Blogoverzicht

Hier vind je dé tips voor hardlopen in de zomer

De meeste hardlopers zijn "mooi weer" lopers. Maar als het écht warm is buiten, valt dat mooie weer vaak vies tegen. Je zweet, je bent sneller moe en niet vooruit te branden in die hitte. Het is dan ook niet voor niks dat de meeste marathons in het vroege voorjaar of najaar worden georganiseerd.

In de zomer kan het tegenwoordig ook best hot worden in Nederland. Door klimaatverandering hebben we steeds vaker een hittegolf en vallen letterlijk de mussen van het dak. Bij temperaturen die boven de 28 graden oplopen wordt hardlopen dan ook eigenlijk afgeraden.

Om oververhitting te voorkomen is het tevens van groot belang dat je onze hardlooptips eerst doorleest. Zo ben je goed voorbereid en kun je ook in de zomer genieten van de mooie loopsport. Enkele tips zijn ook te gebruiken bij het lopen van hardloopwedstrijden in de zomer.

Gerelateerde producten

TIP 1: ga hardlopen in de ochtend

Ga hardlopen als de buitentemperatuur nog onder de 25 graden celcius is. Je moet namelijk altijd 10 graden optellen bij de buitentemperatuur om tot de gevoelstemperatuur te komen bij hardlopen. Bedenk dat je dan dus in 35 graden hitte gaat lopen te rennen ;). 

Dé gouden Tip bij hardlopen in de hitte is:

Kijk op www.weeronline.nl of de avond van te voren hoe warm het wordt. Bekijk van uur tot uur de temperatuur. Kies het koelste uur van de dag om te gaan hardlopen én als de zon minder krachtig is. Dit is meestal vroeg in de ochtend. In de avond kan het ook afkoelen maar blijft de warmte van de zon in het asfalt en beton zitten.

Natuurlijk kun je ook kijken op www.buienradar.nl.

hardlopen in de hitte De Hardloopwinkel

 

TIP 2: loop de helft minder aan kilometers

Halveer de afstand die je normaal zou lopen als je gaat hardlopen in extreme warmte. Ben je op vakantie in een warm land? halveer dan ook altijd je afstand. Dus loop je normaal 10km, dan nu 5km. Je zal merken dat het even intens is en het voorkomt dat je de hele dag met hoofdpijn op het strand ligt.

 

TIP 3: ga langzamer hardlopen in hitte

Zeker als je nog niet gewend bent om te lopen in temperaturen boven de 25 graden is hét advies langzamer te lopen. Pas je tempo aan, desnoods af en toe een wandelpauze om wat te drinken. Hardlopen in extreem warme omstandigheden kost meer energie dan normaal.

 

TIP 4: draag zomer hardloopkleding

Ademende, luchtige hardloopkleding zorgt voor verkoeling van het lichaam. Er zijn zelfs extra verkoelende shirts voor hardlopen verkrijgbaar. Die hebben een speciale stof met extra ademende eigenschappen. Vaak aangeduid met het woord Cool in de omschrijving. De betere sportmerken als Craft en Odlo zijn gespecialiseerd in deze verkoelend stoffen voor sportkleding.

Zweetvoeten en de daarbij behorende ongemakken zijn een veel voorkomend probleem in de zomer bij hardlopers. Daarbij komt van asfalt en beton nog veel extra hitte omhoog via de hardloopschoenen. Hardloopschoenen van de betere hardloopmerken zijn daarom altijd ademend en luchtig, nooit verstikkend.

Verkoelende en goed ademende hardloopsokken helpen tegen zweetvoeten.

Wel of geen technisch ondergoed?

Het dragen van een strak onderhemdje onder de zomer hardloopkleding kan bijdragen aan het comfort. Dit hemdje zorgt voor een betere afvoer van het zweet en de warmte van het lichaam. Dit is dus zeker aan te raden! Bekijk hier ook de beste ondergoed hemdjes voor dames en heren.

Welke hardloopkleding dragen bij welk weertype?

Hardlopen is een sport waarbij je het snel warm krijgt en zelfs oververhit kunt raken. Je doet het vaak buiten, het weer heeft invloed op welke hardloopkleding het lekkerste zit.

