Blogoverzicht

Tips Voor Sporten Met Een Hartslagmeter

Tip 1: Conditie opbouwen met een hartslagmeter

Als je traint met een hartslagmeter kun je het beste trainen tussen de 70-80% van je maximale hartslag om je conditie op te bouwen. Langere sessies hardlopen in deze zone trainen je hartspieren waardoor je naar verloop van tijd minder slagen nodig hebt om dezelfde hoeveelheid bloed rond te pompen.

Je hart wordt efficiënter en krachtiger, en hierdoor kun je zwaardere trainingen gemakkelijker aan. Het duurt vaak zo’n 6 weken voordat je een verbetering in je conditie gaat merken. Hoe je achter je maximale hartslag komt vertellen we bij tip 3. Belangrijke gear om dit te kunnen meten zijn hartslagmeters!

 

Tip 2: Meten van progressie

Met een hartslagmeter kun je heel goed jouw progressie monitoren. Tegenwoordig vertellen veel hardloop-apps en sporthorloges je zelf al of je conditie beter wordt. Maar je kunt het ook zelf in de gaten houden door te kijken naar je resultaten.

Wanneer je bijvoorbeeld in week 1 een rondje van 10 kilometer loopt in 58 minuten met een gemiddelde hartslag van 155 slagen per minuut, en je na een aantal weken hetzelfde rondje met dezelfde intensiteit loopt en je een paar minuten sneller bent is dat een heel goed meetbaar resultaat.

Andersom geldt het ook. Wanneer je datzelfde rondje van 10 kilometer in ongeveer 58 minuten rent en je gemiddelde hartslag een paar slagen lager is. Ook in dit geval is het perfect meetbaar wat je vorderingen zijn.

 

Tip 3: Lopen op je omslagpunt

Naar onze mening is het lopen rond je omslagpunt een van de mooiere functies als je traint op hartslag. Het omslagpunt is een hartslagwaarde wat je maximaal ongeveer 60 minuten kunt volhouden. De ene loper haalt dan net 10 kilometer, de ander legt zelfs 15 kilometer of meer af.

Wanneer je boven het omslagpunt komt kan jouw lichaam de afvalstoffen die ontstaan bij de energieverbranding niet meer goed afvoeren waardoor je verzuurt.

Je krijgt zware benen en begint meer te hijgen. Rond je omslagpunt trainen is ontzettend goed om je lichaam te trainen om een hoger tempo langer vol te houden. Ideaal als je graag lange afstanden doet.

Het omslagpunt kun je het beste opmeten bij een inspanningstest bij een sportarts. Het wordt dan nauwkeurig gemeten en precies bepaald.

Wil je het zelf ongeveer bepalen kun je een 10 kilometerwedstrijd lopen op een hard maar gelijkmatig tempo, de hartslag die je dan hebt is dan om en nabij je omslagpunt en geeft een goede richtlijn voor je trainingen. Op basis van het omslagpunt worden namelijk alle andere hartslagzones bepaald.

 

Tip 4: Rustig trainen

De meeste hardlopers trainen te hard of te veel voor wat zij op dat moment aankunnen. Door op hartslag te trainen kun je altijd in de gaten te houden hoe intensief de training is. Het grootste aandeel, ongeveer 80%, van de trainingen moeten op 80% van je maximale hartslag of lager.

Heb je een maximale hartslag van 190 dan train je dus de meeste kilometers in een hartslag van 152 slagen per minuut of lager. Deze zone is het belangrijkst bij het opbouwen van conditie en uithoudingsvermogen. De overige 20% van je kilometeromvang kun je intervallen en tempo’s doen.

 

Tip 5: Bepalen van hartslagzones

Het is belangrijk om gevarieerd en in verschillende tempo’s te trainen zodat je jouw lichaam niet eenzijdig belast.

Wanneer je traint op hartslag kun je makkelijk in verschillende zones trainen. Tijdens het lopen kun je direct zien in welke zone je loopt en of je dus te snel gaat of niet. In het begin kan het lastig zijn om dit aan te voelen maar op een gegeven moment wen je eraan. De horloges van Garmin en Polar helpen je om de juiste zones te bepalen.

