Blogoverzicht

Review New Balance 1080 V13 vs V10

februari, 2024

Ik kende NEW BALANCE voornamelijk van de sneakers, maar vooral in mijn beginjaren domineerde ASICS mijn schoenenkast. Toen ik een wedstrijdatleet werd, verschoof mijn voorkeur naar NIKE. Dit veranderde echter toen ik in de hardloopbranche ging werken. Het werd voor mij belangrijk om een breed scala aan schoenen te testen.

De afgelopen weken heb ik onder andere de ASICS Nimbus 26, de NEW BALANCE 880 V14, de CRAFT Pacer, de BROOKS Ghost Max en de BROOKS Ghost 15 getest. Dit markeert meteen een terugkeer naar het verleden.

Producttester Marc | De Hardloopwinkel Webshop

Gerelateerde producten

Over de tester

Ik ben Marc van Vliet, bedrijfsleider van de Hardloopwinkel Den Haag en eigenaar van mijn eigen hardloopbedrijf: RunFit Tilburg. Ook ben ik eigenaar van een testbedrijf op het gebied van hardloopspullen.

Ik vind het belangrijk dat goede reviews bijdragen aan minder verspilling. Ik wil mensen daarmee helpen een goede keus te maken. 

Vaak test ik producten voor mijn eigen bedrijf maar ook heel vaak om te bepalen of producten de moeite waard zijn. 

Juist die afwisseling met het helpen van klanten in de winkel maakt de combinatie voor mij uitdagend. Ik was dan ook direct overtuigd om mijn steentje bij te dragen en schoenen te gaan testen voor de Hardloopwinkel.

 

1080 V13 vs 1080 V10

Toen ik een paar jaar geleden de New Balance 1080 V10 schoen van NEW BALANCE aantrok, viel één ding direct op: een hielcup die ook nog eens heel hoog kwam, en lovende recensies. Echter, mijn praktijkervaring met deze schoen was niet zo positief. 

Met mijn lengte (198 cm en 90 kg) ervoer ik enige vorm van instabiliteit. Deze schoen werd niet mijn favoriet voor lange afstanden.

Het is interessant om de review zo te beginnen, omdat ik vaak mensen tegenkom die een aversie hebben tegen een merk vanwege één slechte ervaring. Ik geef eerlijk toe dat het mij ook drie generaties heeft gekost voordat ik de schoen weer probeerde na de 1080 V10.

Review New Balance 1080 V13 | Unboxing | De Hardloopwinkel Webshop

Unboxing

De NEW BALANCE 1080 V13 van nu zit nog steeds in dezelfde rode doos en is ingepakt in een flinke hoeveelheid papier, wat meteen de indruk wekt dat de schoen goed beschermd moet worden tijdens transport.

Eenmaal uit de doos zie je direct een aantal wijzigingen. Het bovenste gedeelte (de upper) ziet er degelijker uit en oogt meer aangesloten. De hielkap lijkt goed gevoerd, waardoor deze goed om de voet zit, en het valt ook op dat de zool bij deze schoen iets dikker is.

Review New Balance 1080 V13 | Eerste gevoel | De Hardloopwinkel Webshop

Eerste gevoel

Direct bij het aantrekken van deze schoen heb je echt iets aan je voeten wat een "wauw" gevoel geeft. Het voelt meteen als een pantoffel om je voet. Ook voelt de schoen heel licht aan.

Terugkijkend naar de specificaties zie je ook dat dit klopt met een schoen onder de 300 gram.

Als je nog een stapje verder kijkt, zie je dat NEW BALANCE nu Fresh Foam X gebruikt, het meest meegaande materiaal dat tot nu toe is ontwikkeld.

Review New Balance 1080 V13 | Eerste run | De Hardloopwinkel Webshop

Eerste run

Voor mijn eerste run ging ik direct vanuit DE HARDLOOPWINKEL DEN HAAG door de stad heen. Kronkelende wegen, trambanen, stoepjes op en af, onverharde paden en ook het Haagse bos.

