Blogoverzicht

Krachttraining en hardlopen

Inmiddels een paar weken verder sinds mijn laatste blog “weer starten met rennen”vertel ik jullie graag over mijn laatste vorderingen richting de 10 kilometer.

Het gaat opzich best aardig met mijn conditie en het sporten, ik ben weer actief bezig 2 keer per week en dat geeft ook extra energie.

 

Gebrek aan spierkracht

Maar toch vooral het gebrek aan spierkracht viel mij wel behoorlijk tegen in het herstel na mijn ziek zijn. De behandelingen en ziekenhuisopnames hadden behoorlijk afbreuk gedaan aan de spieren. Zodra ik iets inspannends doe zoals intervaltrainingen of bijvoorbeeld een lang stuk wandelen krijg ik het na afloop te verduren. Ik heb dan gewoon 3 tot 4 dagen behoorlijke spierpijn, tot krampen, stijf opstaan etc. etc. Best vreemd want dit had ik nog nooit eerder gehad! Hier moest ik wat aan gaan doen....

sportschoolselfie

sportschoolselfie

 

Geen idee wat ons te wachten stond

Dus met twee vriendinnen die ook sterker wilden worden hebben wij ons opgegeven voor een proefles HITT training. En zo togen wij op een warme woensdagavond in augustus op de fiets naar de lokale HITT sportschool (DATO). We hadden er zin in en begonnen vol goede moed aan deze proefles. Natuurlijk hadden we geen idee wat ons te wachten stond?

 

HIIT

Wat is HIIT training eigenlijk? Ik heb het even opgezocht en geef je hier een korte uitleg:

 

Trainen cardiovasculaire systeem

HIIT is een trainingsvorm waarbij vooral het cardiovasculaire systeem getraind wordt. 

HIIT is in feite een trainingsvorm waarbij er meer zuurstof dan normaal door het lichaam wordt gepompt. Dit soort trainingen versterken hierdoor je hart en longen (cardiovasculaire systeem) en de algehele kracht en uithouding. HIIT training is gebaseerd op kortdurende High Intensity Training afgewisseld met kortdurende pauzes (Interval) van actief herstel zodat je spieren even tot rust komen.

Het doel van high intensity interval training is om herhaaldelijk het cardiovasculaire systeem te trainen, dat ook gebruikt wordt bij duursporten zoals bijvoorbeeld hardlopen en fietsen.

 

Wel eens gehoord van “core stability”of rompstabiliteit?

Want het is algemeen bekend, met een sterke en getrainde romp voorkom je blessures en loop je makkelijker en sneller. Heb je weleens goed gekeken naar de snelste marathonlopers, die zijn  helemaal afgetraind. Tegenwoordig schijnen die marathonlopers ook veel meer in het krachthonk te zitten.

Dankzij de HIIT-methode wordt je stofwisseling aan het werk gezet en worden je spiervezels getriggerd.

HIIT | DeHardloopwinkel.nl

 

Fijne bijkomstigheid....de Afterburn

De belangrijkste reden waarom HIIT 50% effectiever is in het verbranden van vet, is omdat je lichaam na de training een “afterburn” effect heeft. Dit betekent dat je lichaam na je training vet blijft verbranden. Het verhoogt je metabolisme (stofwisseling) en die zet voedingsstoffen om in energie. Na je training blijft je metabolisme tot wel 24 uur verhoogd, waardoor je dus meer vet verbrand.

Zo gezegd, zo gedaan begonnen wij vol enthousiasme aan onze proefles samen met nog 13 andere vrouwen en mannen, jong en oud door elkaar. Rosita de trainster deed de verschillende oefeningen in de sportzaal netjes voor ons voor. Het viel mij op hoe “makkelijk”dat er bij haar uitzag. Dat leek mij niet zo moeilijk en moest ik toch zeker kunnen als geoefend “hardloopster” aaghh.

Maar toen begon de les! Rosita draaide de volumeknop lekker voluit van de muziek met snelle beats. Het eerste rondje kregen we 8 verschillende oefeningen voor onze kiezen die ieder 30 sec gedaan moesten worden. Tussen de oefeningen hadden we 10sec de tijd om naar de volgende oefening te gaan en even rust te pakken.

 

Slagveld

Ik kan je vertellen....het werd een slagveld, we gingen natuurlijk alledrie veeeel te hard van start. Daardoor waren we bij de laatste oefeningen van het eerste rondje al helemaal kapot aan het gaan. Oeps dat viel effe tegen! Oké je krijgt wat rust tussendoor om je hartslag naar beneden te brengen en op adem te komen. Probeer maar eens eerst stuk te gaan op een matje op de grond en daarna "elegant" op te kruipen om vervolgens te gaan touwtje springen in 10 seconden. En die hartslag krijg je na 3 rondjes van 24 oefeningen ook gewoon écht niet meer rustig. De derde en vierde laatste ronde (en ik zag mijn vriendinnen ook zwoegen) heb ik wat gesmokkeld door de oefeningen rustiger uit te voeren.

