Beginnen met hardlopen? ontdek hier de beste tips

Wat is eigenlijk de beste manier om te beginnen met hardlopen?

Daar geeft Frank, ervaren schoenenadviseur van De Hardloopwinkel direct antwoord op in onderstaande video "hoe begin je met hardlopen?".

 

 • Kan je zomaar beginnen met hardlopen?

Iedereen kan zomaar beginnen met hardlopen, zelfs beginnen met hardlopen na je zestigste komt vaker voor dan je misschien denkt. Een mens is gemaakt om te rennen en heeft het ook altijd gedaan. Hardlopen is een prima sport om mee te starten, je hebt niet veel nodig, een paar hardloopschoenen en je kunt gaan. Mits bepaalde zaken altijd in acht worden genomen.

Bij beginnen met lopen zijn het rustig opbouwen én het volgen van een hardloopschema beginner cruciaal om het te laten slagen.

Het beginners schema 5km hardlopen is daarbij prioriteit nummer 1 om te starten met rennen, de rest komt later wel.

Een goede app om te beginnen lopen vind je ook in dit online informatieve artikel over hardloop apps.

Veel startende hardlopers gebruiken de beginnen met hardlopen Evy app. Deze belgische trainster helpt je op een makkelijke en prettige manier door de trainingen heen en zo kun je eenvoudig starten met lopen.

Vaak gaan mensen beginnen met hardlopen vanwege een slechte conditie of overgewicht. Bovenstaand loopschema voor een beginner zonder conditie is inmiddels bewezen de beste te zijn, vele lopers gingen je hierin met succes al voor. Het schema voor beginners van De Hardloopwinkel samengesteld door ervaren hardlooptrainers en eenvoudig te volgen. Voor mensen die weer beginnen lopen na een blessure of lange winterdip zijn de volgende stappen in onderstaand artikel van groot belang.

Lees hieronder meer over de enige en beste manier om weer te starten met hardlopen en je conditie te verbeteren.

Direct naar Hardloopschoenen

Direct naar Hardloopkleding

Direct naar Hardloopaccessoires

 

3 belangrijke eerste stappen om te beginnen met hardlopen:

1: Loop op de juiste maat hardloopschoenen. Dit doe je op één manier en dat is met het online hardloopschoenen maatadvies.

2: Neutrale of antipronatie hardloopschoenen welke moet ik kopen? Goede vraag! Bekijk het filmpje of doe nu snel dé online loopanalyse.

3: Bouw het hardlopen rustig op.Starten met lopen doe je door veel te wandelen en het aantal kilometers rustig uit te breiden. Dit doe je met dit beste opbouw hardloopschema.

De Hardloopwinkel maakt een nieuwsbrief boordevol met niet alleen toffe aanbiedingen maar ook veel informatie over hardlopen en alles wat er bij hoort. Hardloopschema's, blogs, reviews over de beste hardloopschoenen en nog veel meer!

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief

 

Verantwoord beginnen met hardlopen doe je zo:

beginnen met hardlopen | De Hardloopwinkel

Hardlopen is voor iedereen mogelijk en heel goed voor de gezondheid, conditie en het immuumsysteem

Zo leer je verantwoord en plezierig beginnen met hardlopen:

1. de juiste hardloopschoenen

2. maak een plan

3. loopschema beginner downloaden

4. rustig opbouwen

5. volhouden

6. luister naar je lichaam

 

Zorg voor de juiste hardloopschoenen als je gaat beginnen

Begin met het kopen van de juiste hardloopschoenen voor jouw voeten als je écht voor het eerst start met hardlopen. Veel mensen hebben al sneakers in huis, maar dit zijn geen goede hardloopschoenen en kunnen blessures veroorzaken.

Natuurlijk kun je beginnen met hardlopen op oude sportschoenen. Kijk eerst maar eens of je het leuk vind, voordat je veel geld gaat uitgeven aan nieuwe schoenen. Dit is ons eerlijke advies. Doe dit dan wel met een goed opbouwschema en start heel rustig.

Ben je toch zo enthousiast over deze sport geworden dat je toe bent aan de beste hardloopschoenen? ontdek dan in dit blog: goede hardloopschoenen voor beginners.

Natuurlijk kun je ook langskomen in 1 van onze 5 De Hardloopwinkels waar de beste deskundige adviseurs een loopanalyse maken van jouw loopstijl. Zo kom je samen tot de beste keuze in hardloopschoenen voor beginners en voorkom je hardloopblessures.

