Blogoverzicht

Welke hardlooprugzak past bij jou?

Hardlooprugzakken (hydratatievesten / racevesten) zijn een trend geworden onder weglopers en trail-lopers. Rugzakken bieden de mogelijkheid om urenlang buiten te hardlopen zonder te hoeven stoppen voor water of bevoorrading.

In plaats daarvan heb je alle benodigdheden binnen handbereik en stevig aan je lichaam bevestigd, wat overmatig stuiteren of ongemak voorkomt.

Krijg je dorst? Geen probleem. Er zijn in de meeste hardloop rugzakken toegankelijke waterflessen in de holsters op het borstbeen of een slang van de waterzak die aan je rug is vastgebonden.

Bovendien kun je voeding, lichtgewicht jassen en handschoenen in de achterste compartimenten of zakken van een running backpack meenemen.

De beste hardlooprugzakken zijn die van Nathan, ergonomisch aangepast aan het sporterslichaam met een drinksysteem vaak in vorm van een waterzak.

Gerelateerde producten

Ben je op zoek naar een nieuwe hardlooprugzak?

Hieronder nemen we je mee in een snel en duidelijk overzicht van de belangrijkste zaken om een keuze te maken.

Wat loop je?

Eerst en vooral moet je beslissen voor welke soort hardlopen je je gaat voorbereiden. Korte afstand op de weg, lange afstand op de weg of trail-lopen. Bij elke inspanning past een ander soort hardloop rugzak.

Rugzak en korte afstand hardlopen op de weg.

Loop je vooral kortere afstanden op de weg (minder dan 40 minuten) dan heb je geen hardlooprugzak nodig. Wij adviseren een hydratatieriem of drinkgordel te dragen bij korte afstandlopen. Deze hardloop artikelen zijn handig om sleutels, smartphone, snacks of wat water mee te nemen tijdens het hardlopen.

Rugzak bij hardlopen lange afstand op de weg.

Als je de afstanden gaat uitbreiden en langer dan een uur gaat hardlopen is het verstandig om te kijken naar een 2 tot 4 liter hydratatievest. Een vest met drinkmogelijkheden moet meer dan genoeg zijn om te zorgen dat je gehydrateerd blijft.

Wij adviseren hier een minimalistisch hardloopvest met een kleiner achter compartiment en soft flask flessen voor.

Rugzak bij Trail-lopen.

Trail-lopers moeten zelfvoorzienend zijn, meer dan weglopers. Het is niet alleen een kwestie van hydratatie, maar je moet je ook bewust zijn van je eigen veiligheid.

Je zult benodigdheden mee moeten nemen die geschikt zijn voor de omgeving en omstandigheden.

Voor sommige wedstrijden is een verplichte lijst met benodigdheden en uitrusting nodig om veiligheidsredenen.

Wij adviseren hier een hardloop rugzak met waterzak mee te nemen. Bijvoorbeeld de Nathan drinkrugzakken.

Hoeveel capaciteit moet mijn hardlooprugzak hebben?

De vloeistofcapaciteit of de hoeveelheid water (of andere hydraterende drank), is de belangrijkste onderscheidende factor tussen vesten.

Als we het hebben over de hydratatiecapaciteit, hebben we het specifiek over de totale hoeveelheid vloeistof die een vest kan bevatten met behulp van de bijgeleverde draagcontainers.

Vaak kunnen in de vakken ook extra flessen of waterzak (reservoirs) worden geplaatst, die afzonderlijk kunnen worden aangeschaft.

Wij raden je aan een hardlooprugzak te kiezen in functie van de afstand die je zal afleggen en de hoeveelheid uitrusting die je mee wilt nemen.

Tevens kun je de hardlooprugzak ook perfect gebruiken om mee op vakantie te gaan, als reistas of bij langere wandeltochten. Lees hier meer over in dit artikel: "Hardlopen tijdens je vakantie"

Welke grootte van rugzak moet ik kiezen?

Zorg ervoor dat het hardloopvest voldoende ruimte heeft (gemeten in liters) om zaken als water, sportvoeding en extra kleding te dragen.

Voor een keuze in grootte van rugzak bij trail running en lange afstanden kun je onderstaande tabel aanhouden:

Looptijd Rugzakcapaciteit
1 - 2 uur 2 liter
2 - 3 uur 2 - 6 liter
3 - 6 uur 4 - 12 liter
6 + uur 6 + liter

 

Flessen aan de voorkant of een waterzak aan de achterkant?

De meeste vesten zijn klaar om water te dragen op een van de twee manieren: waterflessen die aan de voorkant van het vest worden opgeborgen of een hydratatiezak die in een vak op de rug past.

Flessen kunnen gemakkelijker en sneller worden bijgevuld, maar uit een waterzak is makkelijker te drinken als je onderweg bent en heeft meestal een grotere capaciteit.

Voor langere runs die meer water nodig hebben, zal een waterzak (reservoir) je over het algemeen meer vloeistofcapaciteit geven.

Voor extreem lange runs kun je een waterzak gebruiken in combinatie met flessen (bij de meeste vesten kun je het water aan beide kanten dragen).

Hoeveel vloeistof je moet meenemen hangt vooral af van de duur van je run, de buitentemperatuur en of je onderweg kunt bijvullen.

Ontdek meer over sportvoeding, hoe vaak je moet drinken en wanneer bij hardlopen in dit informatieve blog: voeding en drinken tijdens hardlopen.

Extra functies hardlooprugzak.

Hardloop hydratatie vesten worden geleverd met een verscheidenheid aan verschillende functies die ze handiger en comfortabeler kunnen maken.

