Veilig hardlopen in het donker? Laat je zien!

okt 1, 2021 | Blog

In het donker goed zichtbaar zijn tijdens het hardlopen wordt gelukkig steeds makkelijker én steeds mooier!  

Inmiddels worden de dagen steeds donkerder en zijn de momenten dat je in het daglicht kunt hardlopen steeds schaarser aan het worden. Je ontkomt er niet aan om in het donker te gaan hardlopen! Er zijn verschillende manieren om hier verantwoord mee om te gaan.

Hardloopkleding

Het belang van zichtbaarheid tijdens het hardlopen is ook bij de grote kledingmerken een steeds belangrijker item geworden. Zo worden er steeds meer reflecterende materialen gebruikt in de hardloopkleding. Dit is bijvoorbeeld mooi te zien in de onderstaande afbeelding van een Craft hardloopjack.

Craft Pro Glow in the Dark Lumen

Reflectiemateriaal en verlichting

Met een zichtbaarheidsvest over je hardloopkleding, vergroot je je zichtbaarheid flink. Mooie hesjes (met of zonder led) waarvan je niet eens merkt dat je ‘m draagt en toch beter zichtbaar bent dan ooit te voren.

Alleen zo’n vest dragen is in de meeste gevallen niet helemaal voldoende. Knipperende of continue brandende lampjes zijn altijd zichtbaar, reflecterende stof alleen wanneer er iets op schijnt. Voeg dus een lampje toe aan je hardloopkleding zodat je niet afhankelijk bent van anderen.

Gato LED-vest

Gedrag

Met het juiste hardloopkleding of -verlichting met led-lampjes ben je beter zichtbaar in het donker. Andere weggebruikers zien je van verder af aankomen door de reflecterende elementen op de jouw kleding of reflectie items. Sommige hardlopers denken dat ze zelf wel kunnen opletten en uitwijken als het nodig is. Dit is helaas niet voldoende want er gebeuren nog steeds ongelukken! Het is dus erg belangrijk om verstandig de weg op te gaan.

Naast dat je beter zichtbaar bent met reflectie en verlichting, kun je zelf ook je gedrag in het verkeer aanpassen aan de donkere dagen. Loop bijvoorbeeld altijd tegen het verkeer in wanneer je op een autoweg loopt. Zo zie je je tegenliggers aankomen en kan je anticiperen op wat komen gaat. Maar het beste is om gewoon op de stoep te lopen waar tegenliggers niet op je in kunnen rijden als ze je over het hoofd zien. Kijk ook goed uit bij bochten en steek niet zomaar een straat over.

Voor de allerbeste zichtbaarheid kies je dus voor een combinatie van verlichting en reflectie. En wees niet bang om te overdrijven! Een ongeluk zit in een klein hoekje dus je kunt er maar beter zo opvallend mogelijk bij lopen.

Ben je benieuwd naar de verschillende opties in ons assortiment? Kom dan langs in een van onze winkels of neem een kijkje op onze webshop

Geschreven door Heleen

0