Je schoen kan maar één keer een echte vuurdoop krijgen, en ik vind het belangrijk om te testen op alle ondergronden, bij voorkeur met wat hoogteverschillen.

Na terugkomst plaatste ik direct de grootste order ooit van NEW BALANCE. Wat een schoen is dit! Hier komen mensen voor naar de winkel. Dit wil je ervaren!

Jullie vraag zal zijn: waarom? En hoe voelt dat over een paar weken?

 

Het comfort van de schoen

De schoen voelt ongelofelijk zacht aan, en ik beschouw deze dan ook als de ideale schoen voor langere afstanden en als een allround trainingsschoen.

Zeker het comfort zorgt voor een lagere belasting van spieren en gewrichten, en dus ook een vermindering van pijntjes en blessures.

De schoen is extreem meegaand maar niet extreem veerkrachtig. Het is dus geen super snelle schoen.

Er zijn zijwanden aan de mediale en laterale zijde van de hiel en de middenvoet, die zachtjes de voet omhelzen. De middenvoet loopt niet heel erg taps toe, maar er is wel snel een verbreding in de voorvoet, wat zeker prettig is voor mensen die langere afstanden lopen. Voeten zetten immers uit.

Ook zit er een milde rocker in de schoen die ervoor zorgt dat je lekker doorrolt voor de volgende stap.

De schoenen zijn stabiel voor de neutrale loper, maar in combinatie met de zachte constructie en veerkrachtige demping is deze minder geschikt voor lopers die extra support nodig hebben.

Review New Balance 1080 V13 | Duurtest | De Hardloopwinkel Webshop

Een paar maanden later

Nu, enkele maanden na de introductie van deze schoen, heb ik gezien dat de voorraad bij NEW BALANCE enorm is geslonken. Een teken dat de schoenen als warme broodjes over de toonbank gaan.

Zelf ben ik van mening dat dit echt een weergaloos goede schoen is. Dit is een aanrader als je het mij vraagt, die echt de 1080 V10 doet vergeten.

 

Conclusie NEW BALANCE 1080V13:

In conclusie merk ik een positieve verschuiving van de NEW BALANCE 1080 V10 naar de V13, waarbij de laatste wordt geprezen vanwege zijn uitzonderlijk comfort, lichtheid en verbeterde kenmerken.

Ondanks enkele negatieve punten, zoals instabiliteit bij de V10 en beperkte veerkracht, wordt de V13 door ons aanbevolen als een indrukwekkende schoen voor langere afstanden en algehele training, met de Fresh Foam X technologie als een opvallend positief aspect. 

Wat is goed aan de New Balance 1080V13?
✅ ongeloofelijk veel comfort en zachtheid met een "wauw" gevoel bij het aantrekken
✅ lichtgewicht voor een zeer comfortabele neutrale hardloopschoen
✅ duurzame upper, degelijker en meer aangesloten dan in de V10
✅ goede hielkap door de dikkere padding sluit deze beter om de hiel
✅ zeer geschikt voor langere afstanden

Wat is er minder goed aan de New Balance 1080V13?
❌ niet extreem veerkrachting, hierdoor minder geschikt voor snelle trainingen
❌ door de zachte constructie is deze 1080 V13 minder geschikt voor lopers die extra support nodig hebben

Veel plezier met lopen op de 1080 V13!

Met sportieve groet Marc.

Vragen? Kom langs in De Hardloopwinkel of:

    Bel met de webshop klantenservice

    App met de webshop klantenservice

    webshop@dehardloopwinkel.nl

 

Populairste reviews

Review Brooks Ghost 16

Wow! Wat sluit deze Ghost 16 beter dan zijn voorganger. Nog voor deze schoen op de markt was mocht ik hem uittesten in vergelijking met de Ghost 15 van Brooks. 

