Blogoverzicht

Weer starten met rennen

Yeah! ik ben weer begonnen met hardlopen!

Dat ik dat nog eens zou zeggen verbaasd me eerlijk gezegd. Want eigenlijk vind of vond ik hardlopen altijd best pittig en deed ik het vooral om fit te blijven. Maar zoals met alles wat je niet meer kan doen, wil je het dan des te meer als het weer wél kan!

Eva - beginnen met hardlopen

 

Ik zal mij eerst even voorstellen

Ik ben Eva, werk part-time bij DeHardloopwinkel, getrouwd met Henri en moeder van 2 mooie dochters. Ik doe van alles in het bedrijf, maar vooral klantenservice op dit moment en de administratie. Ik loop ook al jaren hard, met vriendinnen en bij een gezellig loopclubje.

Soms doen we mee aan wedstrijden in de regio, meestal 10km loopjes of bijzondere runs zoals Egmond of een Urban city run. Ik zit nu weer in een opstartfase om straks 10km te kunnen gaan lopen in het najaar. De weg daarnaar toe zal ik op deze site uitleggen, en regelmatig een blog over schrijven. Ook op twitter en insta-stories kun je mij volgen!

 

Half jaar niet kunnen hardlopen

Door gezondheidsproblemen afgelopen voorjaar heb ik ruim een half jaar niet kunnen hardlopen of zelfs maar iets van een sport kunnen doen. En tja ...achteraf ging het de paar maanden daarvoor ook al niet vanzelf moet ik zeggen. Ik moest mezelf vaak dwingen om de deur uit te gaan, het voelde als een verplichting in plaats van ontspanning. 

 

Eerst beginnen met sporten

Inmiddels ben ik een beetje bekomen van een medische behandeling in Juni waarbij ik vooral merk dat de conditie flink achteruit is gegaan. Al is de spierkracht ook niet meer wat het geweest is. Helaas heb je die twee dingen hard nodig bij het hardlopen. Daarom ben ik nu toch maar weer eens begonnen met sporten.

 

Heel rustig opbouwen

Eerst natuurlijk heel rustig opbouwen en veel gewandeld met lieve vriendinnen. Dat is sowieso een goede stok achter de deur om ook daadwerkelijk naar buiten te gaan al had ik, of mijn lijf vooral, daar niet altijd trek in. Toen het wandelen, en bijvoorbeeld iets simpels als zelf boodschappen doen, weer steeds makkelijker ging besloot ik weer met de hardlooptrainingen op maandagochtend bij mijn loopclubje mee te gaan doen.

 

Mijn favoriete hardloopschoenen

Ik loop al jaren op de Brooks Glycerin, mijn favoriete hardloopschoenen. Ik ben zelf een neutrale loopster, en vindt het comfort en de demping van dit model heerlijk. Nu zit ik natuurlijk dicht bij het vuur en zodra het nieuwste model op de markt komt, sla ik mijn slag. Deze waren nog redelijk nieuw en weinig op gelopen natuurlijk, dus prima om weer mee te starten.

Brooks Glycerin - favoriete hardlooppatta's

Mijn favo hardlooppatta's

 

Hardloopclub

Al jarenlang train ik op maandagochtend om 9.00 uur op een dijkje in het weiland naast de A12 met een groep sportieve dames en 1 man. Op het verhoogde fietspad in de polder heeft onze fanatieke trainster 100 meters uitgezet met witte verf, van 100 tot 750 meter.

Zij geeft onze groep intervaltrainingen van een uur (met opbouw en cooling down), waarbij de spieroefeningen, de loopscholing maar vooral de 60 squads na afloop vaste (niet altijd zo gewaardeerde, maar ooohzo belangrijke) onderdelen zijn.

 

Sociale aspect

Samen met mijn beste vriendin en loopmaatje doe ik iedere week trouw mee. Het sociale aspect speelt hierbij natuurlijk ook een belangrijke rol. De hardloopclub is erg begaan met elkaar, we delen fijne- maar ook minder fijne momenten. De bindende factor hierin is natuurlijk onze trouwe trainster die zeer begaan is met iedereen en alles nauwlettend volgt wat zich zoal afspeelt buiten het hardlopen.

 

Eerst mee fietsen

Diezelfde trainster stelde voor dat ik de eerste keer maar eens mee ging fietsen met het 8km rondje dat ze zouden lopen die ochtend. Zo gezegd, zo gedaan, al was dat nog best vermoeiend, niet alleen het stuk fietsen maar natuurlijk ook de belangstellende vragen die ik kreeg over mijn afwezigheid de afgelopen maanden. Die betrokkenheid van iedereen deed me heel goed, dus nam ik me voor om volgende week "gewoon"weer mee te gaan trainen met de rest.

