Blogoverzicht

Review Hoka Clifton 9

januari, 2024

De zachtste schoen ooit? Kom meer te weten over de HOKA Clifton 9 in deze eerlijke en deskundige review van Marleen, producttester bij De Hardloopwinkel. Dit bekroonde model van HOKA is nog lichter en heeft meer demping dan zijn voorgangers.

De Hoka Clifton 9 iseen schoen die je iedere dag aan wilt trekken, of je nou gaat hardlopen, een wandeling maakt, of de hele dag aan het werk bent. Wat je doel ook is!

Gerelateerde producten

Over de tester

Even voorstellen: mijn naam is Marleen en ik werk sinds 2018 bij De Hardloopwinkel Den Haag, maar je kunt me ook regelmatig in alle andere vestigingen vinden. Hiernaast geef ik elke maandagavond training aan een leuke groep hardlopers bij B-Fit Leiden en loop ik zelf ook nog 4-5 keer per week hard.

Mijn vorige review voor De Hardloopwinkel schreef ik over de Saucony Ride 16 loopschoenen:

Review: SAUCONY RIDE 16

Dit keer mocht ik de HOKA Clifton 9 uitproberen, super leuk! Toen ik de schoenen kreeg van Frank zat ik weer in de piek van een marathonblok en met al die kilometers kwamen deze nieuw dempende HOKA schoenen goed van pas.

Ik was erg benieuwd hoe ik deze zou gaan ervaren, aangezien ik een aantal jaar geleden de Clifton 5 heb gehad waar ik destijds niet zo tevreden over was… Ik vond ze veel te zwaar en lomp lopen en na ongeveer 120 kilometer proberen heb ik ze weggedaan omdat ik er maar niet aan kon wennen. Ik wilde ze gewoon niet meer aantrekken. Hopelijk gingen deze Clifton 9s een stuk beter lopen?

HOKA CLIFTON 9 | Eerste indruk

Eerste indruk

Toen de schoen pas was uitgekomen heb ik ze al een aantal keer getest in De Hardloopwinkel en hele dagen al aangehad. Toen was ik al positief verrast. Wat voelden ze super zacht en licht aan! Het begon al een beetje te kriebelen om ze misschien toch ook zelf weer aan te schaffen. Maar aangezien ik al meer dan genoeg schoenen heb, mocht ik dat niet van mezelf en moest ik eerst mijn andere schoenen opmaken”. In ieder geval was het zaadje geplant.

Een paar maanden later kwam het moment dat ik voor mijn meest recente marathon ging trainen… Het ging niet helemaal van harte, pijntje hier, pijntje daar… Je kent het wel.

Dat zaadje groeide steeds meer. Wil ik toch nog een nieuwe schoen met meer demping? Ik twijfelde heel erg tussen de New Balance Fresh Foam More V4 en de HOKA Clifton 9, allebei schoenen met een mega dikke zool met heel veel demping. Daar zouden vast mijn pijntjes van gaan afnemen!

Nog voordat ik de knoop had doorgehakt of ik

1. Überhaupt toch nieuwe schoenen ging kopen terwijl ik dat eigenlijk niet mocht van mezelf, en 2. Of dat het New Balance of HOKA ging worden – kreeg ik een appje van Frank: “Wil jij de Clifton 9 testen?” “Jazeker!” Daar hoefde ik niet lang over na te denken uiteraard.

HOKA CLIFTON 9 | De test

De test

Eindelijk was daar het moment dat ik de Clifton 9 mocht testen en voor het eerst aantrok bij een kort duurloopje. Ik weet nog hoe ik me voelde die eerste paar stappen: wow die rocker voel je echt heel erg, wat fijn!

Dat is eigenlijk het effect wat je kunt vergelijken met een schommelstoel, die rockt ook zo lekker van voor naar achter. Het hardlopen leek echt vanzelf te gaan op deze Clifton 9 van HOKA, mede door de enorme demping. Het zachte voetbed geeft zoveel comfort zonder dat je het gevoel hebt er heel erg weg te zakken.

