Blogoverzicht

SAUCONY RIDE 16 review

mei, 2023

Never not training. De Ride 16 van Saucony is gemaakt voor je dagelijkse trainingen en is een échte allrounder. Wat je doel ook is!

In deze review neem ik - Marleen - je mee in mijn eigen ervaringen van deze hardloopschoenen.

 

Over de tester.

Even voorstellen: mijn naam is Marleen en ik werk sinds 2018 bij De Hardloopwinkel Den Haag, maar je kunt me ook regelmatig in alle andere vestigingen vinden. Hiernaast geef ik elke maandagavond training aan een leuke groep hardlopers bij B-Fit Leiden en loop ik zelf ook nog 4-5 keer per week hard.

Afgelopen maanden heb ik hard getraind voor de marathon in Kopenhagen en werd ik beloond met een nieuw PR van 3 uur 23! Verder doe ik ook veel aan trailrunning, wat goed blijkt te werken voor snelle tijden, kijk maar naar Nienke Brinkman. ;-)

Review SAUCONY Ride 16 | Even voorstellen Marleen

 

Eerste indruk.

Dit is de allereerste Saucony hardloopschoen die ik heb getest over een langere periode. Vooraf was ik wel een beetje huiverig hoe het model me zou gaan bevallen omdat deze en de vorige versie (de Ride 15) een schoen is die ik vaak kies voor klanten met een smalle voet.

Als er iets is wat ik niet heb, is het een smalle voet en ik vind het vervelend als een schoen heel strak aansluit, mijn voeten gaan dan heel snel tintelen. Dit gebeurde gelukkig niet.

Welke maat kiezen van de Saucony Ride 16.

Qua maat zit ik met sommige merken een halve maat groter maar in de Ride 16 heb ik in mijn ‘normale’ hardloopschoenmaat gekozen en blijft er nog ruim voldoende over. Mijn ervaring is dat sommige klanten dit model juist een halve maat kleiner kopen in vergelijking met andere merken omdat het echt een lange smalle schoen is.

De New Balance 880 is bijvoorbeeld meer een korte brede schoen, die moet dan vaak een halve maat groter.

Review Saucony Ride 16 | Eerste indruk

 

Qua looks vind ik de Saucony Ride 16 écht een gave schoen. Ik heb de zwarte gekregen om te testen en die ziet er ook heel clean uit. Mooi strak en toch een leuk accentje met de roze uiteindes van de veters.

Goed alternatief voor de Nike Pegasus.

Het uiterlijk doet me wel heel erg denken aan de Nike Pegasus, ook qua pasvorm loopgevoel ontlopen die twee elkaar niet heel veel. Zoek je een alternatief naast of in plaats van Nike dan zou je de Saucony Ride 16 eens kunnen kiezen.

 

De test.

Ik heb de schoenen eerst een paar keer een hele dag in de winkel aangehad om mijn voeten eraan te laten wennen. Gelukkig viel het mij allemaal mee.

De schoenen begonnen niet te knellen en ik wilde ze niet na een uur alweer uittrekken. Alleen dikke sokken moest ik niet doen, dunne sokken waren prima.

Review Saucony Ride 16 | De test

 

Wat je erin stopt qua energie krijg je ook terug.

De eerste keer dat ik erop heb hardgelopen was ik direct positief verrast. De Saucony Ride 16 biedt met het vernieuwde PWRRUN-foam hele comfortabele demping en dat voelde ik ook echt.

Ik ben gewend om op schoenen te lopen met minder demping of meer direct grondcontact. Toch kon ik dit wel waarderen in de piek van mijn marathontraining omdat ze niet te zacht en zompig aanvoelen.

De zool is comfortabel maar nog steeds reactief: wat je erin stopt qua energie krijg je ook terug. Ik wil echt dat een schoen mij een snel gevoel geeft, anders vind ik het lomp en zwaar lopen.

Branderige voeten kon ik oplossen met een zooltje.

Een dag later trok ik direct weer vol enthousiasme de schoenen aan, om tot mijn verbazing na 3 kilometer ontzettend branderige voeten te krijgen. Dit heb ik nog nooit gehad met hardloopschoenen!

