Blogoverzicht

Het gebruik van een hardlooprugzak; tips en tricks

In een eerder artikel over welke hardlooprugzak past bij jou? hebben we stil gestaan bij het kiezen van de juiste hardlooprugzak. Mocht je er 1 hebben aangeschaft dan zijn er een aantal praktische zaken waar je tegen aan kunt lopen. In het onderstaande blog geven we tips over het gebruik van een hardloop rugzak.

Een hardloop rugzak wordt ook wel drink rugzak of camelbag genoemd. Alle benamingen slaan op een functionele rugzak die perfect past op een loperslichaam , ademend is en geen irritaties geeft bij het dragen met hardlopen. Tevens heeft een hardloop rugzak een waterzak of drinkflessen ( of mogelijkheid tot opbergen in) om te kunnen hydrateren bij lange afstanden en trails.

nathan drink rugzaknathan drink rugzak

De beste prijs kwaliteit in hardloop rugzakken is de lichtgewichte Nathan drinkrugzak Quickstart 3 Liter met 1,5 liter waterzak voor € 39,95. Hierboven afgebeeld en in meer kleuren verkrijgbaar. Klik hier om de Nathan Quikstart rugzak te bekijken en bestellen!

Meer keuze in de beste rugzakken voor hardlopers vind je in De Hardloopwinkel Bodegraven, Noordwijkerhout, Den Haag, Bodegraven, Leiden en Rotterdam.

 

Pasvorm van de hardlooprugzak.

Het is erg belangrijk dat je met behulp van de gespen de hardlooprugzak zo goed mogelijk laat aansluiten om het lichaam. Te los betekent dat de rugzak gaat stuiteren, wat heel irritant kan zijn.

Trek je de gespen te strak aan dan word je beperkt in jouw bewegingsvrijheid. Houd er ook rekening mee dat tijdens het hardlopen de longen zich meer moeten inspannen. Dit gaat gepaard met een grotere expansie van de borstkas. Als je de rugzak te strak doet zal je dus beperkt worden bij het ademen.

 

Gebruik van de camelbag bij hardlopen.

Een drinkrugzak of camelbag word veel gedragen door lange afstandlopers en trailers.

Een camelbag is een hardlooprugzak met waterzak en drinkslang met tuitjes. Meestal zit een waterzak van bijvoorbeeld 1 of 1,5 liter inbegrepen bij een camelbag.

Soms zit er geen waterzak in een hardlooprugzak, maar wel een compartiment waar ze perfect in passen. De waterzak voor een camelbag kun je ook los kopen om ze te vervangen of in een speciale rugzak vak te plaatsen.

Vullen waterzak camelbag hoe doe je dat?

Bij het vullen van de hardloop camelbag is het erg belangrijk dat er geen lucht in de waterzak achterblijft. Zitten er luchtbellen in de waterzak van de rugzak dan gaat dit klotsen tijdens het hardlopen.

Gelukkig is dit makkelijk te voorkomen. Vul de waterzak helemaal, sluit daarna af. Hoe voller de waterzak in de rugzak is hoe beter.

Het teveel aan water zal uit de zak geduwd worden. Mochten er onverhoopt toch nog luchtbellen in de zak zitten, draai dan de zak onderste boven.

Zorg dat de luchtbel bij de aansluiting van de drinkslang zit en zuig de lucht er uit. Hiermee zorg je ervoor dat het klotsen van de rugzak tot een minimum beperkt blijft.

 

Sportvoeding in camelbag is dat noodzakelijk?

De meeste hardlopers vullen de camelbag of drinkrugzak vaak gewoon met water. Hiermee voorkom je dat je met een flesje in de hand aan het hardlopen bent.

Lange afstand lopers, trailers en duursporters vermengen sportvoeding met het water in de camelbag of vullen deze met sportdrank. Super handig natuurlijk, want naast hydratatie zorgt dit er ook voor dat je voedingsstoffen binnen krijgt voor jouw spieren

Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld PowerBar Electrolyte Tabs .

Of aan BORN Drink Isotonic.

Ontdek meer hierover in dit informatief artikel over voeding en hardlopen van onze deskundige voedings adviseurs.

 

Schoonmaken van de waterzak in camelbag

Na gebruik van de waterzak in een camelbag vragen mensen zich af; hoe maak je een camelbag schoon?