Hier zijn enkele functies om rekening mee te houden als je een hardloop hydratatievest gaat aanschaffen:

Zakken in rugzak hardlopen of hydratatievest.

De meeste vesten hebben verschillende zakken voor veelgebruikte spullen, zoals gels, je telefoon en een extra laag.

Kijk naar de positie van de zakken en zorg ervoor dat ze gemakkelijk te bereiken zijn; idealiter hoef je niet te stoppen met bewegen om een jas te pakken of een energie-gel te bereiken.

Denk ook aan de zaksluitingen. Nathan gebruikt ritsen op sommige zakken om ervoor te zorgen dat belangrijke items er niet uit kunnen vallen tijdens het lopen.

Wees als eerste op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van drink rugzakken en de nieuwste releases!

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief 

 

Reflectievermogen hardlooprugzak

Alle Nathan vesten zijn voorzien van reflectie om je te helpen gezien te worden tijdens nachtritten, of dat nu is door tegenliggers of medelopers die koplampen dragen.

 

Advies nodig over welke hardlooprugzak kiezen?

Voor advies over de juiste hardlooprugzak of drink rugzak kun je terecht bij 1 van de 5 De Hardloopwinkels in Nederland. Sommige medewerkers zijn zelf fervent trailers of zelfs ultra runners, vraag naar deze lopers als je hier meer over wilt weten.

Zo kun je de ervaringen van Marcel van De Hardloopwinkel Leiden bij het lopen van marathons lezen in dit artikel: sportvoeding heb je toch niet nodig?

Of bel met de klantenservice van De Hardloopwinkel en stel je vraag over rugzakken aan de deskundige medewerkers!

 

Relevante blogs:

Blog: het gebruik van een hardlooprugzak

Blog: voeding en drinken tijdens hardlopen

Blog: sportvoeding heb je toch niet nodig? geschreven door Marcel

Blog: hardlopen tijdens je vakantie

 

Vragen?

    Bel met de webshop klantenservice

    App met de webshop klantenservice

    webshop@dehardloopwinkel.nl

 

Populairste blogs

Hallux Valgus klachten bij hardlopen

Hardlopen kan zeker met een Hallux Valgus, het komt vaker voor onder lopers dan je denkt. Als je geen pijn hebt is het voldoende om ervoor te zorgen dat de voet...

Hielspoor uitleg, symptomen en oplossingen

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt door overbelasting of doorgezakte voeten.

Kniepijn bij hardlopen

Iedereen krijgt wel eens last van een blessure. Kniepijn komt vaak voor bij hardlopers, wat kun je ertegen doen en mag je door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Rugklachten bij hardlopen?

Rugpijn komt vaker voor bij hardlopers, de belasting van de straat op je onderrug is behoorlijk bij hardlopen. Mag je met rugpijn door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Hardlopen en achillespeesklachten

Achillespeesklachten komen vaker voor onder hardlopers dan je denkt. Wat zijn de symptonen en kun je ertegen doen? Lees meer hierover in dit artikel.

Hardlopen en pijn in heupen

Er zijn verschillende oorzaken van pijn in heupen bij hardlopen en wandelen. Het komt vaker voor dan je denkt! Hoe kun je heupblessures voorkomen en behandelen? Lees meer...

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints? En wat kun je er aan doen om ze te verlichten en te voorkomen? Frank (ervaringdeskundige) legt uit.

Hardlopen in de regen en beste tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Hardlopen in de kou ontdek 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Lees hier dé 10 tips bij hardlopen in de kou en ga lekker naar buiten!

Herstellen na hardlopen, hoe doe je dat?

Om blessures te voorkomen is goed herstellen na hardlopen een belangrijk gegeven. Het helpt ook bij het verhogen van je prestaties, hoe? dat lees je in onderstaand info artikel.

Welke Garmin past bij mij?

Welke Garmin sporthorloge geschikt is voor hardlopen bepaal je aan de hand van je uiteindelijke doelen en type sport die je beoefent. Wij helpen je met het maken van de juiste keuze..

Hier vind je dé tips voor hardlopen in de zomer

De meeste hardlopers zijn "mooi weer" lopers. Is het écht warm buiten? Dan valt dat vaak vies tegen. Zweten, snel moe en niet vooruit te branden in die hitte. Daarom worden de meeste mar…

Welke hardloopschoenen als beginner kiezen?

Als je begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen om…

Marcel's 25 beste tips voor trailrunning

Je bent soms een hele dag onderweg en als je moet dan moet je... "mijn beste tip voor trailers is dan ook: neem zakdoekjes mee" Lees snel meer over de beste trailtips van Marcel.

Platvoeten of holvoeten, welke hardloopschoenen?

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hardlooprugzak hoe gebruiken? beste tips

Hardlooprugzakken (hydratatievesten / racevesten) bij het lopen van lange afstanden kun je eigenlijk niet zonder. Maar hoe gebruik je een hardlooprugzak? Lees snel verder

Welke veterstriktechnieken zijn er?

Je hebt de juiste schoenen maar toch zitten ze niet optimaal aan de voeten. Jouw hiel zit niet vast, of de schoen knelt wat aan de zijkant. Veter striktechnieken kunnen helpen...

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om de test te doen. Kun je op meer dan 2 vragen met JA antwoorden? dan zijn je h…

Tips voor je volgende halve marathon

Halve marathon tips zijn goed om blessures te voorkomen. Vast ten overvloede maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden: een veelgemaakte fout is dat (beginnende) hardlopers te snel en t…

Hardlopen met Inlegzolen hoe zit dat?

Je voet bevat 26 botjes, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren. We staan, lopen, springen en sporten en dagelijks maken we zo’n tienduizend stappen!

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Klanten beoordelen ons met een 9,2