Blogoverzicht

Hardloopkleding in de herfst en de winter

Nu de wintertijd is aangebroken komen de koude dagen met rappe schreden dichterbij. Om alvast goed beslagen ten ijs te komen lees je in dit stukje de in’s en out’s van hardloopkleding voor het herfst- en winterseizoen

 

Het drie lagen systeem

Als de temperaturen dalen is een shirtje met korte mouwen niet meer voldoende. Zo verlies je te veel warmte en zal jouw lichaam harder moeten werken om op temperatuur te blijven.

Deze energie kan je dan niet gebruiken voor het hardlopen, waardoor je prestaties achter uit gaan.

Veruit de meeste hardlopers maken in hun keuze voor de juiste hardloopkleding gebruik van het drie lagen systeem voor een optimale temperatuurregulatie van het lichaam. De drie lagen zijn de basis-, tussen-, en buitenlaag.

 

De basislaag

De eerste laag is de basislaag. Vaak wordt deze gevormd door technisch ondergoed. Dit kan in de vorm van een singlet of een shirt.

Belangrijk is dat deze basislaag goed aansluit op het lichaam. Zo kan dit shirt optimaal zijn functie uitvoeren.

Dit ‘ondergoed’ zorgt er voor dat de warmte die het lichaam produceert word vast gehouden. Hierdoor gaat het fluctuaties van de lichaamstemperatuur tegen.

De ‘baselayers’ van bijvoorbeeld Odlo en Craft maken gebruik van body mapping. Dit houdt in dat een shirt verschillende zones heeft.

Een plek die snel warm wordt heeft goed ademende eigenschappen nodig, waar een plek die snel warmte verliest is juist meer gebaad is bij isolerende eigenschappen. De afbeelding hieronder laat zien hoe dit er in praktijk uitziet.

De basis laag voor het hardlopen | De Hardloopwinkel Webshop

 

De tussenlaag

Met de tussenlaag kun je een hoop kanten op. Het kan een shirt met lange of korte mouwen zijn, maar ook een bijvoorbeeld een vest.

Waar de basislaag goed rondom het bovenlichaam moet aansluiten, mag de tussenlaag wat losser rond het lichaam vallen. Dit geeft een isolerend effect, waardoor het lichaam tijdens en ook na het hardlopen warm blijft.

Daarnaast zorgt de tussenlaag voor de vochtafdrijving. Dit betekent dat ook deze laag goed ademend en vocht afdrijvend moet zijn. Een katoenen shirt is dus niet geschikt.

Deze laag kan je goed op jezelf aanpassen. Heb je het relatief sneller warm, dan is een dun shirt al snel genoeg. Als je het juist snel koud hebt, is een dikker shirt met lang mouwen beter geschikt.

De Hardloopwinkel heeft verschillende soorten bovenkleding die hiervoor geschikt kan zijn. Zo zie je op de afbeelding een mooi voorbeeld van een goed shirt dat je kan gebruiken voor de tussenlaag.

De tussenlaag | De Hardloopwinkel Webshop

 

De buitenlaag

De buitenste laag is vaak een hardloopjack, -jasje of bodywarmer. De buitenlaag biedt bescherming tegen regen en de wind.

Ook hiervan bestaan verschillende vormen. Kijk je naar de bescherming tegen regen, dan bestaan er waterafstotende en waterdichte hardloopjacks.

Het verschil tussen beide ligt in de gebruikte materialen en de afwerking van het jack. Waterdichte jasjes beschikken over naden die aan de binnenkant dicht zijn getapet.

Over het algemeen gaat dit wel ten koste van het ademend vermogen. Ook deze laag moet goed kunnen ademen anders krijg je condensvorming aan de binnenkant en krijg je het warmer.

Een waterafstotend jasje is in vele gevallen al voldoende. Dit betekent wel dat je tijdens een lange duurloop in de regen uiteindelijk nat zult worden. 

Ook zijn er verschillen tussen de mate waarin een jasje bescherming bied tegen de wind. Zo heb je windblokkers en winddichte jassen. Winddichte jassen beschermen je in beperkte mate tegen de wind, terwijl windblokkers de wind buiten houden. 

Veel van de hardloopjacks zijn voorzien van reflecterende patronen. Super handig om gezien te worden tijdens je runs in het donker. Dit is alleen vaak nog niet genoeg. Wil je meer weten over het belang van verlichting tijdens het hardlopen? Lees dan ook eens dit artikel.

De buitenlaag | De hardloopwinkel Webshop

 

Hardloopkleding voor het onderlichaam.

Tot nu toe hebben we het steeds gehad over hardloopkleding voor het bovenlichaam. Voor het onderlichaam is het drie systeem minder gangbaar.

Vaak is hiervoor een goede hardloopslip of -boxer en een lange hardlooptight al genoeg. Naar gelang je het snel warm of koud hebt kun je spelen met de dikte van de tight.

Zo heb je speciale winter tights die dikker zijn dan de doorsnee hardlooptights en je zo beter warm houden. Daarnaast bestaan er ook tight met windblokkers.

Deze hebben aan de voorkant dikker materiaal dat je meer bescherming bied tegen de gure wind.

Aan de achterkant zijn deze juist weer dunner om zo het ademend vermogen van de broek te verzorgen. Ook voor het onderlichaam is het erg belangrijk dat de kleding over goede temperatuur- en vochtregulerende eigenschappen beschikt.

Tegenwoordig verwerken veel kledingmerken ook reflectieve patronen in de hardlooptights. Samen met de buitenlaag zorgen deze voor meer zichtbaarheid in het verkeer.

 

Accessoires

Op de afbeelding van body mapping van odlo is te zien dat het hoofd een rode zone is. Dit betekent dat hier veel warmte ontwikkeld word.

