Zo motiveer je jezelf om te gaan hardlopen in de winter

dec 13, 2021 | Blog

Hardlopen in de winter is ideaal om een winterdip te voorkomen.

Maar hoe kun je jezelf nou het beste motiveren om ook daadwerkelijk te gaan, zelfs ook bij temperaturen op of onder het vriespunt.

Als het buiten nat en donker wordt, of zelfs sneeuwt, verlies je al snel de motivatie om je hardloopschoenen aan te trekken en vol energie te gaan hardlopen. Maar met een paar tips en trucs kun je dit zelf overwinnen en gemotiveerd trainen, zelfs in de koude tijd van het jaar. En hardlopen in de herfst of winter heeft meerdere voordelen.

Zo motiveer je jezelf om in de winter te gaan hardlopen

Hardlopen in de winter of herfst is soms lastig. Om ervoor te zorgen dat de weg van de bank naar de training niet zo moeilijk is bij koude temperaturen en sneeuw, helpt het om altijd in gedachten te houden hoe trots en gelukkig je je voelt na het hardlopen. “Ik word vooral gemotiveerd door de gedachte aan het gevoel achteraf. Het gevoel iets gedaan te hebben, in beweging te zijn en te voelen dat ik gezond ben.”

Hardlopen verhoogt de aanmaak van gelukshormonen. De inspanning zorgt ervoor dat het lichaam endorfine aanmaakt in het stadium waarin het eigenlijk uitputting zou moeten voelen . Daar word je vrolijk van en verdrijft de winterblues van het donkere seizoen. Een goede reden dus om op te staan en te gaan lopen. Na een korte run in de frisse lucht, zul je je zeker opgetogen en trots op jezelf voelen.

Bovendien is het besneeuwde winterlandschap een heerlijk hardloopdecor, wat ook nog eens de stemming verbetert.

Een goede voorbereiding is alles

Bij koude temperaturen moet ook de looptraining hierop worden aangepast. Wij adviseren de volgende tips:

 • Opwarmen en eventueel wat rek- en strekoefeningen

Hardlopen in de winter, bij ijzige temperaturen, is bijzonder belastend voor het lichaam. Met wat lichte rekoefeningen en en wat loopscholing worden de koude, verkrampte spieren losgemaakt en is de training veel gemakkelijker. Ook het rekken en strekken aan het einde van je training is belangrijk om spierpijn en spierspanning te voorkomen.  Als het buiten te koud is kan je dit soort oefeningen ook prima in huis doen, zo koelt het bezwete lichaam niet af en voorkom je een flinke verkoudheid.

 • Voldoende drinken

Voldoende water drinken is in de winter net zo belangrijk als in de zomer, omdat het lichaam zelfs bij lage temperaturen kan uitdrogen. Als extra tip raden we lauwe thee aan in plaats van koud water. Dan koel je niet af en dit zorgt voor minder energieverlies.

 •  De juiste hardlooptechniek en het ideale schoeisel

In de herfst en winter zou je een paar extra trailschoenen kunnen aanschaffen. Deze zijn voorzien van meer profiel. Dit voorkomt dat je minder snel uitglijdt. Ook zijn deze schoenen van robuuster materiaal gemaakt, dus kunnen wel een stootje verdragen.

Bij het hardlopen in de winter en in winterse omstandigheden moet je ook letten op de juiste looptechniek. Maak gerust  kleinere passen. Hierdoor land je wat meer op de middenvoet waardoor je meer contact met de ondergrond hebt. Hierdoor ontstaat meer grip en voorkom je eventueel uitglijden.

 •  Hardloopkleding
 • In een eerder artikel op deze site hebben wij al eens gesproken over de kledingkeuze voor tijdens het hardlopen in de winter. Denk hierbij vooral aan het drie-lagen-systeem en hoofdbedekking. Wil je hier meer over lezen klik dan op deze link. Bij koude temperaturen verlies je veel warmte via het hoofd. Ook hierover lees je meer in de voorgaande link. Op deze manier loop je comfortabel tijdens winterse omstandigheden.

  Wil je nog meer weten over hardlopen in de winter? Kom dan langs in een van onze winkels of bestel via onze webshop.

  Geschreven door Team Rotterdam

  0