Blogoverzicht

Hardlopen in de kou ontdek 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Het is vaak prachtig buiten en de zuurstof geeft een boost! Bovendien met de juiste tips ben je beschermd tegen regen, wind en kou. 

Gerelateerde producten

Wij hebben hier 10 praktische tips voor jou, om in alle omstandigheden comfortabel te kunnen blijven hardlopen:

  1. Draag functionele hardloopkleding in 3 lagen
  2. Draag een muts en handschoenen
  3. Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent
  4. Bescherm je gezicht
  5. Start met een warming up
  6. Sneeuw? Verklein je pas
  7. Glad? Pas je snelheid en route aan
  8. Eindig met een cooling down
  9. Herstel
  10. Geniet

 


1. Draag functionele hardloopkleding in 3-lagen

1e laag: Thermo-ondergoed, zorgt voor vocht- en temperatuurregulatie. 

2e laag: Functioneel, ademend hardloopshirt met lange mouwen

3e laag: Functioneel hardloopjack. Deze is winddicht, waterafstotend en ademend.

functionele hardloopkleding 3 lagen in winter

 

Gevoerde hardloopbroek

Draag ook een winter hardloopbroek (winter-tight) om de spieren in je benen te beschermen tegen de kou. Een winter-tight is gevoerd/gebrushed aan de binnenzijde en daardoor goed voor temperaturen van 0 tot -15 graden. 

Meer weten over hardloopkleding in de winter? lees dan ook eens dit blog: hardloopkleding in de winter, wat moet ik aan?

 


2. Draag een muts en handschoenen

De meeste warmte verlies je via je hoofd tijdens het hardlopen in de kou. Bescherm deze dus met een muts.

Of draag een headband.

Of een cap. Hou ook je handen lekker warm en voorkom onnodig energieverlies.

Bescherm ze door middel van handschoenen.

Tip 2 - draag een muts en handschoenen

 


3. Zorg voor zichtbaarheid en veiligheid

Als je gaat  hardlopen in de kou is het vaak donker of schemerig, zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent. 

Dit doe je met reflectie en verlichting door middel van een reflectiehesje of hardloopverlichting.

Er zijn ook diverse hardloopkleding collecties met reflectie en goede zichtbaarheid van Craft, Asics, Nike, Newline, Rogelli.

Tip 3 - zorg voor zichtbaarheid door relfectie

 


4. Bescherm je gezicht

Smeer je gezicht goed in met crème, oil of vaseline. Vergeet je lippen, neus en oren niet.

Niet alleen in extreme kou maar ook in extreme hitte ligt uitdroging van de huid op de loer!

 


5. Start met een warming-up

Je spieren hebben in de kou meer moeite met aanpassen en soepel worden als je begint met hardlopen. Dus doe een redelijk warming-up met dynamische oefeningen (springen, dribbelen, armzwaaien, heupdraaien, hielaanslag, knieheffen). Zodra je wat warmer bent kun je van start.

Tip: Gebruik ongeveer 20 minuten voor inspanning een warm-up gel of oil.

De verwarmende bestanddelen stimuleren de haarvaatjes waardoor deze meer bloed doorlaten naar de dieper gelegen weefsels. Huid, gewrichten en spieren krijgen daardoor een aangenaam warm gevoel en de zin om te presteren neemt toe. 

Tip 5 - warming-up

 


6. Sneeuw? Maak kleine pasjes!

Let goed op waar je je voeten neer zet en maak kleine pasjes zodat je niet snel uitglijdt. Als er sneeuw ligt zie je niet goed of er ijs onder ligt of dat het glad is.

Loop daarom altijd op verse sneeuw, dit is minder glad dan fijngestampte sneeuw. Tip: loop in de sneeuw en voor meer grip op waterafstotende en grover profiel trail hardloopschoenen.

 


7. Pas je snelheid en route aan

Is het glad buiten en wil je toch hardlopen pas dan je snelheid en route aan!

Als de ondergrond glad is zoekt je lichaam naar balans bij elke stap. Je bovenbeenspieren worden hierdoor meer belast, waardoor de kans op blessures groter is. Daarnaast loop je op een andere manier dan normaal. Loop daarom minder snel en minder lang.

 


8. Eindig met een cooling-down

Doe voornamelijk dynamische oefeningen in de cooling down, want door stil te gaan staan koel je te snel af. Rek- en strekoefeningen kun je beter binnen doen of buiten op een beschutte plek.

