Blogoverzicht

Review Brooks Glycerin 17

Mijn oude hardloopschoenen waren inmiddels aan vervanging toe. Maanden heb ik plezier gehad van de Asics Gel Nimbus 20, maar het werd echt tijd voor nieuwe. Brooks is steeds populairder aan het worden en ik vroeg Frank (de koning van de hardloopschoenen bij DeHardloopwinkel) of de Brooks Glycerin 17 misschien een goede opvolger zou zijn voor mij. Frank vertelde me dat veel Asics Gel Nimbus lopers overstappen naar de Brooks Glycerin. Beide het topmodel neutrale hardloopschoen van deze merken. Ik besloot de proef op de som te nemen en de nieuwe Brooks Glycerin 17 te testen.

Gerelateerde producten

De juiste maat Brooks hardloopschoenen bestellen

Om zeker weten de goede maat te bestellen heb ik mijn 3-jarige dochter even om hulp gevraagd de maat op te nemen. Ze nam haar taak serieus en maakte een mooie omtrek van mijn voet. Ik mat de langste afstand op en liet haar daarna haar gang gaan met haar 100-kleurtjes stiftenemmer.

Met de maatadviseur op de website kon ik zo de juiste maat Brooks hardloopschoenen aflezen en bestelde ik de zwarte Glycerin 17 hardloopschoenen.

De levering was super snel. De volgende dag vond ik al een briefje van de postbode in mijn bus. Ik had hem net gemist. Jammer! Ook de dag erna liepen we elkaar mis. Ik stond te popelen om te ze proberen tijdens de training en baalde stiekem een beetje. Gelukkig vond dochterlief het wel leuk. Even een uitje met mama naar het postkantoor om de hoek en stoer helpen de leuke groene doos dragen. Wederom was de groene doos bron van ruzie thuis: zou het dit keer een robot-masker worden van mijn zoon of een geïmproviseerde poppenkamer van mijn dochter? Mijn zoon won, maar dat terzijde.

 

De eerste indruk van de Glycerin 17: echt heel zacht

Wat zijn ze mooi! Het openen van de doos en de aanblik van mijn nieuwe hardloopschoenen voelden als een cadeautje. Klaar om ze te testen!

Nadat ik ze had aangetrokken voelde ik gelijk de zachtheid. Jeetje, ze zaten écht net als sokken. Ik wiebelde met mijn tenen en zag dat het paarse ook een soort van binnensok vormt. Daarnaast is de omsluiting van de schoen voorzien van padding. De belofte “zachter dan dit wordt het niet” die Brooks zelf doet over de Glycerin 17 was niet gelogen.

 

De Brooks Glycerin 17 test

Ik besloot verstandig te doen en niet gelijk een halve marathon te lopen, maar een rondje van 10 kilometer over de asfaltpaadjes door het naastgelegen natuurpark. De straat nog niet uit merkte ik direct een groot verschil met mijn oude hardloopschoenen. Een vlakkere zool en een minder stugge hak dan mijn oude Asics hardloopschoenen. De afwikkeling voelt heel neutraal en de schoen vrij licht. Ook het zachte gevoel dat ik heb ervaren met het aantrekken van de hardloopschoenen bleef tijdens het rennen. En mijn voorvoeten hadden veel bewegingsruimte. Het voelde heerlijk, maar wel héél anders.

Zoals altijd tijdens mijn loopjes op zondag vergat ik al snel dat ik aan het hardlopen was en dacht ik aan hele andere dingen. Toen mijn horloge me een tikkie gaf dat de eerste kilometer er alweer op zat werd ik me weer bewust van mijn mooie nieuwe schoenen. De nieuwe zool knarste een beetje op het asfalt. Prima demping en veel grip! Ze voelden erg goed. Voor mijn gevoel wel wat wollig warm, maar dat kon ook komen door de temperatuur die ineens omhoog was geschoten richting 20 graden. De schoen heeft zo’n open mesh-structuur, dat moet haast wel door de buitentemperatuur zijn geweest.

Bij de volgende kilometers verbaasde het me dat mijn horloge aangaf dat ik veel langzamer liep dan normaal. Terwijl de inspanning voor mijn gevoel gelijk was aan de weken daarvoor, waarin ik al mijn PR’s dik verbeterd had. Kwam het door de risotto die ik net op had en die duidelijk nog niet verteerd was? Of liep ik op de Brooks Glycerin 17 net zo als dat ze aanvoelen: als hardlopen op pantoffels?

Ik testte het door een lang kiezelpad in te gaan en luisterde nauw naar mijn stappen. Een mooie pas. Geen slepende geluiden die er op konden wijzen dat ik ook daadwerkelijk wat was gaan sloffen en vurigheid was verloren. Dan was het toch de risotto. Of misschien toch minder energie die vrij komt bij de afzet dan dat ik gewend was van de Asics Gel Nimbus 20? Brooks heeft aangegeven dat de DNA Loft technologie die is toegepast in de Glycerin 17 een verbeterde technologie is waarbij de combinatie van rubber, EVA materiaal en lucht er voor zorgt dat de energieteruggave verbeterd is. Die claim kon ik helaas niet voelen tijdens mijn testloopje.