 

Pasvorm Clifton 9

De HOKA Clifton 9 vind ik persoonlijk geen smalle schoen, hij is lekker breed, valt groot en hij omsluit je voet helemaal zonder te knellen. Je staat als het ware een beetje in de zool in plaats van er bovenop.

HOKA heeft een andere maatvoering dan andere merken waardoor hij soms net wat anders kan vallen. Ik vind dit model zelf vrij groot vallen, maar dat vind ik persoonlijk niet erg. Om die reden heb ikzelf wel gewoon gekozen voor mijn standaardmaat die ik 9 van de 10 keer heb in hardloopschoenen.

In de winkel adviseer ik juist wel vaak een halve maat kleiner ten opzichte van andere modellen, zeker als iemand geen brede voet heeft. Dus dat is belangrijk om rekening mee te houden als je zelf deze Hoka Clifton 9 hardloopschoen gaat kopen.

HOKA CLIFTON 9 | Details

Details

De HOKA Clifton 9 weegt een kleine 205 gram (10 gram lichter dan zijn voorganger) en heeft een offset (hieldrop) van 5mm. Daarnaast een hogere stackheight (dikkere zool) en dat dus voor minder gewicht!

De lagere hieldrop voel je niet heel erg omdat de zool dus rond gevormd is met een rocker waardoor je heel soepel afwikkelt. Persoonlijk vind ik een lage hieldrop fijner omdat dit mijn bekken in een neutrale stand houdt. Ik heb snel last van een holle rug en als ik dan schoenen met een te hoge hieldrop zou dragen wordt dat alleen maar versterkt. E

en lage hieldrop zorgt voor een natuurlijkere loophouding, dat vind ik ook heel fijn in de schoenen van Altra die ik al jaren draag!

 

Conclusie Hoka Clifton review

Na een aantal weken ben ik nog steeds blij met mijn HOKA Clifton 9 en dat had ik niet verwacht na mijn mindere ervaring met de 5. Toch is het geen heel grote verrassing omdat deze versie zoveel lichter en soepeler loopt dan zijn voorganger een paar jaar geleden.

Ik heb voornamelijk korte duurlopen en herstellopen op deze loopschoenen gedaan. Het zijn in principe allround trainers maar ik vind ze niet geschikt voor tempos en zeker niet voor wedstrijden.

Hoewel het lopen niet zwaar aanvoelt en ik een responsief gevoel ervaar, zie ik dat niet terug in mijn snelheid. Ik loop altijd hard op gevoel, ik kijk vaak pas achteraf naar mijn horloge, en altijd als ik mijn Cliftons heb aangehad was mijn tempo een halve minuut of meer langzamer dan anders.

Iets wat ik totaal niet erg vind, want langzame duurlopen gaan niet om snelheid maar om intensiteit. Des te leuker is het dan ook eigenlijk als tempoloopjes op andere schoenen dan ineens voelen alsof je vliegt.

Wat is er goed aan de HOKA CLIFTON 9:

✅️ zacht voetbed met goede ondersteuning in de voetboog
✅️ loopt makkelijk
✅️ ideaal voor herstel- en duurlopen
✅️ ook heerlijk om mee te wandelen of bij een staand beroep
✅️ stabiel genoeg voor als je een klein beetje overpronatie hebt
✅️ lagere hieldrop voor een natuurlijke middenvoetslanding

Wat is er minder goed aan de HOKA CLIFTON 9:

❌️ valt groot
❌️ andere maatvoering dan de meeste merken
❌️ niet reactief genoeg voor hardere tempo’s
❌️ erg zacht als je houdt van een directere of stevigere zool

Al met al: heerlijke schoenen voor al die langzamere easy runs!

 

Vragen?

