Blogoverzicht

Wat zijn duurzame hardloop schoenen?

Duurzame producten wat zijn dat ?

Duurzame kleding en schoenen zijn producten die een betere kwaliteit hebben, langer meegaan, gemaakt van gerecyclede grondstoffen, liefst uit de regio en gemaakt onder goede omstandigheden voor mens en dier.

Duurzame hardloopschoenen en of - kleding bestaan al enige tijd en komen steeds meer in opmars. Grotere hardloopmerken zijn zich gelukkig steeds meer bewust van hun footprint op deze aarde.

Met ambitieuze doelen en op zoek naar nieuwe grondstoffen zijn de eerste stappen hierin al gemaakt door merken als Asics, Brooks, New Balance, Odlo, Craft, Fusion, Saucony.

Duurzame hardloopschoenen Asics | De Hardloopwinkel blog

Gerelateerde producten

Wat zijn duurzame hardloopschoenen

Duurzame hardloopschoenen zijn schoenen die voor een deel gemaakt zijn van natuurlijke, biologisch afbreekbare of gerecyclede stoffen en materialen. Om hardloopschoenen volledig duurzaam te maken is er een omslag nodig.

Het maken van een hardloopschoen is behoorlijk vervuilend, 1 paar schoenen stoot bij het maken al gauw 12 kilo CO2-uit. Je doet wel vrij lang met een paar hardloopschoenen, dus uiteindelijk is dat wel duurzamer.

Jouw favoriete hardloopschoenen dienen bovenal goed te dempen. Alle merken gebruiken dempende foam, gel of schuimrubber voor deze vorm van vering.

Ook de slijtzool wordt gemaakt van synthetisch rubber. Deze synthetische rubbers in hardloopschoenen blijken lastig te vervangen voor duurzaam materiaal.

Echter zijn er ook al ontwikkelingen waarbij natuurlijk rubber wordt gebruikt in de hardloopschoenen. Deze blijken ook nog eens een grotere energie teruggave te hebben maar zijn helaas wel minder slijtvast.

Kortom het wiel is nog niet uitgevonden voor duurzame hardloopschoenen. Bij de productie van hardloopschoenen komt ook nog veel vervuiling kijken.

Enkele grotere hardloopschoenmerken zoals Asics, New Balance, Brooks, Saucony en Mizuno zijn begonnen met gebruik van gerecyclede materialen in hun topmodellen.

Hiermee is een begin gemaakt op weg naar een duurzamere hardloopwereld.

Brooks Ghost duurzame hardloopschoenen | De Hardloopwinkel blog

 

De meest duurzame hardloopschoen van dit moment is de Brooks Ghost dames of heren.

Niet alleen gemaakt van meerdere gerecyclede materialen maar ook 100% klimaatneutraal geproduceerd.

Uniek in de hardloopwereld en daarmee is Brooks koploper op het gebied van duurzame loopschoenen, andere merken volgen in rap tempo ook.

Wat is duurzame hardloopkleding?

Een hardloopbroek of hardloopshirt gemaakt van meer dan 50% gerecycled polyester is duurzamer dan gewone sportkleding.

Bij het maken van hardloopkleding worden normaal gesproken polyester stoffen gebruikt, ademende technische stoffen die voor hardlopers en outdoor sporters onmisbaar is.

Hardlopen in katoen is niet fijn, alles wordt nat van het zweet.

Nieuw gemaakte “virgin” polyester is behoorlijk vervuilend voor het milieu, gemaakt van ruwe olie. De productie van polyester stoffen is een proces dat enorm veel energie kost, 10x zoveel als bijvoorbeeld de teelt van biologisch katoen.

Duurzame hardloopkleding is voor een deel of volledig gemaakt van gerecycled polyester of stoffen als Viscose, Lyocell, gerecycled katoen en wol.

Gerecycled polyester in hardloopkleding wat is dat?

Bij het maken van gerecycled polyester wordt plastic afval zoals plastic flessen omgesmolten en verwerkt tot korrels. Van deze omgesmolten korrels wordt nieuw garen gesponnen en een duurzame polyester stof.

