Blogoverzicht

Saucony Endorphin shift review

Ik loop al jaren met veel plezier op mijn favoriete hardloopschoenen: de Brooks Glycerin. Deze waren nu echter echt wel aan vervanging toe.

En omdat mijn trainster onlangs aangaf d.m.v. een videoanalyse dat ik meer op mijn midvoet landde dan voorheen. De door haar aangeleerde looptechnieken beginnen zijn vruchten af te werpen! De HIIT trainingen hebben daar ook zeker bij geholpen vermoed ik.

Al heb ik nog écht geen broodjesbuik ik voel wel dat ik meer kracht in mijn bovenbenen heb gekregen door al die squats en high knees (zie ook mijn vorige blog over krachttraining).

Omdat ik nu anders loop en het van plan ben weer rustig op te bouwen na de zomer (cruciaal bij een ander model schoenen weet ik) viel mijn oog op de Saucony Endorphin Shift. Het oude dempende materiaal EVERUN in de Saucony schoenen is vervangen.

POWRRUN

In alle nieuwe modellen schoenen van Saucony gaat POWRRUN hét dempend materiaal worden. De schoenen hebben ook een nieuwe frisse look gekregen en dikke rockende/schommelende zolen.

Het verschil tussen Shift en Speed?

De Endorphin SHIFT is een door atleten ontworpen hardloopschoen van Saucony, geschikt voor alle soorten hardlopers en recreanten. De Endorphin Speed is speciaal gemaakt voor de snellere lopers onder ons, hierin zit een carbonachtige plaat die als een springplank werkt. In het testen en perfectioneren van de Endorphin schoenen met elite runners, hebben ze ontdekt hoe je snelheid kunt genereren in een hardloopschoen met minimaal energie verlies.

Jaaaaaaa, dat wilde ik ook !!!

 

Welke maat heb je eigenlijk nodig bij nieuwe hardloopschoenen?

Mijn maat is al jaren 40,5 van hardloopschoenen. Toen ik de dames maat 40,5 van Endorphin Shift uit het magazijn pakte en aantrok was ik aangenaam verrast. De pasvorm is goed en stevig te noemen, de schoen zat gelijk lekker en sloot goed om mijn voeten.

Omdat ik toch een beetje twijfelde over de maat en voorin minder ruimte overhield dan bij de Glycerin heb ik ook de maat 41 er voor de zekerheid bij gepakt. Het werd mij al wel snel duidelijk dat de maat groter toch wat ruim zit om de voet, ik miste die stevigheid om de wreef.

Voor de zekerheid de maatadviseur op de website gedaan om op de juiste maat Saucony hardloopschoenen uit te kunnen komen. Hier kwam inderdaad de 40,5 uit, ik zat goed gelukkig.


 

Het inlopen van nieuwe hardloopschoenen....

Ik heb de keuze voor die bijzondere witte kleur gemaakt (duurde even, de zwarte zijn ook heel mooi). Beetje opvallen met die schoenen mag best dacht ik. De Endorphin shift is een compleet nieuwe schoen en totaal anders dan de Brooks Glycerin.

Dat wetende en ook dat het een schoen is die een andere manier van lopen bevorderd, heb ik ze eerst eens een hele dag op het werk, zittend achter mijn bureau aangehad. Dat was een goede zet! Zelfs einde van de dag zaten ze nog heerlijk.

Lekker licht en luchtig ook eind van de dag, ik kreeg geen last van warme voeten, tintelende tenen of volgelopen kuiten.

Dat was een goede eerste kennismaking met de Saucony Endorphin Shift. Ik was nu klaar om ze eens goed te gaan testen door erop te gaan hardlopen.

 

De Saucony Endorphin test.

Aangezien ik nog niet op het niveau zit waar ik wil zijn, nog geen marathons kan lopen, besloot ik eerst eens rustig te starten met de opbouw. Afgesproken met een vriendin die ook weer wil opbouwen na een periode van rust.

We besloten 4x5 minuten te gaan hardlopen met pauzes van 2 minuten wandelen tussendoor, eindigend met een flinke wandeling. Het grappige was dat ik onderweg tot 2x toe opmerkingen kreeg over de gave witte schoenen die ik aanhad.

Ze vallen echt wel op! Ik vind ze ook mooi om te zien, de kat van de buren dacht daar anders over en keek niet op of om toen ik de deur uit stapte.

De Speedroll technologie doet wat hij belooft.

De eerste meters hardlopen merkte ik al gelijk een groot verschil. De dikke zool en extra demping onder de holling van mijn voeten voelde ik goed zitten.