 

 • Hoe lang moet je hardlopen als beginner?

Voor een beginner zal een hardloopsessie bestaan uit bijvoorbeeld hardlopen en wandelen met alkaar afgewisseld voor een totale duur van maximaal 30 minuten.

Als je gaat beginnen met hardlopen dan is het van groot belang dat je het hardlopen rustig aan opbouwt. Zelfs als je door andere sporten al een redelijke of goede conditie hebt dat is het des te belangrijker dat het hardlopen rustig aan wordt opgebouwd. Dit komt door de zeer grote belasting op de pezen, spieren en gewrichten die het hardlopen met zich meebrengt. 

Bij het hardlopen kun je uitgaan van een belasting per stap van 4 tot 5 keer het lichaamsgewicht, deze belasting bouwt zich tijdens het hardlopen cumulatief op. Dit komt omdat er geen rust zit in het hardlopen. Als je 5 kilometer gaat hardlopen dan is de belasting dus ongeveer 5000 (1 meter per stap) x 4 tot 5 keer het lichaamsgewicht. 

Door het hardlopen rustig op te bouwen, geef je de pezen, spieren en gewrichten voldoende tijd om deze belasting te verwerken en dus te wennen aan de belasting. Dit opbouwen doe je het beste met een speciaal beginners hardloopschema.

ik wil schoenadvies

Goedkope hardloopschoenen en beginnen met hardlopen

Het verschil tussen sportschoenen en hardloopschoenen zit hem in de schokabsorptie, ook wel demping genoemd. Goede hardloopschoenen zijn niet goedkoop maar de investering zeker waard. De beste hardloopschoenen beginner (adviesverkoopprijs boven de 100 euro) voorkomen blessures en zitten veel lekkerder aan je voeten.

Bekijk ook hier het online aanbod goedkope hardloopschoenen van De Hardloopwinkel webshop. De laatste maatjes van de beste merken of uitlopende modellen koop je hier direct in de SALE. Zo ben je verzekerd van kwaliteit voor de beste prijs.

Tip: bestel wel minimaal 1 maat groter dan je eigen schoenmaat!

 

 • Wat zijn de beste hardloopschoenen voor beginners

Hardloopschoenen van gespecialiseerde hardloopmerken zoals Asics, Brooks, New Balance, Mizuno, Hoka of Saucony maken de beste hardloopschoenen voor beginners. De betere sportmerk schoenen hebben een dikke zool en speciale voetboogondersteuning. Dit zijn eigenschappen waarmee hardloopblessures onder beginners kunnen worden voorkomen.

Dames hardloopschoenen worden speciaal gemaakt voor vrouwenvoeten, die anders zijn dan heren. Daarom zijn speciale loopschoenen voor dames op de markt gebracht, ontdek de beste hardloopschoenen voor dames.

Heren hardloopschoenen zijn zwaarder dan damesschoenen en hebben een ruimere pasvorm, bekijk alle goede hardloopschoenen heren in de webshop en ga morgen starten met rennen!

Zoek je nu al de beste neutrale hardloopschoenen om direct te starten met lopen? dan adviseren wij je om de stabiele en uiterst comfortabele Brooks Ghost te bestellen.

Bekijk hier het aanbod Brooks Ghost dames of Brooks Ghost heren in meerdere kleuren en maten. Dit zijn zeer goede schoenen voor beginners en al menig starter is daarmee begonnen.

Let op! bestel wel altijd 1 maat groter dan je eigen schoenmaat...

Bij twijfel of langdurige blessures en klachten aan het bewegingsapparaat adviseren wij je een loopanalyse laten doen bij De Hardloopwinkel.

Als je niet kunt wachten met beginnen lopen kun je nu al sneller via onderstaande online loopanalyse een paar goede schoenen uitzoeken:

ik wil schoenadvies

Bel met de schoenenadviseurs van De Hardloopwinkel, Frank, Henri of Eva voor hulp bij beginnen met hardlopen en de juiste schoenen.

Beste hardloopkleding voor beginners

Veel beginners vragen zich af, heb je echte hardloopkleding nodig als je begint met een hardlopen? Het is verleidelijk om te denken dat je automatisch harder gaat lopen als je maar de juiste spullen hebt.

Natuurlijk kun je honderden euro’s investeren in een leuke outfit, hartslagmeters en andere hardloopgadgets. Je doet er beter aan om het voor nu te doen met de sportkleding die je in de kast hebt liggen.

