Blogoverzicht

Review Lowa Renegade EVO Lo wandelschoenen

juli, 2024

Ik heb de Lowa Renegade EVO GTX wandelschoenen getest en was aangenaam verrast.

Lees snel verder als je wilt weten wat ik vind van deze categorie A lage wandelschoenen van Lowa.

 

Over de tester

Hoi ik ben Eva, 52 jaar en sport graag om fit te blijven en gezond, maar ook voor de mindset. Het hardlopen staat al een jaartje op een laag pitje, maar wil ik na de zomervakantie weer gaan oppakken. Wandelen doe ik ook graag, met vriendinnen een lekker rondje al kletsend of sportief wandelen op vakantie in de bergen van Spanje. Daarnaast roei ik in een skiff op de Nieuwkoopse plassen en doe HITT trainingen op de sportschool.

Het oog wil ook wat.

Omdat ik toch een vrouw ben en een beetje ijdel kies ik graag sportieve en hippe sneakers of hardloopschoenen om op te wandelen, wel altijd met een goed voetbed voor de support. Maar ik moet zeggen dat deze subtiele grijze kleur van de Lowa Renegade EVO GTX wandelschoenen niet verkeerd ogen en onder een spijkerbroek zeker niet misstaan!

Zie ook deze beetje awkward spiegel selfie maar oordeel vooral zelf:

Lowa Renegade wandelschoenen review Eva | De Hardloopwinkel

 

Eerste indruk

Wat opvalt bij het openmaken van de doos is dat de Lowa Renegade EVO gelijk stevig en robuust aanvoelt maar eruit ziet als een echte wandelschoen. De subtiele grijze kleur is mooi en bevalt mij direct, niet zo'n traditionele bruine wandelschoenenkleur maar iets hipper en neutraler. Bij het aantrekken omsluiten ze direct mijn voeten volledig, ze voelen ook nieuw en wat stijfjes.

Ik heb gekozen voor een maat 40 van de Renegade, mijn normale voetmaat. Van hardloopschoenen heb ik 41, deze wandelschoenen vallen dus best groot en breed is mijn conclusie.

De pasvorm van de Lowa Renegade EVO lo is ruim te noemen.

Mijn tenen kan ik goed wiebelen en er is zelfs nog ruimte aan de voorzijde over. Met mijn hardloopsokken van Asics gleed ik er zo in. Vergeleken met mijn superzachte hardloopschoenen, meestal Brooks Glycerin maat 41, voelen ze echt aan als stevige stijve wandelschoenen, iets wat voor mij best wennen is en een behoorlijke overgang.

Wat ik ook direct merk is dat mijn hiel wat glipt, ze zitten bij aantrekken best ruim. Ik heb smalle hielen, hoge wreef en iets meer breedte nodig op het breedste stuk van mijn voorvoet. De hielkap voelt wel lekker zacht en lijkt mijn hiel te omsluiten met een soort schuim, naarmate ik de schoenen langer draag merk ik dat dat schuim mijn hiel meer omsluit.

Lowa Renegade lo review | De Hardloopwinkel

Door de extra lus in de vetering van de Lowa Renegade EVO lo GTX te gebruiken kon ik deze schoenen gelijk ook beter aantrekken en was het glippen direct weg, bij al mijn wandelingen heb ik het niet meer gevoeld.

 

Eerste wandeling op de Lowa Renegade

Tja en dan wil je eindelijk eens gaan wandelen op je nieuwe schoenen en verbaast het natuurlijk niet; het regent. Het is zondag en de temperatuur is wel goed, ik wil gewoon lekker gaan wandelen om deze Lowa wandelschoen nu eens flink te gaan testen. Nu heb ik gekozen voor de GTX uitvoering, en dat betekent Gore-Tex dus waterdicht. Vandaag dan toch gelijk maar de ultieme test voor deze schoenen lijkt me.

Ik kies een mooie route van zo'n 8 kilometer, eerst maar eens een uurtje inlopen om te wennen aan een traditionele wandelschoen. Na 10 minuten wandelen valt het mij op dat deze Lowa wandelschoenen warm aanvoelen, ook al heb ik de best ademende hardloopsokken van X-Socks aan. Katoenen sokken waren snel nat geworden van het zweet vermoed ik in deze Lowa schoenen.

