Blogoverzicht

Hallux Valgus klachten bij hardlopen

Hallux Valgus wat is dat?

Hallux betekent grote teen. Valgus betekent naar binnen. Hallux valgus betekent letterlijk 'vergroeiing grote teen'.

Een Hallux Valgus is een vergroeiing van de grote teen die naar binnen staat en wijst naar de tweede teen in plaats van recht naar voren. Dit gaat geleidelijk, deze teen groeit anders dan de andere tenen en kan elk jaar wel twee graden schever worden. Daarbij kan er ook een zwelling bij de knobbel ontstaan, waardoor het gewricht minder beweeglijk kan worden en tijdens het lopen pijnlijk kan aanvoelen.

Hierdoor ga je ook de voet anders afrollen waardoor er klachten kunnen ontstaan in de voeten, maar ook in de knie, heup of zelfs lage rug. Wil je meer weten over deze klachten dan hebben wij hier gerichte blogs over geschreven. Meer hardloopadvies over knieklachten, heupklachten of lage rug klachten vindt je op onze pagina advies bij blessures.

Advies bij hardloop blessures

De oorzaak van een Hallux vVlgus is vaak te vinden in het jarenlang dragen van te puntige schoenen met hoge hak en komt hierdoor ook vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Ook kan een Hallux Valgus erfelijk zijn.

De klachten bij een teen knobbel of scheefstand van de tenen kunnen afnemen door het dragen van goede schoenen, eventueel met steunzolen en door voetoefeningen te doen. Hiermee wordt ook eventuele verergering van de scheefstand van de grote teen afgeremd.

Een scheve grote teen wordt niet opeens recht, wel kan men de pijn verlichten. Naast het dragen van de juiste schoenen worden ook vaak siliconen hulpstukjes gedragen die de druk verminderen tussen de tenen.

Hallux Valgus teenspreider | De Hardloopwinkel blessure advies

Er bestaat ook zoiets als een Hallux Valgus schild waarmee de grote teen iets rechter komt te staan. Met een ijskompres kun je eventuele ontstekingen verlichten.

Op voetentraining.nl staan een aantal gratis oefeningen die helpen de stand en de mobiliteit van de teen te verbeteren waardoor veel klachten voorkomen kunnen worden.  

 In uiterste gevallen worden Hallux Valgus operaties aanbevolen door een orthopedisch chirurg, al wordt het dan niet altijd beter, weten wij uit ervaring.

 

Kun je hardlopen met Hallux Valgus?

Hardlopen kan zeker met een Hallux Valgus, het komt vaker voor onder hardloperst. Als je geen pijn hebt is het voldoende om ervoor te zorgen dat de voet en teenknobbel voldoende ruimte in de hardloopschoen hebben en niet wordt afgekneld. Draag hardloopschoenen die breed genoeg zijn, in een speciale breedte maat, en laat je hierbij adviseren door deskundige hardloopspecialisten zoals bij De Hardloopwinkel.

Hardlopen met Hallux Valgus | De Hardloopwinkel blessureadvies

Heb je veel last van de Hallux Valgus met hardlopen dan worden sportsteunzolen aangemeten door een podoloog of podotherapeut. Met steunzolen kan de stand van de voet en de afwikkeling worden verbeterd waardoor verschillende pijnklachten kunnen worden aangepakt.

Last van een sportblessure en wil je deskundig advies van een podoloog?

In De Hardloopwinkels Bodegraven, Noordwijkerhout, Leiden en Den Haag kun je voor advies terecht bij de vaste inhuis podoloog Wiebren Wijnia. Met 25 jaar ervaring in de sportbranche, waarvan ruim 7 jaar in verkoop van hardloopschoenen bij De Hardloopwinkel, kan Wijnia podologie naast de gebruikelijke zooltherapie ook helpen met het vinden van de juiste hardloop- en wandelschoenen die helpen klachten te verbeteren.

Kijk op Wijniapodologie.nl of bel 06 2510 2210 voor meer informatie.

 

Welke klachten kunnen ontstaan bij Hallux Valgus?

  1. pijn door een knobbel die geïrriteerd is
  2. stijfheid en pijnlijke gewrichten ook in rust
  3. pijn onder de gehele voorvoet doordat andere middenvoetsbeentjes overbelast raken
  4. hamertenen, daarbij gaan de andere tenen krom staan door de bedrukking
  5. zenuwbeknellingen met stekende pijn bij de 3e en 4e teen (mortons neuroom)
  6. artrose in de grote teen

 

Oorzaak Hallux Valgus

De kans op Hallux Valgus is groter bij vrouwen en ouderen, of als artrose in de familie zit. Mensen met een te korte achillespees of platvoeten hebben er vaak ook eerder last van. Vooral bij hardlopen wordt de druk op de voet groter en dus ook vooral op die grote teen.