HIIT oefening 1 | DeHardloopwinkel.nl  HIIT oefening 2 | DeHardloopwinkel.nl

Sommige oefeningen gaan best goed, squads met jumps zijn een makkie voor mij. Al die jaren hardlopen hebben mijn bovenbenen sterk gemaakt. Maar de armoefeningen en buikoefeningen zijn killing en gewoon niet te doen in dit moordende tempo. De verzuring sloeg echt flink toe.

 

Herstel

De trainster gaf na afloop nog de tip om goed te blijven drinken en iets van kwark of yoghurt te eten binnen een half uurtje. Goede tip van haar, ik weet uit ervaring en van fysiotherapie dat eiwitten helpen bij het herstel van je spieren.

 

Pijn is fijn?

Na afloop waren we alledrie (trouwens de rest van de groep ook gelukkig) volledig buiten adem, konden niet praten en even niet drinken. Met hoofden als bieten en volledig nat van het zweet zaten we even later weer op de fiets naar huis lekker uit te wasemen. Oeps… dat viel even tegen, wél waren we trots onszelf en vonden we het stiekem leuk om te doen!

 

Spierpijn

De spierpijn sloeg na 1,5 dag toe, echt alles in mijn lichaam deed pijn. Een duidelijk signaal dat ik dus heel veel spiergroepen (waarvan ik niet eens wist dat ik ze had) getraind had. De vriendinnen klaagden ook over extreme spierpijnen. Via de app houden we elkaar op de hoogte van de pijntjes.

En dus zijn we inmiddels al zo’n 8 weken iedere woensdag aan het HITTEN. Het bevalt ons goed, doseren net als bij hardlopen is wel belangrijk heb ik gemerkt. Ik ga niet meer als een malle van start. Wij merken alledrie dat we sterker worden, strakkere buik en armen en een fijne bijkomstigheid is dat ik alles kan blijven eten en drinken. Niet geheel onbelangrijk ;).

 

Terug naar het hardlopen....

Mijn doel was natuurlijk de 10km in Oktober weer te kunnen lopen. Helaas… maar dat doel heb ik dus niet gehaald.

Ik denk toch iets te enthousiast geroepen en geen rekening gehouden met het wat langzamere herstel van mijn lichaam. Sporten en met name hardlopen is gewoon zo'n andere koek!


hardlopen

 

De hardlooptrainigen gingen gewoon door!

De maandagochtend interval hardlooptrainingen van trainster Nel gingen uiteraard wel gewoon door in die weken dat we HITT trainingen hebben gedaan. Dat was een prima combinatie. Maar daarbij heb ik wel mijn startschema gelaten voor wat het is. Nu ik wat gewend ben aan de krachttrainingen wil ik wel weer nieuwe hardloopdoelen stellen, want hardlopen is zo leuk.

Zo denk ik eraan om bij de Linschotenloop 5,3km mee te doen en wellicht in januari de kwart van Egmond. Ieder jaar doe ik aan een aantal wedstrijden mee, zo stel ik persoonlijke doelen en geven mij een stok achter de deur. Daarvoor zal ik nu echter wel weer meer kilometers moeten gaan vreten. Weer een nieuw doel de komende weken!

hardlopen

Hier loop ik links met de twee snelste meiden uit de hardloopgroep Josee en Marion, ze hebben me even "opgeveegd", qua loopstijl zie je goed het verschil en waarom zij sneller gaan dan ik ;)

 

Betere loophouding

Grappig detail is dat de hardlooptrainster afgelopen maandag voor het eerst in jaren tegen mij zei dat ze me zo netjes vond lopen en ik een goede loophouding had gekregen. Ik vind zelf dat ik een slechte loopstijl (zie foto) heb en teveel zwaai met de heupen. Die HITT trainingen en met name de core oefeningen werpen ook hier dus echt zijn vruchten bij af.

Conclusie: die combinatie core/spiertraining en hardlopen is toch de beste combi en raad ik iedereen aan om te doen, je zal zien dat het je hardloopcarriere veel extra's brengt.

Ik hou jullie op de hoogte, voor nu ga ik even lekker herstellen van de HITT van vanmorgen. Uiteraard met een bakje yoghurt en groot glas water, en lekker surfen op mijn favoriete website voor de nieuwste najaars hardloopkleding.

herstel

Tot de volgende blog! groetjes Eva

 

Populairste blogs

Hoe begin ik met hardlopen?