Na een vol uur wandelen was ik blij verrast door de Lowa Renegade wandelschoenen, de eerste indruk was anders dan het gevoel dat ik nu heb gekregen. Ze gaan steeds lekkerder zitten, alsof ze zich naar de voeten vormen.

Het regent niet hard, maar ik zie direct al dat de druppels mooi op het leer blijven liggen en de waterdichte Gore-Tex membraan zijn werk doet. Die warmte is in het najaar en in de winter heel prettig bij wandelen, als zomer wandelschoenen zou ik voor een meer ademender en lichter model kiezen, of zonder GTX.

Waterdichtheid Lowa Renegade GTX | De Hardloopwinkel review

Het stijve gevoel van de schoenen is na een tijdje dragen al snel minder gelukkig, afwikkelen gaat steeds soepeler en dat voelt vertrouwd daar ik gewend ben om op hardloopschoenen te wandelen. De steun in deze schoenen en de zwaarte ervan blijft. Het geeft mijn enkels extra support en zorgt dat ik bij het lopen op gras of gravel mooi rechtop blijf staan. Ik heb het niet nodig, ben geen overproneerder, maar kan me voorstellen dat de Lowa Renegade heel fijn is voor mensen die steun zoeken in hun wandelschoen.

 

Lange afstand wandelingen kan hij prima aan!

Na enkele weken deze wandelschoenen te hebben gedragen en diverse afstanden mee te hebben gewandeld, ben ik blij verrast. Ik was sceptisch over het dragen van leren wandelschoenen voor mijn wekelijkse wandelingen (tussen de 8 en 15 km) maar ze geven me de steun en het vertrouwen.

De Lowa Renegade EVO GTX lo wandelschoenen vormen zich steeds meer naar mijn voeten en zorgen daarmee voor de perfecte pasvorm. Het is een wat zwaardere schoen en dat voel je wel na een uur wandelen. De schoenen blijven eruitzien als nieuw en ook de slijtzool lijkt zo uit de doos te komen na al die weken dragen. Als je opzoek bent naar duurzame wandelschoenen, zou ik deze Renegade GTX zeker aanbevelen, ze gaan denk ik jaren mee!

Het is niet de meest soepele wandelschoen die er is en als je gewend bent om op hardloopschoenen te wandelen is het best even een overgang. Verder blijft het een warme schoen doordat ze niet zo goed ademen. Meer geschikt voor het koude seizoen of wandelen in de regen, iets wat kan in Nederland heh?

Lowa Renegade dames review | De Hardloopwinkel

Voor het lopen van een Nijmeegse Vierdaagse of langere afstanden zou ik ze zeker dragen. De steun en support van deze wandelschoen helpen om veilig de gewenste kilometers af te leggen. Ik zou dan wel kiezen voor de niet waterdichte uitvoering van de Lowa Renegade lo, zodat bij wandelen in de hitte je voeten kunnen ademen en droog blijven.

Als je wat zwaarder bent of een flinke rugzak mee wil dragen bij het wandelen of hiking denk ik dat de Lowa Renegade een perfecte schoen is daarvoor. Deze wandelschoen kan dat gewoon allemaal aan en valt wel onder de categorie meest zware lage wandelschoen die er momenteel is.

 

Gerelateerde producten

 

Conclusie Lowa Renegade review:

De Lowa Renegade GTX lo is een fijne wandelschoen die in een hoger prijssegment valt maar dat helemaal waar maakt qua kwaliteit en duurzaamheid. De ondersteuning en stevigheid van deze wandelschoenen geven je een veilig gevoel.

Buiten dat zijn ze verrassend comfortabel en beginnen ze na de eerste stappen steeds lekkerder te zitten, om ze vervolgens niet meer uit te willen doen. Ik vind de Lowa Renegade lo schoen dan ook erg geschikt voor alle soorten lange wandelingen op diverse ondergronden.  

Ook voor die stadswandelingen kun je ze prima dragen, vooral de grijze kleur misstaat niet onder een spijkerbroek.

Lowa Renegade GTX wandelschoenen review| De Hardloopwinkel

Wat is goed aan de Lowa Renegade GTX lo?
✅ waterdicht
✅ ondersteunend aan de enkels
✅ comfortabel
✅ leer bovenwerk wat zich vormt naar de voeten
✅ grof profiel onder de zool zorgt voor veel grip

Wat is er minder goed aan de Lowa Renegade GTX lo?
❌ comfortabel
❌ valt ruim en breed bij de hielen
❌ warm en niet heel erg ademend

Voor mensen met smalle voeten of die ademende en lichtere wandelschoenen zoeken zou ik de Lowa Ferrox en de Lowa Innox aanbevelen in plaats van de Renegade serie. Kies dan je hardloopschoenen maat, de Ferrox en Innox vallen kleiner uit dan de Renegade.