Een basisregel om je maximale hartslag te bepalen is 220 minus je leeftijd, echter is dit vrij achterhaalt want iedereen heeft een andere maximale hartslag. Als je het specifiek wilt weten kun je het beste een inspanningstest doen bij een sportarts. Maar voor een grove schatting kan het prima werken.

Ben je 40 jaar, dan is je maximale hartslag 180 en daarvan 80% is 144 slagen per minuut. Het grootste gedeelte van jouw trainingen loop je dan niet hoger dan deze hartslag.

Hartslagzone | De Hardloopwinkel Webshop

Tip 6: Wat zegt je rusthartslag?

Jouw hartslag in rust zegt heel erg veel over je fitheid en herstel. In de ochtend als je net wakker wordt kun je jouw rusthartslag aflezen. Garmin en Polar houden dit ook dagelijks bij een grafiek en zo kun je goed bijhouden hoe het verloop is.

Heb je zwaar getraind, slecht geslapen of alcohol gedronken dan kan je rusthartslag wat hoger zijn en is het aan te raden om een rustdag te nemen of een activiteit met lage intensiteit te doen. Sommige horloges geven dit ook per dag als advies aan. Hoe beter je getraind bent hoe lager je rusthartslag is. Maar ook dit is per persoon verschillend.

 

Tip 7: Hartslag meten op de pols of met borstband

Tegenwoordig hebben veel horloges een hartslagmeter op de pols. Dit heeft een andere technologie dan de bekende borstband. De meeste hardlopers ervaren geen enkel probleem bij polsmeting maar soms kan het zijn dat een borstband net wat accurater is doordat het signalen anders oppakt.

Bij een polsmeter mag er namelijk geen licht bij komen en wanneer het regent of je zweet veel kan dit misschien ook van invloed zijn. Door je horloge strak te dragen zorg je ervoor dat deze goed aansluit en beter kan meten. Dus als je veel waarde hecht aan een accurate meting kun je een borstband uitproberen. Deze zijn er ook in verschillende uitvoeringen voor bijvoorbeeld in het water.

Maar uiteindelijk gaat het voor veel hardlopers over het totaalplaatje. Als het gevoel van de training goed is en de hartslag geeft ‘ongeveer’ het juiste aan, dan is dat iedere training vergelijkbaar. Het is hetzelfde als jezelf wegen op verschillende weegschalen, dat geeft steeds een andere waarde.

Als je jouw trainingen altijd met dezelfde polsmeter bijhoudt geeft dat ook resultaten die je goed met elkaar kunt vergelijken.

 

Tip 8: Nog meer verschillende functies

De sporthorloges van tegenwoordig worden steeds uitgebreider. Je kunt er niet alleen meer GPS en tijd mee bijhouden. In combinatie met hartslag meet jouw horloge je VO2max, je stress, slaap, herstel, etc. Ook kun je met een hartslagband een geautomatiseerde test uitvoeren om je omslagpunt te bepalen.

En sommige horloges geven vanzelf aan wanneer ze een nieuw omslagpunt hebben gevonden. Dit wordt allemaal mogelijk gemaakt door de hoeveelheid data die een hartslagmeter kan registeren en de verschillende formules die er op los geslagen worden.

Met een borstband kun je ook verschillende hardloopdynamiek waardes meten, waaronder grondcontacttijd, balans tussen links en rechts en hoeveel verticale beweging je maakt bij iedere stap.

Kortom; zoveel mogelijkheden en voordelen om eens mee aan de slag te gaan als je serieus wilt trainen!

Shop nu GPS horloges | De Hardloopwinkel Wbshop

 

Populairste blogs

Hoe begin ik met hardlopen?

Hoe moet je beginnen met hardlopen? Lees in deze blog meer over de beste manier om te starten met rennen. Iedereen kan hardlopen, jong en oud dus waarom jij niet?

Wanneer draag je thermokleding met hardlopen?

