Blogoverzicht

Review Brooks Beast GTS 23

februari, 2024

Op uitnodiging van De Hardloopwinkel heb ik de Brooks Beast 23 GTS | EU 42,5 met brede leest getest. Ik ben al jaren vaste klant bij De Hardloopwinkel en liep op de vorige versie de Brooks Beast 20.

De Hardloopwinkel heeft mij benaderd om kosteloos de Brooks Beast 23 GTS ter beschikking te stellen om deze voor hun te testen. Waarschijnlijk omdat de Brooks Beast voor de meeste hardlopers niet de meest voor de hand liggende hardloopschoen is.

Brooks Beast GTS 23 | Over de tester Edwin

Gerelateerde producten

Over de tester

Even voorstellen, mijn naam is Edwin de Kwant, woonachtig in de plaats Rhoon (Zuid-Holland) en ben 56 jaar oud.

In het dagelijks leven ben ik actief in mijn eigen bedrijf (uitzend-& bemiddelingsbureau) voornamelijk op kantoor achter de PC, dus een zittend beroep met weinig lichaamsbeweging.

Al vanaf mijn jeugd loop ik hard en fiets ik veel. Vroeger bij een vereniging maar nu met een groepje mannen op leeftijd uit de buurt, samen met een vaste ‘loopmaat’ maar regelmatig ook in mijn uppie na een drukke werkdag om het hoofd even leeg te maken.

Ik loop 2 tot 3 keer per week, tussen de 5 á 10 km, voornamelijk door de polders van de Alblasserwaard, de Grienden langs de Oude Maas of een rondje Rotterdam-Zuid waar mijn roots liggen. Daarnaast neem ik regelmatig deel aan prestatieloopjes zoals De Bruggenloop Rotterdam, Business Estafette Rotterdam Marathon etc. en de loopjes die georganiseerd worden door de Rotterdam Running Crew.

Review Brooks Beast | Edwin's favoriete loopplek

Op de dagen dat ik niet hardloop probeer ik in de sportschool nog wat te spinnen, te fietsen en ook wandel ik veel (ook met de Brooks Beast overigens).

Ik heb destijds gekozen voor de Brooks Beast omdat dit een erg stabiele schoen is met voldoende demping en steun maar ook een brede zool met veel contact met de weg.

De Brooks Beast staat hierom bekend en wordt op veel fora omschreven als een schoen voor de zware (beginnende) loper.

Nu ben ik niet één van de lichtste lopers met mijn 1,90 meter en 92 kg en zeker geen beginner maar na veel geëxperimenteerd te hebben met andere schoenen van diverse merken is de Brooks Beast de schoen die het beste bij mijn past.

Snelheid en richttijden hebben geen prioriteit meer, maar comfort en een soepele afwikkeling zijn voor mij in de loop van de tijd belangrijker geworden om zonder blessures te kunnen blijven lopen.

Het doel wat ik heb is dus blijven genieten van het hardlopen zonder blessures en fit blijven. Waarbij ik niet uit kan sluiten nog eens een halve marathon in Nederland of het buitenland mee te pikken (al is het alleen maar voor de sfeer).

 

Eerste indruk:

Op het eerste gezicht ziet de Brooks Beast 23 GTS er hetzelfde uit als de Brooks Beast 20. Wat wel gelijk opvalt zijn de andere ronde veters in plaats van platte flexibele veters (beter denk ik maar daar moet ik nog achter komen) en dat ‘GTS’ is toegevoegd aan de modelnaam. Kon het niet laten gelijk even te Googelen, blijkt Brooks dus aan alle modellen te hebben toegevoegd die voorzien zijn van de Guide-Rail in de zool | Go To Support.

Aan de binnenzijde van de schoen is ook wat gewijzigd, de voering van de ‘hielkap’ van de 23 GTS is nu uit één soort stof, waar de ‘hielkap’ van de 20 uit twee verschillende soorten stof bestaat.

