Blogoverzicht

Review Brooks Ghost 16

juni, 2024

Leuk dat je bent begonnen aan het lezen van deze review over de Ghost 16, het nieuwe paradepaardje van Brooks!

Als één van de eerste heb ik de Brooks Ghost 16 loopschoenen mogen testen. Omdat ik ook de Brooks Ghost 15 uitvoerig heb getest (zie link hieronder) kan ik goed uitleggen wat in mijn optiek het verschil is tussen de Brooks Ghost 15 en de Brooks Ghost 16.

Review: BROOKS GHOST 15 

Nieuwsgierig? Hieronder lees je mijn uitgebreide product review van de nieuwste Ghost 16 hardloopschoenen.

Gerelateerde producten

Over de tester

Ik ben Marije Hijman en waarschijnlijk net zoals jij verslaafd aan hardlopen.   

In mijn juniorentijd heb ik fanatiek baanatletiek gedaan (op nationaal niveau) en heb ik internationaal mogen starten op het duathlon (run-bike-run) onderdeel van de multisporten. Na een jaartje in Amerika te hebben gewoond om daar deel te nemen aan het ‘Track and Field’ atletiek sportprogramma van de ‘University of Nevada, Reno’ woon ik momenteel in Groningen. Naast het hardlopen ben ik nog te vinden op de fiets en in het zwembad. Voor het jaar 2025 staat de marathon als doel op de planning en ben ik langzamerhand het ‘trailrunning’ aan het ontdekken.  

Af en toe sta ik zelf ook nog in de verschillende winkels van de Hardloopwinkel (Bodegraven,Leiden, Rotterdam en Den Haag) om mijn passie over hardlopen te delen met iedereen die de winkel binnenkomt.  

Wil je mij blijven volgen in mijn hardloop avonturen? Volg mij dan op instagram @Marije_Hijman_ 

Veel lees- en loopplezier! 

Brooks Ghost 16 review | Marije Hijman

 

Eerste indruk Brooks Ghost 16 review

De eerste keer dat ik deze Brooks Ghost 16 aantrok merkte ik gelijk dat deze schoen smaller aanvoelt bij de enkel/hak. Dit is voor mij erg gunstig met mijn smallere voet. Wel heeft de Ghost 16 de ruimte bij de voorvoet in vergelijk met de Ghost 15 gelukkig behouden.  

Ik heb een donkere kleur mogen ontvangen, wat uiteraard fijn is voor deze regenachtige dagen. Al had van mij de roze accentkleur in deze schoenen niet gehoeven, maar iedereen heeft een eigen smaak.

Het is juist dan leuk om een compliment te ontvangen van een trainingsgenote die deze overgang van de kleur roze enorm mooi vond, dus het is nu al een goede schoen voor complimenten!

Brooks Ghost 16 review | 1e indruk | De Hardloopwinkel Webshop

 

De Test

Als eerste heb ik een kort duurloopje op mijn nieuwe Ghost 16 schoenen gedaan. Zelf vind ik het altijd fijn om eerst te wennen aan een nieuwe schoen. De schoen voelde gelijk al meer dempend dan de Ghost 15 aan. De zool van de Ghost 16 is dan ook een stuk dikker in vergelijking met de Ghost 15. 

Brooks Ghost 16 VS Brooks Ghost 15 | De Hardloopwinkel

Zelf wil ik wat langere afstanden gaan lopen. Ik vind het dus prettig dat de Ghost 16 meer dempend aanvoelt. Hij is niet overdreven zacht, maar vangt mijn klappen van het hardlopen beter op dan zijn voorganger de Ghost 15. Daarnaast voelt bij de Ghost 16 het bovenwerk iets zachter aan. 

 

Baantrainingen met de Brooks Ghost 16

Ondanks dat de Ghost 16 meer dempend aanvoelt dan de Ghost 15 vind ik dat de nieuwe Brooks Ghost 16 meer geschikt is voor baantrainingen. Ik schuif ook minder met mijn voeten in deze loopschoenen, wat op de baan erg prettig is vanwege dat je van het schuiven meer last hebt in de bochten.