Vragen? Kom langs in De Hardloopwinkel of:

    Bel met de webshop klantenservice

    App met de webshop klantenservice

    webshop@dehardloopwinkel.nl

 

Populairste reviews

Review Brooks Ghost 16

Wow! Wat sluit deze Ghost 16 beter dan zijn voorganger. Nog voor deze schoen op de markt was mocht ik hem uittesten in vergelijking met de Ghost 15 van Brooks. 

Review Hoka Skyward X

"Een schoen die gemaakt wordt als “supertrainer” en die voor het publiek gemaakt wordt als schoen voor de lange kilometers triggert bij mij iets om juist iets anders te testen..."

Review Stox compressiekous

Ik heb de sleeves nu anderhalve week thuis. Uiteraard is dit nog te kort om uitspraken over de lange termijn te doen, maar een eerste beeld is zeker gevormd. Graag vertel ik jullie er mee…

Review Brooks Glycerin GTS 21

De Brooks Glycerin 21 GTS is een fijne update ten opzichte van versie 20. Versie 21 heeft wederom een ruime pasvorm voor de wat bredere voeten en heeft weer wat meer demping in de...

Review Brooks Glycerin 21

Een fijne schoen, die mooi in lijn ligt met zijn voorganger. Fantastisch voor de lange duurlopen op een rustig tempo. Ik verwacht net als z’n voorganger dat ook deze veel kilometers gaa…

Review Lowa Renegade EVO Lo wandelschoenen

Na een vol uur wandelen was ik blij verrast door deze Lowa wandelschoenen, de eerste indruk was toch anders dan het gevoel dat ik nu heb!

Review Brooks Ghost Max

Daar waar ik eigenlijk een liefhebber ben van een wat directere schoen, een schoen waarbij ik goed contact heb met de ondergrond, ben ik blij verrast van dit model met de toch wel dikkere…

Review Asics Gel Nimbus 26

Ik open de doos en de schoenen springen er bijna vanzelf uit. Ook deze keer heb ik weer voor een felle kleur gekozen; geel / zwart dit keer. Over smaak valt niet te twisten...

Review New Balance 1080 V13 vs V10

"Ontdek waarom de NEW BALANCE 1080 V13 met zijn ongelooflijk comfort en lichte gewicht een 'wauw'-gevoel oproept bij het aantrekken, en waarom deze schoen een opvallende...

Review Asics GT 2000 12

De schoenzool van de GT 2000 12 is wat hoger en het lijkt zachter geworden te zijn. De hielkap is ook een stuk hoger geworden. Hij ziet er verder wel comfortabel uit dus ben benieuwd hoe …

Review Brooks Beast GTS 23

"Ik heb nu ongeveer 250 – 300 km op de Brooks Beast 23 GTS gelopen en ze voelen als pantoffels." Voor mij is dit de perfecte schoen.

Review Mizuno Wave Horizon 6

Een bredere schoen met rekbare stof is bij mij dus noodzakelijk. En dat heeft deze schoen! Ik voel direct dat ik meer ruimte heb bij de breedte van mijn voet. 

Review Brooks Glycerin 20

Een lange duurloop lopen. Ja, wat moet ik hier nog over zeggen. De Brooks Glycerin 20 neutrale hardloop schoen is super voor die lange duurloop, ik ben helemaal in mijn element!

Review Hoka Clifton 9

Toen de schoen pas was uitgekomen heb ik ze al een aantal keer hele dagen gedragen in de winkel. Toen was ik al positief verrast. Wat voelden ze al super zacht en licht aan!

Review Brooks Ghost 15

De Brooks Ghost 15 hardloopschoenen blijven lekker licht voelen tijdens een kortere duurloop, waardoor ik merk dat ik deze duurlopen iets harder zou kunnen gaan dan normaal!