Review Hoka Skyward X

"Een schoen die gemaakt wordt als “supertrainer” en die voor het publiek gemaakt wordt als schoen voor de lange kilometers triggert bij mij iets om juist iets anders te testen..."

Review Stox compressiekous

Ik heb de sleeves nu anderhalve week thuis. Uiteraard is dit nog te kort om uitspraken over de lange termijn te doen, maar een eerste beeld is zeker gevormd. Graag vertel ik jullie er mee…

Review Brooks Glycerin GTS 21

De Brooks Glycerin 21 GTS is een fijne update ten opzichte van versie 20. Versie 21 heeft wederom een ruime pasvorm voor de wat bredere voeten en heeft weer wat meer demping in de...

Review Brooks Glycerin 21

Een fijne schoen, die mooi in lijn ligt met zijn voorganger. Fantastisch voor de lange duurlopen op een rustig tempo. Ik verwacht net als z’n voorganger dat ook deze veel kilometers gaa…

Review Lowa Renegade EVO Lo wandelschoenen

Na een vol uur wandelen was ik blij verrast door deze Lowa wandelschoenen, de eerste indruk was toch anders dan het gevoel dat ik nu heb!

Review Brooks Ghost Max

Daar waar ik eigenlijk een liefhebber ben van een wat directere schoen, een schoen waarbij ik goed contact heb met de ondergrond, ben ik blij verrast van dit model met de toch wel dikkere…

Review Asics Gel Nimbus 26

Ik open de doos en de schoenen springen er bijna vanzelf uit. Ook deze keer heb ik weer voor een felle kleur gekozen; geel / zwart dit keer. Over smaak valt niet te twisten...

Review New Balance 1080 V13 vs V10

"Ontdek waarom de NEW BALANCE 1080 V13 met zijn ongelooflijk comfort en lichte gewicht een 'wauw'-gevoel oproept bij het aantrekken, en waarom deze schoen een opvallende...

Review Asics GT 2000 12

De schoenzool van de GT 2000 12 is wat hoger en het lijkt zachter geworden te zijn. De hielkap is ook een stuk hoger geworden. Hij ziet er verder wel comfortabel uit dus ben benieuwd hoe …

Review Brooks Beast GTS 23

"Ik heb nu ongeveer 250 – 300 km op de Brooks Beast 23 GTS gelopen en ze voelen als pantoffels." Voor mij is dit de perfecte schoen.

Review Mizuno Wave Horizon 6

Een bredere schoen met rekbare stof is bij mij dus noodzakelijk. En dat heeft deze schoen! Ik voel direct dat ik meer ruimte heb bij de breedte van mijn voet. 

Review Brooks Glycerin 20

Een lange duurloop lopen. Ja, wat moet ik hier nog over zeggen. De Brooks Glycerin 20 neutrale hardloop schoen is super voor die lange duurloop, ik ben helemaal in mijn element!

Review Hoka Clifton 9

Toen de schoen pas was uitgekomen heb ik ze al een aantal keer hele dagen gedragen in de winkel. Toen was ik al positief verrast. Wat voelden ze al super zacht en licht aan!

Review Brooks Ghost 15

De Brooks Ghost 15 hardloopschoenen blijven lekker licht voelen tijdens een kortere duurloop, waardoor ik merk dat ik deze duurlopen iets harder zou kunnen gaan dan normaal!

New Balance 860 V13 review

Bij het aantrekken van de schoen valt meteen op hoe zacht en soepel de schoen om de voet sluit. Je voet zakt als het ware iets in de tussenzool, waardoor je gelijk het stabiele gevoel kan…

Review Saucony Endorphin Elite

"Wat de reden ook is ik maak met speels gemak de ruim 21km vol en in beide tempo’s voelt deze Carbon wedstrijd schoen geweldig"

Review Saucony Ride 16

Het uiterlijk doet me wel heel erg denken aan de Nike Pegasus, qua pasvorm en loopgevoel ontlopen die twee elkaar niet heel veel. Zoek je een alternatief, zoek niet verder...