Het is bekend dat door verkeerd schoeisel en de westerse levensstijl vaker Hallux Valgus voorkomt dan bij volkeren die meer bewegen en op blote voeten lopen. Hakken en te kleine spitse schoenen zijn waarschijnlijk een grote oorzaak, al speelt erfelijkheid ook een rol.

 

  • Kan een Hallux Valgus weer recht groeien?

Een scheefgegroeide teen kan niet meer helemaal recht komen te staan. Wel kunnen behandelingen en maatregelen voorkomen dat het erger wordt en dat de klachten af gaan nemen.

Het middenvoetsbeentje en het eerste en tweede kootje van de grote teen horen in een rechte lijn te staan. De spieren en banden rondom deze kootjes en het beentje zorgen dat de teen recht blijft.

Door een verandering in de stand van het gewricht van de grote teen, door wat dan ook veroorzaakt, zal de trekrichting van de spieren en pezen mee veranderen. Als je niks doet aan een scheve teen zal het in de loop der jaren erger worden.

Door (preventieve) oefeningen te doen met de tenen kun je dingen voorkomen en worden spieren, banden en pezen losser van de grote teen en daarmee sterker. Deze oefeningen zorgen ervoor dat het grote teen gewricht weer losser wordt en de spieren eromheen sterker.

Voorkom erger en stop met het dragen van te smalle, spitse schoenen of hakken!

  • Kun je Hallux Valgus verminderen?

Door oefeningen te doen kun je erger voorkomen bij Hallux Valgus, de voeten worden sterker en zorgen zo voor een betere afwikkeling bij wandelen en hardlopen. Hallux Valgus oefeningen kun je thuis zelf doen en zijn niet moeilijk, het is gewoon trainen van de tenen!

Op internet vind je Hallux Valgus oefeningen die je kunt doen: voetentraining-bij-een-hallux-valgus

  • Welke hardloopschoenen bij Hallux Valgus?

De beste hardloop schoenen bij Hallux Valgus hebben een perfecte pasvorm voor jouw specifieke voetvorm. Ze moeten voorin ruimte bieden en voldoende mogelijkheid geven tot het afzetten en afwikkelen richting de tenen.

Hardloopschoenen met een brede ruime ronde voorzijde voorkomen knelling van de voet met Hallux Valgus. Hakken of te kleine en spitse schoenen geven teveel druk op de plek en verergeren daarmee de klachten van een knobbel.

Hallux Valgus hardloopschoenen | De Hardloopwinkel blessureadvies

Een schoen met stretchmateriaal zonder stiknaden voorkomt blaren en pijn bij Hallux Valgus. Zo kunnen de tenen vrij bewegen en is er minder wrijving op de gevoelige plekken.

Een goede hardloopschoen voor voeten met een teenknobbel, bunion of bij Hallux Valgus heeft een stevige zool en een naar boven afgeronde neus, zodat de voorvoet minder hoeft te buigen tijdens het afwikkelen.

Bij hardlopen en Hallux Valgus worden stabiele en voldoende dempende brede hardloopschoenen aanbevolen. Dit type hardloopschoenen kun je het beste aan laten meten bij een hardloopspeciaalzaak of online bestellen bij De Hardloopwinkel.

De nieuwste hardloopschoenen hebben tegenwoordig allemaal wel een stretchy bovenwerk zonder stiknaden en zijn daardoor al meer geschikt voor hardlopers met teenknobbels.

Voor dames met Hallux Valgus worden hardloop schoenen met een extra brede leest aanbevolen, die worden aangeduid met de D-leest.

Bij heren met een gevoelige of scheve teenknobbel worden extra brede hardloopschoenen met de aanduiding 2E of 4E aanbevolen.

Beste hardloopschoenen bij Hallux Valgus

Een goede hardloop schoen voor dames en heren met Hallux Valgus kan de Saucony Echelon zijn, deze loopschoen valt breder dan andere loopschoenen en heeft een opwippende neus.

Heb je na de aanschaf van bredere schoenen nog steeds pijn aan de knobbel bij hardlopen? Dan wordt een sport steunzool aanbevolen, deze kan door een podoloog of podotherapeut gemaakt worden en zorgt ervoor dat het te veel naar binnen rollen wordt tegengegaan. Maak een afspraak bij 1 van De Hardloopwinkels voor een loopanalyse of vrijblijvend consult met de podotherapeuten die daar werken.

 

  • Wat te doen tegen knobbels op je tenen?

Door over te stappen op bredere hardloopschoenen of minder knellende gewone schoenen kun je al pijn verlichten bij een teenknobbel. Dit kan in het begin voorkomen dat de Hallux Valgus niet toeneemt.

  • Is wandelen goed voor Hallux Valgus?

Wandelen is altijd goed ook bij Hallux Valgus, echter met pijn aan je grote teen kan het heel vervelend zijn om de stappen op het asfalt te zetten. Draag goede wandelschoenen die breed genoeg zijn en begeleiden bij het afwikkelen van de voeten.

Goede hardloopschoenen voor Hallux Valgus hebben een extra brede leest of een elastisch bovenwerk.

