Blogoverzicht

Weer starten met rennen

Yeah! ik ben weer begonnen met hardlopen

Dat ik dat nog eens zou zeggen verbaasd me eerlijk gezegd. Want eigenlijk vind of vond ik hardlopen altijd best pittig en deed ik het vooral om fit te blijven. Maar zoals met alles wat je niet meer kan doen, wil je het dan des te meer als het weer wél kan!

Eva - beginnen met hardlopen De Hardloopwinkel blog

Gerelateerde producten

Ik zal mij eerst even voorstellen

Ik ben Eva, werk part-time bij DeHardloopwinkel, getrouwd met Henri en moeder van 2 mooie dochters. Ik doe van alles in het bedrijf, maar vooral klantenservice op dit moment en de administratie. Ik loop ook al jaren hard, met vriendinnen en bij een gezellig loopclubje.

Soms doen we mee aan wedstrijden in de regio, meestal 10km loopjes of bijzondere runs zoals Egmond of een Urban city run. Ik zit nu weer in een opstartfase om straks 10km te kunnen gaan lopen in het najaar. De weg daarnaar toe zal ik op deze site uitleggen, en regelmatig een blog over schrijven. Ook op twitter en insta-stories kun je mij volgen!

 

Half jaar niet kunnen hardlopen

Door gezondheidsproblemen afgelopen voorjaar heb ik ruim een half jaar niet kunnen hardlopen of zelfs maar iets van een sport kunnen doen. En tja ...achteraf ging het de paar maanden daarvoor ook al niet vanzelf moet ik zeggen. Ik moest mezelf vaak dwingen om de deur uit te gaan, het voelde als een verplichting in plaats van ontspanning. 

 

Eerst beginnen met sporten

Inmiddels ben ik een beetje bekomen van een medische behandeling in Juni waarbij ik vooral merk dat de conditie flink achteruit is gegaan. Al is de spierkracht ook niet meer wat het geweest is. Helaas heb je die twee dingen hard nodig bij het hardlopen. Daarom ben ik nu toch maar weer eens begonnen met sporten.

 

Heel rustig opbouwen

Eerst natuurlijk heel rustig opbouwen en veel gewandeld met lieve vriendinnen. Dat is sowieso een goede stok achter de deur om ook daadwerkelijk naar buiten te gaan al had ik, of mijn lijf vooral, daar niet altijd trek in. Toen het wandelen, en bijvoorbeeld iets simpels als zelf boodschappen doen, weer steeds makkelijker ging besloot ik weer met de hardlooptrainingen op maandagochtend bij mijn loopclubje mee te gaan doen.

 

Mijn favoriete hardloopschoenen

Ik loop al jaren op de Brooks Glycerin, mijn favoriete hardloopschoenen. Ik ben zelf een neutrale loopster, en vindt het comfort en de demping van dit model heerlijk. Nu zit ik natuurlijk dicht bij het vuur en zodra het nieuwste model op de markt komt, sla ik mijn slag. Deze waren nog redelijk nieuw en weinig op gelopen natuurlijk, dus prima om weer mee te starten.

Brooks Glycerin - favoriete hardloopschoenen blog De Hardloopwinkel

Mijn favo hardlooppatta's

 

Hardloopclub

Al jarenlang train ik op maandagochtend om 9.00 uur op een dijkje in het weiland naast de A12 met een groep sportieve dames en 1 man. Op het verhoogde fietspad in de polder heeft onze fanatieke trainster 100 meters uitgezet met witte verf, van 100 tot 750 meter.

Zij geeft onze groep intervaltrainingen van een uur (met opbouw en cooling down), waarbij de spieroefeningen, de loopscholing maar vooral de 60 squads na afloop vaste (niet altijd zo gewaardeerde, maar ooohzo belangrijke) onderdelen zijn.

 

Sociale aspect

Samen met mijn beste vriendin en loopmaatje doe ik iedere week trouw mee. Het sociale aspect speelt hierbij natuurlijk ook een belangrijke rol. De hardloopclub is erg begaan met elkaar, we delen fijne- maar ook minder fijne momenten. De bindende factor hierin is natuurlijk onze trouwe trainster die zeer begaan is met iedereen en alles nauwlettend volgt wat zich zoal afspeelt buiten het hardlopen.

 

Eerst mee fietsen

Diezelfde trainster stelde voor dat ik de eerste keer maar eens mee ging fietsen met het 8km rondje dat ze zouden lopen die ochtend. Zo gezegd, zo gedaan, al was dat nog best vermoeiend, niet alleen het stuk fietsen maar natuurlijk ook de belangstellende vragen die ik kreeg over mijn afwezigheid de afgelopen maanden. Die betrokkenheid van iedereen deed me heel goed, dus nam ik me voor om volgende week "gewoon"weer mee te gaan trainen met de rest.