Echt verklaren is ook lastig, ik train super veel en belast mijn voeten heel zwaar. Ik moest de run opbreken in kleine stukjes om het branderige gevoel weg te krijgen.

In mijn dagelijkse schoenen draag ik altijd de Mysole Anatomical inlegzool omdat ik een holle voetboog heb en dit mijn voorvoet en peesplaat ondersteunt. Ik besloot de inlegzool in de Saucony’s te doen om te kijken hoe dit zou werken.

Hoewel ik nooit zooltjes in mijn andere hardloopschoenen draag vond ik het direct al prettiger zitten in de Ride.

De originele inlegzool van de Ride 16 is erg dik en zacht maar geeft eigenlijk weinig steun. Door de Mysole zooltjes zitten mijn voeten als het ware wat dieper ín de schoen in plaats van bovenop de zool (de hiel zit in een kuipje).

Hij is ook minder dik waardoor mijn voet ook net wat meer ruimte heeft in de breedte. De ondersteuning van de Anatomical in de Saucony Ride zorgt ervoor dat mijn voorvoet minder kan doorzakken. Ik heb zowaar sindsdien geen branderige voeten meer gehad.

Ook niet in mijn andere hardloopschoenen waarin ik de zolen dus niet draag. Aangezien ik het zo lekker vind zitten mét heb ik de Ride’s ook niet meer zonder getest. Als het werkt, dan werkt het. ;-)

Review Saucony Ride 16 | Duurtest

 

Al 100 kilometer op gelopen!

Inmiddels staat er alweer bijna 100 kilometer op de teller en dat is voor mij een goed teken. Ik heb ze voor allerlei soorten trainingen aangetrokken en ze bevallen me heel erg goed naast mijn andere hardloopschoenen.

Saucony heeft ze ontworpen als een allround daily trainer en dat is ook precies wat ik er fijn aan vind. Voor mij houdt het in dat het een loopschoen is voor de basis: herstelloopjes, korte intervallen, kortere duurlopen, dat soort werk.

De Saucony Ride 16 is de schoen die ik aantrek voor het merendeel van mijn trainingen, voor het “echte” werk staan er andere hardloopschoenen in mijn kast. Zoals bijvoorbeeld een nog snellere en lichtere schoen voor het tempowerk, mijn trailschoenen voor veel lange duurlopen en een paar Carbon race hardloopschoenen voor de wedstrijden.

 

Conlusie

Heel blij ben ik met de Saucony Ride 16 in mijn collectie naast New Balance en Altra. Het is een lekkere schoen die mij genoeg comfort bieden als mijn voeten veel te verduren hebben van het vele kilometers vreten.

Ze zijn responsief als ik er op wil aanzetten voor een sprintje hier en daar. Ze zijn stabiel maar niet té. Zoek je dat wel? dan is de Saucony Guide misschien een perfect alternatief.

De pasvorm van de Saucony Ride 16 is zelfs voor mijn moeilijke voeten geen enkel probleem. Nog steeds is het een model die ik blijf aanraden bij smalle voeten en hij wordt door veel verschillende type hardlopers heel goed ontvangen omdat je er zoveel kanten mee op kan.

Daarom nog even de (al bovengenoemde) pluspunten op een rijtje:

Wat is er goed aan de SAUCONY RIDE 16?

✅️ een responsieve alledaagse trainer
✅️ zeer goede pasvorm
✅️ ook geschikt voor de smallere voet
✅️ een echte alleskunner

Wat is er minder goed aan de SAUCONY RIDE 16?

❌️ het is een echte alleskunner, voor wedstrijden en lange duurlopen zijn er betere alternatieven
❌️ onder de voorvoet voor mijn voeten te zacht

Ik heb de luxe dat mijn kast vol staat met verschillende type hardloopschoenen waardoor ik per training kan kiezen wat ik die dag het fijnst vind.

Als deze Saucony Ride 16 jouw enige model is dan ontbreekt er eigenlijk ook helemaal niets aan en kun je ze voor alle soorten looptrainingen gebruiken.