Ik ben benieuwd of de ‘hielkap’ uit ‘’een” soort stof slijtvaster zal zijn.

De pasvorm van de schoenen voelt goed en weer lekker veel ruimte bij de voorvoet.

product review Brooks Beast 23 GTS | Eerste training

Eerste training:

Na de schoenen eerst een weekje ingelopen te hebben door te wandelen met de hond en overdag ook te dragen naar kantoor heb ik ze gedragen bij een kort duurloopje door de polder, op voornamelijk verharde fietspaden, van ca. 5 km op een rustig tempo.

De zool van de schoenen was nog merkbaar stugger dan mijn oude Brooks Beast 20, wat ook door de Guide Rail in de zool kan komen. De hielkap voelt wat zachter aan en ik had het gevoel de veters iets strakker aan te moeten halen.

Wat wel echt een verbetering is ten opzichte van de vorige Brooks Beast zijn de veters.

Eerste indruk is goed, weer een lekkere stevige schoen met voldoende demping maar en goede ondersteuning en veel contact met de weg door het grote oppervlakte van de zool.

Brooks Beast GTS 23 review | Weken na eerste test

Weken na de eerste test:

In de weken na de eerste test heb ik gemiddeld 2 keer in de week hardgelopen en gewandeld met de Brooks Beast 23 GTS maar om goed te vergelijken ook af en toe gelopen op de Brooks Beast 20.

Ik heb nu ongeveer 250 – 300 km op de Brooks Beast 23 GTS gelopen en ze voelen als pantoffels.

De Brooks Beast 23 GTS voelt lekkerder aan en de Guide Rail dwingt je min of meer goed af te rollen over de voorvoet.

Ook op onverharde paden, in de duinen van Oostvoorne, had ik genoeg stabiliteit en genoeg grip. Geen last van kuiten en knieën wat ik bij andere schoenen wel altijd had.

product review Brooks Beast 23 GTS | Duurtest

De ultieme test

Eind 2023 heb ik me ingeschreven voor de kwart marathon van Rotterdam 2024 en zijn we begonnen aan een trainingsschema met daarin ook intervaltrainingen om de 10,55 km binnen een acceptabele tijd te kunnen lopen.

Ondanks dat de Brooks Beast 23 GTS een stuggere en zwaardere schoen is kan ik er soepel op lopen en gaat de snelheid al aardig omhoog. Het streven om binnen het uur te finishen moet dus mogelijk zijn.

Aan de zool van de schoenen (buitenkant van de hiel) is op dit moment een klein beetje slijtage te zien maar dat mag nog geen naam hebben.

Bij de Brooks Beast 20 had ik na een 200 km al slijtage aan de binnenzijde van de hielkap, bij de Brooks Beast 23 GTS is nog niets van slijtage te zien.

Brooks Beast 23 GTS product review | Conclusie

Conclusie BROOKS BEAST 23 GTS:

Kort samengevat kan ik zeggen dat ik erg blij ben met de Brooks Beast 23 GTS en er lekker op loop.

Ik hoop dan ook dat Brooks de Beast nog lang in het assortiment zal houden en in de toekomst niet al teveel zal veranderen en de pasvorm en de zool.

Met name de goede ondersteuning en het contact met de ondergrond maken de Brooks Beast 23 GTS voor mij de ideale hardloopschoenen.

Wat is goed aan de Brooks Beast GTS 23?
✅ lekkere stevige veters
✅ stevige hielkap uit één stuk met fijne stof
✅ voldoende ondersteuning | stabiliteit | demping en grip
✅ ruime toe box (zeker de brede 2E leest)
✅ goede afwikkeling
✅ sportief uiterlijk voor toch wel een grove schoen

Wat is er minder goed aan de Brooks Beast GTS 23?
❌ ietwat aan de zware kant
❌ aantal kleuren (oog wil ook wat) erg beperkt

Veel plezier met lopen op de Beast 23!

Met sportieve groet Edwin.

