Beginnen met hardlopen? bekijk de beste basistips

Wat heb ik nodig om te beginnen met hardlopen? Daar geeft Frank, deskundig hardloopadviseur van DeHardloopwinkel direct antwoord op in onderstaande video.

Kan je zomaar beginnen met hardlopen?

Bij beginnen met hardlopen is het rustig opbouwen van de belasting en het volgen van een beginnersschema cruciaal om het te laten slagen.

Dit beginners schema 5km hardlopen is daarbij prioriteit nummer 1, de rest komt later wel.

Een goede app om te beginnen met hardlopen vind je in deze blog: hardloop apps.

Veel startende hardlopers gebruiken de "beginnen met hardlopen Evy" app. Deze belgische trainster helpt je op een makkelijke en prettige manier door de trainingen heen. 

Vaak gaan mensen beginnen met hardlopen vanwege een slechte conditie of overgewicht. Lees hieronder verder om op de enige en beste manier te starten met hardlopen!

 

3 belangrijke eerste stappen om te beginnen met hardlopen:

1: Loop op de juiste maat hardloopschoenen. Dit doe je op één manier en dat is met het online hardloopschoenen maatadvies.

2: Neutrale of antipronatie hardloopschoenen welke moet ik kopen? Goede vraag! Bekijk het filmpje of doe nu snel dé online loopanalyse.

3: Bouw het hardlopen rustig op.Starten met hardlopen doe je door veel te wandelen en het aantal kilometers rustig uit te breiden. Dit doe je met een opbouw hardloopschema, en die vind je natuurlijk hier.

De Hardloopwinkel stuurt elke week een nieuwsbrief boordevol met niet alleen aanbiedingen maar ook veel informatie over hardlopen en alles wat er bij hoort. Dus schema's, blogs, reviews en nog veel meer!

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief


In 6 stappen verantwoord beginnen met hardlopen...

beginnen met hardlopen

Hardlopen is voor iedereen mogelijk en heel goed voor je gezondheid.

In deze 6 stappen leer je verantwoord en plezierig beginnen met hardlopen, iedereen kan het!

1. basismateriaal hardloopschoenen en hardloopkleding

2. maak een plan

3. beginnersschema downloaden

4. rustig opbouwen

5. volhouden

6. luister naar je lichaam

 

Stap 1: Het basis hardloopmateriaal.

Begin met het aanschaffen van de juiste hardloopschoenen als je écht voor het eerst start met hardlopen. Veel mensen hebben al sneakers in huis, maar dit zijn echt geen goede hardloopschoenen.

Natuurlijk kun je best beginnen met hardlopen op je oude gympen. Kijk eerst maar eens of je het leuk vind, voordat je veel geld gaat uitgeven aan nieuwe schoenen is ons eerlijke advies. Maar doe dit dan wel met een opbouwschema!

Ben je toch zo enthousiast over deze sport geworden dat je toe bent aan de beste hardloopschoenen, lees dan ook eens het blog: goede hardloopschoenen voor beginners.

Natuurlijk kun je ook langskomen in 1 van onze De Hardloopwinkels in Midden Nederland waar de deskundige adviseurs een loopanalyse kunnen maken. Zo kom je tot de beste keuze in hardloopschoenen voor een beginner.

Goedkope hardloopschoenen

Het verschil tussen sportschoenen en hardloopschoenen zit hem in de schokabsorptie, ook wel demping genoemd. Goede hardloopschoenen zijn niet goedkoop maar de investering zeker waard. De beste hardloopschoenen beginner (adviesverkoopprijs boven de 100 euro) voorkomen blessures en zitten gewoon veel lekkerder.

Bekijk ook hier het online aanbod goedkope hardloopschoenen van De Hardloopwinkel. De laatste maatjes van de beste merken of uitlopende modellen koop je direct in de SALE.

Tip: bestel wel minimaal 1 maat groter dan je eigen schoenmaat!

Beste hardloopschoenen voor beginners

Hardloopschoenen van gespecialiseerde hardloopmerken zoals Asics, Brooks,New Balance,Mizuno of Saucony. De betere sportmerk schoenen hebben een dikke zool en voetboogondersteuning. Iets waarmee je blessures kunt voorkomen, vooral als je start met de leukste sport die er is ;)

Zoek je nu al de beste neutrale hardloopschoenen om direct mee te starten? dan adviseren wij je om de stabiel en comfortabele Brooks Ghost te bestellen. Bekijk hier het assortiment Brooks Ghost dames of Brooks Ghost heren in meerdere kleuren en veel maten. Let op! bestel wel altijd 1 maat groter dan je eigen schoenmaat...

Bij twijfel of langdurige blessures en klachten aan het bewegingsapparaat adviseren wij je een loopanalyse laten doen bij De Hardloopwinkel.

Als je niet kunt wachten met starten met hardlopen kun je nu al sneller via onderstaande online loopanalyse een paar goede schoenen uitzoeken:

Ik wil schoenadvies | De Hardloopwinkel

Bel met de schoenenadviseurs van DeHardloopwinkel, Frank, Yanouk of Eva voor hulp bij beginnen met hardlopen en de juiste schoenen.

