Blogoverzicht

Review Saucony Endorphin Elite

juni, 2023

Ik loop al een paar jaar op verschillende hardloopschoenen uit de Endorphin lijn van Saucony. Dus toen eind februari de nieuwste telg uit deze serie (de Endorphin Elite Carbon wedstrijdschoen) binnen kwam bij ons moest ik deze proberen.

Het verhaal ging dat dit het topmodel van Saucony ging worden waarmee ze de concurrentie met de allersnelste Carbon schoenen zoals de Nike Vaporfly aan moeten kunnen gaan. Ik was zelf al reuze benieuwd en hoop ook voor jullie de vraag te kunnen beantwoorden of Saucony hierin is geslaagd.

Gerelateerde producten

Over de tester Peter

Voor ik je meeneem in mijn ervaringen met deze wedstrijdschoen Saucony Endorphin Elite, zal ik me even voorstellen. Mijn naam is Peter en de kans is groot dat je me tegenkomt als je onze winkel in Bodegraven bezoekt. Daar ben ik namelijk fulltime werkzaam als filiaalmanager, daarnaast ben ik mede-eigenaar van Sport Performance Club Bodegraven dat ook gevestigd is in de Hardloopwinkel Bodegraven.

SAUCONY ENDORPHIN ELITE review | over de tester Peter

Ik heb dus zo als ze dat zeggen van mijn hobby mijn werk gemaakt. Sinds 2014 ben ik aangestoken met het hardloopvirus, in dat jaar liep ik mijn eerste, maar de teller staat ondertussen op 9 marathons. Je kan dus wel stellen dat dit mijn favoriete afstand is.

 

Eerste indruk

Als ik de fel groene hardloopschoenen uit de doos haal is het eerste wat opvalt het gewicht, het is (zoals een wedstrijdschoen moet zijn) een super lichte schoen. Alles aan deze schoen straalt snelheid uit in combinatie met de kleur (gifgroen) en het super dunne en op sommige plekken doorzichtige bovenwerk. Dit in combinatie met het ultra zachte nieuwe foam, beloofd op het eerste oog veel goeds.

SAUCONY ENDORPHIN ELITE review | eerste indruk

Als ik ze aantrek is mijn eerste ingeving, wat een comfortabele loopschoen! Dit eerste gevoel heb ik nog niet eerder bij een wedstrijdschoen gehad. Alles voelt comfortabel, de schoen sluit heerlijk om de voet en is bijna niet voelbaar door het dunne bovenwerk.

Ik loop er even een uurtje op tijdens het werken in de winkel, maar ook dat voelt niet vervelend. In tegenstelling tot andere wedstijdschoenen die door de extreme afwikkeling niet fijn zijn om op stil te staan of te wandelen.

De eerste indruk is dus erg goed en ik kan niet wachten om de volgende ochtend op pad te gaan voor de eerste hardloopkilometers op mijn nieuwe groene monsters!

 

De test

Zo sta ik op zondagochtend met heel veel zin klaar voor mijn eerste training op de Endorphin Elite Carbon schoenen te starten. Op het programma staat een hardloop training met afwisselend 5km zone 1 & 5km marathontempo. Gelijk een mooie test om te kijken hoe de schoen op verschillende tempo’s aanvoelt.

SAUCONY ENDORPHIN ELITE review | de test

Vanaf het eerste moment voelt het alsof ik al tijden op deze schoen loop, dit zou kunnen komen doordat ik de speedrol technologie al ken van de andere series. Wat de reden ook is ik maak met speels gemak de ruim 21km vol en in beide tempo’s voelt de schoen geweldig.

Het zachte foam in de Saucony Elite zorgt ook in een rustig tempo voor genoeg comfort, iets waar dit soort schoenen van andere merken vaak vervelend voelen als je rustig loopt. Maar vooral bij de hogere tempo’s voel ik waar deze Carbon wedstrijdschoen voor gemaakt is, en dat is zo snel mogelijk lopen!

SAUCONY ENDORPHIN ELITE review | de test 2

Na afloop weet ik in ieder geval zeker dat dit mijn Go To marathon schoenen gaan worden voor over een paar weken in Rotterdam!

 

MARATHON ROTTERDAM

Tot aan de marathon heb ik vooral mijn specifieke marathontrainingen gedaan op deze schoenen, ook met het oog op de slijtage van de zool. Dat is altijd een puntje bij van die lichte wedstrijdschoenen. De zachte foam in combinatie met de carbon plaat zorgt voor het effect van meer snelheid en kost het allemaal minder energie.

Maar de keerzijde is dat het zachte foam vaak snel aan slijtage onderhevig is. Ook bij de Saucony Elite loopschoen lijkt dit het geval.

SAUCONY ENDORPHIN ELITE review | Marathon Rotterdam

De ultieme test was op zondag 16 april tijdens de Marathon Rotterdam, na 5 jaar geen marathon stond ik eindelijk weer aan de start op deze nieuwe groene racemonsters. En ook op de marathon stelden de schoenen me niet teleur, mijn benen bleven gaan tot het einde en het bleef tot aan de finish comfortabel lopen.