 


9. Herstel

Hersteldranken bevorderen herstel- en spieropbouw na training en bevatten eiwit en koolhydraten. Met een lekkere Chocolademelk light kun je al een hoop doen. Of een bakje yoghurt, kwark met wat fruit doet ook wonderen voor je spieren!

Rust is ook herstel, dus leg die benen even lekker omhoog en laat het lichaam tot rust komen voor je volgende training. Minimaal 24 uur tussen 2 hardloopsessies is hét beste advies.

 


10. GENIET, GENIET, GENIET! 

Vergeet vooral niet te genieten van jezelf, de omgeving, je mede lopers en de natuur!

 

Relevante blogs:

Blog: hardloopkleding in de winter wat moet ik aan?

Blog: hardlopen in het najaar

 

Vragen?

    Bel met de webshop klantenservice

    App met de webshop klantenservice

    webshop@dehardloopwinkel.nl

 

Populairste blogs

Hallux Valgus klachten bij hardlopen

Hardlopen kan zeker met een Hallux Valgus, het komt vaker voor onder lopers dan je denkt. Als je geen pijn hebt is het voldoende om ervoor te zorgen dat de voet...

Hielspoor uitleg, symptomen en oplossingen

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt door overbelasting of doorgezakte voeten.

Kniepijn bij hardlopen

Iedereen krijgt wel eens last van een blessure. Kniepijn komt vaak voor bij hardlopers, wat kun je ertegen doen en mag je door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Rugklachten bij hardlopen?

Rugpijn komt vaker voor bij hardlopers, de belasting van de straat op je onderrug is behoorlijk bij hardlopen. Mag je met rugpijn door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Hardlopen en achillespeesklachten

Achillespeesklachten komen vaker voor onder hardlopers dan je denkt. Wat zijn de symptonen en kun je ertegen doen? Lees meer hierover in dit artikel.

Hardlopen en pijn in heupen

Er zijn verschillende oorzaken van pijn in heupen bij hardlopen en wandelen. Het komt vaker voor dan je denkt! Hoe kun je heupblessures voorkomen en behandelen? Lees meer...

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints? En wat kun je er aan doen om ze te verlichten en te voorkomen? Frank (ervaringdeskundige) legt uit.

Hardlopen in de regen en beste tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Hardlopen in de kou ontdek 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Lees hier dé 10 tips bij hardlopen in de kou en ga lekker naar buiten!

Herstellen na hardlopen, hoe doe je dat?

Om blessures te voorkomen is goed herstellen na hardlopen een belangrijk gegeven. Het helpt ook bij het verhogen van je prestaties, hoe? dat lees je in onderstaand info artikel.

Welke Garmin past bij mij?

Welke Garmin sporthorloge geschikt is voor hardlopen bepaal je aan de hand van je uiteindelijke doelen en type sport die je beoefent. Wij helpen je met het maken van de juiste keuze..

Hier vind je dé tips voor hardlopen in de zomer

De meeste hardlopers zijn "mooi weer" lopers. Is het écht warm buiten? Dan valt dat vaak vies tegen. Zweten, snel moe en niet vooruit te branden in die hitte. Daarom worden de meeste mar…

Welke hardloopschoenen als beginner kiezen?

Als je begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen om…

Marcel's 25 beste tips voor trailrunning

Je bent soms een hele dag onderweg en als je moet dan moet je... "mijn beste tip voor trailers is dan ook: neem zakdoekjes mee" Lees snel meer over de beste trailtips van Marcel.

Platvoeten of holvoeten, welke hardloopschoenen?

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hardlooprugzak hoe gebruiken? beste tips

Hardlooprugzakken (hydratatievesten / racevesten) bij het lopen van lange afstanden kun je eigenlijk niet zonder. Maar hoe gebruik je een hardlooprugzak? Lees snel verder

Welke veterstriktechnieken zijn er?

Je hebt de juiste schoenen maar toch zitten ze niet optimaal aan de voeten. Jouw hiel zit niet vast, of de schoen knelt wat aan de zijkant. Veter striktechnieken kunnen helpen...

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om de test te doen. Kun je op meer dan 2 vragen met JA antwoorden? dan zijn je h…

Tips voor je volgende halve marathon

Halve marathon tips zijn goed om blessures te voorkomen. Vast ten overvloede maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden: een veelgemaakte fout is dat (beginnende) hardlopers te snel en t…

Hardlopen met Inlegzolen hoe zit dat?

Je voet bevat 26 botjes, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren. We staan, lopen, springen en sporten en dagelijks maken we zo’n tienduizend stappen!

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Klanten beoordelen ons met een 9,2