New Balance 860 V13 review

Bij het aantrekken van de schoen valt meteen op hoe zacht en soepel de schoen om de voet sluit. Je voet zakt als het ware iets in de tussenzool, waardoor je gelijk het stabiele gevoel kan…

Review Saucony Endorphin Elite

"Wat de reden ook is ik maak met speels gemak de ruim 21km vol en in beide tempo’s voelt deze Carbon wedstrijd schoen geweldig"

Review Saucony Ride 16

Het uiterlijk doet me wel heel erg denken aan de Nike Pegasus, qua pasvorm en loopgevoel ontlopen die twee elkaar niet heel veel. Zoek je een alternatief, zoek niet verder...

Review Hoka Arahi 6

En dan voel je heel goed dat er een serieuze laag dempfoam onder je voeten zit en krijg je direct zin om deze laag eens flink op zijn sodemieter te geven. Iets wat goed moet lukken met mi…

Review Hoka Bondi 8

Ik zou mezelf omschrijven als een lichte, neutrale hardloopster met een vrij hoge pas in de benen en de geweldige demping van de Hoka Bondi lijkt niet anders te doen dan dit te stimuleren…

Review Mizuno Wave Rider 27

Die bergen waren een makkie voor deze schoenen. Vanaf het eerste moment liepen deze nieuwe schoenen heerlijk! Uitstekende pasvorm en goede demping.

 

Review New Balance 880 V13

De achterkant van de hak is iets afgeschuind. Daardoor is het net of je iets naar achteren helt. Dat is wel even wennen, maar absoluut niet vervelend...

Review Saucony Triumph 20

Meteen bij het aantrekken van de schoen voel iets wat lekker aansluit. Je krijgt het idee dat je voet vacuüm gezogen wordt in de schoen. Een erg lekker gevoel. Het idee dat je...

Review Asics GT 2000 11

"Net als de looks. Het uiterlijk knalt je tegemoet. Letterlijk alle kleuren zijn aanwezig. Vind ik het mooi? Ach...ze zien er grappig uit. Heb al veel complimenten erover gehad."

Review Garmin Forerunner 255

"Na tijden wisselvallig te trainen, heeft dit horloge me geholpen om de juiste regelmaat te vinden in mijn trainingen en mijn voortgang inzichtelijk te maken" aldus tester Thijs.

Review Asics Gel Nimbus 25

"Na het aantrekken zit de schoen dan ook als gegoten, door het soepele bovenwerk zit de schoen perfect om de voet. De demping is gelijk sterk aanwezig."

Review Odlo zeroweight hardloopjack

"Ik had altijd van die hardloopjasjes die kraakten en alle kanten op bewogen met lopen en wind. Dat is met dit Odlo zeroweight jack niet het geval" Lees de review van Bas nu!

Review Incylence hardloopsokken

Incylence hardloopsokken zijn zeer functionele sokken met een eigentijds en hip design. Lees meer over de ervaringen van onze doorgewinterde tester.

Review Saucony Endorphin shift

De Saucony Endorphin Shift is een zeer stabiele hardloopcshoen met een dikke zool en een speciale manier van afwikkelen. Lees hier de eerlijke review van Eva

Review New Balance 860 V11

New Balance 860V11 een stabiele antipronatie hardloopschoen, getest door een doorgewinterde hardlopert. Wil je meer weten over de ervaring van Tom met de New Balance 860V11? 

Review New Balance 1080 V11

Een nieuw paar New Balance 1080 testen en ook nog eens op de foto met Femke Bol! Wat een droombaan heb ik toch. Lees snel verder voor mijn review over deze neutrale alleskunner.

Review Brooks Adrenaline GTS 23

Bij het aantrekken van deze nieuwe Brooks Adrenaline GTS 23 loopschoen voelt het dan ook direct comfortabel aan. De schoen sluit mooi aan en de hielkap is wat zachter, aldus tester Joland…

Bekijk de eerlijke Brooks Glycerin GTS 19 review

De Glycerin GTS 19 getest door onze eigen Frankie. Voor het eerst is de Glycerin in een ondersteunende (antipronatie) variant op de markt. Frankie heeft hem uitvoerig gestest.

Review Odlo Ceramicool socks

Odlo Ceramicool sokken,  Ceramicool is een bekende technologie van Odlo die je warm en comfortabel houdt. Lees hier de bevindingen van Obbe.

Review Craft CTM Ultra

De Craft CTM ULTRA neutrale hardloospschoen, een nieuwkomer in het veld. Hoe zou een ervaren marathon loopster deze schoen beoordelen? Lees snel verder.

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Klanten beoordelen ons met een 9,2