Dit proces verbruikt relatief weinig energie, water en fossiele grondstoffen. Buiten het feit dat een plastic flesje niet in de afvalberg beland bij het recyclen maar een nieuw leven krijgt.

Dit is dus een duurzamere manier van stoffen maken dan de originele “virgin” polyester.

plastic soep

 

Een kritische kanttekening moet wel geplaatst worden bij gerecyclede polyester stoffen. Deze van gerecycled materiaal gemaakte sportkleding verdwijnt uiteindelijk ook op de afvalberg of als microplastic in de zee.

Stoffen als Viscose en Lyocell/Tencel zijn gemaakt van biologisch afbreekbare grondstoffen zoals Cellulose van Eucalyptus en hout. Die zullen sneller afbreken en dan minder impact hebben op het milieu.

 

Duurzame kledingmerken

Duurzame kledingmerken of duurzame sportmerken maken voor een deel of volledig kleding met behoud en aandacht voor onze planeet, de dieren en de mens.

Daarbij spelen mensenrechten, diervriendelijkheid, eerlijke mensenrechten, het gebruik van gerecyclede materialen en goede werkomstandigheden een grote rol.

Tweedehands kleding kopen is natuurlijk de meest duurzame optie als je iets wil betekenen voor het milieu. Maar we begrijpen dat gedragen sportkleding niet zo fris is, de luchtjes en zweet van andere gebruikers is niet prettig dragen.

De meeste kleding- en schoenenmerken zoals Brooks, New Balance, Asics en Saucony gebruiken al bij hun meest verkochte modellen natuurlijke of gerecyclede materialen voor het bovenwerk en de veters. Door dit toe te passen op bet best verkochte model, hopen ze snel de transitie naar 100% duurzaam te kunnen maken.

Voor De Hardloopwinkel is het belang van goede werkomstandigheden en sociale aspecten in de omgeving ook groot. Dit wordt in de keuze van de schoenen door onze inkopers van DeHardloopwinkel dan ook mee genomen.

Hoe groter het sportmerk is, hoe groter de impact op het milieu, ook in goede zin.

Groen kost tegenwoordig niet altijd poen. De kortingen die je gewend bent te krijgen bij De Hardloopwinkel, gelden ook voor duurzame producten.

Bekijk hier ons meest actuele assortiment duurzame hardloopkleding of de collectie duurzame hardloopschoenen  

 

Welke duurzame hardloop kledingmerken zijn er?

De betere en van origine hardloop sportbrands zoals Craft, Odlo, Asics en New Balance zijn al jaren bezig met duurzaam ondernemen.

Vooral de grotere Amerikaanse merken als een Brooks en Saucony zijn zich bewust van sustainability en wat voor impact hun business heeft op het milieu.

Nieuw bij De Hardloopwinkel is het merk Fusion, dat duurzaam produceert in Europa en daarmee aanzienlijke transportkosten vermindert.

Fusion heeft ook maar 1 collectie die het hele jaar wordt aangevuld en blijft daarmee ver weg van fast sportfashion.

fusion hardloopkleding | De Hardloopwinkel blog

 

Wat doen de grote sportmerken aan duurzaamheid?

De grotere sportmerken als Nike en Adidas proberen iets te doen aan verduurzaming. Echter zijn zij ook de grootste vervuilers. Ze hebben een enorme impact op het milieu en daarmee dus ook als er iets verandert de bedrijfscultuur. Heel eenvoudig is het niet.

Zo doen ook veel merken aan Greenwashing. Ze pretenderen veel te doen op het gebied van duurzaamheid maar alleen maar uit commerciele oogpunten, niet omdat ze iets willen betekenen voor de wereld.

Steeds meer hardloopmerken zoals Brooks, Odlo, Craft en Asics zijn al bezig met verduurzaming van hun collecties en bedrijf. Duurzame hardloopmerken met hart voor de speeltuin van hun klanten, ontdek in dit blog wat deze sportbrands op dit moment al doen aan duurzaamheid.