Tot slot testte ik nog even wat andere ondergronden; een stukje onverhard en zelfs een stukje pas aangelegd grasfalt. (Asfalt gemaakt met als belangrijk ingrediënt gras.) Ook voor die tests slaagden de Brooks Glycerin 17 hardloopschoenen met vlag en wimpel.

Eenmaal thuis gekomen viel het me op dat ik aan mijn lichaam en voeten niet kon voelen dat ik 10 kilometer had hardgelopen. Het was dan niet mijn snelste loopje, maar meestal voel ik een rondje hardlopen na afloop wel onder de bal van mijn voet. Daar hopen blaren zich altijd op na iedere run van 21+ kilometer. Zouden ze met de Brooks Glycerin 17 eindelijk kunnen helen? Voor mijn voeten was het zeker een ‘happy run’!

 

Samenvatting van de Brooks Glycerin 17 review

Wat is er goed aan de BROOKS GLYCERIN 17?

✅️ Heel fluffy zacht
✅️ Goede demping
✅️ Geen gevoel van belasting van de voeten
✅️ Schoenen voelen licht aan
✅️ Lekkere ruimte bij de voorvoet
✅️ Vlakke natuurlijke afwikkeling
✅️ Goede grip
✅️ Mooie schoen

Wat is er minder goed aan de BROOKS GLYCERIN 17?

❌️ Demping lijkt toch wat ten koste te gaan van de energieteruggave

Kortom, de Brooks Glycerin 17 zijn heel erg comfortabel en zeker een aanrader! Het doet wat Brooks belooft: Run Happy!

Over de tester

Debbie loopt sinds voorjaar 2017 hard en is besmet geraakt met het hardloopvirus. Sindsdien staat ieder voorjaar en najaar een marathon in haar agenda én is ze vaste klant van DeHardloopwinkel. Wekelijks wordt er 3 tot 4 keer een frisse neus gehaald, afhankelijk van de drukte van het huishouden, werk en haar kindjes. Doordeweeks traint ze bij een fanatieke hardloopgroep in Arnhem. In de weekenden is het puur genieten: van recreatieve wedstrijden tot rondes door de prachtige natuur van de omgeving van Arnhem en de Veluwe.

 

Vragen?

    Bel met de webshop klantenservice

    App met de webshop klantenservice

    webshop@dehardloopwinkel.nl

 

Populairste reviews

Review Brooks Ghost 16

Wow! Wat sluit deze Ghost 16 beter dan zijn voorganger. Nog voor deze schoen op de markt was mocht ik hem uittesten in vergelijking met de Ghost 15 van Brooks. 

Review Stox compressiekous

Ik heb de sleeves nu anderhalve week thuis. Uiteraard is dit nog te kort om uitspraken over de lange termijn te doen, maar een eerste beeld is zeker gevormd. Graag vertel ik jullie er mee…

Review Brooks Glycerin GTS 21

De Brooks Glycerin 21 GTS is een fijne update ten opzichte van versie 20. Versie 21 heeft wederom een ruime pasvorm voor de wat bredere voeten en heeft weer wat meer demping in de...

Review Brooks Glycerin 21

Een fijne schoen, die mooi in lijn ligt met zijn voorganger. Fantastisch voor de lange duurlopen op een rustig tempo. Ik verwacht net als z’n voorganger dat ook deze veel kilometers gaa…

Review Brooks Ghost Max

Daar waar ik eigenlijk een liefhebber ben van een wat directere schoen, een schoen waarbij ik goed contact heb met de ondergrond, ben ik blij verrast van dit model met de toch wel dikkere…

Review Asics Gel Nimbus 26

Ik open de doos en de schoenen springen er bijna vanzelf uit. Ook deze keer heb ik weer voor een felle kleur gekozen; geel / zwart dit keer. Over smaak valt niet te twisten...

Review New Balance 1080 V13 vs V10

"Ontdek waarom de NEW BALANCE 1080 V13 met zijn ongelooflijk comfort en lichte gewicht een 'wauw'-gevoel oproept bij het aantrekken, en waarom deze schoen een opvallende...

Review Asics GT 2000 12

De schoenzool van de GT 2000 12 is wat hoger en het lijkt zachter geworden te zijn. De hielkap is ook een stuk hoger geworden. Hij ziet er verder wel comfortabel uit dus ben benieuwd hoe …

Review Brooks Beast GTS 23

"Ik heb nu ongeveer 250 – 300 km op de Brooks Beast 23 GTS gelopen en ze voelen als pantoffels." Voor mij is dit de perfecte schoen.

Review Mizuno Wave Horizon 6

Een bredere schoen met rekbare stof is bij mij dus noodzakelijk. En dat heeft deze schoen! Ik voel direct dat ik meer ruimte heb bij de breedte van mijn voet. 

Review Brooks Glycerin 20

Een lange duurloop lopen. Ja, wat moet ik hier nog over zeggen. De Brooks Glycerin 20 neutrale hardloop schoen is super voor die lange duurloop, ik ben helemaal in mijn element!