Als je je hoofd niet bedekt zorgt dit voor veel warmte verlies. Door het dragen van een muts of een runningcap word dit warmteverlies tegen gegaan en kan er daardoor meer energie worden gebruikt voor het hardlopen zelf.

Het voordeel van een runningcap ten opzichte van een muts is dat de klep van de cap de regen fijn uit je ogen houd. 

Hetzelfde geldt voor de andere uiteinden van het lichaam, de handen en de voeten.

Goede hardloopsokken zorgen er voor dat je voeten comfortabel blijven. Met goede handschoenen zorg je voor warme handen. Het is dus erg belangrijk om jouw hardloopkleding aan te vullen met de juiste accessoires.

Als laatst is het tijdens de donkere uren erg belangrijk om jouw hardloopkleding aan te vullen met lampjes en en reflectie om goed zichtbaar te zijn.

Ben je benieuwd hoe de verschillende soorten hardloopkleding in praktijk voelen kom dan langs in De Hardloopwinkel in Bodegraven, Den Haag, Leiden, Noordwijkerhout of Rotterdam.

GO OUT. BE SEEN. | De Hardloopwinkel Webshop

 

Populairste blogs

Hoe begin ik met hardlopen?

Hoe moet je beginnen met hardlopen? Lees in deze blog meer over de beste manier om te starten met rennen. Iedereen kan hardlopen, jong en oud dus waarom jij niet?

Wanneer draag je thermokleding met hardlopen?

Thermo ondergoed is onmisbaar voor iedere buiten sporter! Het zorgt ervoor dat je lichaam op temperatuur blijft en voorkomt onnodig energieverlies. Leer hier meer over wanneer te dragen e…

Hardloopsurprise

Inspiratie nodig voor het maken van een originele sinterklaas of kerst surprise? En is de gelukkige ontvanger een hardloper of hardloopster?

Voeding en drinken tijdens hardlopen

Hardlopen en voeding zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Natuurlijk is er een verschil in een voedingsschema voor een marathonloper en voeding voor recreatieve hardlopers.

Sportvoeding heb je toch niet nodig?!

In 2005 liep ik samen met een maat onze eerste marathon. Dat gingen wij wel even doen. De jonge honden van de baanatletiek moesten nu kilometers gaan draaien van 4:50 – 5:00 min per kil…

Platvoeten of holvoeten

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hardlopen en het immuunsysteem

Immuunsysteem versterken en hardlopen. Het immuunsysteem beschermt je lichaam tegen allerlei indringers, waaronder virussen zoals Corona.

Beste hardloopschoenen voor beginner nodig?

Als men begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen o…

Wat zijn duurzame hardloop producten?

Wij als hardlopers, zien de natuur als onze speeltuin. En daar moeten we zuinig op zijn. Steeds meer kleding- en schoenenmerken maken daarom duurzame hardloop producten. 

Hielspoor wat is het? En wat kun je er tegen doen?

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt aan de hiel. Een vervelende klacht, maar gelukkig kun…

Hoe maak je een hardlooproute?

Loop je altijd hetzelfde rondje? Het bekende rondje om de kerk? Of maak je er je missie van om 3 keer per week een unieke hardlooproute te creëren? Veel hardlopers en hardloopsters die m…

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om eerst de onderstaande HSK test te doen. Kun je op meer dan 2 van onderstaande vragen met <…

Hardlopen in het najaar, wat trek ik aan?

Hardlopen is een sport waarbij je het snel warm krijgt en zelfs oververhit kunt raken. Je doet het vaak buiten, het weer heeft invloed op welke hardloopkleding het lekkerste zit. 

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints eigenlijk? Zijn er verschillende vormen, en wat zijn de symptomen en klachten? Wat kun je er aan doen…

Veters Strikken Doe Je Zo

je hebt het vast wel eens ervaren, je hebt de juiste schoenen maar toch zitten ze niet optimaal aan je voeten. Je hiel zit niet helemaal stabiel in je schoen, of glijdt zelfs een beetje o…

Veilig hardlopen in het donker? Laat je zien!

In het donker goed zichtbaar zijn tijdens het hardlopen wordt gelukkig steeds makkelijker én steeds mooier! Inmiddels worden de dagen steeds donkerder en zijn de...

Hardlopen tijdens je vakantie

Hardlopen tijdens je vakantie, het is voor veel mensen vanzelfsprekend - of beter gezegd hardlopen op onbekende plekken. Een nieuwe omgeving of het andere klimaat kan een belangrijke ver…

Waarom zou je armstukken dragen?

Wanneer de armstukken wat strakker om de arm zitten geeft dit bepaalde druk op de armspieren, waardoor de bloedsomloop wordt gestimuleerd. Hierdoor wordt de zuurstoftoename naar je spiere…

FUSION: alles over de tights van dit hardloopmerk

FUSION heeft high tech tights gemaakt die je kunt dragen tijdens veeleisende triatlon-competities, hardloopwedstrijden, maar ook tijdens de gezellige uren thuis.

Hardlopen in de kou? 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Het is vaak prachtig buiten en de zuurstof geeft een boost! Bovendien met de juiste tips ben je beschermd tegen regen, w…

Hardlopen in de regen tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Hoe kies je de juiste hardloopschoenen?

Kies de juiste hardloopschoenen! Voor de gevorderde hardloper of hardloopster is dit gesneden koek. Maar ben je een beginner of ga je weer starten met hardlopen dan is het soms een oerwou…

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Sportieve cookies, DeHardloopwinkel.nl gebruikt ze om je nog beter van dienst te kunnen zijn. Klik hier om jouw instellingen te wijzigen en op te slaan.