Loopanalyse voor beste hardloopschoenen bij Hallux Valgus.

Ga langs bij 1 van 5 De Hardloopwinkels in Midden Nederland om de beste hardloopschoenen bij Hallux Valgus klachten te kopen. Deze specialisten hebben veel ervaring in het aanmeten van schoenen en gaan vaak in overleg met sportfysio’s bij hardloopblessures. Overleg met de specialist bij De Hardloopwinkel om de beste hardloopschoenen aan te schaffen die bij jouw specifieke blessure horen.

Kortom, heb je last van Hallux Valgus en wil je blijven hardlopen? Dan is het belangrijk om de juiste loopschoenen te kiezen.

 

Relevante blogs:

Blog: hardlopen met inlegzolen hoe zit dat?

Blog: Shin Splints wat nu?

Blog: Rugpijn bij hardlopen, wat kun je eraan doen?

Blog: Hielspoor wat is het? En wat kun je er tegen doen?

Blog: kniepijn bij hardlopen, wat kun je eraan doen?

Hardloopadvies: Hardloopblessures behandelen en voorkomen

 

Vragen?

    Bel met de webshop klantenservice

    App met de webshop klantenservice

    webshop@dehardloopwinkel.nl

 

Populairste blogs

Hallux Valgus klachten bij hardlopen

Hardlopen kan zeker met een Hallux Valgus, het komt vaker voor onder lopers dan je denkt. Als je geen pijn hebt is het voldoende om ervoor te zorgen dat de voet...

Hielspoor uitleg, symptomen en oplossingen

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt door overbelasting of doorgezakte voeten.

Kniepijn bij hardlopen

Iedereen krijgt wel eens last van een blessure. Kniepijn komt vaak voor bij hardlopers, wat kun je ertegen doen en mag je door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Rugklachten bij hardlopen?

Rugpijn komt vaker voor bij hardlopers, de belasting van de straat op je onderrug is behoorlijk bij hardlopen. Mag je met rugpijn door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Hardlopen en achillespeesklachten

Achillespeesklachten komen vaker voor onder hardlopers dan je denkt. Wat zijn de symptonen en kun je ertegen doen? Lees meer hierover in dit artikel.

Hardlopen en pijn in heupen

Er zijn verschillende oorzaken van pijn in heupen bij hardlopen en wandelen. Het komt vaker voor dan je denkt! Hoe kun je heupblessures voorkomen en behandelen? Lees meer...

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints? En wat kun je er aan doen om ze te verlichten en te voorkomen? Frank (ervaringdeskundige) legt uit.

Hardlopen in de regen en beste tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Hardlopen in de kou ontdek 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Lees hier dé 10 tips bij hardlopen in de kou en ga lekker naar buiten!

Herstellen na hardlopen, hoe doe je dat?

Om blessures te voorkomen is goed herstellen na hardlopen een belangrijk gegeven. Het helpt ook bij het verhogen van je prestaties, hoe? dat lees je in onderstaand info artikel.

Welke Garmin past bij mij?

Welke Garmin sporthorloge geschikt is voor hardlopen bepaal je aan de hand van je uiteindelijke doelen en type sport die je beoefent. Wij helpen je met het maken van de juiste keuze..

Hier vind je dé tips voor hardlopen in de zomer

De meeste hardlopers zijn "mooi weer" lopers. Is het écht warm buiten? Dan valt dat vaak vies tegen. Zweten, snel moe en niet vooruit te branden in die hitte. Daarom worden de meeste mar…

Welke hardloopschoenen als beginner kiezen?

Als je begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen om…

Marcel's 25 beste tips voor trailrunning

Je bent soms een hele dag onderweg en als je moet dan moet je... "mijn beste tip voor trailers is dan ook: neem zakdoekjes mee" Lees snel meer over de beste trailtips van Marcel.

Platvoeten of holvoeten, welke hardloopschoenen?

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hardlooprugzak hoe gebruiken? beste tips

Hardlooprugzakken (hydratatievesten / racevesten) bij het lopen van lange afstanden kun je eigenlijk niet zonder. Maar hoe gebruik je een hardlooprugzak? Lees snel verder

Welke veterstriktechnieken zijn er?

Je hebt de juiste schoenen maar toch zitten ze niet optimaal aan de voeten. Jouw hiel zit niet vast, of de schoen knelt wat aan de zijkant. Veter striktechnieken kunnen helpen...

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om de test te doen. Kun je op meer dan 2 vragen met JA antwoorden? dan zijn je h…

Tips voor je volgende halve marathon

Halve marathon tips zijn goed om blessures te voorkomen. Vast ten overvloede maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden: een veelgemaakte fout is dat (beginnende) hardlopers te snel en t…

Hardlopen met Inlegzolen hoe zit dat?

Je voet bevat 26 botjes, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren. We staan, lopen, springen en sporten en dagelijks maken we zo’n tienduizend stappen!

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Klanten beoordelen ons met een 9,2