Review Hoka Clifton 9

Toen de schoen pas was uitgekomen heb ik ze al een aantal keer hele dagen gedragen in de winkel. Toen was ik al positief verrast. Wat voelden ze al super zacht en licht aan!

Review Brooks Ghost 15

De Brooks Ghost 15 hardloopschoenen blijven lekker licht voelen tijdens een kortere duurloop, waardoor ik merk dat ik deze duurlopen iets harder zou kunnen gaan dan normaal!

New Balance 860 V13 review

Bij het aantrekken van de schoen valt meteen op hoe zacht en soepel de schoen om de voet sluit. Je voet zakt als het ware iets in de tussenzool, waardoor je gelijk het stabiele gevoel kan…

Review Saucony Endorphin Elite

"Wat de reden ook is ik maak met speels gemak de ruim 21km vol en in beide tempo’s voelt deze Carbon wedstrijd schoen geweldig"

Review Saucony Ride 16

Het uiterlijk doet me wel heel erg denken aan de Nike Pegasus, qua pasvorm en loopgevoel ontlopen die twee elkaar niet heel veel. Zoek je een alternatief, zoek niet verder...

Review Hoka Arahi 6

En dan voel je heel goed dat er een serieuze laag dempfoam onder je voeten zit en krijg je direct zin om deze laag eens flink op zijn sodemieter te geven. Iets wat goed moet lukken met mi…

Review Hoka Bondi 8

Ik zou mezelf omschrijven als een lichte, neutrale hardloopster met een vrij hoge pas in de benen en de geweldige demping van de Hoka Bondi lijkt niet anders te doen dan dit te stimuleren…

Review Mizuno Wave Rider 27

Die bergen waren een makkie voor deze schoenen. Vanaf het eerste moment liepen deze nieuwe schoenen heerlijk! Uitstekende pasvorm en goede demping.

 

Review New Balance 880 V13

De achterkant van de hak is iets afgeschuind. Daardoor is het net of je iets naar achteren helt. Dat is wel even wennen, maar absoluut niet vervelend...

Review Saucony Triumph 20

Meteen bij het aantrekken van de schoen voel iets wat lekker aansluit. Je krijgt het idee dat je voet vacuüm gezogen wordt in de schoen. Een erg lekker gevoel. Het idee dat je...

Review Asics GT 2000 11

"Net als de looks. Het uiterlijk knalt je tegemoet. Letterlijk alle kleuren zijn aanwezig. Vind ik het mooi? Ach...ze zien er grappig uit. Heb al veel complimenten erover gehad."

Review Garmin Forerunner 255

"Na tijden wisselvallig te trainen, heeft dit horloge me geholpen om de juiste regelmaat te vinden in mijn trainingen en mijn voortgang inzichtelijk te maken" aldus tester Thijs.

Review Asics Gel Nimbus 25

"Na het aantrekken zit de schoen dan ook als gegoten, door het soepele bovenwerk zit de schoen perfect om de voet. De demping is gelijk sterk aanwezig."

Review Odlo zeroweight hardloopjack

"Ik had altijd van die hardloopjasjes die kraakten en alle kanten op bewogen met lopen en wind. Dat is met dit Odlo zeroweight jack niet het geval" Lees de review van Bas nu!

Review Incylence hardloopsokken

Incylence hardloopsokken zijn zeer functionele sokken met een eigentijds en hip design. Lees meer over de ervaringen van onze doorgewinterde tester.

Review Saucony Endorphin shift

De Saucony Endorphin Shift is een zeer stabiele hardloopcshoen met een dikke zool en een speciale manier van afwikkelen. Lees hier de eerlijke review van Eva

Review New Balance 860 V11

New Balance 860V11 een stabiele antipronatie hardloopschoen, getest door een doorgewinterde hardlopert. Wil je meer weten over de ervaring van Tom met de New Balance 860V11? 

Review New Balance 1080 V11

Een nieuw paar New Balance 1080 testen en ook nog eens op de foto met Femke Bol! Wat een droombaan heb ik toch. Lees snel verder voor mijn review over deze neutrale alleskunner.

Review Brooks Adrenaline GTS 23

Bij het aantrekken van deze nieuwe Brooks Adrenaline GTS 23 loopschoen voelt het dan ook direct comfortabel aan. De schoen sluit mooi aan en de hielkap is wat zachter, aldus tester Joland…

Bekijk de eerlijke Brooks Glycerin GTS 19 review

De Glycerin GTS 19 getest door onze eigen Frankie. Voor het eerst is de Glycerin in een ondersteunende (antipronatie) variant op de markt. Frankie heeft hem uitvoerig gestest.

Review Odlo Ceramicool socks

Odlo Ceramicool sokken,  Ceramicool is een bekende technologie van Odlo die je warm en comfortabel houdt. Lees hier de bevindingen van Obbe.

Review Craft CTM Ultra

De Craft CTM ULTRA neutrale hardloospschoen, een nieuwkomer in het veld. Hoe zou een ervaren marathon loopster deze schoen beoordelen? Lees snel verder.

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Klanten beoordelen ons met een 9,2