Beste hardloopkleding beginner

Veel beginners vragen zich af, heb je echte hardloopkleding nodig als je begint met een hardlopen? Het is verleidelijk om te denken dat je automatisch harder gaat lopen als je maar de juiste spullen hebt.

Natuurlijk kun je honderden euro’s investeren in een leuke outfit, hartslagmeters en andere hardloopgadgets. Je doet er beter aan om het voor nu te doen met de sportkleding die je in de kast hebt liggen.

Na een aantal weken kun je gaan overwegen om bijvoorbeeld een hardloopbroek en ademende bovenkleding aan te schaffen. Voor de dames adviseren wij om een goede sportbeha te dragen, hardlopen is een high impact sport.

Ademende en functionele hardloopkleding, zoals een winddichte hardloopjas of strakke hardlooptight helpen je de sport te beoefenen.

 

Onze Tip: Beloon jezelf met technische hardloopkleding als je halverwege het beginnersschema bent. 

Hardlopen doe je natuurlijk buiten, de weersomstandigheden hebben invloed op je comfort. Voor ieder weertype kun je een hardloopset in de kast hebben liggen.

Wil je hier meer van weten lees dan dit blog: hardlopen in de zomer.

Meer weten over welke kleding je in de winter moet dragen lees dan dit blog: welke hardloopkleding je zoal in de winter draagt.

 

Stap 2: Maak een goed plan.

Bedenk wanneer je wil gaan hardlopen en waar. Leg voor jezelf vast op welke dagen in de week je wil gaan trainen, noteer dit in je agenda.

Lopers die s’morgens gaan trainen blijken het meest trouw aan hun voornemens en hebben uiteindelijk dus meer succes.

Het makkelijkste is natuurlijk zo de deur uit te gaan en te gaan lopen, maar daar moet je omgeving wel geschikt voor zijn. Zoek vlakke wegen en fietspaden om op te beginnen, rechte stukken en een rustige natuurlijke omgeving.

Hardlopen in het donker.

Als je s'avonds wil gaan lopen zorg dan dat je goed verlicht bent en loop zoveel mogelijk op verlichte fietspaden, wandelpaden en wegen. Bekijk het assortiment verlichting voor hardlopers en kies wat het beste bij jou past.

Beginnen met hardlopen en overgewicht.

Heb je overgewicht en wil je starten met hardlopen om fitter te worden? Lees dan eerst eens blog: afvallen en hardlopen voor dé top 10 tips, succes gegarandeerd!

 

 Stap 3: Beginnen met hardlopen schema

Een beginnersschema op papier of via een hardloopapp (hardlopen met Evy) is de beste manier bewezen om mee te starten. Hiermee bouw je de belasting op de spieren langzaam op en krijg je plezier in het lopen.

De meeste beginnersschema’s zijn zo opgebouwd dat je maximaal 3 keer per week mag gaan hardlopen. De tussenliggende rustdagen zijn noodzakelijk om te herstellen.

Beginnen met hardlopen doe je met een 5 kilometer hardloopschema of beginnersschema. Ook als je vroeger al eens hebt hardgelopen en opnieuw wil beginnen is dit de beste manier om (weer) te starten.

Klik op dit 5km hardloopschema om nu direct te kunnen beginnen:

5 KM hardloopschema

Het duurt ongeveer 10 weken voordat je vanaf 0 naar 5km kunt hardlopen met dit schema. Ervan uitgaande dat je weinig tot geen conditie hebt.

Ben je fit en sport je vaker dan kun je het 5km schema versnelt doorlopen. Door de laatste training van iedere week te vervangen voor de 1e van de volgende week loop je 5 kilometer in 6-8 weken.

De opbouw van de belasting en je lichaam laten wennen hieraan blijft echter het aller belangrijkst. Dus ben je een beginnende hardlopen met een erg goede conditie dan volg je nog steeds trouw dit schema. Je kunt het wel uitdagender maken voor je zelf door het tempo(snelheid die je loopt) op te voeren.

Onze tip.

Schrijf op je hand of een klein briefje de wandel- en looptijden van dit schema. Neem dit mee tijdens het rennen naast een sporthorloge/stopwatch of je telefoon.

Voor telefoons zijn er speciale telefoonhouders en flipbelts om ze veilig en gemakkelijk mee te nemen.

Beginnen met hardlopen app Evy.

Heb je hulp nodig bij het starten? Download dan de gratis "hardlopen met Evy" app van de belgische Evy op je telefoon. De meest gedownloade beginnersapp van nu! Zij heeft al heel wat mensen succesvol aan het hardlopen geholpen in Nederland en Belgie.

 

 Stap 4: Rustig opbouwen.

Als je begint met hardlopen buiten op de straat vraag je veel van je lichaam. Hardlopen op een harde ondergrond is 1 van de meest belastende sporten voor je spieren en gewrichten. Zelfs als je al jaren op de loopband hebt gelopen zul je merken dat de ervaring heel anders is.