  • Bij het vullen met water is de schoonmaak erg simpel. Spoel de zak en de slang goed uit met warm water. Hang de zak vervolgens OPEN weg, zodat deze goed kan drogen in de lucht.
  • De waterzakken van HydraPak zijn daarnaast heel makkelijk binnenstebuiten te keren. Dit maakt het schoonmaken nóg makkelijker.
  • Na het drogen kan er voor worden gekozen om de waterzak in de vriezer te bewaren. Dit dood eventuele bacteriën en gaat algengroei tegen.

Er zijn ook een aantal opties voor een grondigere schoonmaakbeurt van de waterzak.

  • Leg de waterzak in een bak met warm water en voeg hier een tablet Steradent aan toe. Laat de camelbag ongeveer 30 minuten weken in het water. Spoel vervolgens de waterzak grondig af met water en laat deze drogen. Heb je geen Steradent in huis, maar is de waterzak aan een goede schoonmaakbeurt toe? Vervang dan het Steradent tablet voor azijn of soda. 30 minuten weken en daarna ook weer grondig afspoelen.
  • Bij het gebruik van sportvoeding in de camelbag is het zeker aan te raden om deze manier te gebruiken. Dit zorgt er voor dat eventuele voedingsresten goed verwijderd worden. Afspoelen met alleen water is dan niet genoeg.

Borstel voor waterzak

Daarnaast heeft HydraPak ook een super handige borstel op de markt gebracht voor het grondig schoonmaken van de drinkslang van een waterzak.

Voor advies over drinkrugzakken en water systemen of een hardloop rugzak kun je altijd terecht bij 1 van onze Hardloopwinkels in Nederland.

Of stuur een appje naar de klantenservice van De Hardloopwinkel webshop!

 

Relevante blogs:

Blog: voeding en drinken tijdens hardlopen

Blog: hardlooprugzak kiezen

Vragen?

    Bel met de webshop klantenservice

    App met de webshop klantenservice

    webshop@dehardloopwinkel.nl

 

Populairste blogs

Hielspoor wat is het? En wat kun je er tegen doen?

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt aan de hiel. Een vervelende klacht, maar gelukkig kun…

Rugklachten bij hardlopen?

Rugpijn komt vaker voor bij hardlopers, de belasting van de straat op je onderrug is behoorlijk bij hardlopen. Mag je met rugpijn door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Knieklachten en de juiste hardloopschoenen

Iedereen krijgt wel eens last van een blessure. Kniepijn komt vaak voor bij hardlopers, wat kun je ertegen doen en mag je door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Veters Strikken Doe Je Zo

Je hebt de juiste schoenen maar toch zitten ze niet optimaal aan de voeten. Jouw hiel zit niet vast, of de schoen knelt wat aan de zijkant. Veter striktechnieken kunnen helpen...

Hardlopen in de kou? 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Lees hier dé 10 tips bij hardlopen in de kou en ga lekker naar buiten!

Platvoeten of holvoeten, welke hardloopschoenen?

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hardlopen in de regen en beste tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Welke hardloopschoenen als beginner kiezen?

Als je begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen om…

Het gebruik van een hardlooprugzak; tips en tricks

Hardlooprugzakken (hydratatievesten / racevesten) bij het lopen van lange afstanden kun je eigenlijk niet zonder. Maar hoe gebruik je een hardlooprugzak? Lees snel verder

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints? En wat kun je er aan doen om ze te verlichten en te voorkomen? Frank (ervaringdeskundige) legt uit.

Tips voor je volgende halve marathon

Vast ten overvloede maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden: een veelgemaakte fout is dat (beginnende) hardlopers te snel en teveel trainen waardoor ze geblesseerd raken of zelfs hele…

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om eerst de onderstaande HSK test te doen. Kun je op meer dan 2 van onderstaande vragen met <…

Hardlopen met Inlegzolen hoe zit dat?

Je voet bevat 26 botjes, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren. We staan, lopen, springen en sporten en dagelijks maken we zo’n tienduizend stappen!

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Klanten beoordelen ons met een 9,4
Sportieve cookies, DeHardloopwinkel.nl gebruikt ze om je nog beter van dienst te kunnen zijn. Klik hier om jouw instellingen te wijzigen en op te slaan.