18 graden plus  korte broek, singlet of t-shirt eventueel van Cool materiaal, hardlooppet

14-18 graden, zonnetje wolkje ⇒ korte broek, singlet of t-shirt

14-18 graden, bewolkt en regenachtig  korte broek, dun shirt lange mouw of t-shirt met windjack

10-14 graden, zonnetje wolkje korte of driekwart broek, t-shirt  lange of korte mouw

10-14 graden, bewolkt en regenachtig driekwart broek of lange tight, shirt lange mouw of winddichte jas over een t-shirt

5-10 graden, zonnetje wolkje dunne lange tight, technisch onderhemd met daarover een shirt lange mouw

5-10 graden, bewolkt en regenachtig dunne lange tight, technisch onderhemd of shirt, regenjack of windjack

hardlopen in de zomer De Hardloopwinkel blog

Hardloopkleding advies

Hier geven we advies over de beste kleding bij hardlopen in de zomer of extreme warmte. Maar dat zijn maar een paar dagen per jaar. De meeste dagen in een jaar loop je hard in een voorjaars- of najaars temperatuur. Zo rond de 15 graden is het gemiddelde. Wil je weten wat je dan aan moet trekken lees dan eens dit informatieve blog: Welke hardloopkleding in het voorjaar?

Kom je er niet uit? Bij De Hardloopwinkel werken deskundige experts. Echte toppers met veel kennis en ervaring op het gebied van hardloopartikelen. Neem contact met ze op via whatsapp, email of de social media kanalen of kom langs in 1 van De Hardloopwinkels.

 

TIP 5: drink voldoende tijdens hardlopen

Drink meer dan normaal en begin een dag van te voren al met hydrateren. Zo bouw je wat extra reserves op voor het hardlopen in de zon en hitte. Neem een flesje water mee tijdens die ochtendrun. Pas wel op dat het water niet te koud is en voeg eventueel wat siroop of zout toe. Loop je langer dan 45 minuten? Dan moet je vaak al een halve liter vocht aanvullen tijdens die ene training!

Wist je dat? 3% vochtverlies al een verregaande terugval in je duurvermogen betekent! 5% vochtverlies zorgt al voor 30% prestatie vermindering.

Drink een aantal grote slokken tegelijk, ongeveer 1 keer per 20 minuten. Door grote slokken te nemen en te kiezen voor vloeibare sportvoeding zoals isotone sportdrank en isotone gels loop je minder risico op een klotsend gevoel tijdens het sporten en heb je minder kans op misselijkheid. Let erop dat je voldoende drinkt maar niet meer drinkt dan een liter per uur.

Vochtverlies tijdens hardlopen in de zomer

De optimale aanvulling is onder andere afhankelijk van je vochtverlies. Dit kun je eenvoudig meten door voor en na een hardloopsessie van minimaal een uur jezelf te wegen. Het verschil dien je minimaal aan te vullen voor- tijdens en na het hardlopen om een optimale vochtbalans te behouden.

Hardlopen in de zomer tips De Hardloopwinkel

 

TIP 6: kies een hardlooproute met schaduw

Bomen en huizen kunnen verkoelende schaduw leveren. Let daar op als je gaat hardlopen in de zon. De stand van de zon bepaalt waar de schaduwrijke plekken zijn om te lopen. Langs het water of in de natuur is het vaak ook frisser en koeler dan in een warme stad. Kies daarom bij hardlopen in de zomer voor de natuur.

Voor een mooie hardlooproute in de natuur kun je ook eens kijken bij: www.natuurmonumenten.nl/hardlopen.

 

TIP 7: bescherm je hoofd en huid tegen de zon

Het dragen van een ademende hardlooppet of klep kan ervoor zorgen dat de zon niet in je ogen schijnt. Kies bijvoorbeeld voor een witte functionele ademende cap, die is vaak koeler dan een zwarte.

De blote huid, zoals schouders en onderarmen moet je beschermen met een zonnebrand. Tijdens het hardlopen in de zomer zweet je meer, dat vocht zorgt voor een snellere verbranding van de huid.

 

TIP 8: draag een hardloopzonnebril

Een lichte en speciale hardloop zonnebril is een essentieel onderdeel van je 'must have' hardloopgear in de zomer. Sneeuwblindheid, minder concentratie, slechte focus er zijn diverse nadelen van het hardlopen in de zomer zonder zonnebril.

Doe je zelf een groot plezier en schaf een goede hardloopzonnebril aan. Wil je weten waarom lees dan dit blog: hardlopen met een zonnebril.