De Ghost 16 voelt wel zachter aan, maar de schoen is in vergelijking met andere merken en andere modellen nog steeds wel direct/hard. Dit vind ik zelf prettig als ik op de baan loop. De baan dempt van zichzelf al, waardoor als je er met een enorm dempende schoen oploopt je het gevoel hebt dat je te veel stuitert.

Met deze nieuwste Brooks Ghost 16 vind ik het fijn dat je wat meer contact houdt met de baan. Dat je de afzet en afwikkeling meer voelt. Daarnaast is het een prettige schoen voor om mee op de voorvoet te lopen. Ik merk dat er dan juist ook nog wel wat demping op de voorvoet zit. 

Naarmate ik de schoenen meer heb getest merk ik wel dat ik ze minder dempend vind dan ik aan het begin dacht dat ze zouden voelen tijdens trainingen.  

 

Erg geschikt voor baantraining

Toch zie ik dat ik de schoenen liever aantrek tijdens mijn baantrainingen (bijvoobeeld 3x 1000m met daarna 5x 200 meter). Vanwege dat mijn andere schoenen wat meer dempend zijn, voelt de Brooks Ghost 16 tijdens deze review voor mij wat minder verend.

De demping van deze schoen is daarom erg geschikt voor de baantrainigen. De baan heeft van zichzelf al demping, waardoor mijn meest dempende schoenen hiervoor te zacht aanvoelen. De Ghost voelt juist dan lekker direct aan, waardoor ik snelheid kan maken.

Het enige minpunt wat ik met de nieuwe Ghost 16 hardloopschoenen heb ervaren is dat ik tijdens een baantraining in de volledige regen, echte stortbuien, ging schuiven in de schoen. Dit kan te maken hebben met de zool die in de schoen zit, misschien met een betere inlegzool, of dikkere sokken, dat ik minder ga glijden. Als de schoen nog iets smaller zou zijn, zou dat voor mij persoonlijk de schoen nog beter maken, ik had wellicht de 2A NARROW versie moeten kiezen.

 

Duurlopen met de Brooks Ghost 16

Ik merk dat ik de Ghost 16 niet graag voor de langere duurlopen (+ 20km) erbij pak. Net zoals de Ghost 15 vind ik deze schoen wel geschikt voor de kortere duurlopen (onder de 15 km). Zelf vind ik voor mijn langere duurlopen een meer dempende schoen toch prettiger. Ik heb het gevoel dat met de Ghost 16 mijn lichaam iets meer klappen krijgt dan met mijn andere schoenen met meer demping, waardoor ik hem niet snel erbij pak voor een langere duurloop.  

In vergelijking met de Ghost 15, is de Ghost 16 wel in zijn algemeen geschikter geworden voor langere duurlopen. Vanwege dat de Ghost 16 iets zachter aanvoelt dan de Ghost 15, zou ik eerder de Ghost 16 pakken voor de duurlopen, dan de Ghost 15.

Het minder prettige van een directe schoen bij een langere duurloop is dat je dan wat meer vermoeide voeten en kuiten krijgt dan met een meer dempende schoen.

  Brooks Ghost 16 duurloop | De Hardloopwinkel Webshop

Als ik onverhard ga hardlopen (wat in Groningen wel gewoon erg vlak is) dan vind ik de Ghost 16 loop schoenen wel prettig. Net zoals de baan vangt een onverhard pad de klappen van het lopen al iets meer op. Een directere schoen, zoals de Ghost 16, is dan wat prettiger en wendbaarder. Ik ben dus benieuwd hoe de Ghost 16 voelt als ik er wat langer mee onverhard ga lopen, maar dan moet ik eerst maar weer eens hier de trailpaden gaan opzoeken met wat hoogtemeters.

 

Conclusie Brooks Ghost 16 review

Mijn conclusie na deze test is dat de Ghost 16 runningshoe toch zeker een verbetering is ten opzichte van de Ghost 15. Hij is meer schikt als baanschoen dan een lange duurloop schoen (20+). Hij dempt voor mijn gevoel iets meer, sluit beter aan en behoudt nog steeds het gevoel van een “allround” hardloopschoen. Het is misschien niet voor iedereen een voordeel dat de nieuwe Ghost 16 schoenen wat smaller zijn geworden.  