 

Conclusie

Zoals jullie begrijpen ben ik super enthousiast over de Saucony Endorphin Elite, het is in mijn ogen echt een geduchte concurrent in het assortiment van de Carbon wedstrijdschoenen. Het is een schoen die op alle tempo’s comfortabel aanvoelt en op wedstrijddagen zijn beloftes waarmaakt.

Ze zijn alleen niet concurrerend in prijs, met €299,95 zitten ze bij de duurste schoenen in deze categorie. Dit in combinatie met mijn angst dat de schoen vrij slijtgevoelig is zullen veel lopers in de praktijk de schoen sparen voor de wedstrijden om er wat langer plezier van te hebben. Dit is eigenlijk zonde gezien het comfort wat de schoen ook geeft op lagere tempo’s.

Verder kan de hielkap van de schoen voor sommige lopers een probleem zijn, de hielkap is super zacht en buigzaam. Omdat ik extreem op de voorvoet land is het voor mij ideaal, ik voel de hele achterkant van de schoen niet tijdens het lopen. Het voelt dan net of er geen hak onder zit. Ik kan me wel voorstellen dat als je meer steun bij de hak wit voelen dat dit een nadeel kan zijn van de schoen.

Wat is er goed aan de SAUCONY ENDORPHIN ELITE?

✅️ super lichte schoen
✅️ super zacht foam
✅️ comfortabel op alle tempo's
✅️ brede voorvoet
✅️ heerlijke pasvorm
✅️ zachte hielkap (bij voorvoet landing)

Wat is er minder goed aan de SAUCONY ENDORPHIN ELITE?

❌️ slijtgevoelig
❌️ zachte hielkap (als je stevigheid zoekt)
❌️ verhouding prijs/levensduur

 

Vragen?

    Bel met de webshop klantenservice

    App met de webshop klantenservice

    webshop@dehardloopwinkel.nl

 

Populairste reviews

Review Brooks Ghost 16

Wow! Wat sluit deze Ghost 16 beter dan zijn voorganger. Nog voor deze schoen op de markt was mocht ik hem uittesten in vergelijking met de Ghost 15 van Brooks. 

Review Stox compressiekous

Ik heb de sleeves nu anderhalve week thuis. Uiteraard is dit nog te kort om uitspraken over de lange termijn te doen, maar een eerste beeld is zeker gevormd. Graag vertel ik jullie er mee…

Review Brooks Glycerin GTS 21

De Brooks Glycerin 21 GTS is een fijne update ten opzichte van versie 20. Versie 21 heeft wederom een ruime pasvorm voor de wat bredere voeten en heeft weer wat meer demping in de...

Review Brooks Glycerin 21

Een fijne schoen, die mooi in lijn ligt met zijn voorganger. Fantastisch voor de lange duurlopen op een rustig tempo. Ik verwacht net als z’n voorganger dat ook deze veel kilometers gaa…

Review Brooks Ghost Max

Daar waar ik eigenlijk een liefhebber ben van een wat directere schoen, een schoen waarbij ik goed contact heb met de ondergrond, ben ik blij verrast van dit model met de toch wel dikkere…

Review Asics Gel Nimbus 26

Ik open de doos en de schoenen springen er bijna vanzelf uit. Ook deze keer heb ik weer voor een felle kleur gekozen; geel / zwart dit keer. Over smaak valt niet te twisten...

Review New Balance 1080 V13 vs V10

"Ontdek waarom de NEW BALANCE 1080 V13 met zijn ongelooflijk comfort en lichte gewicht een 'wauw'-gevoel oproept bij het aantrekken, en waarom deze schoen een opvallende...

Review Asics GT 2000 12

De schoenzool van de GT 2000 12 is wat hoger en het lijkt zachter geworden te zijn. De hielkap is ook een stuk hoger geworden. Hij ziet er verder wel comfortabel uit dus ben benieuwd hoe …

Review Brooks Beast GTS 23

"Ik heb nu ongeveer 250 – 300 km op de Brooks Beast 23 GTS gelopen en ze voelen als pantoffels." Voor mij is dit de perfecte schoen.

Review Mizuno Wave Horizon 6

Een bredere schoen met rekbare stof is bij mij dus noodzakelijk. En dat heeft deze schoen! Ik voel direct dat ik meer ruimte heb bij de breedte van mijn voet. 

Review Brooks Glycerin 20

Een lange duurloop lopen. Ja, wat moet ik hier nog over zeggen. De Brooks Glycerin 20 neutrale hardloop schoen is super voor die lange duurloop, ik ben helemaal in mijn element!

Review Hoka Clifton 9

Toen de schoen pas was uitgekomen heb ik ze al een aantal keer hele dagen gedragen in de winkel. Toen was ik al positief verrast. Wat voelden ze al super zacht en licht aan!