 

Eerste keer echt hardlopen

De volgende maandagmorgen begon ik vol goede moed. Eerst nog de oefeningen mee gedaan, waarbij ik merkte dat de spieren het zwaar hadden. Daarna in overleg met de trainster natuurlijk op mijn eigen tempo meegedaan met de intervaltrainingen. Alles wat de rest moest rennen aan meters (bijvoorbeeld 500 meter lopen, 100 meter wandelen) deed ik voor de helft mee qua afstand. En dat ging boven verwachting goed.

Soms nam ik wat langere wandelpauzes, toch best pittig dan, vooral de adem en conditie was minder. Mijn looptempo is rampzalig, maar het was wel vol te houden gelukkig. De cooling-down oefeningen met de beruchte squads ging lekker, al heb ik er maar 30 gedaan in plaats van 60. Ik nam mij voor ook hierin te gaan opbouwen de komende weken. Die middag moest ik het wel bekopen met een uurtje slapen op de bank maar de volgende dag voelde ik me fit en voldaan! 

 

Eigen opstart schema

Na een weekje bijkomen van de eerste training ging het iedere week wat beter. Niet alleen de squads werden er steeds meer maar ook de snelle meters breidden zich langzaam maar zeker uit. Inmiddels was de zomervakantie aangebroken en de maandagochtend trainingen werden stopgezet door de trainster.

In september gaan we weer verder gelukkig. Dit leek mij een uitgelezen moment om het zelf weer eens op te gaan pikken. Ik heb mijn eigen "opstartschema" uitgeschreven op een kladje. Daarbij het beginnersschema van onze website als leidraad genomen. Zo gezegd zo gedaan, ging het de eerste keer eigenlijk best goed, ik had zelfs nog puf over om aan het einde een paar minuten lopen eraan vast te plakken. Ik ben in die week 2 keer gaan lopen en mij netjes aan het schema gehouden.

opstart schema

 

Vakantie

Onverwachts een weekje Sicilie geboekt met manlief, het weer in NL was dusdanig slecht dat we er echt even tussenuit wilden. Het zou daar warm en heet worden, ik twijfelde " loopschoenen mee? of niet?". We besloten samen onze schoenen mee te nemen.

Het kan 's ochtends best heel lekker zijn en heerlijk rustig in een vreemde omgeving, dat wilde ik niet missen.

 

Hardlopen op vakantie

In het pittoreske vissersstadje Cefalu zijn we neergestreken in een comfortabele B&B op de berg. Na wat dagen rust en bijkomen van de warmte en indrukken had ik de volgende morgen besloten om toch maar eens te gaan rennen. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan, aangezien we op een berg verbleven en de dagelijkse stijle klim nu al voor zere kuiten zorgde.

Aan zee was een heerlijk vlak stuk boulevard van ongeveer een kilometer waar ik rustig kon gaan starten had ik bedacht. Helaas, (of niet ;) werden we die volgende ochtend pas om half 10 wakker en dan is het écht al te warm. Misschien hadden we die fles Siciliaans Frizzante Brut bij het avondeten beter kunnen laten staan:)?

Hardlopen op vakantie

Niks doen op vakantie

Die-hard runners

Heel bijzonder blijf ik het altijd vinden om dit soort hete delen van Europa midden op de dag hardlopers tegen te komen. Echte die-hard runners, waarvan sommigen zelfs helemaal van top tot teen (of is dat juist het beste met die hete zon) aangekleed het bergje op rennen om 14.00 uur s'middags. Begrijpen doe ik het niet, respect heb ik wel! Zie ook de foto hieronder, als je goed kijkt zie je die man helemaal aangekleed midden op de dag de berg op rennen.

Die-hard runner

Een die-hard runner volledig aangekleed midden op de dag.

 

Vakantiedag 6

Yes het is vandaag bewolkt en we zijn vroeg wakker dus we konden nu wel gaan lopen! Heerlijk stuk interval training gedaan (4min lopen 2 min wandelen) op de boulevard.

Door de extreme hitte maar de helft gelopen van wat ik in Nederland zou doen, puur om te voorkomen dat ik uit zou drogen. Bovendien kost warmte veel energie extra, en mijn energie levels zijn nog niet optimaal.

Bij die ene keer lopen is het wel gebleven op vakantie, al had ik het gevoel toch best wat gedaan te hebben op vakantie door de steile klim die we iedere dag liepen. 

Hardlopen op vakantie

 

Terug in Nederland

Eenmaal terug in NL het schema weer verder opgepakt en 2 keer per week gaan hardlopen met vriendin en loopmaatje. Met als extra toetje mezelf opgegeven voor een proefles HITT training. Iets wat goed is voor de spieren en mijn core schijnt, want spierkracht opbouwen is nogwel een dingetje merk ik. Hierover meer in de volgende blog......