Vragen? Kom langs in De Hardloopwinkel of:

    Bel met de webshop klantenservice

    App met de webshop klantenservice

    webshop@dehardloopwinkel.nl

 

Populairste reviews

Review Brooks Ghost 16

Wow! Wat sluit deze Ghost 16 beter dan zijn voorganger. Nog voor deze schoen op de markt was mocht ik hem uittesten in vergelijking met de Ghost 15 van Brooks. 

Review Stox compressiekous

Ik heb de sleeves nu anderhalve week thuis. Uiteraard is dit nog te kort om uitspraken over de lange termijn te doen, maar een eerste beeld is zeker gevormd. Graag vertel ik jullie er mee…

Review Brooks Glycerin GTS 21

De Brooks Glycerin 21 GTS is een fijne update ten opzichte van versie 20. Versie 21 heeft wederom een ruime pasvorm voor de wat bredere voeten en heeft weer wat meer demping in de...

Review Brooks Glycerin 21

Een fijne schoen, die mooi in lijn ligt met zijn voorganger. Fantastisch voor de lange duurlopen op een rustig tempo. Ik verwacht net als z’n voorganger dat ook deze veel kilometers gaa…

Review Brooks Ghost Max

Daar waar ik eigenlijk een liefhebber ben van een wat directere schoen, een schoen waarbij ik goed contact heb met de ondergrond, ben ik blij verrast van dit model met de toch wel dikkere…

Review Asics Gel Nimbus 26

Ik open de doos en de schoenen springen er bijna vanzelf uit. Ook deze keer heb ik weer voor een felle kleur gekozen; geel / zwart dit keer. Over smaak valt niet te twisten...

Review New Balance 1080 V13 vs V10

"Ontdek waarom de NEW BALANCE 1080 V13 met zijn ongelooflijk comfort en lichte gewicht een 'wauw'-gevoel oproept bij het aantrekken, en waarom deze schoen een opvallende...

Review Asics GT 2000 12

De schoenzool van de GT 2000 12 is wat hoger en het lijkt zachter geworden te zijn. De hielkap is ook een stuk hoger geworden. Hij ziet er verder wel comfortabel uit dus ben benieuwd hoe …

Review Brooks Beast GTS 23

"Ik heb nu ongeveer 250 – 300 km op de Brooks Beast 23 GTS gelopen en ze voelen als pantoffels." Voor mij is dit de perfecte schoen.

Review Mizuno Wave Horizon 6

Een bredere schoen met rekbare stof is bij mij dus noodzakelijk. En dat heeft deze schoen! Ik voel direct dat ik meer ruimte heb bij de breedte van mijn voet. 

Review Brooks Glycerin 20

Een lange duurloop lopen. Ja, wat moet ik hier nog over zeggen. De Brooks Glycerin 20 neutrale hardloop schoen is super voor die lange duurloop, ik ben helemaal in mijn element!

Review Hoka Clifton 9

Toen de schoen pas was uitgekomen heb ik ze al een aantal keer hele dagen gedragen in de winkel. Toen was ik al positief verrast. Wat voelden ze al super zacht en licht aan!

Review Brooks Ghost 15

De Brooks Ghost 15 hardloopschoenen blijven lekker licht voelen tijdens een kortere duurloop, waardoor ik merk dat ik deze duurlopen iets harder zou kunnen gaan dan normaal!

New Balance 860 V13 review

Bij het aantrekken van de schoen valt meteen op hoe zacht en soepel de schoen om de voet sluit. Je voet zakt als het ware iets in de tussenzool, waardoor je gelijk het stabiele gevoel kan…

Review Saucony Endorphin Elite

"Wat de reden ook is ik maak met speels gemak de ruim 21km vol en in beide tempo’s voelt deze Carbon wedstrijd schoen geweldig"

Review Saucony Ride 16

Het uiterlijk doet me wel heel erg denken aan de Nike Pegasus, qua pasvorm en loopgevoel ontlopen die twee elkaar niet heel veel. Zoek je een alternatief, zoek niet verder...