Review Brooks Ghost 15

De Brooks Ghost 15 hardloopschoenen blijven lekker licht voelen tijdens een kortere duurloop, waardoor ik merk dat ik deze duurlopen iets harder zou kunnen gaan dan normaal!

New Balance 860 V13 review

Bij het aantrekken van de schoen valt meteen op hoe zacht en soepel de schoen om de voet sluit. Je voet zakt als het ware iets in de tussenzool, waardoor je gelijk het stabiele gevoel kan…

Review Saucony Endorphin Elite

"Wat de reden ook is ik maak met speels gemak de ruim 21km vol en in beide tempo’s voelt deze Carbon wedstrijd schoen geweldig"

Review Saucony Ride 16

Het uiterlijk doet me wel heel erg denken aan de Nike Pegasus, qua pasvorm en loopgevoel ontlopen die twee elkaar niet heel veel. Zoek je een alternatief, zoek niet verder...

Review Hoka Arahi 6

En dan voel je heel goed dat er een serieuze laag dempfoam onder je voeten zit en krijg je direct zin om deze laag eens flink op zijn sodemieter te geven. Iets wat goed moet lukken met mi…

Review Hoka Bondi 8

Ik zou mezelf omschrijven als een lichte, neutrale hardloopster met een vrij hoge pas in de benen en de geweldige demping van de Hoka Bondi lijkt niet anders te doen dan dit te stimuleren…

Review Mizuno Wave Rider 27

Die bergen waren een makkie voor deze schoenen. Vanaf het eerste moment liepen deze nieuwe schoenen heerlijk! Uitstekende pasvorm en goede demping.

 

Review New Balance 880 V13

De achterkant van de hak is iets afgeschuind. Daardoor is het net of je iets naar achteren helt. Dat is wel even wennen, maar absoluut niet vervelend...

Review Saucony Triumph 20

Meteen bij het aantrekken van de schoen voel iets wat lekker aansluit. Je krijgt het idee dat je voet vacuüm gezogen wordt in de schoen. Een erg lekker gevoel. Het idee dat je...

Review Asics GT 2000 11

"Net als de looks. Het uiterlijk knalt je tegemoet. Letterlijk alle kleuren zijn aanwezig. Vind ik het mooi? Ach...ze zien er grappig uit. Heb al veel complimenten erover gehad."

Review Garmin Forerunner 255

"Na tijden wisselvallig te trainen, heeft dit horloge me geholpen om de juiste regelmaat te vinden in mijn trainingen en mijn voortgang inzichtelijk te maken" aldus tester Thijs.

Review Asics Gel Nimbus 25

"Na het aantrekken zit de schoen dan ook als gegoten, door het soepele bovenwerk zit de schoen perfect om de voet. De demping is gelijk sterk aanwezig."

Review Odlo zeroweight hardloopjack

"Ik had altijd van die hardloopjasjes die kraakten en alle kanten op bewogen met lopen en wind. Dat is met dit Odlo zeroweight jack niet het geval" Lees de review van Bas nu!

Review Incylence hardloopsokken

Incylence hardloopsokken zijn zeer functionele sokken met een eigentijds en hip design. Lees meer over de ervaringen van onze doorgewinterde tester.

Review Saucony Endorphin shift

De Saucony Endorphin Shift is een zeer stabiele hardloopcshoen met een dikke zool en een speciale manier van afwikkelen. Lees hier de eerlijke review van Eva

Review New Balance 860 V11

New Balance 860V11 een stabiele antipronatie hardloopschoen, getest door een doorgewinterde hardlopert. Wil je meer weten over de ervaring van Tom met de New Balance 860V11? 

Review New Balance 1080 V11

Een nieuw paar New Balance 1080 testen en ook nog eens op de foto met Femke Bol! Wat een droombaan heb ik toch. Lees snel verder voor mijn review over deze neutrale alleskunner.

Review Brooks Adrenaline GTS 23

Bij het aantrekken van deze nieuwe Brooks Adrenaline GTS 23 loopschoen voelt het dan ook direct comfortabel aan. De schoen sluit mooi aan en de hielkap is wat zachter, aldus tester Joland…

Bekijk de eerlijke Brooks Glycerin GTS 19 review

De Glycerin GTS 19 getest door onze eigen Frankie. Voor het eerst is de Glycerin in een ondersteunende (antipronatie) variant op de markt. Frankie heeft hem uitvoerig gestest.

Review Odlo Ceramicool socks

Odlo Ceramicool sokken,  Ceramicool is een bekende technologie van Odlo die je warm en comfortabel houdt. Lees hier de bevindingen van Obbe.

Review Craft CTM Ultra

De Craft CTM ULTRA neutrale hardloospschoen, een nieuwkomer in het veld. Hoe zou een ervaren marathon loopster deze schoen beoordelen? Lees snel verder.

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Klanten beoordelen ons met een 9,2