Na een aantal weken kun je gaan overwegen om bijvoorbeeld een hardloopbroek en ademende bovenkleding aan te schaffen. Voor de dames adviseren wij om een goede sportbeha te dragen, hardlopen is een high impact sport.

Ademende en functionele hardloopkleding, zoals een winddichte hardloopjas of strakke hardlooptight helpen je bij starten met lopen.

Onze Tip: Beloon jezelf met technische hardloopkleding als je halverwege het beginnersschema bent. 

Hardlopen doe je natuurlijk buiten, de weersomstandigheden hebben invloed op je comfort. Voor ieder weertype kun je een hardloopset in de kast hebben liggen.

Wil je hier meer van weten lees dan dit blog: hardlopen in de zomer.

Meer weten over welke hardloopkleding je in de winter moet dragen lees dan dit blog: welke hardloopkleding je zoal in de winter draagt.

 

Maak een plan voordat je begint met hardlopen

Bedenk wanneer je wil beginnen lopen en vooral waar. Leg voor jezelf vast op welke dagen in de week je wil gaan trainen, noteer dit in je agenda.

Lopers die s’morgens gaan trainen blijken het meest trouw aan hun voornemens en hebben uiteindelijk dus meer succes.

Het makkelijkste is natuurlijk zo de deur uit te gaan en te gaan lopen, maar daar moet je omgeving wel geschikt voor zijn. Zoek vlakke wegen en fietspaden om op te beginnen, rechte stukken en een rustige natuurlijke omgeving.

In de winter zal je vaker in het donker hardlopen, dit kan opzich prima mits je zorgt dat je goed zichtbaar bent. Als je s'avonds wil gaan lopen zorg dan dat je goed verlicht bent en loop zoveel mogelijk op verlichte fietspaden, wandelpaden en wegen. Ontdek ook het assortiment verlichting voor hardlopen en kies wat het beste bij jou past.

 

 • Is hardlopen goed om af te vallen?

Mensen met overgewicht denken vaak dat starten met hardlopen niet voor hun is weggelegd. Maar wij weten uit de 25 jaar ervaring als hardloopspecialist dat dat niet waar is. Iedereen kan hardlopen, jong, oud maar ook de zwaardere mens kan het.

Om goed en zonder blessures te starten met hardlopen en overgewicht zijn een aantal basisregels belangrijk om op te letten:

 • Koop stevige, stabiele en goed dempende wandel- of hardloopschoenen.
 • Bouw het rustig op, ga ook veel wandelen om conditie op te bouwen
 • Gebruik een hardloopschema beginner om het op te bouwen, hierin zit in het begin meer wandelmomenten dan hardloopmomenten.
 • Luister naar je lichaam, heb je pijn? stop dan en neem een paar dagen rust van het hardlopen. Fietsen en zwemmen zijn dan wel nog mogelijk en ook zeker aan te raden.

Heb je overgewicht en wil je starten met hardlopen om fitter te worden? lees dan eerst dit blog: afvallen en hardlopen

Bij De Hardloopwinkel ben je aan het juiste adres voor dé beste tips bij starten met hardlopen en overgewicht. Kom langs in 1 van de winkels in de Randstad voor hulp, advies of gewoon een motiverend praatje!

Beste schoenen voor hardlopen met overgewicht

Mensen met overtollig gewicht of die langer zijn en daardoor automatisch zwaarder, hebben extra steun nodig bij hardlopen van hun loopschoenen.

De belasting is behoorlijk bij de landing op het harde asfalt, blessures liggen op de loer.

Ontdek in dit artikel over hardloopschoenen en overgewicht, wat te doen, hoe te starten met lopen en de beste hardloopschoenen voor zwaardere lopers of beginners met overgewicht.

 

 • Wat is de beste manier om te beginnen met hardlopen?

De beste manier om te beginnen met hardlopen doe je door een beginnen met hardlopen schema of app op te volgen. Hardlopen is een belasting voor het lichaam, vooral de gewrichten hebben het zwaar te verduren. Met een 5km schema bouw je die belasting rustiger op. De gewrichten en spieren wennen aan de belasting, ze worden veel sterker en zo krijg je plezier in het lopen.

Met maar 1 keer per week hardlopen bouw je niks op en heeft starten met hardlopen geen zin. De meeste hardloop schema's zijn zo opgebouwd dat je maximaal 3 keer per week moet gaan hardlopen. De tussenliggende rustdagen van het loopschema beginner zijn even noodzakelijk om goed te kunnen herstellen als startende loper.