Thermo ondergoed is onmisbaar voor iedere buiten sporter! Het zorgt ervoor dat je lichaam op temperatuur blijft en voorkomt onnodig energieverlies. Leer hier meer over wanneer te dragen e…

Hardloopsurprise

Inspiratie nodig voor het maken van een originele sinterklaas of kerst surprise? En is de gelukkige ontvanger een hardloper of hardloopster?

Voeding en drinken tijdens hardlopen

Hardlopen en voeding zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Natuurlijk is er een verschil in een voedingsschema voor een marathonloper en voeding voor recreatieve hardlopers.

Sportvoeding heb je toch niet nodig?!

In 2005 liep ik samen met een maat onze eerste marathon. Dat gingen wij wel even doen. De jonge honden van de baanatletiek moesten nu kilometers gaan draaien van 4:50 – 5:00 min per kil…

Platvoeten of holvoeten

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hardlopen en het immuunsysteem

Immuunsysteem versterken en hardlopen. Het immuunsysteem beschermt je lichaam tegen allerlei indringers, waaronder virussen zoals Corona.

Beste hardloopschoenen voor beginner nodig?

Als men begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen o…

Wat zijn duurzame hardloop producten?

Wij als hardlopers, zien de natuur als onze speeltuin. En daar moeten we zuinig op zijn. Steeds meer kleding- en schoenenmerken maken daarom duurzame hardloop producten. 

Hielspoor wat is het? En wat kun je er tegen doen?

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt aan de hiel. Een vervelende klacht, maar gelukkig kun…

Hoe maak je een hardlooproute?

Loop je altijd hetzelfde rondje? Het bekende rondje om de kerk? Of maak je er je missie van om 3 keer per week een unieke hardlooproute te creëren? Veel hardlopers en hardloopsters die m…

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om eerst de onderstaande HSK test te doen. Kun je op meer dan 2 van onderstaande vragen met <…

Hardlopen in het najaar, wat trek ik aan?

Hardlopen is een sport waarbij je het snel warm krijgt en zelfs oververhit kunt raken. Je doet het vaak buiten, het weer heeft invloed op welke hardloopkleding het lekkerste zit. 

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints eigenlijk? Zijn er verschillende vormen, en wat zijn de symptomen en klachten? Wat kun je er aan doen…

Veters Strikken Doe Je Zo

Je hebt de juiste schoenen maar toch zitten ze niet optimaal aan de voeten. Jouw hiel zit niet vast, of de schoen knelt wat aan de zijkant. Veter striktechnieken kunnen helpen...

Veilig hardlopen in het donker? Laat je zien!

In het donker goed zichtbaar zijn tijdens het hardlopen wordt gelukkig steeds makkelijker én steeds mooier! Inmiddels worden de dagen steeds donkerder en zijn de...

Hardlopen tijdens je vakantie

Hardlopen tijdens je vakantie, het is voor veel mensen vanzelfsprekend - of beter gezegd hardlopen op onbekende plekken. Een nieuwe omgeving of het andere klimaat kan een belangrijke ver…

Waarom zou je armstukken dragen?

Wanneer de armstukken wat strakker om de arm zitten geeft dit bepaalde druk op de armspieren, waardoor de bloedsomloop wordt gestimuleerd. Hierdoor wordt de zuurstoftoename naar je spiere…

FUSION: alles over de tights van dit hardloopmerk

FUSION heeft high tech tights gemaakt die je kunt dragen tijdens veeleisende triatlon-competities, hardloopwedstrijden, maar ook tijdens de gezellige uren thuis.

Hardlopen in de kou? 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Het is vaak prachtig buiten en de zuurstof geeft een boost! Bovendien met de juiste tips ben je beschermd tegen regen, w…

Hardlopen in de regen tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Hoe kies je de juiste hardloopschoenen?

Kies de juiste hardloopschoenen! Voor de gevorderde hardloper of hardloopster is dit gesneden koek. Maar ben je een beginner of ga je weer starten met hardlopen dan is het soms een oerwou…

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Sportieve cookies, DeHardloopwinkel.nl gebruikt ze om je nog beter van dienst te kunnen zijn. Klik hier om jouw instellingen te wijzigen en op te slaan.