Neem daarom rustig de tijd om je lichaam te laten wennen. Start met een korte route en maak die iedere keer ietsje langer. Het aantal kilometers is in het begin niet belangrijk. Gebruik hiervoor dit duidelijke beginnersschema.

Beginners hardloopschema

Waar moet ik op letten als ik begin met hardlopen?

  • Praattempo is het beste om duurvermogen op te bouwen.
  • Maximaal 10% extra in kilometers per week + om belasting te beperken.
  • Neem min. 48 uur rust na een training, zo herstel je beter.
  • Ga wandelen als je last krijgt van je knieen of gewrichten (zeker bij overgewicht).
  • Bouw het daarna weer rustig op, neem de tijd!

Beginnen met hardlopen slechte conditie.

Heb je een slechte conditie? wandelen is dan een goede aanvulling op stukjes hardlopen. Het stimuleert je hart en longen, versterkt je spieren, botten en pezen. Wandel wel met een stevige tred zodat je de inspanning blijft voelen zonder oververhit te raken.

beginnen met hardlopen

 

Beginnen met hardlopen na bevalling?

De eerste 3 maanden na de bevalling wordt afgeraden om te beginnen met hardlopen. De heupen en het bekken moet eerst even tot rust komen. Hardlopen is een belastende sport voor heupen en gewrichten.

Ga na een bevalling vooral veel wandelen in het begin. En start altijd met een beginnersschema, zodat je lichaam went aan de belasting.

 

Stap 5: Hou vol!

Je bent al heel goed bezig maar hoe hou je het vol? Dat is per persoon verschillend. Die Runnershigh komt voor iedere loper op een ander moment.

Een stok achter de deur door je bij een loopgroep aan te sluiten kan zeker helpen. Als je met anderen afspreekt om te gaan hardlopen is het veel waarschijnlijker dat je het vol houdt.

Hardlopen en praten tegelijk is een duidelijke indicatie dat je conditie op een goed niveau zit. Dus bel die ene vriend of vriendin om met je mee te doen en ga lekker samen lopen. (note: niet tijdens de uitbraak van een wereldwijde virusinfectie, ga dan alleen...)

beginnen met hardlopen loopmaatje

Zijn jullie inmiddels goed bezig en zie je ook resultaat? Dan kun je jezelf gaan belonen met fijne hardloopspullen. Denk hierbij aan een sporthorloge, speciale hardloopsokken of een complete nieuwe hardloopoutfit.

 

 Stap 6: Luister naar je lichaam.

Je voelt van alles maar weet niet of het kwaad kan? Blijf dan niet door rennen als je lijf tegenwerkt, je kent je eigen lichaam het beste. Ren niet even 'door de pijn heen' maar breek de training af als je echt ergens last van krijgt. Ga dan gewoon lekker wandelen....

Hardlopen en steken in je zij.

Als je steken in je zij aan voelt komen kun je een paar minuten rustig gaan lopen en het vervolgens weer rustig opbouwen.

Hardlopen en pijn in knieën.

Als je merkt dat je voeten of knieen overbelast zijn kun je beter stoppen, door verder te gaan maak je het alleen maar erger. Ga verder wandelen, hou een paar dagen rust en bouw het weer langzaam op. Blijf je last houden? kijk dan eens naar je hardloopschoenen en lees het blog: wanneer zijn mijn hardloopschoenen aan vervanging toe?

Denk eraan dat je met een blessure vaak meteen een week rust nodig hebt. Je kunt dan een hele week niet hardlopen terwijl je misschien nét lekker de smaak te pakken krijgt!

Hardlopen en overgewicht.

Mensen met overtollig gewicht of die langer zijn en daardoor automatisch zwaarder hebben extra steun nodig bij hardlopen.

De belasting is behoorlijk bij de landing op het harde asfalt, blessures liggen op de loer.

Ontdek in dit artikel meer over hardlopen en overgewicht, wat te doen, hoe te starten en de juiste hardloopschoenen.

 

Tot slot: wij wensen je veel plezier met de opstart van deze geweldige sport! Zelf zijn we al jaren fan en lopen met veel plezier door het mooie Nederland.

Heb je nog wat motivatie nodig om écht te gaan beginnen met hardlopen? lees dan ook eens het inspirerende blog: weer starten met rennen van onze Eva.

Sportieve groet van team DeHardloopwinkel

 

Relevante blogs

Blog: goede hardloopschoenen voor beginners

Blog: hardlopen in de zomer

Blog: zo motiveer je jezelf om te gaan hardlopen in de winter

Blog: welke hardloopkleding je zoal in de winter draagt

Blog: afvallen en hardlopen 

Blog: wanneer zijn mijn hardloopschoenen aan vervanging toe?

Blog: weer starten met rennen

Blog: hielspoor uitleg en oplossingen

Blog: hardlopen en het imuumsysteem

 

Vragen?

    Bel met de webshop klantenservice

    App met de webshop klantenservice

    webshop@dehardloopwinkel.nl

 
Klanten beoordelen ons met een 9,4
Sportieve cookies, DeHardloopwinkel.nl gebruikt ze om je nog beter van dienst te kunnen zijn. Klik hier om jouw instellingen te wijzigen en op te slaan.