Blogoverzicht

Tips om je hardloopschoenen mooi te houden

Lekker hardlopen door weer en wind, dat is waar de meeste hardlopers van houden. Bladeren, plassen, modder en misschien ook wel sneeuw. Hardlopers vinden het meestal niet erg om vies en nat te worden. Wij adviseren dan ook om gewoon lekker naar buiten te gaan, bij weer en wind. Hardlopen in regen en wind of kou is daarbij ook nog eens goed voor je weerstand.

Al het vuil van de straat of ondergrond waar je op loopt zorgt er wel voor dat je loopschoenen er versleten uit gaan zien, terwijl ze dat in de meeste gevallen nog niet zijn.

Hieronder vind je de beste tips om hardloopschoenen langer mooi te houden en te onderhouden.

Meld je aan voor De Hardloopwinkel nieuwsbrief voor wekelijkse updates over hardloopschoenen en de beste tips voor hardlopers.

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief

 

Hoe kan ik het maximale uit mijn loopschoenen halen?

In dit artikel geven wij informatie over het onderhoud van hardloopschoenen en hoe lang een loopschoen mee gaat. Een juist aangemeten hardloopschoen van een erkend running merk (minimale advvp boven de 100 euro) gaat gemiddeld zo’n 1000 tot 1500 kilometer mee.

De slijtage van de hardloopschoen en hoe lang je ermee kan doen is wel afhankelijk van meerdere factoren. Zo speelt de loopstijl van een loper, ouderdom van de schoenen, onjuist gebruik of de kwaliteit van de demp- en slijtzool ook een belangrijke rol naast onderhoud. 

onderhoud hardloopschoenen | De Hardloopwinkel blog

 

Tips onderhoud hardloopschoenen:

  • Lucht je schoenen direct na elke training. Even laten “uitstomen” en rusten, het liefst op een frisse plek als tuin of balkon. Door runningshoes na gebruik 24 uur te laten rusten komt de dempzool weer in zijn oorspronkelijk vorm terug. Dit bevordert de levensduur van hardloopschoenen en zo behouden ze hun maximale benodigde vering.
  • Haal de binnenzooltjes eruit. Onder de zooltjes zit vocht, zweet en bacterien die nare geurtjes veroorzaken. Bij het drogen voorkom je dat.
  • Borstel je schoenen schoon onder de kraan als ze vies zijn met modder of straatvuil bevatten. De zuren die in regen/modder zitten kunnen een chemische reactie geven met het dempingsmateriaal van de schoen. Dit is onzichtbare slijtage. Invloeden van buiten af (regen, sneeuw, kou en warmte) tasten het materiaal en de demping van loop schoenen aan.
  • Gebruik een oude tandenborstel/ afwasborstel of nagelborsteltje met wat warm water en zachte, ontvettende zeep. Hiermee verwijder je het meeste vuil en voorkom je stinkende schoenen. Smaken verschillen in hoe je wil dat je schoenen eruit gaan zien. De ene loper is blij, dat het nieuwe eraf is na een rondje hardlopen door de viezigheid. De ander baalt als de eerste vlekken verschijnen. Vuil zoals modder, zand, grind verwijderen is voor beide groepen geen overbodige luxe en verlengen de levensduur. 
  • Nooit bij de verwarming drogen. Zijn de schoenen flink nat, zet ze dan vooral niet bij, op of onder de verwarming. Dit kan de lijm tussen de verschillende lagen van de zool aantasten. Droog ze op een natuurlijke manier op de mat in huis en door ze met kranten of keukenpapier vol te proppen. Dit trekt het meeste vocht eruit. Ook dit voorkomt stinkende schoenen.
  • Hardloopschoenen mogen nooit in de wasmachine. Hoe vies je hardloopschoenen ook zijn, je mag ze nooit wassen in de wasmachine. Het wasmiddel en de rotaties van de wasmachine tasten de structuur van de schoenen aan. Dit gaat ten koste van de demping en kunnen blessures of irritaties veroorzaken.
  • Wissel meerdere paren af bij meer dan 3x per week hardlopen. Schaf meerdere schoenen aan in 1 jaar en wissel af. Train je op verschillende manieren (duurlopen, intervaltrainingen of andere ondergronden)? Dan heb je een prima excuus om een 2e paar schoenen aan te schaffen. Variatie is goed voor lichaam en geest. Het kan er mede ook voor zorgen dat het blessurepreventief werkt. Ook zorgt het ervoor dat de schoenen rust krijgen, waardoor de schoenen langer mee gaan. Tevens als je schoenen van de vorige trainingen toch nog niet geheel droog zijn geworden, heb je altijd nog een paar schoenen paraat staan.
  • Doe er andere inlegzooltjes in. De inlegzolen (uit de fabriek) zijn vaak wat dunner en weinig ondersteunend of dempend. Ze moeten natuurlijk alle soorten voeten passen en hebben daarom een universele pasvorm. De techniek van een runningshoe zit hem dan ook voornamelijk in de dempzool en het bovenwerk. Voor een langere levensduur van je schoenen kun je ervoor kiezen om dikkere en ondersteunende inlegzolen aan te schaffen ter vervanging.