    Bel met de webshop klantenservice

    App met de webshop klantenservice

    webshop@dehardloopwinkel.nl

 

Populairste reviews

Review Brooks Ghost 16

Wow! Wat sluit deze Ghost 16 beter dan zijn voorganger. Nog voor deze schoen op de markt was mocht ik hem uittesten in vergelijking met de Ghost 15 van Brooks. 

Review Stox compressiekous

Ik heb de sleeves nu anderhalve week thuis. Uiteraard is dit nog te kort om uitspraken over de lange termijn te doen, maar een eerste beeld is zeker gevormd. Graag vertel ik jullie er mee…

Review Brooks Glycerin GTS 21

De Brooks Glycerin 21 GTS is een fijne update ten opzichte van versie 20. Versie 21 heeft wederom een ruime pasvorm voor de wat bredere voeten en heeft weer wat meer demping in de...

Review Brooks Glycerin 21

Een fijne schoen, die mooi in lijn ligt met zijn voorganger. Fantastisch voor de lange duurlopen op een rustig tempo. Ik verwacht net als z’n voorganger dat ook deze veel kilometers gaa…

Review Brooks Ghost Max

Daar waar ik eigenlijk een liefhebber ben van een wat directere schoen, een schoen waarbij ik goed contact heb met de ondergrond, ben ik blij verrast van dit model met de toch wel dikkere…

Review Asics Gel Nimbus 26

Ik open de doos en de schoenen springen er bijna vanzelf uit. Ook deze keer heb ik weer voor een felle kleur gekozen; geel / zwart dit keer. Over smaak valt niet te twisten...

Review New Balance 1080 V13 vs V10

"Ontdek waarom de NEW BALANCE 1080 V13 met zijn ongelooflijk comfort en lichte gewicht een 'wauw'-gevoel oproept bij het aantrekken, en waarom deze schoen een opvallende...

Review Asics GT 2000 12

De schoenzool van de GT 2000 12 is wat hoger en het lijkt zachter geworden te zijn. De hielkap is ook een stuk hoger geworden. Hij ziet er verder wel comfortabel uit dus ben benieuwd hoe …

Review Brooks Beast GTS 23

"Ik heb nu ongeveer 250 – 300 km op de Brooks Beast 23 GTS gelopen en ze voelen als pantoffels." Voor mij is dit de perfecte schoen.

Review Mizuno Wave Horizon 6

Een bredere schoen met rekbare stof is bij mij dus noodzakelijk. En dat heeft deze schoen! Ik voel direct dat ik meer ruimte heb bij de breedte van mijn voet. 

Review Brooks Glycerin 20

Een lange duurloop lopen. Ja, wat moet ik hier nog over zeggen. De Brooks Glycerin 20 neutrale hardloop schoen is super voor die lange duurloop, ik ben helemaal in mijn element!

Review Hoka Clifton 9

Toen de schoen pas was uitgekomen heb ik ze al een aantal keer hele dagen gedragen in de winkel. Toen was ik al positief verrast. Wat voelden ze al super zacht en licht aan!

Review Brooks Ghost 15

De Brooks Ghost 15 hardloopschoenen blijven lekker licht voelen tijdens een kortere duurloop, waardoor ik merk dat ik deze duurlopen iets harder zou kunnen gaan dan normaal!

New Balance 860 V13 review

Bij het aantrekken van de schoen valt meteen op hoe zacht en soepel de schoen om de voet sluit. Je voet zakt als het ware iets in de tussenzool, waardoor je gelijk het stabiele gevoel kan…

Review Saucony Endorphin Elite

"Wat de reden ook is ik maak met speels gemak de ruim 21km vol en in beide tempo’s voelt deze Carbon wedstrijd schoen geweldig"

Review Saucony Ride 16

Het uiterlijk doet me wel heel erg denken aan de Nike Pegasus, qua pasvorm en loopgevoel ontlopen die twee elkaar niet heel veel. Zoek je een alternatief, zoek niet verder...