 

Eerste keer echt hardlopen

De volgende maandagmorgen begon ik vol goede moed. Eerst nog de oefeningen mee gedaan, waarbij ik merkte dat de spieren het zwaar hadden. Daarna in overleg met de trainster natuurlijk op mijn eigen tempo meegedaan met de intervaltrainingen. Alles wat de rest moest rennen aan meters (bijvoorbeeld 500 meter lopen, 100 meter wandelen) deed ik voor de helft mee qua afstand. En dat ging boven verwachting goed.

Soms nam ik wat langere wandelpauzes, toch best pittig dan, vooral de adem en conditie was minder. Mijn looptempo is rampzalig, maar het was wel vol te houden gelukkig. De cooling-down oefeningen met de beruchte squads ging lekker, al heb ik er maar 30 gedaan in plaats van 60. Ik nam mij voor ook hierin te gaan opbouwen de komende weken. Die middag moest ik het wel bekopen met een uurtje slapen op de bank maar de volgende dag voelde ik me fit en voldaan! 

 

Eigen opstart schema

Na een weekje bijkomen van de eerste training ging het iedere week wat beter. Niet alleen de squads werden er steeds meer maar ook de snelle meters breidden zich langzaam maar zeker uit. Inmiddels was de zomervakantie aangebroken en de maandagochtend trainingen werden stopgezet door de trainster.

In september gaan we weer verder gelukkig. Dit leek mij een uitgelezen moment om het zelf weer eens op te gaan pikken. Ik heb mijn eigen "opstartschema" uitgeschreven op een kladje. Daarbij het beginnersschema hardlopen van onze website als leidraad genomen. Zo gezegd zo gedaan, ging het de eerste keer eigenlijk best goed, ik had zelfs nog puf over om aan het einde een paar minuten lopen eraan vast te plakken. Ik ben in die week 2 keer gaan lopen en mij netjes aan het schema gehouden.

opstart schema De Hardloopwinkel blog

 

Vakantie

Onverwachts een weekje Sicilie geboekt met manlief, het weer in NL was dusdanig slecht dat we er echt even tussenuit wilden. Het zou daar warm en heet worden, ik twijfelde " loopschoenen mee? of niet?". We besloten samen onze schoenen mee te nemen.

Het kan 's ochtends best heel lekker zijn en heerlijk rustig in een vreemde omgeving, dat wilde ik niet missen.

 

Hardlopen op vakantie

In het pittoreske vissersstadje Cefalu zijn we neergestreken in een comfortabele B&B op de berg. Na wat dagen rust en bijkomen van de warmte en indrukken had ik de volgende morgen besloten om toch maar eens te gaan rennen. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan, aangezien we op een berg verbleven en de dagelijkse stijle klim nu al voor zere kuiten zorgde.

Aan zee was een heerlijk vlak stuk boulevard van ongeveer een kilometer waar ik rustig kon gaan starten had ik bedacht. Helaas, (of niet ;) werden we die volgende ochtend pas om half 10 wakker en dan is het écht al te warm. Misschien hadden we die fles Siciliaans Frizzante Brut bij het avondeten beter kunnen laten staan:)?

Hardlopen op vakantie

Niks doen op vakantie

Die-hard runners

Heel bijzonder blijf ik het altijd vinden om dit soort hete delen van Europa midden op de dag hardlopers tegen te komen. Echte die-hard runners, waarvan sommigen zelfs helemaal van top tot teen (of is dat juist het beste met die hete zon) aangekleed het bergje op rennen om 14.00 uur s'middags. Begrijpen doe ik het niet, respect heb ik wel! Zie ook de foto hieronder, als je goed kijkt zie je die man helemaal aangekleed midden op de dag de berg op rennen.

Die-hard runner

Een die-hard runner volledig aangekleed midden op de dag.

 

Vakantiedag 6

Yes het is vandaag bewolkt en we zijn vroeg wakker dus we konden nu wel gaan lopen! Heerlijk stuk interval training gedaan (4min lopen 2 min wandelen) op de boulevard.

Door de extreme hitte maar de helft gelopen van wat ik in Nederland zou doen, puur om te voorkomen dat ik uit zou drogen. Bovendien kost warmte veel energie extra, en mijn energie levels zijn nog niet optimaal.

Bij die ene keer lopen is het wel gebleven op vakantie, al had ik het gevoel toch best wat gedaan te hebben op vakantie door de steile klim die we iedere dag liepen. 

