Blogoverzicht

Hardlopen en het immuunsysteem

Het immuunsysteem beschermt je lichaam tegen allerlei indringers, waaronder virussen zoals Corona. Door te gaan hardlopen of te blijven hardlopen kun je je immuunsysteem versterken of op peil houden.

Hoe je dat moet doen of hoe je gaat beginnen met hardlopen lees je hieronder in dit artikel. Maar eerst even wat informatie over hardlopen en het immuunsysteem.

Gerelateerde producten

Immuunsysteem en Covid

Guido Vroemen, sportarts van de Nederlandse Triatlonbond en verbonden aan het SMA Midden Nederland in Amersfoort legt uit: ‘Het immuunsysteem beschermt je tegen ongewenste virussen zoals Covid, bacteriën en parasieten. Het speelt een rol bij de verwerking van afvalstoffen en zieke lichaamscellen. 

Het systeem bestaat uit twee verdedigingslinies. De eerste is, onder andere, de huid en de slijmlagen van darmen en luchtwegen.

 

Witte bloedcellen

Je reageert tegen indringers door bijvoorbeeld te hoesten, te niezen of te braken; manieren om ze uit je lichaam te verwijderen. Lukt het een ziekteverwekker om desondanks door de eerste linie te raken, dan stuit het op de tweede: die van de witte bloedcellen die in het bloed circuleren.

Als je immuunsysteem minder functioneert dan hebben de indringers een grotere kans je lichaam binnen te dringen,’ zegt Vroemen.

 

Immuunsysteem verbeteren

Het is dus zaak om:

  1. te voorkomen dat je met het virus in aanraking komt, en
  2. om je immuunsysteem op volle sterkte te houden.

Wat betreft het eerste punt; daar is al veel over gezegd. Inmiddels weten we allemaal dat we contact met andere mensen zoveel mogelijk moeten vermijden; dat we moeten hoesten en niezen in de elleboog, regelmatig de handen moeten wassen met water en zeep, enzovoort.

 

Immuunsysteem versterken en hardlopen

Beginnen met hardlopen

Als je je immuunsysteem wil verbeteren en dat doen door te beginnen met hardlopen kun je het beste eerst ons blog: beginnen met hardlopen lezen.

 

Afvallen door middel van hardlopen?

Bewezen is inmiddels dat overgewicht en een hoog BMI complicaties kunnen geven bij een virus infectie. Je immuunsysteem verbeteren doe je door af te vallen.

Dit kan prima in combinatie met hardlopen. Lees meer hierover op ons blog: afvallen en hardlopen

Elke gevorderde hardloper zou de volgende tips ter harte moeten nemen om het immuunsysteem op peil te houden.

 

1. Beperk de duur en intensiteit van de trainingen

Vermijd zware intervaltrainingen, wees behoedzaam met tempowerk en kort de lange duurlopen in.

Zware inspanningen (lees: trainingen die je meer dan gemiddeld moeite kosten) zijn een aanslag op de verdedigingslinies van je immuunsysteem, waardoor het in de uren na zo’n training verzwakt is en je vatbaarder bent voor infecties, zoals het COVID-19 virus. Schrap ‘afzien’ en ‘diep gaan’ voor een aantal weken uit je trainingswoordenboek.

 

2. Koester de koolhydraten

Schrap ook ‘nuchter trainen’ uit dat woordenboek. Inspanningen zonder koolhydraten hebben een negatieve invloed op je immuunsysteem.

Als je gaat trainen, zorg dan dat je koolhydraatvoorraden goed gevuld zijn door enkele uren ervoor te eten.

Duurt de training langer dan een uur, vul dan onderweg en meteen vanaf de start koolhydraten aan (bijvoorbeeld in de vorm van gels, winegums of sportdrank).

 

3. Zorg voor voldoende vocht

Houd tijdens de trainingen je vochtbalans op peil. Organiseer je training zodanig, dat je onderweg voldoende vocht in kunt nemen.