Beginnen met lopen doe je dan ook altijd met het 5 kilometer beginnen met hardlopen schema, ook wel beginnersschema genoemd. Ook als je vroeger al eens hebt hardgelopen en opnieuw wil beginnen is dit de beste manier om (weer) te starten.

Klik op dit 5km loopschema beginner om nu direct te kunnen beginnen:

5 KM hardloopschema

 • Hoelang moet je hardlopen als beginner?

Als beginner moet je proberen het beginners loopschema exact te volgen, ook al ben je niet moe van de hardloopminuten. De lengte van het hardlopen als beginner is dan ook niet belangrijk.

Het duurt ongeveer 10 weken voordat je vanaf 0 naar 5km kunt hardlopen met dit schema. Ervan uitgaande dat je weinig tot geen conditie hebt.

Ben je fit en sport je vaker dan kun je het 5km schema ook versnelt doorlopen. Door de laatste training van iedere week te vervangen voor de 1e van de volgende week loop je 5 kilometer in 6-8 weken.

De opbouw van de belasting en je lichaam laten wennen aan het hardlopen blijft echter het aller belangrijkst. Dus ben je een beginnende hardloper met een goede conditie dan volg je nog steeds trouw een hardloopschema. Je kunt het wel uitdagender maken voor je zelf door het tempo (snelheid die je loopt) op te voeren.

Onze tip voor het volgen van een hardloopschema

Schrijf op je hand of een klein briefje de wandel- en looptijden van een beginners schema als je gaat beginnen met lopen. Neem dit mee tijdens het rennen naast een sporthorloge/stopwatch of je telefoon en je bent klaar voor een mooie hardloopcarriere.

Voor het meenemen van een telefoon bij hardlopen zijn er speciale telefoonhouders en flipbelts om ze veilig mee te nemen en eenvoudig te bedienen.

 

Beginnen met hardlopen app Evy

Heb je hulp nodig bij het starten of wil je weer beginnen met hardlopen na een lange stop? Download dan de hardloop app van de belgische Evy op je telefoon en start direct met lopen. De meest gedownloade beginnersapp van nu! Zij heeft al heel wat mensen op verantwoorde wijze via deze app succesvol aan het hardlopen geholpen in Nederland en Belgie.

 

Hardlopen opbouwen

Neem rustig de tijd om je lichaam te laten wennen aan hardlopen en bouw het aantal kilometers daarom rustig op. Als je begint met lopen buiten op de straat vraag je veel van je lichaam. Hardlopen op een harde ondergrond is één van de meest belastende sporten voor de spieren en gewrichten.

Ook sporters die op een loopband in de sportschool lopen zullen merken dat hardlopen op de straat anders is en belastender voor het lichaam.

Hardlopen opbouwen doe je door te starten met lopen van een korte route en die iedere keer verder uit te breiden. Het aantal kilometers in het begin bij starten met lopen is niet belangrijk.

Gebruik voor hardlopen opbouwen dit beste door de meest ervaren trainers gemaakte loopschema beginner:

Beginners hardloopschema

 

 • Waar moet ik op letten als ik begin met hardlopen?

 1. Praattempo is het beste om duurvermogen op te bouwen.
 2. Maximaal 10% extra in kilometers per week + om belasting te beperken.
 3. Neem min. 48 uur rust na een training, zo herstel je beter.
 4. Ga wandelen als je last krijgt van je knieen of gewrichten (zeker bij overgewicht).
 5. Bouw het daarna weer rustig op, neem de tijd!

 • Hoe begin je met hardlopen zonder conditie?

Zonder conditie beginnen met hardlopen is geen probleem, iedereen kan het mits rustig opbouwen van deze sport in acht wordt genomen. De sporters met de beste conditie kunnen vaak ook niet zomaar heel ver of lang hardlopen, het lichaam van een sporter zoals de spieren en gewrichten zijn niet gewend aan deze sport.

Conditie opbouwen met hardlopen is een goede manier om meer uithoudingsvermogen te krijgen. Heb je een slechte conditie en wil je beginnen met hardlopen? dan is wandelen tussendoor de beste aanvulling op het hardlopen en conditie opbouwen.