Hardlopen op vakantie

 

Terug in Nederland

Eenmaal terug in NL het schema weer verder opgepakt en 2 keer per week gaan hardlopen met vriendin en loopmaatje. Met als extra toetje mezelf opgegeven voor een proefles HITT training. Iets wat goed is voor de spieren en mijn core schijnt, want spierkracht opbouwen is nogwel een dingetje merk ik. Hierover meer in de volgende blog......

Mocht je meer informatie willen hebben over de do's en dont's bij hardlopen op vakantie ontdek dan meer hierover in dit blog van collega Marcel over hardlopen tijdens je vakantie.

Hardlopen met vriendinnen

Sportieve groet

Eva

 

Relevante blogs:

Blog: beginnen-met-hardlopen

Blog: hardlopen-tijdens-je-vakantie

 

Vragen?

    Bel met de webshop klantenservice

    App met de webshop klantenservice

    webshop@dehardloopwinkel.nl

 

Populairste blogs

Hallux Valgus klachten bij hardlopen

Hardlopen kan zeker met een Hallux Valgus, het komt vaker voor onder lopers dan je denkt. Als je geen pijn hebt is het voldoende om ervoor te zorgen dat de voet...

Hielspoor uitleg, symptomen en oplossingen

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt door overbelasting of doorgezakte voeten.

Kniepijn bij hardlopen

Iedereen krijgt wel eens last van een blessure. Kniepijn komt vaak voor bij hardlopers, wat kun je ertegen doen en mag je door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Rugklachten bij hardlopen?

Rugpijn komt vaker voor bij hardlopers, de belasting van de straat op je onderrug is behoorlijk bij hardlopen. Mag je met rugpijn door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Hardlopen en achillespeesklachten

Achillespeesklachten komen vaker voor onder hardlopers dan je denkt. Wat zijn de symptonen en kun je ertegen doen? Lees meer hierover in dit artikel.

Hardlopen en pijn in heupen

Er zijn verschillende oorzaken van pijn in heupen bij hardlopen en wandelen. Het komt vaker voor dan je denkt! Hoe kun je heupblessures voorkomen en behandelen? Lees meer...

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints? En wat kun je er aan doen om ze te verlichten en te voorkomen? Frank (ervaringdeskundige) legt uit.

Hardlopen in de regen en beste tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Hardlopen in de kou ontdek 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Lees hier dé 10 tips bij hardlopen in de kou en ga lekker naar buiten!

Herstellen na hardlopen, hoe doe je dat?

Om blessures te voorkomen is goed herstellen na hardlopen een belangrijk gegeven. Het helpt ook bij het verhogen van je prestaties, hoe? dat lees je in onderstaand info artikel.

Welke Garmin past bij mij?

Welke Garmin sporthorloge geschikt is voor hardlopen bepaal je aan de hand van je uiteindelijke doelen en type sport die je beoefent. Wij helpen je met het maken van de juiste keuze..

Hier vind je dé tips voor hardlopen in de zomer

De meeste hardlopers zijn "mooi weer" lopers. Is het écht warm buiten? Dan valt dat vaak vies tegen. Zweten, snel moe en niet vooruit te branden in die hitte. Daarom worden de meeste mar…

Welke hardloopschoenen als beginner kiezen?

Als je begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen om…

Marcel's 25 beste tips voor trailrunning

Je bent soms een hele dag onderweg en als je moet dan moet je... "mijn beste tip voor trailers is dan ook: neem zakdoekjes mee" Lees snel meer over de beste trailtips van Marcel.

Platvoeten of holvoeten, welke hardloopschoenen?

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hardlooprugzak hoe gebruiken? beste tips

Hardlooprugzakken (hydratatievesten / racevesten) bij het lopen van lange afstanden kun je eigenlijk niet zonder. Maar hoe gebruik je een hardlooprugzak? Lees snel verder

Welke veterstriktechnieken zijn er?

Je hebt de juiste schoenen maar toch zitten ze niet optimaal aan de voeten. Jouw hiel zit niet vast, of de schoen knelt wat aan de zijkant. Veter striktechnieken kunnen helpen...

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om de test te doen. Kun je op meer dan 2 vragen met JA antwoorden? dan zijn je h…

Tips voor je volgende halve marathon

Halve marathon tips zijn goed om blessures te voorkomen. Vast ten overvloede maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden: een veelgemaakte fout is dat (beginnende) hardlopers te snel en t…

Hardlopen met Inlegzolen hoe zit dat?

Je voet bevat 26 botjes, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren. We staan, lopen, springen en sporten en dagelijks maken we zo’n tienduizend stappen!

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Klanten beoordelen ons met een 9,2