Hardlopen met vriendinnen

Sportieve groet

Eva

 

Populairste blogs

Hoe begin ik met hardlopen?

Hoe moet je beginnen met hardlopen? Lees in deze blog meer over de beste manier om te starten met rennen. Iedereen kan hardlopen, jong en oud dus waarom jij niet?

Wanneer draag je thermokleding met hardlopen?

Thermo ondergoed is onmisbaar voor iedere buiten sporter! Het zorgt ervoor dat je lichaam op temperatuur blijft en voorkomt onnodig energieverlies. Leer hier meer over wanneer te dragen e…

Hardloopsurprise

Inspiratie nodig voor het maken van een originele sinterklaas of kerst surprise? En is de gelukkige ontvanger een hardloper of hardloopster?

Voeding en drinken tijdens hardlopen

Hardlopen en voeding zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Natuurlijk is er een verschil in een voedingsschema voor een marathonloper en voeding voor recreatieve hardlopers.

Sportvoeding heb je toch niet nodig?!

In 2005 liep ik samen met een maat onze eerste marathon. Dat gingen wij wel even doen. De jonge honden van de baanatletiek moesten nu kilometers gaan draaien van 4:50 – 5:00 min per kil…

Platvoeten of holvoeten

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hardlopen en het immuunsysteem

Immuunsysteem versterken en hardlopen. Het immuunsysteem beschermt je lichaam tegen allerlei indringers, waaronder virussen zoals Corona.

Beste hardloopschoenen voor beginner nodig?

Als men begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen o…

Wat zijn duurzame hardloop producten?

Wij als hardlopers, zien de natuur als onze speeltuin. En daar moeten we zuinig op zijn. Steeds meer kleding- en schoenenmerken maken daarom duurzame hardloop producten. 

Hielspoor wat is het? En wat kun je er tegen doen?

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt aan de hiel. Een vervelende klacht, maar gelukkig kun…

Hoe maak je een hardlooproute?

Loop je altijd hetzelfde rondje? Het bekende rondje om de kerk? Of maak je er je missie van om 3 keer per week een unieke hardlooproute te creëren? Veel hardlopers en hardloopsters die m…

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om eerst de onderstaande HSK test te doen. Kun je op meer dan 2 van onderstaande vragen met <…

Hardlopen in het najaar, wat trek ik aan?

Hardlopen is een sport waarbij je het snel warm krijgt en zelfs oververhit kunt raken. Je doet het vaak buiten, het weer heeft invloed op welke hardloopkleding het lekkerste zit. 

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints eigenlijk? Zijn er verschillende vormen, en wat zijn de symptomen en klachten? Wat kun je er aan doen…

Veters Strikken Doe Je Zo

je hebt het vast wel eens ervaren, je hebt de juiste schoenen maar toch zitten ze niet optimaal aan je voeten. Je hiel zit niet helemaal stabiel in je schoen, of glijdt zelfs een beetje o…

Veilig hardlopen in het donker? Laat je zien!

In het donker goed zichtbaar zijn tijdens het hardlopen wordt gelukkig steeds makkelijker én steeds mooier! Inmiddels worden de dagen steeds donkerder en zijn de...

Hardlopen tijdens je vakantie

Hardlopen tijdens je vakantie, het is voor veel mensen vanzelfsprekend - of beter gezegd hardlopen op onbekende plekken. Een nieuwe omgeving of het andere klimaat kan een belangrijke ver…

Waarom zou je armstukken dragen?

Wanneer de armstukken wat strakker om de arm zitten geeft dit bepaalde druk op de armspieren, waardoor de bloedsomloop wordt gestimuleerd. Hierdoor wordt de zuurstoftoename naar je spiere…

FUSION: alles over de tights van dit hardloopmerk

FUSION heeft high tech tights gemaakt die je kunt dragen tijdens veeleisende triatlon-competities, hardloopwedstrijden, maar ook tijdens de gezellige uren thuis.

Hardlopen in de kou? 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Het is vaak prachtig buiten en de zuurstof geeft een boost! Bovendien met de juiste tips ben je beschermd tegen regen, w…

Hardlopen in de regen tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Hoe kies je de juiste hardloopschoenen?

Kies de juiste hardloopschoenen! Voor de gevorderde hardloper of hardloopster is dit gesneden koek. Maar ben je een beginner of ga je weer starten met hardlopen dan is het soms een oerwou…

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Sportieve cookies, DeHardloopwinkel.nl gebruikt ze om je nog beter van dienst te kunnen zijn. Klik hier om jouw instellingen te wijzigen en op te slaan.