Brooks is 1 van de koplopers in deze, mede doordat dit Amerikaanse bedrijf zich aan de nieuwe wetgeving in Amerika moet voegen. Zo is onlangs de Brooks Ghost 14 gelanceerd als eerste CO2 neutraal geproduceerde hardloopschoen.

Brooks Ghost 14

 

Wat doet De Hardloopwinkel aan duurzaamheid?

Natuurlijk zijn wij ons als retailers ook bewust van de footprint die we in Nederland maken. We hebben dan ook niet de illusie het beste jongetje van de klas te zijn als het op verduurzamen komt.

Toch durven we te denken dat "alle beetjes helpen". Daarom hebben we, met het gehele team van De Hardloopwinkel, een ambitieus stappenplan voor de komende jaren opgesteld.

Ons doel? al in 2023 40% duurzamer ondernemen en we zijn goed op weg zie ook deze video waarin Eva uitlegt wat we al doen:

 

Hier zijn we best trots op en zo dragen we ons steentje bij aan een schonere wereld. Daarbij staat sociaal en duurzaam ondernemerschap ook hoog op onze lijst.

Een betere leefbaarheid en luchtkwaliteit in onze werkomgeving is daarmee een goed begin.

Naast het aanbieden van gerecycelde sportkleding en duurzamere hardloopschoenen in onze winkels en De Hardloopwinkel Webshop doen we meer....ons afval wordt gescheiden en retouren of niet verkoopbare artikelen gaan naar het goede doel.

Duurzaamheid hardloopaanbiedingen

 

Met het motto "groen kunnen we samen doen" zijn we in 2020 van start gegaan met onze ambitieuze duurzaamheids campagne.

Duurzaam en sociaal ondernemen staat bij De Hardloopwinkel op de agenda, lees meer over het duurzaam ondernemen in dit info artikel.

De Hardloopwinkel stuurt elke week een nieuwsbrief met informatie over hardlopen en 1 keer per maand een groene groet van onze duurzaamheids ambassadeur. 

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief 

 

Oude hardloopschoenen worden gerecyceld bij De Hardloopwinkel.

Wij zijn een samenwerking aangegaan met Sneaker Impact voor het recyclen van oude gedragen hardloopschoenen van onze klanten. Zij zorgen ervoor dat er minder schoenen op de vuilnisbelt belanden, wat bijdraagt aan een betere wereld en een schone omgeving om in te sporten.

De Hardloopwinkel is de eerste retailer in Europa met de  schoenen inleverboxen van Sneaker Impact die in iedere winkel staat en waar oude schoenen gedeponeerd kunnen worden.

Hoe meer kilometers er op een hardloopschoen is gelopen hoe minder effectief de schoen wordt voor atleten. Dit betekent niet dat hardloopschoenen niet nog bruikbaar zijn! Gedragen hardloopschoenen bestaan uit foam en stof, eenmaal schoongemaakt en opgeknapt, kunnen ze nog prima gedragen worden. Dit noemen we upcyclen.

Sneaker impact heeft een positieve invloed op milieu en economie.

Sneaker Impact zorgt ervoor dat kleine ondernemingen in ontwikkelingslanden de ingezamelde oude schoenen voor een kleine prijs kunnen inkopen.

Zij maken de schoenen schoon en repareren ze, waarna ze verkocht kunnen worden. Dit heeft een positieve impact op de economie.

Het creëert werkgelegenheid en zorgt voor betaalbaar schoeisel op locaties waar dit normaal gesproken niet beschikbaar is. Met de gereviseerde sneakers en sportschoenen kunnen kinderen naar school gaan en volwassenen naar hun werk.

Meer informatie over de samenwerking tussen Sneaker Impact en De Hardloopwinkel voor het inleveren van gedragen hardloopschoenen vind je op deze pagina: Recycle je oude hardloopschoenen met Sneaker Impact

 

Uit welk materiaal bestaat duurzame sportkleding?

Duurzame hardloopkleding bestaat voor minimaal 50% uit gerecycled polyester of bio katoen. Gerecycled polyester wordt gemaakt van petflessen die tot korrels worden omgesmolten voor nieuwe garen.