Neem een Camelbag mee, of loop kleine rondjes en zet drinken klaar langs het parcours. Deel je fles of bidon niet met andere lopers.

 

4. Ruim baan voor herstel

Slaap is een belangrijke factor voor een gezond immuunsysteem. Maak daarom werk van een goede nachtrust met voldoende uren slaap. Misschien werk je noodgedwongen thuis; dan is het niet verkeerd om na de lunch een middagdutje of powernap te doen.

Ben je gewend om elke dag te sporten, wissel dan pittige trainingsdagen af met dagen waarop je niet of alleen heel rustig traint.

 

5. Voeding en vitamines

Als je meerdere keren per jaar verkouden bent, dan zit er waarschijnlijk een zwakke plek in je immuunsysteem en ben je mogelijk gebaat bij de inzet van voedingssupplementen.

In dat geval adviseert sportarts Guido Vroemen om tot begin juni dagelijks extra vitamine D te nemen. Suppletie van ongeveer 20-25 microgram per dag (dat komt overeen met 800-1000 IE) volstaat bij de meeste atleten om het vitamine D op het gewenste peil te houden. 

Daarnaast is bekend dat een aantal andere supplementen als probiotica (bijvoorbeeld Yakult), quercetine en zink het immuunsysteem kan versterken.

 

6. Safety first

Heb je last van verkoudheids- of griepverschijnselen, neem dan flink gas terug. Ga je in dat geval (hard) trainen, dan wordt het herstel van de infectie geremd.

Als er geen sprake is van koorts, dan zijn korte, zeer rustige duurtrainingen mogelijk. Deze hebben weinig impact op het herstelproces en kunnen er zelfs voor zorgen dat de afweer verbetert.

Gaan de verschijnselen gepaard met koorts, dan is hardlopen, evenals andere fysieke inspanningen, uit den boze. Pas als je een aantal dagen koortsvrij bent, kun je het hardlopen zeer rustig oppakken desnoods eerst met wandelen.

 

Hardloopdoelen niet meer haalbaar?

Je had jezelf allerlei doelen gesteld dit voorjaar. Misschien ook al ingeschreven voor meerdere wegwedstrijden als bijvoorbeeld de Rotterdam Marathon?

Is dit doel nu weggevallen? Schroef je trainingsarbeid terug en ga minder intensief trainen. Je zat waarschijnlijk al in een zware trainingsperiode maar gezien bovenstaande artikel kun je dan beter even gas terug nemen.

Liep je bij een atletiekvereniging die nu ook gesloten is? Dan kun je natuurlijk met je trainer gewoon contact houden via de mail.

Als je geen verschijnselen hebt kun je buiten blijven hardlopen en zo gezond proberen te blijven. Hou wel voldoende afstand, geef geen hand en drink niet uit de bidon van een ander.

 

Tip hardlopen en het immuunsysteem.

Je zou ook op de dag dat je een wedstrijd gepland had iets voor jezelf kunnen organiseren. Pak een mooie route in de natuur of op het strand, daar waar je weinig mensen tegenkomt.

Na die dag kun je een paar weken even rustig aan doen, rust is namelijk ook training! Je bent heus niet gelijk al je conditie kwijt, je spieren zullen zelfs even goed kunnen herstellen na alle zware trainingen.

Na deze weken van rust kun je dan weer fris nieuwe doelen gaan opbouwen.

Laten we hopen dat de wedstrijden in het najaar door zullen gaan…

Voor actuele informatie over het Corona virus kijk op : www.rivm.nl

 

Interessante links

koolhydraten voor het hardlopen

Hoe vies is je bidon?

Extra vitamine D voor hardlopen

Het nu van probiotica

Voordelen van rustige duurtrainingen

Bron tekst en links: www.runnersworld.com, www.prorun.nl

 

Relevante blogs

Blog: afvallen en hardlopen

Blog: beginnen met hardlopen

 

Vragen?