Review Hoka Arahi 6

En dan voel je heel goed dat er een serieuze laag dempfoam onder je voeten zit en krijg je direct zin om deze laag eens flink op zijn sodemieter te geven. Iets wat goed moet lukken met mi…

Review Hoka Bondi 8

Ik zou mezelf omschrijven als een lichte, neutrale hardloopster met een vrij hoge pas in de benen en de geweldige demping van de Hoka Bondi lijkt niet anders te doen dan dit te stimuleren…

Review Mizuno Wave Rider 27

Die bergen waren een makkie voor deze schoenen. Vanaf het eerste moment liepen deze nieuwe schoenen heerlijk! Uitstekende pasvorm en goede demping.

 

Review New Balance 880 V13

De achterkant van de hak is iets afgeschuind. Daardoor is het net of je iets naar achteren helt. Dat is wel even wennen, maar absoluut niet vervelend...

Review Saucony Triumph 20

Meteen bij het aantrekken van de schoen voel iets wat lekker aansluit. Je krijgt het idee dat je voet vacuüm gezogen wordt in de schoen. Een erg lekker gevoel. Het idee dat je...

Review Asics GT 2000 11

"Net als de looks. Het uiterlijk knalt je tegemoet. Letterlijk alle kleuren zijn aanwezig. Vind ik het mooi? Ach...ze zien er grappig uit. Heb al veel complimenten erover gehad."

Review Garmin Forerunner 255

"Na tijden wisselvallig te trainen, heeft dit horloge me geholpen om de juiste regelmaat te vinden in mijn trainingen en mijn voortgang inzichtelijk te maken" aldus tester Thijs.

Review Asics Gel Nimbus 25

"Na het aantrekken zit de schoen dan ook als gegoten, door het soepele bovenwerk zit de schoen perfect om de voet. De demping is gelijk sterk aanwezig."

Review Odlo zeroweight hardloopjack

"Ik had altijd van die hardloopjasjes die kraakten en alle kanten op bewogen met lopen en wind. Dat is met dit Odlo zeroweight jack niet het geval" Lees de review van Bas nu!

Review Incylence hardloopsokken

Incylence hardloopsokken zijn zeer functionele sokken met een eigentijds en hip design. Lees meer over de ervaringen van onze doorgewinterde tester.

Review Saucony Endorphin shift

De Saucony Endorphin Shift is een zeer stabiele hardloopcshoen met een dikke zool en een speciale manier van afwikkelen. Lees hier de eerlijke review van Eva

Review New Balance 860 V11

New Balance 860V11 een stabiele antipronatie hardloopschoen, getest door een doorgewinterde hardlopert. Wil je meer weten over de ervaring van Tom met de New Balance 860V11? 

Review New Balance 1080 V11

Een nieuw paar New Balance 1080 testen en ook nog eens op de foto met Femke Bol! Wat een droombaan heb ik toch. Lees snel verder voor mijn review over deze neutrale alleskunner.

Review Brooks Adrenaline GTS 23

Bij het aantrekken van deze nieuwe Brooks Adrenaline GTS 23 loopschoen voelt het dan ook direct comfortabel aan. De schoen sluit mooi aan en de hielkap is wat zachter, aldus tester Joland…

Bekijk de eerlijke Brooks Glycerin GTS 19 review

De Glycerin GTS 19 getest door onze eigen Frankie. Voor het eerst is de Glycerin in een ondersteunende (antipronatie) variant op de markt. Frankie heeft hem uitvoerig gestest.

Review Odlo Ceramicool socks

Odlo Ceramicool sokken,  Ceramicool is een bekende technologie van Odlo die je warm en comfortabel houdt. Lees hier de bevindingen van Obbe.

Review Craft CTM Ultra

De Craft CTM ULTRA neutrale hardloospschoen, een nieuwkomer in het veld. Hoe zou een ervaren marathon loopster deze schoen beoordelen? Lees snel verder.

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Klanten beoordelen ons met een 9,2