Brooks Ghost 16 conclusie | Getest door Marije Hijman

 

Wat is goed aan de Brooks Ghost 16?
✅ meer demping gevoel
✅ smaller aan de enkel/hak (voordeel voor de smallere voeten)
✅ goede allround schoen
✅ geschikt voor elek type landing, (voorvoet-, middenvoet- en haklanding)

Wat is er minder goed aan de Brooks Ghost 16?
❌ als je een brede voet hebt is hij wel smaller dan de 15 (neem dan de brede leest uitvoering)
❌ minder geschikt voor de langere duurlopen

Veel plezier met lopen op deze fijne schoenen, maar dat moet goed gaan komen! ;)

Groetjes Marije

Vragen? Kom eens bij mij langs in De Hardloopwinkel of:

    Bel met de webshop klantenservice

    App met de webshop klantenservice

    webshop@dehardloopwinkel.nl

 

Populairste reviews

Review Brooks Ghost 16

Wow! Wat sluit deze Ghost 16 beter dan zijn voorganger. Nog voor deze schoen op de markt was mocht ik hem uittesten in vergelijking met de Ghost 15 van Brooks. 

Review Stox compressiekous

Ik heb de sleeves nu anderhalve week thuis. Uiteraard is dit nog te kort om uitspraken over de lange termijn te doen, maar een eerste beeld is zeker gevormd. Graag vertel ik jullie er mee…

Review Brooks Glycerin GTS 21

De Brooks Glycerin 21 GTS is een fijne update ten opzichte van versie 20. Versie 21 heeft wederom een ruime pasvorm voor de wat bredere voeten en heeft weer wat meer demping in de...

Review Brooks Glycerin 21

Een fijne schoen, die mooi in lijn ligt met zijn voorganger. Fantastisch voor de lange duurlopen op een rustig tempo. Ik verwacht net als z’n voorganger dat ook deze veel kilometers gaa…

Review Brooks Ghost Max

Daar waar ik eigenlijk een liefhebber ben van een wat directere schoen, een schoen waarbij ik goed contact heb met de ondergrond, ben ik blij verrast van dit model met de toch wel dikkere…

Review Asics Gel Nimbus 26

Ik open de doos en de schoenen springen er bijna vanzelf uit. Ook deze keer heb ik weer voor een felle kleur gekozen; geel / zwart dit keer. Over smaak valt niet te twisten...

Review New Balance 1080 V13 vs V10

"Ontdek waarom de NEW BALANCE 1080 V13 met zijn ongelooflijk comfort en lichte gewicht een 'wauw'-gevoel oproept bij het aantrekken, en waarom deze schoen een opvallende...

Review Asics GT 2000 12

De schoenzool van de GT 2000 12 is wat hoger en het lijkt zachter geworden te zijn. De hielkap is ook een stuk hoger geworden. Hij ziet er verder wel comfortabel uit dus ben benieuwd hoe …

Review Brooks Beast GTS 23

"Ik heb nu ongeveer 250 – 300 km op de Brooks Beast 23 GTS gelopen en ze voelen als pantoffels." Voor mij is dit de perfecte schoen.

Review Mizuno Wave Horizon 6

Een bredere schoen met rekbare stof is bij mij dus noodzakelijk. En dat heeft deze schoen! Ik voel direct dat ik meer ruimte heb bij de breedte van mijn voet. 

Review Brooks Glycerin 20

Een lange duurloop lopen. Ja, wat moet ik hier nog over zeggen. De Brooks Glycerin 20 neutrale hardloop schoen is super voor die lange duurloop, ik ben helemaal in mijn element!

Review Hoka Clifton 9

Toen de schoen pas was uitgekomen heb ik ze al een aantal keer hele dagen gedragen in de winkel. Toen was ik al positief verrast. Wat voelden ze al super zacht en licht aan!

Review Brooks Ghost 15

De Brooks Ghost 15 hardloopschoenen blijven lekker licht voelen tijdens een kortere duurloop, waardoor ik merk dat ik deze duurlopen iets harder zou kunnen gaan dan normaal!

New Balance 860 V13 review

Bij het aantrekken van de schoen valt meteen op hoe zacht en soepel de schoen om de voet sluit. Je voet zakt als het ware iets in de tussenzool, waardoor je gelijk het stabiele gevoel kan…

Review Saucony Endorphin Elite

"Wat de reden ook is ik maak met speels gemak de ruim 21km vol en in beide tempo’s voelt deze Carbon wedstrijd schoen geweldig"

Review Saucony Ride 16

Het uiterlijk doet me wel heel erg denken aan de Nike Pegasus, qua pasvorm en loopgevoel ontlopen die twee elkaar niet heel veel. Zoek je een alternatief, zoek niet verder...