Review Hoka Arahi 6

En dan voel je heel goed dat er een serieuze laag dempfoam onder je voeten zit en krijg je direct zin om deze laag eens flink op zijn sodemieter te geven. Iets wat goed moet lukken met mi…

Review Hoka Bondi 8

Ik zou mezelf omschrijven als een lichte, neutrale hardloopster met een vrij hoge pas in de benen en de geweldige demping van de Hoka Bondi lijkt niet anders te doen dan dit te stimuleren…

Review Mizuno Wave Rider 27

Die bergen waren een makkie voor deze schoenen. Vanaf het eerste moment liepen deze nieuwe schoenen heerlijk! Uitstekende pasvorm en goede demping.

 

Review New Balance 880 V13

De achterkant van de hak is iets afgeschuind. Daardoor is het net of je iets naar achteren helt. Dat is wel even wennen, maar absoluut niet vervelend...

Review Saucony Triumph 20

Meteen bij het aantrekken van de schoen voel iets wat lekker aansluit. Je krijgt het idee dat je voet vacuüm gezogen wordt in de schoen. Een erg lekker gevoel. Het idee dat je...

Review Asics GT 2000 11

"Net als de looks. Het uiterlijk knalt je tegemoet. Letterlijk alle kleuren zijn aanwezig. Vind ik het mooi? Ach...ze zien er grappig uit. Heb al veel complimenten erover gehad."

Review Garmin Forerunner 255

"Na tijden wisselvallig te trainen, heeft dit horloge me geholpen om de juiste regelmaat te vinden in mijn trainingen en mijn voortgang inzichtelijk te maken" aldus tester Thijs.

Review Asics Gel Nimbus 25

"Na het aantrekken zit de schoen dan ook als gegoten, door het soepele bovenwerk zit de schoen perfect om de voet. De demping is gelijk sterk aanwezig."

Review Odlo zeroweight hardloopjack

"Ik had altijd van die hardloopjasjes die kraakten en alle kanten op bewogen met lopen en wind. Dat is met dit Odlo zeroweight jack niet het geval" Lees de review van Bas nu!

Review Incylence hardloopsokken

Incylence hardloopsokken zijn zeer functionele sokken met een eigentijds en hip design. Lees meer over de ervaringen van onze doorgewinterde tester.

Review Saucony Endorphin shift

De Saucony Endorphin Shift is een zeer stabiele hardloopcshoen met een dikke zool en een speciale manier van afwikkelen. Lees hier de eerlijke review van Eva

Review New Balance 860 V11

New Balance 860V11 een stabiele antipronatie hardloopschoen, getest door een doorgewinterde hardlopert. Wil je meer weten over de ervaring van Tom met de New Balance 860V11? 

Review New Balance 1080 V11

Een nieuw paar New Balance 1080 testen en ook nog eens op de foto met Femke Bol! Wat een droombaan heb ik toch. Lees snel verder voor mijn review over deze neutrale alleskunner.

Review Brooks Adrenaline GTS 23

Bij het aantrekken van deze nieuwe Brooks Adrenaline GTS 23 loopschoen voelt het dan ook direct comfortabel aan. De schoen sluit mooi aan en de hielkap is wat zachter, aldus tester Joland…

Bekijk de eerlijke Brooks Glycerin GTS 19 review

De Glycerin GTS 19 getest door onze eigen Frankie. Voor het eerst is de Glycerin in een ondersteunende (antipronatie) variant op de markt. Frankie heeft hem uitvoerig gestest.

Review Odlo Ceramicool socks

Odlo Ceramicool sokken,  Ceramicool is een bekende technologie van Odlo die je warm en comfortabel houdt. Lees hier de bevindingen van Obbe.

Review Craft CTM Ultra

De Craft CTM ULTRA neutrale hardloospschoen, een nieuwkomer in het veld. Hoe zou een ervaren marathon loopster deze schoen beoordelen? Lees snel verder.

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Klanten beoordelen ons met een 9,2