Review Hoka Arahi 6

En dan voel je heel goed dat er een serieuze laag dempfoam onder je voeten zit en krijg je direct zin om deze laag eens flink op zijn sodemieter te geven. Iets wat goed moet lukken met mi…

Review Hoka Bondi 8

Ik zou mezelf omschrijven als een lichte, neutrale hardloopster met een vrij hoge pas in de benen en de geweldige demping van de Hoka Bondi lijkt niet anders te doen dan dit te stimuleren…

Review Mizuno Wave Rider 27

Die bergen waren een makkie voor deze schoenen. Vanaf het eerste moment liepen deze nieuwe schoenen heerlijk! Uitstekende pasvorm en goede demping.

 

Review New Balance 880 V13

De achterkant van de hak is iets afgeschuind. Daardoor is het net of je iets naar achteren helt. Dat is wel even wennen, maar absoluut niet vervelend...

Review Saucony Triumph 20

Meteen bij het aantrekken van de schoen voel iets wat lekker aansluit. Je krijgt het idee dat je voet vacuüm gezogen wordt in de schoen. Een erg lekker gevoel. Het idee dat je...

Review Asics GT 2000 11

"Net als de looks. Het uiterlijk knalt je tegemoet. Letterlijk alle kleuren zijn aanwezig. Vind ik het mooi? Ach...ze zien er grappig uit. Heb al veel complimenten erover gehad."

Review Garmin Forerunner 255

"Na tijden wisselvallig te trainen, heeft dit horloge me geholpen om de juiste regelmaat te vinden in mijn trainingen en mijn voortgang inzichtelijk te maken" aldus tester Thijs.

Review Asics Gel Nimbus 25

"Na het aantrekken zit de schoen dan ook als gegoten, door het soepele bovenwerk zit de schoen perfect om de voet. De demping is gelijk sterk aanwezig."

Review Odlo zeroweight hardloopjack

"Ik had altijd van die hardloopjasjes die kraakten en alle kanten op bewogen met lopen en wind. Dat is met dit Odlo zeroweight jack niet het geval" Lees de review van Bas nu!

Review Incylence hardloopsokken

Incylence hardloopsokken zijn zeer functionele sokken met een eigentijds en hip design. Lees meer over de ervaringen van onze doorgewinterde tester.

Review Saucony Endorphin shift

De Saucony Endorphin Shift is een zeer stabiele hardloopcshoen met een dikke zool en een speciale manier van afwikkelen. Lees hier de eerlijke review van Eva

Review New Balance 860 V11

New Balance 860V11 een stabiele antipronatie hardloopschoen, getest door een doorgewinterde hardlopert. Wil je meer weten over de ervaring van Tom met de New Balance 860V11? 

Review New Balance 1080 V11

Een nieuw paar New Balance 1080 testen en ook nog eens op de foto met Femke Bol! Wat een droombaan heb ik toch. Lees snel verder voor mijn review over deze neutrale alleskunner.

Review Brooks Adrenaline GTS 23

Bij het aantrekken van deze nieuwe Brooks Adrenaline GTS 23 loopschoen voelt het dan ook direct comfortabel aan. De schoen sluit mooi aan en de hielkap is wat zachter, aldus tester Joland…

Bekijk de eerlijke Brooks Glycerin GTS 19 review

De Glycerin GTS 19 getest door onze eigen Frankie. Voor het eerst is de Glycerin in een ondersteunende (antipronatie) variant op de markt. Frankie heeft hem uitvoerig gestest.

Review Odlo Ceramicool socks

Odlo Ceramicool sokken,  Ceramicool is een bekende technologie van Odlo die je warm en comfortabel houdt. Lees hier de bevindingen van Obbe.

Review Craft CTM Ultra

De Craft CTM ULTRA neutrale hardloospschoen, een nieuwkomer in het veld. Hoe zou een ervaren marathon loopster deze schoen beoordelen? Lees snel verder.

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Klanten beoordelen ons met een 9,2