Blogoverzicht

Hardloopkleding in de herfst en de winter

Nu de wintertijd is aangebroken komen de koude dagen met rappe schreden dichterbij. Om alvast goed beslagen ten ijs te komen lees je in dit stukje de in’s en out’s van hardloopkleding voor het herfst- en winterseizoen

 

Het drie lagen systeem

Wanneer de temperatuur gaat dalen is een shirtje met korte mouwen niet meer voldoende bij buitensporten. Zo verlies je te veel warmte en zal jouw lichaam harder moeten werken om op temperatuur te blijven.

Deze energie kun je dan niet gebruiken voor het hardlopen, waardoor je prestaties achter uit gaan.

De meeste hardlopers maken in hun keuze voor de juiste hardloopkleding gebruik van het drie lagen systeem. Het drie lagen systeem zorgt voor een optimale temperatuurregulatie van het lichaam.

Die drie lagen bestaan meestal uit een basis-, tussen-, en buitenlaag.

 

De basislaag

De eerste laag is de basislaag deze bestaat uit technisch ondergoed. Dit kan in de vorm van een singlet of een shirt lange of korte mouw.

Belangrijk is dat deze basislaag strak aansluit op het lichaam. Zo kan een basislaag zijn functie optimaal uitvoeren.

Dit ‘ondergoed’ zorgt er voor dat de warmte die het lichaam produceert word vast gehouden. Hierdoor gaat het grote fluctuaties van de lichaamstemperatuur tegen.

De ‘baselayers’ van bijvoorbeeld Odlo en Craft maken gebruik van body mapping. Dit houdt in dat dit ondergoedshirt verschillende zones heeft.

Een plek die snel warm wordt heeft goed ademende eigenschappen nodig. Een plek op het lichaam die snel warmte verliest is meer gebaad bij isolerende eigenschappen.

De afbeelding hieronder laat zien hoe dit er in praktijk uitziet.

De basis laag voor het hardlopen | De Hardloopwinkel Webshop

 

De tussenlaag

Met de tussenlaag kun je een hoop kanten op. Het kan een shirt met lange of korte mouwen zijn, maar ook een een vest, zolang het van ademende stof is gemaakt.

Waar de basislaag goed rondom het bovenlichaam moet aansluiten, mag de tussenlaag wat losser rond het lichaam vallen. Dit geeft een isolerend effect, waardoor het lichaam tijdens en na het hardlopen warm blijft.

Daarnaast zorgt de tussenlaag voor de vochtafdrijving. Dit betekent dat ook deze laag goed ademend en vocht afdrijvend moet zijn. Een katoenen shirt is niet geschikt daar blijft het zweet in hangen en wordt nat.

De tussenlaag is voor iedere loper verschillend qua dikte. Heb je het relatief sneller warm, dan is een dun shirt al snel genoeg. Als je het juist snel koud hebt, is een dikker shirt met lang mouwen beter geschikt.

De Hardloopwinkel heeft verschillende soorten bovenkleding die hiervoor geschikt kan zijn. Zo zie je op de afbeelding een mooi voorbeeld van een goed shirt dat je kan gebruiken voor de tussenlaag.

De tussenlaag | De Hardloopwinkel Webshop

 

De buitenlaag

De buitenste laag is vaak een hardloopjack, -jasje of bodywarmer. De buitenlaag biedt bescherming tegen regen en de wind.

Kijk je naar de bescherming tegen regen, daar zijn waterafstotende- en waterdichte hardloopjacks geschikt voor.

Het verschil tussen beide ligt in de gebruikte materialen en de afwerking van het jack. Waterdichte jasjes beschikken over naden die aan de binnenkant zijn getapet.

Over het algemeen gaat dit wel ten koste van het ademend vermogen. Ook deze laag moet goed kunnen ademen anders krijg je condensvorming aan de binnenkant en krijg je het warmer.

Een waterafstotend jasje is in vele gevallen al voldoende. Dit betekent wel dat je tijdens een lange duurloop in de regen uiteindelijk nat zult worden. 

Ook zijn er verschillen tussen de mate waarin een jasje bescherming bied tegen de wind. Zo heb je windblokkers en winddichte jassen. Winddichte jassen beschermen je in beperkte mate tegen de wind, terwijl windblokkers de wind buiten houden. 

Veel van de hardloopjacks zijn voorzien van reflecterende patronen. Super handig om gezien te worden tijdens je runs in het donker. Dit is alleen vaak nog niet genoeg.

Wil je meer weten over het belang van verlichting tijdens het hardlopen? Lees dan ook eens dit artikel over veilig hardlopen in het donker en zichtbaarheid.

De buitenlaag | De hardloopwinkel Webshop

 

Hardloopkleding voor het onderlichaam.

Tot nu toe hebben we het steeds gehad over hardloopkleding voor het bovenlichaam. Voor het onderlichaam, de benen,  is het drie systeem minder gangbaar.

Vaak is hiervoor een goede hardloopslip of -boxer en een lange hardlooptight al genoeg. Naar gelang je het snel warm of koud hebt kun je spelen met de dikte van de tight.

Zo heb je speciale winter tights die dikker zijn dan de doorsnee hardlooptights en je zo beter warm houden. Daarnaast bestaan er ook tight met winddichte lagen op de bovenbenen.

Deze winddichte hardloopbroeken hebben aan de voorkant dikker materiaal dat je meer bescherming bied tegen de gure wind. Aan de achterkant zijn deze juist weer dunner om zo het ademend vermogen van de broek te verzorgen.

Voor het onderlichaam is het ook belangrijk dat de kleding over goede temperatuur- en vochtregulerende eigenschappen beschikt.