De eerste stappen voelden daardoor gek genoeg wat stug en vreemd, alsof je op een dik matras landt. Naarmate de stappen vorderden merkte ik dat de schoenen meer en meer gingen werken in mijn voordeel. Het naar voren rollen van de voeten werd steeds eenvoudiger en de schoenen begonnen hun werk te doen.

Die nieuwe speedroll technologie verwerkt in de Endorphin collectie van Saucony maakte het lopen voor mij gemakkelijker.

Het leek wel alsof deze schoenen op een gegeven moment het werk voor mij deden, het hardlopen kostte me minder moeite. De schoenen bleven goed zitten tijdens het hardlopen. Ik heb wel tijdens de wandelsessie af en toe wat met de veters gerommeld.

Een nieuw merk en nieuwe schoen vergt toch weer wat aanpassingen, vooral als je al jaren zo vertrouwd bent met je oude model hardloopschoen.

 

Oeps, passen ze wel goed?

Op een gegeven moment merkte ik echter dat mijn voorvoeten begonnen te tintelen en prikken. Oeps, kregen die wel genoeg doorbloeding? was mijn eerste reactie.

Zijn de Saucony Endorphin dan toch niet te klein?  

Gek genoeg had ik daar tijdens het dragen op mijn werkdag helemaal geen last van gehad. Maar als je gaat hardlopen zetten je voeten uit en worden ze dikker. Dat is ook de reden dat je 1 tot 1,5 maat groter moet nemen voor je hardloopschoenen, weet ik uit ervaring.

Na de veters wat losser te hebben gemaakt, vooral boven de tenen, was dat probleem gelukkig wel gelijk verholpen. Ze moeten natuurlijk ook even goed ingelopen worden.

Geduld 

Geduld is een schone zaak. De Saucony Endorphin shift is echt wel smaller bij de tenen dan de Glycerin, dat was een duidelijk verschil wat ik met hardlopen gelijk merkte.

De hiel in de hak van schoen kwam door deze losse vetering ook helaas wat ruimer te zitten. Dat loste ik gelijk op door het extra vetergaatje te gebruiken, YES nu pasten ze perfect!

Ondanks de warme dag (30graden+) voelden de Endorphin Shift niet te warm aan, eerder luchtig. Zo heb ik best last van zweterige voeten, die na het hardlopen op de Glycerin echt wel natter zijn.

Bij de Saucony Endorphin viel mij op dat de voeten en sokken nog droog waren gebleven. Dit is met het warme weer tegenwoording in NL een erg prettige bijkomstigheid. De fit van het bovenwerk is mooi aansluitend, ik heb geen blaren gelopen.

 

Zere kuiten definitief voorbij?

Mijn korte kuitspieren gaan vaak opspelen direct na het hardlopen. Door de haklanding die ik voorheen deed op de Glycerin werd altijd extra spanning op de kuitspier gezet.

Na het lopen op de Endorphin Shift voelden mijn kuiten soepel en zacht. Zelfs de masseur waar ik toevallig diezelfde middag een afspraak had, verbaasde zich hierover. Normaal gesproken lig ik daar met verharde kuitspieren op de tafel, zeker na een ochtendje hardlopen.

Tijdens de eerstvolgende training met toptrainster Judith van Athletics and Care op zaterdagochtend heb ik de schoenen eens écht goed kunnen testen.

Oefeningen gedaan, loopscholing, meters gemaakt en sprints. Eigenlijk zitten de Saucony Endorphin bij al die verschillende soorten trainingen prima.

Bij het rekken en strekken merk je dat je vanzelf wat naar voren valt en rolt door de vorm van de schoenen, je balans moet je even goed zoeken. Bij het sprintwerk kun je door de demping onder de voorvoet lekker op je tenen afzetten, dit voelt licht en comfortabel.

Bij het uiteindelijke hardlopen (de kern zoals dat heet) merkte ik dat het steeds beter ging en ik was ook minder vermoeid.

S’middags had ik geen vermoeide benen en voelde mijn lichaam oké. Dat zegt wat moois over de toekomst op deze nieuwe schoenen!

 

 

Samenvatting Saucony Endorphin review

Pluspunten:

✔ Licht en luchtig bovenwerk met goede ademing
✔ Na enige stappen gaan de schoenen vanzelf vooruit “rollen”
✔ Belasting op de gewrichten is aanzienlijk minder dan bij traditionele schoenen
✔ De 3D fit zorgt voor een perfecte pasvorm, geen irritaties
✔ Geen vermoeide voeten of benen na afloop van de trainingen

Ervaren nadelen:

✘ Smaller in de voorvoet en wreef
✘ De eerste stappen voelen niet gelijk als licht en makkelijk, de speedroll heeft even tijd nodig

Kortom de Saucony Endorphin Shift is een bijzondere schoen die de nieuwste looptechniek zoals voorvoetlanding bevorderen en gemakkelijker maken om uit te voeren.