Hoe moet je beginnen met hardlopen? Lees in deze blog meer over de beste manier om te starten met rennen. Iedereen kan hardlopen, jong en oud dus waarom jij niet?

Wanneer draag je thermokleding met hardlopen?

Thermo ondergoed is onmisbaar voor iedere buiten sporter! Het zorgt ervoor dat je lichaam op temperatuur blijft en voorkomt onnodig energieverlies. Leer hier meer over wanneer te dragen e…

Hardloopsurprise

Inspiratie nodig voor het maken van een originele sinterklaas of kerst surprise? En is de gelukkige ontvanger een hardloper of hardloopster?

Voeding en drinken tijdens hardlopen

Hardlopen en voeding zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Natuurlijk is er een verschil in een voedingsschema voor een marathonloper en voeding voor recreatieve hardlopers.

Sportvoeding heb je toch niet nodig?!

In 2005 liep ik samen met een maat onze eerste marathon. Dat gingen wij wel even doen. De jonge honden van de baanatletiek moesten nu kilometers gaan draaien van 4:50 – 5:00 min per kil…

Platvoeten of holvoeten

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hardlopen en het immuunsysteem

Immuunsysteem versterken en hardlopen. Het immuunsysteem beschermt je lichaam tegen allerlei indringers, waaronder virussen zoals Corona.

Beste hardloopschoenen voor beginner nodig?

Als men begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen o…

Wat zijn duurzame hardloop producten?

Wij als hardlopers, zien de natuur als onze speeltuin. En daar moeten we zuinig op zijn. Steeds meer kleding- en schoenenmerken maken daarom duurzame hardloop producten. 

Hielspoor wat is het? En wat kun je er tegen doen?

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt aan de hiel. Een vervelende klacht, maar gelukkig kun…

Hoe maak je een hardlooproute?

Loop je altijd hetzelfde rondje? Het bekende rondje om de kerk? Of maak je er je missie van om 3 keer per week een unieke hardlooproute te creëren? Veel hardlopers en hardloopsters die m…

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om eerst de onderstaande HSK test te doen. Kun je op meer dan 2 van onderstaande vragen met <…

Hardlopen in het najaar, wat trek ik aan?

Hardlopen is een sport waarbij je het snel warm krijgt en zelfs oververhit kunt raken. Je doet het vaak buiten, het weer heeft invloed op welke hardloopkleding het lekkerste zit. 

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints eigenlijk? Zijn er verschillende vormen, en wat zijn de symptomen en klachten? Wat kun je er aan doen…

Veters Strikken Doe Je Zo

je hebt het vast wel eens ervaren, je hebt de juiste schoenen maar toch zitten ze niet optimaal aan je voeten. Je hiel zit niet helemaal stabiel in je schoen, of glijdt zelfs een beetje o…

Veilig hardlopen in het donker? Laat je zien!

In het donker goed zichtbaar zijn tijdens het hardlopen wordt gelukkig steeds makkelijker én steeds mooier! Inmiddels worden de dagen steeds donkerder en zijn de...

Hardlopen tijdens je vakantie

Hardlopen tijdens je vakantie, het is voor veel mensen vanzelfsprekend - of beter gezegd hardlopen op onbekende plekken. Een nieuwe omgeving of het andere klimaat kan een belangrijke ver…

Waarom zou je armstukken dragen?

Wanneer de armstukken wat strakker om de arm zitten geeft dit bepaalde druk op de armspieren, waardoor de bloedsomloop wordt gestimuleerd. Hierdoor wordt de zuurstoftoename naar je spiere…

FUSION: alles over de tights van dit hardloopmerk

FUSION heeft high tech tights gemaakt die je kunt dragen tijdens veeleisende triatlon-competities, hardloopwedstrijden, maar ook tijdens de gezellige uren thuis.

Hardlopen in de kou? 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Het is vaak prachtig buiten en de zuurstof geeft een boost! Bovendien met de juiste tips ben je beschermd tegen regen, w…

Hardlopen in de regen tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Hoe kies je de juiste hardloopschoenen?

Kies de juiste hardloopschoenen! Voor de gevorderde hardloper of hardloopster is dit gesneden koek. Maar ben je een beginner of ga je weer starten met hardlopen dan is het soms een oerwou…

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Sportieve cookies, DeHardloopwinkel.nl gebruikt ze om je nog beter van dienst te kunnen zijn. Klik hier om jouw instellingen te wijzigen en op te slaan.