Veel en vaak wandelen is heel goed voor je conditie en stimuleert hart en longen, versterkt je spieren, botten en pezen. Wandel bij opbouwen van conditie met een stevige tred zodat je de inspanning blijft voelen zonder oververhit te raken. Hardlopen opbouwen voor de conditie doe je door het volgen van een hardloopschema en veel te wandelen.

beginnen met hardlopen | De Hardloopwinkel

Beginnen met hardlopen na bevalling

De eerste 3 maanden na de bevalling wordt afgeraden om te beginnen met hardlopen. De heupen en het bekken moet eerst even tot rust komen. Hardlopen is een belastende sport voor heupen en gewrichten, de kracht en mate van core stability die je hebt als loper bepalen de verminderende kans op hardloopblessures.

Ga na een bevalling vooral veel wandelen in het begin. En start altijd opnieuw met dit beginnersschema voor hardlopen na een bevalling, zodat je lichaam weer kan gaan wennen aan de belasting.

 

tips voor hardlopen volhouden

Hardlopen is een zware sport en volhouden is niet altijd gemakkelijk. Je bent al heel goed bezig maar hoe hou je het vol? Dat is per persoon verschillend. Die Runnershigh komt gegarandeerd maar voor iedere loper op een ander moment. 

Hardlopen is geen teamsport, je doet het alleen. Een stok achter de deur door je bij een loopgroep aan te sluiten kan zeker helpen. Als je met anderen afspreekt om te gaan harlopen is het veel waarschijnlijker dat je het vol houdt.

Bovendien hardlopen en praten tegelijk is een duidelijke indicatie dat je conditie op een goed niveau zit, als je dit lang vol kunt houden ben je goed op weg. Dus bel die ene vriend of vriendin om met je mee te doen en ga lekker samen lopen...(note: niet tijdens de uitbraak van een wereldwijde virusinfectie, ga dan alleen lopen ;)

hardlopen volhouden | De Hardloopwinkel

Zijn jullie inmiddels goed bezig, de tips hardlopen volhouden opgevolgd en zie je ook resultaat? Dan kun je jezelf gaan belonen met fijne hardloopspullen. Denk hierbij aan een sporthorloge, speciale hardloopsokken of een complete nieuwe hardloopoutfit.

 

Luister naar je lichaam en voorkom hardloopblessures.

Je voelt van alles maar weet niet of het kwaad kan? Blijf dan niet door rennen als je lijf tegenwerkt, je kent je eigen lichaam het beste. Ren niet even 'door de pijn heen' maar breek de training af als je echt ergens last van krijgt. Ga dan gewoon lekker wandelen....

Hardlopen en steken in je zij.

Als je steken in je zij aan voelt komen kun je een paar minuten rustig gaan lopen en het vervolgens weer rustig opbouwen.

Hardlopen en pijn in knieën.

Als je merkt dat je voeten of knieen overbelast zijn kun je beter stoppen, door verder te gaan maak je het alleen maar erger. Ga verder wandelen, hou een paar dagen rust en bouw het weer langzaam op. Blijf je last houden? kijk dan eens naar je hardloopschoenen en lees het blog: wanneer zijn mijn hardloopschoenen aan vervanging toe?

Denk eraan dat je met een blessure vaak meteen een week rust nodig hebt. Je kunt dan een hele week niet hardlopen terwijl je misschien nét lekker de smaak te pakken krijgt!

 

Tot slot

wij wensen je veel plezier met de opstart van deze geweldige sport en geniet! Zelf zijn we al jaren fan en lopen allemaal met veel plezier door het mooie Nederland.

Heb je nog wat motivatie nodig om écht te gaan beginnen met hardlopen? lees dan ook eens het inspirerende blog: weer starten met rennen van Eva over hoe je weer kunt beginnen met hardlopen na gestopt te zijn.

Sportieve groet van team De Hardloopwinkel!

 

Relevante blogs

Blog: goede hardloopschoenen voor beginners

Blog: hardlopen in de zomer

Blog: zo motiveer je jezelf om te gaan hardlopen in de winter

Blog: welke hardloopkleding je zoal in de winter draagt

Blog: afvallen en hardlopen 

Blog: wanneer zijn mijn hardloopschoenen aan vervanging toe?

Blog: weer starten met rennen

Blog: hielspoor uitleg en oplossingen

Blog: hardlopen en het imuumsysteem

 

Vragen?

    Bel met de webshop klantenservice

    App met de webshop klantenservice

    webshop@dehardloopwinkel.nl

 
Klanten beoordelen ons met een 9,2