Hardloopkleding in de herfst en de winter

okt 29, 2020 | Blog

Nu de wintertijd is aangebroken komen de koude dagen met rappe schreden dichterbij. Om alvast goed beslagen ten ijs te komen lees je in dit stukje de in’s en out’s van hardloopkleding voor het herfst- en winterseizoen.

Het drie lagen systeem

Als de temperaturen dalen is een shirtje met korte mouwen niet meer voldoende. Zo verlies je te veel warmte en zal jouw lichaam harder moeten werken om op temperatuur te blijven. Deze energie kan je dan niet gebruiken voor het hardlopen, waardoor je prestaties achter uit gaan. Veruit de meeste hardlopers maken in hun keuze voor de juiste hardloopkleding gebruik van het drie lagen systeem voor een optimale temperatuurregulatie van het lichaam. De drie lagen zijn de basis-, tussen-, en buitenlaag. 

De basislaag

De eerste laag is de basislaag. Vaak wordt deze gevormd door technisch ondergoed. Dit kan in de vorm van een singlet of een shirt. Belangrijk is dat deze basislaag goed aansluit op het lichaam. Zo kan dit shirt optimaal zijn functie uitvoeren. Dit ‘ondergoed’ zorgt er voor dat de warmte die het lichaam produceert word vast gehouden. Hierdoor gaat het fluctuaties van de lichaamstemperatuur tegen. De ‘baselayers’ van bijvoorbeeld Odlo en Craft maken gebruik van body mapping. Dit houdt in dat een shirt verschillende zones heeft. Een plek die snel warm wordt heeft goed ademende eigenschappen nodig, waar een plek die snel warmte verliest is juist meer gebaad is bij isolerende eigenschappen. De afbeelding hieronder laat zien hoe dit er in praktijk uitziet.

Body mappen tijdens hardlopen geeft aan welke gebieden veel en weinig warmte produceren.

De tussenlaag

Met de tussenlaag kun je een hoop kanten op. Het kan een shirt met lange of korte mouwen zijn, maar ook een bijvoorbeeld een vest. Waar de basislaag goed rondom het bovenlichaam moet aansluiten, mag de tussenlaag wat losser rond het lichaam vallen. Dit geeft een isolerend effect, waardoor het lichaam tijdens en ook na het hardlopen warm blijft. Daarnaast zorgt de tussenlaag voor de vochtafdrijving. Dit betekent dat ook deze laag goed ademend en vocht afdrijvend moet zijn. Een katoenen shirt is dus niet geschikt. Deze laag kan je goed op jezelf aanpassen. Heb je het relatief sneller warm, dan is een dun shirt al snel genoeg. Als je het juist snel koud hebt, is een dikker shirt met lang mouwen beter geschikt.

Bij De Hardloopwinkel heeft verschillende soorten bovenkleding die hiervoor geschikt kan zijn. Zo zie je op de afbeelding een mooi voorbeeld van een goed shirt dat je kan gebruiken voor de tussenlaag.

Voorbeeld van een hardloopshirt van Craft dat goed als tussenlaag kan dienen.

De buitenlaag

De buitenste laag is vaak een hardloopjack, -jasje of bodywarmer. De buitenlaag biedt bescherming tegen regen en de wind. Ook hiervan bestaan verschillende vormen. Kijk je naar de bescherming tegen regen, dan bestaan er waterafstotende en waterdichte hardloopjacks. Het verschil tussen beide ligt in de gebruikte materialen en de afwerking van het jack. Waterdichte jasjes beschikken over naden die aan de binnenkant dicht zijn getapet. Over het algemeen gaat dit wel ten koste van het ademend vermogen. Ook deze laag moet goed kunnen ademen anders krijg je condensvorming aan de binnenkant en krijg je het warmer. Een waterafstotend jasje is in vele gevallen al voldoende. Dit betekent wel dat je tijdens een lange duurloop in de regen uiteindelijk nat zult worden. 

Ook zijn er verschillen tussen de mate waarin een jasje bescherming bied tegen de wind. Zo heb je windblokkers en winddichte jassen. Winddichte jassen beschermen je in beperkte mate tegen de wind, terwijl windblokkers de wind buiten houden. 

Veel van de hardloopjacks zijn voorzien van reflecterende patronen. Super handig om gezien te worden tijdens je runs in het donker. Dit is alleen vaak nog niet genoeg. Wil je meer weten over het belang van verlichting tijdens het hardlopen? Lees dan ook eens dit artikel.

Voorbeeld van een hardloopjack

Hardloopkleding voor het onderlichaam.

Tot nu toe hebben we het steeds gehad over hardloopkleding voor het bovenlichaam. Voor het onderlichaam is het drie systeem minder gangbaar. Vaak is hiervoor een goede hardloopslip of -boxer en een lange hardlooptight al genoeg. Naar gelang je het snel warm of koud hebt kun je spelen met de dikte van de tight. Zo heb je speciale winter tights die dikker zijn dan de doorsnee hardlooptights en je zo beter warm houden. Daarnaast bestaan er ook tight met windblokkers. Deze hebben aan de voorkant dikker materiaal dat je meer bescherming bied tegen de gure wind. Aan de achterkant zijn deze juist weer dunner om zo het ademend vermogen van de broek te verzorgen. Ook voor het onderlichaam is het erg belangrijk dat de kleding over goede temperatuur- en vochtregulerende eigenschappen beschikt.

Tegenwoordig verwerken veel kledingmerken ook reflectieve patronen in de hardlooptights. Samen met de buitenlaag zorgen deze voor meer zichtbaarheid in het verkeer.

Accessoires

Op de afbeelding van body mapping van odlo is te zien dat het hoofd een rode zone is. Dit betekent dat hier veel warmte ontwikkeld word. Als je je hoofd niet bedekt zorgt dit voor veel warmte verlies. Door het dragen van een muts of een runningcap word dit warmteverlies tegen gegaan en kan er daardoor meer energie worden gebruikt voor het hardlopen zelf. Het voordeel van een runningcap ten opzichte van een muts is dat de klep van de cap de regen fijn uit je ogen houd. 

Hetzelfde geldt voor de andere uiteinden van het lichaam, de handen en de voeten. Goede hardloopsokken zorgen er voor dat je voeten comfortabel blijven. Met goede handschoenen zorg je voor warme handen. Het is dus erg belangrijk om jouw hardloopkleding aan te vullen met de juiste accessoires.

Als laatst is het tijdens de donkere uren erg belangrijk om jouw hardloopkleding aan te vullen met lampjes en en reflectie om goed zichtbaar te zijn.

Ben je benieuwd hoe de verschillende soorten hardloopkleding in praktijk voelen kom dan langs in De Hardloopwinkel in Bodegraven, Den Haag, Leiden, Noordwijkerhout of Rotterdam.

Odlo kleding voor in de winter


Geschreven door Team Rotterdam

0