Gerecycled katoen wordt ook gebruikt in sportkleding, vaak in combinatie met andere stoffen. Gerecycled katoen is gemaakt van oude kledingstukken en opnieuw tot stof geweven.

Stoffen als Viscose en Lyocell/Tencel zijn gemaakt van biologisch afbreekbare grondstoffen zoals Cellulose van Eucalyptus en hout. Hierbij worden de chemicaliën die vrij komen bij dit proces opnieuw hergebruikt en komt er geen vuil water in het milieu terecht.

Bij Eco Vero worden zelfs voor 50% duurzame bossen gebruikt, speciaal gekweekt voor deze stof.

Viscose of rayon wordt ook vaak voor sportkleding gebruikt, door de ademende en stretchy eigenschappen. Het is een synthetische stof gemaakt van natuurlijke grondstoffen zoals hout.

De beste sport kledingstoffen voor het milieu op dit moment zijn:

  • Hennep
  • Gerecycled katoen
  • Gerecyceld polyester
  • Tencel/Lyocell
  • Gerecycled wol
  • Linnen

 

Uit welk materiaal bestaan duurzaam gemaakte hardloopschoenen

Helaas zijn hardloopschoenen grote vervuilers in de wereld. Na gebruik worden ze vaak weggegooid en blijven als plastic achter in de natuur. Inmiddels hebben verschillende grotere hardloopmerken al duurzamere hardloopschoenen in het aanbod gekregen.

Waarbij voor zover het kan en de functionaliteit niet in gevaar komt wordt gerecycled polyester voor het bovenwerk en sommige tussenlagen in de zolen gebruikt.

Beter zou het zijn voor de natuur als de schoenen na gebruik, biologisch afbreekbaar zijn. Hierin zijn nieuwe ontwikkelingen gaande en verwachten wij een hoop nieuws te kunnen brengen komende jaren.

Een 100% duurzame hardloopschoen bestaat al wel, dit is de Dasher van Allbirds, een duurzaam kleding en schoenenbrand. Het bovenwerk is gemaakt van merinowol en eucalytusvezels en de zool van duurzaam geteeld rietsuiker.

Ze schijnen ook nog lekker te zitten en goed te lopen, wij wachten even af wat de schoenen gaan doen. Kwaliteit staat nog steeds hoog bij De Hardloopwinkel in het vaandel.

 

Hoe kun je zelf duurzaam consumeren als hardloper?

Als je producten koopt en consumeert die niet nadelig zijn voor mens en milieu spreek je van duurzaam consumeren. Door producten te kopen met een duurzaam keurmerk.

Of producten die na gebruik een nieuwe bestemming krijgen.

Verandering begint bij onszelf. Die eerste stap heb jij nu al genomen door je te verdiepen in de materie en de komende tips ter harte te nemen.

1. Je hardloperskast leegmaken

De meeste hardlopers hebben veel sportkleding in hun kast liggen. Daarbij heb je grote kans dat een deel hiervan al lange tijd niet meer gedragen is.

Je herkent de oude hardloopshirts waar je geen afscheid van kunt nemen, want je hebt er die ene toffe wedstrijd in gelopen.

Toch wordt het tijd om op te ruimen en kun je een ander dan blij maken door het naar de kringloop winkel te brengen.

Verkopen kan ook, of in een zak naar het rode kruis, gooi je sportkleding alleen weg als het kapot is, uitgelubberd of vies ruikt.

2. Koop kwaliteits sportkleding van een goed merk, dit gaat langer mee.

Sportkleding en met name hardloopkleding is gemaakt van polyester. Dit materiaal is verkrijgbaar in verschillende soorten kwaliteiten. Goedkope sportkleding is gemaakt van slechtere kwaliteit polyester wat minder ademt en sneller kapot gaat.

Ga dus altijd voor de wat duurdere hardloopshirts en broeken van betere merken als Craft, Odlo en Asics, zeker als hier gerecycled polyester in is gebruikt.

Deze hardloopkleding gaat langer mee en is daardoor duurzamer.