Wil je meer weten over inlegzolen, wat de voordelen zijn en welke inlegzool het beste bij jou past? Kijk dan eens op ons blog: Inlegzolen hoe zit dat?

onderhoud hardloopschoenen | De Hardloopwinkel blog

 

Hardloopschoenen zelf repareren kan dat?

Hardloopschoenen zijn zo gemaakt en in elkaar gezet dat ze nauwelijks te repareren zijn. Deze technieken zijn vrij uniek en er zijn maar een paar fabrieken in de wereld die loopschoenen kunnen maken, vandaar dat ze ook duurder zijn dan gewone sneakers of gympen.

De zool van een loopschoen bestaat vaak uit 1 stuk schuim of foam en kan niet zomaar vervangen worden. Bovendien wordt de demping steeds minder ook na 3 jaar de schoenen niet te hebben gebruikt. Repareren van hardloopschoenen die ouder zijn dan 3 jaar wordt daarom afgeraden.

De meest voorkomende plekken waar een hardloop schoen stuk kan gaan zijn:

  • de binnenzijde stof van de hielkap
  • vetergaatjes
  • de stof bij de tenen
  • slijtzool (gekleurd rubber wat op de dempzool zit)

Je kunt een schoenmaker vragen om wat tijdelijke reparaties aan je loop schoenen uit te laten voeren. Daarmee verleng je de levensduur iets. Denk hierbij aan het vervangen van een deel van de slijtzool of stukjes stof aan het bovenwerk te plakken.

Of je kijkt zelf wat je kunt repareren door middel van het plakken van speciale patches of pleisters op de gaten in de hardloopschoenen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de Heel Repair patch om gaatjes/slijtage in de hiel of de Toe Hole Prevention patch voor bij de tenen om hardloopschoenen zelf te repareren.

Neus hardloopschoenen kapot

Een veelvoorkomend probleem onder hardlopers is dat hun hardloopschoenen gaten bij de teen in de stof krijgen. De loper in kwestie heeft een opzwiepende teen en de nagel veroorzaakt snel slijtage aan de binnenzijde. De neus van de schoen raakt hierdoor beschadigd, het ziet er niet mooi uit, al heeft het geen invloed op de kwaliteit van de hardloopschoenen.

Tegenwoordig komt de teen sneller door het bovenwerk heen van een hardloopschoen dan vroeger. Dit komt doordat:

  • hardloopschoenen zijn tegenwoordig lichter dan vroeger, zachtere materialen worden gebruikt;
  • er zit geen leren beschermingsstuk meer bij de tenen op het bovenwerk genaaid;

De huidige hardloopmerken moeten mee met de tijd en maken hun runningshoes steeds lichter. Een leren stuk en gebruik van steviger materiaal zou de hardloopschoenen alleen maar zwaarder maken en dat wil de consument niet. Een naadloos bovenwerk is comfortabeler om in te lopen dan in elkaar genaaide stugge lappen stof bij een hardloopschoen.

 

Loopanalyse hardloopschoenen nodig?

Voor een tussencheck of eerlijke kijk op de levensduur van je loopschoenen ben je natuurlijk ook vrijblijvend welkom in 1 van onze Hardloopwinkels.

Stap gerust eens binnen in de winkel in Den Haag, Bodegraven, Leiden, Noordwijkerhout of Rotterdam en breng je oude schoenen mee.

Wij geven oprecht advies waarbij vaak een paar simpele tips al kunnen helpen en lang niet altijd het kopen van nieuwe hardloopschoenen noodzakelijk is.

Ben je op zoek naar nieuwe hardloop schoenen of een vergelijkbaar model van je huidige runningshoe? Ontdek ook deze handige online shoe advisor , dé online schoenenadvies tool om de opvolger van je schoenen te vinden.

Bekijk hier ook de beste hardloopschoenen van topmerken op de grootste hardloopwebshop, of kom langs in 1 van de 5 De Hardloopwinkels voor een loopanalyse of advies.

 

Wanneer loopschoenen vervangen?

Vervangen van je hardloopschoenen doe je wanneer je merkt dat ze niet meer zo lekker lopen. Je voelt ineens de straat keihard via de knieen of enkels en/of je heup speelt op na het trainen. Dat is een teken dat de gewrichten aangeven dat de impact op het asfalt te hard is geworden en de demping uit de loopschoenen zijn.

Slijtage aan de zool van loopschoenen kan ook een teken zijn dat ze moeten worden vervangen.