Tegenwoordig verwerken veel kledingmerken steeds meer reflectieve patronen in de hardlooptights. Samen met de buitenlaag zorgen deze voor meer zichtbaarheid in het verkeer. 

Een gevoerde hardlooptight met zachte fleece aan de binnenzijde is heerlijk om hard te lopen tijdens de gure dagen.

 

Accessoires

Op de afbeelding van body mapping van odlo is te zien dat het hoofd een rode zone is. Dit betekent dat hier veel warmte ontwikkeld word.

Als je je hoofd niet bedekt zorgt dit voor veel warmte verlies. Door het dragen van een muts of een runningcap word dit warmteverlies tegen gegaan en kan er daardoor meer energie worden gebruikt voor het hardlopen zelf.

Het voordeel van een runningcap ten opzichte van een muts is dat de klep van de cap de regen fijn uit je ogen houd. 

Hetzelfde geldt voor de andere uiteinden van het lichaam, zoals de handen en de voeten.

Goede hardloopsokken zorgen er voor dat je voeten comfortabel blijven. Met goede handschoenen zorg je voor warme handen. Het is dus erg belangrijk om jouw hardloopkleding aan te vullen met de juiste accessoires.

Als laatst is het tijdens de donkere uren erg belangrijk om jouw hardloopkleding aan te vullen met lampjes en en reflectie om goed zichtbaar te zijn.

Ben je benieuwd hoe de verschillende soorten hardloopkleding in praktijk voelen kom dan langs in De Hardloopwinkel in Bodegraven, Den Haag, Leiden, Noordwijkerhout of Rotterdam.

Odlo winterkleding | De Hardloopwinkel Webshop

 

Relevante blogs:

Blog: Veilig hardlopen in het donker

 

Vragen?

    Bel met de webshop klantenservice

    App met de webshop klantenservice

    webshop@dehardloopwinkel.nl

 

Populairste blogs

Hallux Valgus klachten bij hardlopen

Hardlopen kan zeker met een Hallux Valgus, het komt vaker voor onder lopers dan je denkt. Als je geen pijn hebt is het voldoende om ervoor te zorgen dat de voet...

Hielspoor uitleg, symptomen en oplossingen

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt door overbelasting of doorgezakte voeten.

Kniepijn bij hardlopen

Iedereen krijgt wel eens last van een blessure. Kniepijn komt vaak voor bij hardlopers, wat kun je ertegen doen en mag je door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Rugklachten bij hardlopen?

Rugpijn komt vaker voor bij hardlopers, de belasting van de straat op je onderrug is behoorlijk bij hardlopen. Mag je met rugpijn door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Hardlopen en achillespeesklachten

Achillespeesklachten komen vaker voor onder hardlopers dan je denkt. Wat zijn de symptonen en kun je ertegen doen? Lees meer hierover in dit artikel.

Hardlopen en pijn in heupen

Er zijn verschillende oorzaken van pijn in heupen bij hardlopen en wandelen. Het komt vaker voor dan je denkt! Hoe kun je heupblessures voorkomen en behandelen? Lees meer...

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints? En wat kun je er aan doen om ze te verlichten en te voorkomen? Frank (ervaringdeskundige) legt uit.

Hardlopen in de regen en beste tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Hardlopen in de kou ontdek 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Lees hier dé 10 tips bij hardlopen in de kou en ga lekker naar buiten!

Herstellen na hardlopen, hoe doe je dat?

Om blessures te voorkomen is goed herstellen na hardlopen een belangrijk gegeven. Het helpt ook bij het verhogen van je prestaties, hoe? dat lees je in onderstaand info artikel.

Welke Garmin past bij mij?

Welke Garmin sporthorloge geschikt is voor hardlopen bepaal je aan de hand van je uiteindelijke doelen en type sport die je beoefent. Wij helpen je met het maken van de juiste keuze..

Hier vind je dé tips voor hardlopen in de zomer

De meeste hardlopers zijn "mooi weer" lopers. Is het écht warm buiten? Dan valt dat vaak vies tegen. Zweten, snel moe en niet vooruit te branden in die hitte. Daarom worden de meeste mar…

Welke hardloopschoenen als beginner kiezen?

Als je begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen om…

Marcel's 25 beste tips voor trailrunning

Je bent soms een hele dag onderweg en als je moet dan moet je... "mijn beste tip voor trailers is dan ook: neem zakdoekjes mee" Lees snel meer over de beste trailtips van Marcel.

Platvoeten of holvoeten, welke hardloopschoenen?

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hardlooprugzak hoe gebruiken? beste tips

Hardlooprugzakken (hydratatievesten / racevesten) bij het lopen van lange afstanden kun je eigenlijk niet zonder. Maar hoe gebruik je een hardlooprugzak? Lees snel verder

Welke veterstriktechnieken zijn er?

Je hebt de juiste schoenen maar toch zitten ze niet optimaal aan de voeten. Jouw hiel zit niet vast, of de schoen knelt wat aan de zijkant. Veter striktechnieken kunnen helpen...

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om de test te doen. Kun je op meer dan 2 vragen met JA antwoorden? dan zijn je h…

Tips voor je volgende halve marathon

Halve marathon tips zijn goed om blessures te voorkomen. Vast ten overvloede maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden: een veelgemaakte fout is dat (beginnende) hardlopers te snel en t…

Hardlopen met Inlegzolen hoe zit dat?

Je voet bevat 26 botjes, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren. We staan, lopen, springen en sporten en dagelijks maken we zo’n tienduizend stappen!

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Klanten beoordelen ons met een 9,2