Review Hoka Arahi 6

En dan voel je heel goed dat er een serieuze laag dempfoam onder je voeten zit en krijg je direct zin om deze laag eens flink op zijn sodemieter te geven. Iets wat goed moet lukken met mi…

Review Hoka Bondi 8

Ik zou mezelf omschrijven als een lichte, neutrale hardloopster met een vrij hoge pas in de benen en de geweldige demping van de Hoka Bondi lijkt niet anders te doen dan dit te stimuleren…

Review Mizuno Wave Rider 27

Die bergen waren een makkie voor deze schoenen. Vanaf het eerste moment liepen deze nieuwe schoenen heerlijk! Uitstekende pasvorm en goede demping.

 

Review New Balance 880 V13

De achterkant van de hak is iets afgeschuind. Daardoor is het net of je iets naar achteren helt. Dat is wel even wennen, maar absoluut niet vervelend...

Review Saucony Triumph 20

Meteen bij het aantrekken van de schoen voel iets wat lekker aansluit. Je krijgt het idee dat je voet vacuüm gezogen wordt in de schoen. Een erg lekker gevoel. Het idee dat je...

Review Asics GT 2000 11

"Net als de looks. Het uiterlijk knalt je tegemoet. Letterlijk alle kleuren zijn aanwezig. Vind ik het mooi? Ach...ze zien er grappig uit. Heb al veel complimenten erover gehad."

Review Garmin Forerunner 255

"Na tijden wisselvallig te trainen, heeft dit horloge me geholpen om de juiste regelmaat te vinden in mijn trainingen en mijn voortgang inzichtelijk te maken" aldus tester Thijs.

Review Asics Gel Nimbus 25

"Na het aantrekken zit de schoen dan ook als gegoten, door het soepele bovenwerk zit de schoen perfect om de voet. De demping is gelijk sterk aanwezig."

Review Odlo zeroweight hardloopjack

"Ik had altijd van die hardloopjasjes die kraakten en alle kanten op bewogen met lopen en wind. Dat is met dit Odlo zeroweight jack niet het geval" Lees de review van Bas nu!

Review Incylence hardloopsokken

Incylence hardloopsokken zijn zeer functionele sokken met een eigentijds en hip design. Lees meer over de ervaringen van onze doorgewinterde tester.

Review Saucony Endorphin shift

De Saucony Endorphin Shift is een zeer stabiele hardloopcshoen met een dikke zool en een speciale manier van afwikkelen. Lees hier de eerlijke review van Eva

Review New Balance 860 V11

New Balance 860V11 een stabiele antipronatie hardloopschoen, getest door een doorgewinterde hardlopert. Wil je meer weten over de ervaring van Tom met de New Balance 860V11? 

Review New Balance 1080 V11

Een nieuw paar New Balance 1080 testen en ook nog eens op de foto met Femke Bol! Wat een droombaan heb ik toch. Lees snel verder voor mijn review over deze neutrale alleskunner.

Review Brooks Adrenaline GTS 23

Bij het aantrekken van deze nieuwe Brooks Adrenaline GTS 23 loopschoen voelt het dan ook direct comfortabel aan. De schoen sluit mooi aan en de hielkap is wat zachter, aldus tester Joland…

Bekijk de eerlijke Brooks Glycerin GTS 19 review

De Glycerin GTS 19 getest door onze eigen Frankie. Voor het eerst is de Glycerin in een ondersteunende (antipronatie) variant op de markt. Frankie heeft hem uitvoerig gestest.

Review Odlo Ceramicool socks

Odlo Ceramicool sokken,  Ceramicool is een bekende technologie van Odlo die je warm en comfortabel houdt. Lees hier de bevindingen van Obbe.

Review Craft CTM Ultra

De Craft CTM ULTRA neutrale hardloospschoen, een nieuwkomer in het veld. Hoe zou een ervaren marathon loopster deze schoen beoordelen? Lees snel verder.

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Klanten beoordelen ons met een 9,2