    Bel met de webshop klantenservice

    App met de webshop klantenservice

    webshop@dehardloopwinkel.nl

 

Populairste blogs

Hallux Valgus klachten bij hardlopen

Hardlopen kan zeker met een Hallux Valgus, het komt vaker voor onder lopers dan je denkt. Als je geen pijn hebt is het voldoende om ervoor te zorgen dat de voet...

Hielspoor uitleg, symptomen en oplossingen

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt door overbelasting of doorgezakte voeten.

Kniepijn bij hardlopen

Iedereen krijgt wel eens last van een blessure. Kniepijn komt vaak voor bij hardlopers, wat kun je ertegen doen en mag je door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Rugklachten bij hardlopen?

Rugpijn komt vaker voor bij hardlopers, de belasting van de straat op je onderrug is behoorlijk bij hardlopen. Mag je met rugpijn door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Hardlopen en achillespeesklachten

Achillespeesklachten komen vaker voor onder hardlopers dan je denkt. Wat zijn de symptonen en kun je ertegen doen? Lees meer hierover in dit artikel.

Hardlopen en pijn in heupen

Er zijn verschillende oorzaken van pijn in heupen bij hardlopen en wandelen. Het komt vaker voor dan je denkt! Hoe kun je heupblessures voorkomen en behandelen? Lees meer...

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints? En wat kun je er aan doen om ze te verlichten en te voorkomen? Frank (ervaringdeskundige) legt uit.

Hardlopen in de regen en beste tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Hardlopen in de kou ontdek 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Lees hier dé 10 tips bij hardlopen in de kou en ga lekker naar buiten!

Herstellen na hardlopen, hoe doe je dat?

Om blessures te voorkomen is goed herstellen na hardlopen een belangrijk gegeven. Het helpt ook bij het verhogen van je prestaties, hoe? dat lees je in onderstaand info artikel.

Welke Garmin past bij mij?

Welke Garmin sporthorloge geschikt is voor hardlopen bepaal je aan de hand van je uiteindelijke doelen en type sport die je beoefent. Wij helpen je met het maken van de juiste keuze..

Hier vind je dé tips voor hardlopen in de zomer

De meeste hardlopers zijn "mooi weer" lopers. Is het écht warm buiten? Dan valt dat vaak vies tegen. Zweten, snel moe en niet vooruit te branden in die hitte. Daarom worden de meeste mar…

Welke hardloopschoenen als beginner kiezen?

Als je begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen om…

Marcel's 25 beste tips voor trailrunning

Je bent soms een hele dag onderweg en als je moet dan moet je... "mijn beste tip voor trailers is dan ook: neem zakdoekjes mee" Lees snel meer over de beste trailtips van Marcel.

Platvoeten of holvoeten, welke hardloopschoenen?

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hardlooprugzak hoe gebruiken? beste tips

Hardlooprugzakken (hydratatievesten / racevesten) bij het lopen van lange afstanden kun je eigenlijk niet zonder. Maar hoe gebruik je een hardlooprugzak? Lees snel verder

Welke veterstriktechnieken zijn er?

Je hebt de juiste schoenen maar toch zitten ze niet optimaal aan de voeten. Jouw hiel zit niet vast, of de schoen knelt wat aan de zijkant. Veter striktechnieken kunnen helpen...

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om de test te doen. Kun je op meer dan 2 vragen met JA antwoorden? dan zijn je h…

Tips voor je volgende halve marathon

Halve marathon tips zijn goed om blessures te voorkomen. Vast ten overvloede maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden: een veelgemaakte fout is dat (beginnende) hardlopers te snel en t…

Hardlopen met Inlegzolen hoe zit dat?

Je voet bevat 26 botjes, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren. We staan, lopen, springen en sporten en dagelijks maken we zo’n tienduizend stappen!

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Klanten beoordelen ons met een 9,2