Meer informatie over wanneer je hardloopschoenen moet vervangen lees je in dit blog: wanneer hardloop schoenen vervangen? Met handige tips en waar je op moet letten en om te zien of ze al "op" zijn door middel van een eenvoudige test.

 

Hoe vaak moet je hardloopschoenen vervangen?

Wanneer je 3 keer per week hardloopt of al aan de 1000 kilometer zit adviseren wij je loopschoenen te gaan vervangen. Wissel in het begin af met het nieuwe paar, zo kun je van beide runningshoes langer genieten.

 

Hardloopschoenen wassen in wasmachine?

Je loopschoenen in de wasmachine doen is de grootste fout die je kunt maken. De demping en structuur gaat kapot en zo hou je "slechte" hardloopschoenen over. Het beste kun je vieze hardloopschoenen schoonmaken met lauw warm water en een borstel. Zet ze daarna te drogen op een lichte en frisse plek in huis of buiten.

 

Relevante blogs:

Blog: wanneer hardloopschoenen vervangen?

Blog: waarop letten kopen hardloopschoenen

Blog: inlegzolen hoe zit dat?

Vragen?

    Bel met de webshop klantenservice

    App met de webshop klantenservice

    webshop@dehardloopwinkel.nl

 

Populairste blogs

Hallux Valgus klachten bij hardlopen

Hardlopen kan zeker met een Hallux Valgus, het komt vaker voor onder lopers dan je denkt. Als je geen pijn hebt is het voldoende om ervoor te zorgen dat de voet...

Hielspoor uitleg, symptomen en oplossingen

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt door overbelasting of doorgezakte voeten.

Kniepijn bij hardlopen

Iedereen krijgt wel eens last van een blessure. Kniepijn komt vaak voor bij hardlopers, wat kun je ertegen doen en mag je door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Rugklachten bij hardlopen?

Rugpijn komt vaker voor bij hardlopers, de belasting van de straat op je onderrug is behoorlijk bij hardlopen. Mag je met rugpijn door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Hardlopen en achillespeesklachten

Achillespeesklachten komen vaker voor onder hardlopers dan je denkt. Wat zijn de symptonen en kun je ertegen doen? Lees meer hierover in dit artikel.

Hardlopen en pijn in heupen

Er zijn verschillende oorzaken van pijn in heupen bij hardlopen en wandelen. Het komt vaker voor dan je denkt! Hoe kun je heupblessures voorkomen en behandelen? Lees meer...

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints? En wat kun je er aan doen om ze te verlichten en te voorkomen? Frank (ervaringdeskundige) legt uit.

Hardlopen in de regen en beste tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Hardlopen in de kou ontdek 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Lees hier dé 10 tips bij hardlopen in de kou en ga lekker naar buiten!

Herstellen na hardlopen, hoe doe je dat?

Om blessures te voorkomen is goed herstellen na hardlopen een belangrijk gegeven. Het helpt ook bij het verhogen van je prestaties, hoe? dat lees je in onderstaand info artikel.

Welke Garmin past bij mij?

Welke Garmin sporthorloge geschikt is voor hardlopen bepaal je aan de hand van je uiteindelijke doelen en type sport die je beoefent. Wij helpen je met het maken van de juiste keuze..

Hier vind je dé tips voor hardlopen in de zomer

De meeste hardlopers zijn "mooi weer" lopers. Is het écht warm buiten? Dan valt dat vaak vies tegen. Zweten, snel moe en niet vooruit te branden in die hitte. Daarom worden de meeste mar…

Welke hardloopschoenen als beginner kiezen?

Als je begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen om…

Marcel's 25 beste tips voor trailrunning

Je bent soms een hele dag onderweg en als je moet dan moet je... "mijn beste tip voor trailers is dan ook: neem zakdoekjes mee" Lees snel meer over de beste trailtips van Marcel.

Platvoeten of holvoeten, welke hardloopschoenen?

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hardlooprugzak hoe gebruiken? beste tips

Hardlooprugzakken (hydratatievesten / racevesten) bij het lopen van lange afstanden kun je eigenlijk niet zonder. Maar hoe gebruik je een hardlooprugzak? Lees snel verder

Welke veterstriktechnieken zijn er?

Je hebt de juiste schoenen maar toch zitten ze niet optimaal aan de voeten. Jouw hiel zit niet vast, of de schoen knelt wat aan de zijkant. Veter striktechnieken kunnen helpen...

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om de test te doen. Kun je op meer dan 2 vragen met JA antwoorden? dan zijn je h…

Tips voor je volgende halve marathon

Halve marathon tips zijn goed om blessures te voorkomen. Vast ten overvloede maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden: een veelgemaakte fout is dat (beginnende) hardlopers te snel en t…

Hardlopen met Inlegzolen hoe zit dat?

Je voet bevat 26 botjes, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren. We staan, lopen, springen en sporten en dagelijks maken we zo’n tienduizend stappen!

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Klanten beoordelen ons met een 9,2