 

Vragen?

    Bel met de webshop klantenservice

    App met de webshop klantenservice

    webshop@dehardloopwinkel.nl

 

Populairste reviews

SAUCONY RIDE 16 review

Het uiterlijk doet me wel heel erg denken aan de Nike Pegasus, qua pasvorm en loopgevoel ontlopen die twee elkaar niet heel veel. Zoek je een alternatief, zoek niet verder...

HOKA ARAHI 6 review

En dan voel je heel goed dat er een serieuze laag dempfoam onder je voeten zit en krijg je direct zin om deze laag eens flink op zijn sodemieter te geven. Iets wat goed moet lukken met mi…

HOKA BONDI 8 review

Ik zou mezelf omschrijven als een lichte, neutrale hardloopster met een vrij hoge pas in de benen en de geweldige demping van de Hoka Bondi lijkt niet anders te doen dan dit te stimuleren…

NEW BALANCE 880 V13 review

De achterkant van de hak is iets afgeschuind. Daardoor is het net of je iets naar achteren helt. Dat is wel even wennen, maar absoluut niet vervelend...

SAUCONY TRIUMPH 20 review

Meteen bij het aantrekken van de schoen voel iets wat lekker aansluit. Je krijgt het idee dat je voet vacuüm gezogen wordt in de schoen. Een erg lekker gevoel. Het idee dat je...

ASICS GT 2000 11 review

"Net als de looks. Het uiterlijk knalt je tegemoet. Letterlijk alle kleuren zijn aanwezig. Vind ik het mooi? Ach...ze zien er grappig uit. Heb al veel complimenten erover gehad."

GARMIN FORERUNNER 255 review

"Na tijden wisselvallig te trainen, heeft dit horloge me geholpen om de juiste regelmaat te vinden in mijn trainingen en mijn voortgang inzichtelijk te maken" aldus tester Thijs.

ASICS GEL NIMBUS 25 review

"Na het aantrekken zit de schoen dan ook als gegoten, door het soepele bovenwerk zit de schoen perfect om de voet. De demping is gelijk sterk aanwezig."

Odlo zeroweight hardloopjack review

"Ik had altijd van die hardloopjasjes die kraakten en alle kanten op bewogen met lopen en wind. Dat is met dit Odlo zeroweight jack niet het geval" Lees de review van Bas nu!

Incylence hardloopsokken review

Incylence hardloopsokken zijn zeer functionele sokken met een eigentijds en hip design. Lees meer over de ervaringen van onze doorgewinterde tester.

Saucony Endorphin shift review

De Saucony Endorphin Shift is een zeer stabiele hardloopcshoen met een dikke zool en een speciale manier van afwikkelen. Lees hier de eerlijke review van Eva

New Balance 860 V11 review

New Balance 860V11 een stabiele antipronatie hardloopschoen, getest door een doorgewinterde hardlopert. Wil je meer weten over de ervaring van Tom met de New Balance 860V11? 

New Balance 1080 V11 review

Een nieuw paar New Balance 1080 testen en ook nog eens op de foto met Femke Bol! Wat een droombaan heb ik toch. Lees snel verder voor mijn review over deze neutrale alleskunner.

Bekijk de eerlijke Brooks Glycerin GTS 19 review

De Glycerin GTS 19 getest door onze eigen Frankie. Voor het eerst is de Glycerin in een ondersteunende (antipronatie) variant op de markt. Frankie heeft hem uitvoerig gestest.

Review: Odlo Ceramicool Socks

Odlo Ceramicool sokken,  Ceramicool is een bekende technologie van Odlo die je warm en comfortabel houdt. Lees hier de bevindingen van Obbe.

Craft CTM Ultra review

De Craft CTM ULTRA neutrale hardloospschoen, een nieuwkomer in het veld. Hoe zou een ervaren marathon loopster deze schoen beoordelen? Lees snel verder.

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Klanten beoordelen ons met een 9,3
Sportieve cookies, DeHardloopwinkel.nl gebruikt ze om je nog beter van dienst te kunnen zijn. Klik hier om jouw instellingen te wijzigen en op te slaan.