zijn. Klik hier om jouw instellingen te wijzigen en op te slaan.