Als je een voorvoetlander of midvoetlander bent kun je gelijk weg op deze schoenen.

Wil je het nog leren en oefenen zou ik eerst wat loopscholing proberen te krijgen via een atletiektrainer of atletiekvereniging. Of probeer zelf door je benen hoger op te tillen onder je lichaam tijdens het lopen.

Over de tester:

Eva loopt al 15 jaar hard en is al die tijd zomer en winter blijven hardlopen met een enkele korte tussenstop. Wekelijks traint ze met een grote groep enthousiastelingen op zaterdagochtend onder begeleiding van een gecertificeerd atletiektrainster.

Daarbuiten loopt ze nog zelf afstanden van 5 tot 10 km in de prachtige omgeving van het Groene hart waar ze woont. Ze heeft jarenlang in een hardloop speciaalzaak gewerkt en schoenenadvies gegeven in samenwerking met Fysio- en podotherapeuten.

Nu al enige tijd weer werkzaam met veel plezier en enthousiasme webshop manager van De Hardloopwinkel Webshop.

 

Vragen?

    Bel met de webshop klantenservice

    App met de webshop klantenservice

    webshop@dehardloopwinkel.nl

 

Populairste reviews

Brooks Glycerin 18 review

De Brooks Glycerin 18 is een neutrale hardloopschoen uit het topsegement. Uitvoerig getest door Carola. Wil je meer weten lees dan snel verder

Garmin Forerunner 255 review

"Na tijden wisselvallig te trainen, heeft dit horloge me geholpen om de juiste regelmaat te vinden in mijn trainingen en mijn voortgang inzichtelijk te maken" aldus tester Thijs.

Asics Gel Nimbus 25 review

"Na het aantrekken zit de schoen dan ook als gegoten, door het soepele bovenwerk zit de schoen perfect om de voet. De demping is gelijk sterk aanwezig."

Brooks Glycerin 19 review

De Brooks GLycerin 19 is een zeer comfortabele neutrale hardloospchoen, geschikt voor je lange duurlopen maar zeker ook voor je dagelijkse rondje. Lees hier de eerlijke review van Eveline…

Bekijk de eerlijke Brooks Glycerin GTS 19 review

De Glycerin GTS 19 getest door onze eigen Frankie. Voor het eerst is de Glycerin in een ondersteunende (antipronatie) variant op de markt. Frankie heeft hem uitvoerig gestest.

New Balance 1080 V11 review

Een nieuw paar New Balance 1080 testen en ook nog eens op de foto met Femke Bol! Wat een droombaan heb ik toch. Lees snel verder voor mijn review over deze neutrale alleskunner.

Craft CTM Ultra review

De Craft CTM ULTRA neutrale hardloospschoen, een nieuwkomer in het veld. Hoe zou een ervaren marathon loopster deze schoen beoordelen? Lees snel verder.

New Balance 860 V11 review

New Balance 860V11 een stabiele antipronatie hardloopschoen, getest door een doorgewinterde hardlopert. Wil je meer weten over de ervaring van Tom met de New Balance 860V11? 

Odlo zeroweight hardloopjack review

"Ik had altijd van die hardloopjasjes die kraakten en alle kanten op bewogen met lopen en wind. Dat is met dit Odlo zeroweight jack niet het geval" Lees de review van Bas nu!

Brooks Ghost 13 review

De Brooks Ghost 13 getest door Wilco een trouwe Brooks Ghost loper. Zijn Ghost 11 waren echt op? Lees meer over zijn ervaring met de Brooks Ghost 13.

Incylence hardloopsokken review

Incylence hardloopsokken zijn zeer functionele sokken met een eigentijds en hip design. Lees meer over de ervaringen van onze doorgewinterde tester.

Saucony Endorphin shift review

De Saucony Endorphin Shift is een zeer stabiele hardloopcshoen met een dikke zool en een speciale manier van afwikkelen. Lees hier de eerlijke review van Eva

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Klanten beoordelen ons met een 9,4
Sportieve cookies, DeHardloopwinkel.nl gebruikt ze om je nog beter van dienst te kunnen zijn. Klik hier om jouw instellingen te wijzigen en op te slaan.