 

Runningquote

Hardlopen in de ochtend is bijzonder..... de vogels fluiten, de frisse lucht zorgt voor zuurstof en de wereld is nog niet ontwaakt. Probeer het eens, wij zijn al om!

hardlopen in de zomer

Relevante blogs:

Blog: beginnen met hardlopen

Blog: hardlopen met een zonnebril

Blog: welke hardloopkleding in het voorjaar?

 

Vragen?

    Bel met de webshop klantenservice

    App met de webshop klantenservice

    webshop@dehardloopwinkel.nl

 

Populairste blogs

Hallux Valgus klachten bij hardlopen

Hardlopen kan zeker met een Hallux Valgus, het komt vaker voor onder lopers dan je denkt. Als je geen pijn hebt is het voldoende om ervoor te zorgen dat de voet...

Hielspoor uitleg, symptomen en oplossingen

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt door overbelasting of doorgezakte voeten.

Kniepijn bij hardlopen

Iedereen krijgt wel eens last van een blessure. Kniepijn komt vaak voor bij hardlopers, wat kun je ertegen doen en mag je door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Rugklachten bij hardlopen?

Rugpijn komt vaker voor bij hardlopers, de belasting van de straat op je onderrug is behoorlijk bij hardlopen. Mag je met rugpijn door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Hardlopen en achillespeesklachten

Achillespeesklachten komen vaker voor onder hardlopers dan je denkt. Wat zijn de symptonen en kun je ertegen doen? Lees meer hierover in dit artikel.

Hardlopen en pijn in heupen

Er zijn verschillende oorzaken van pijn in heupen bij hardlopen en wandelen. Het komt vaker voor dan je denkt! Hoe kun je heupblessures voorkomen en behandelen? Lees meer...

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints? En wat kun je er aan doen om ze te verlichten en te voorkomen? Frank (ervaringdeskundige) legt uit.

Hardlopen in de regen en beste tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Hardlopen in de kou ontdek 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Lees hier dé 10 tips bij hardlopen in de kou en ga lekker naar buiten!

Herstellen na hardlopen, hoe doe je dat?

Om blessures te voorkomen is goed herstellen na hardlopen een belangrijk gegeven. Het helpt ook bij het verhogen van je prestaties, hoe? dat lees je in onderstaand info artikel.

Welke Garmin past bij mij?

Welke Garmin sporthorloge geschikt is voor hardlopen bepaal je aan de hand van je uiteindelijke doelen en type sport die je beoefent. Wij helpen je met het maken van de juiste keuze..

Hier vind je dé tips voor hardlopen in de zomer

De meeste hardlopers zijn "mooi weer" lopers. Is het écht warm buiten? Dan valt dat vaak vies tegen. Zweten, snel moe en niet vooruit te branden in die hitte. Daarom worden de meeste mar…

Welke hardloopschoenen als beginner kiezen?

Als je begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen om…

Marcel's 25 beste tips voor trailrunning

Je bent soms een hele dag onderweg en als je moet dan moet je... "mijn beste tip voor trailers is dan ook: neem zakdoekjes mee" Lees snel meer over de beste trailtips van Marcel.

Platvoeten of holvoeten, welke hardloopschoenen?

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hardlooprugzak hoe gebruiken? beste tips

Hardlooprugzakken (hydratatievesten / racevesten) bij het lopen van lange afstanden kun je eigenlijk niet zonder. Maar hoe gebruik je een hardlooprugzak? Lees snel verder

Welke veterstriktechnieken zijn er?

Je hebt de juiste schoenen maar toch zitten ze niet optimaal aan de voeten. Jouw hiel zit niet vast, of de schoen knelt wat aan de zijkant. Veter striktechnieken kunnen helpen...

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om de test te doen. Kun je op meer dan 2 vragen met JA antwoorden? dan zijn je h…

Tips voor je volgende halve marathon

Halve marathon tips zijn goed om blessures te voorkomen. Vast ten overvloede maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden: een veelgemaakte fout is dat (beginnende) hardlopers te snel en t…

Hardlopen met Inlegzolen hoe zit dat?

Je voet bevat 26 botjes, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren. We staan, lopen, springen en sporten en dagelijks maken we zo’n tienduizend stappen!

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Klanten beoordelen ons met een 9,2