3. Stop hardloopkleding niet in de droger

Voorkom snelle slijtage van sportkleding en doe je hardloopkleding daarom NOOIT in de droger. Door de hitte (ook als je op 40gr wast) gaat het elastaan in de kleding kapot, hierdoor verliest het zijn elasticiteit en levensduur.

Heb je last van vieze geurtjes en zweet je veel? dan wordt verkoelende hardloopkleding of ondershirts aangeraden om te dragen.

Merken als Odlo en Craft maken de betere kwaliteit verkoelende hardloopshirts voor dames en heren. Vaak aangeduid met de benaming COOL.

4. Verleng de levensduur van hardloopkleding.

De meeste hardlopers zullen het feit dat de oude hardloopkleding gaat ruiken wel herkennen. Hardlopen is een intensieve sport waarbij je veel zweet.

Hierdoor ben je eerder geneigd een nieuw shirtje of hardlooptrui online te bestellen zodat je weer fris aan de start staat. Maar al dat koopgedrag is minder goed voor het milieu.

Gebruik daarom natuurlijke wasmiddelen en absoluut geen wasverzachters voor ademende sportkleding.

De holle ademende vezels in hardloopkleding gaan dan vollopen met wasmiddel. De hardloopkleding verliest daarmee zijn duurzaamheid en ademende eigenschappen.

 

Wastip hardloopkleding

Door de kleding af en toe een nachtje in de bio-tex te weken en daarna op 40 graden te wassen in de wasmachine voorkom je vieze luchtjes.

Een enkele keer op 60 graden wassen kan ook helpen om zweetplekken en zweetluchtjes weg te halen, maar delicate stoffen kunnen hier weer minder goed tegen.

Laat je bezwete kleding nooit te lang in de wasmand liggen, maar hang het uit om te drogen voordat je het gaat wassen.

 

Relevante blogs:

Blog: duurzaam ondernemen

Blog: recycle je oude hardloopschoenen

Blog: duurzame hardloopmerken

 

Vragen?

    Bel met de webshop klantenservice

    App met de webshop klantenservice

    webshop@dehardloopwinkel.nl

 

Populairste blogs

Hallux Valgus klachten bij hardlopen

Hardlopen kan zeker met een Hallux Valgus, het komt vaker voor onder lopers dan je denkt. Als je geen pijn hebt is het voldoende om ervoor te zorgen dat de voet...

Hielspoor uitleg, symptomen en oplossingen

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt door overbelasting of doorgezakte voeten.

Kniepijn bij hardlopen

Iedereen krijgt wel eens last van een blessure. Kniepijn komt vaak voor bij hardlopers, wat kun je ertegen doen en mag je door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Rugklachten bij hardlopen?

Rugpijn komt vaker voor bij hardlopers, de belasting van de straat op je onderrug is behoorlijk bij hardlopen. Mag je met rugpijn door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Blaren voorkomen en behandelen

Door wrijvingen op de huid raakt de diepere huidlaag beschadigd, door deze beschadiging hoopt vocht (plasma) zich op in of onder de opperhuid. Lees meer in dit artikel.

Wat zijn Carbon hardloopschoenen?

Carbonschoenen zijn hardloopschoenen die een Carbon ook wel koolstofvezel plaat bevatten in de zool. Deze Carbon plaat helpt de elite runners en snelle lopers in het verbeteren van hun pr…

Hardlopen en achillespeesklachten

Achillespeesklachten komen vaker voor onder hardlopers dan je denkt. Wat zijn de symptonen en kun je ertegen doen? Lees meer hierover in dit artikel.

Hardlopen en pijn in heupen

Er zijn verschillende oorzaken van pijn in heupen bij hardlopen en wandelen. Het komt vaker voor dan je denkt! Hoe kun je heupblessures voorkomen en behandelen? Lees meer...

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints? En wat kun je er aan doen om ze te verlichten en te voorkomen? Frank (ervaringdeskundige) legt uit.

Hardlopen in de regen en beste tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Hardlopen in de kou ontdek 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Lees hier dé 10 tips bij hardlopen in de kou en ga lekker naar buiten!

Herstellen na hardlopen, hoe doe je dat?

Om blessures te voorkomen is goed herstellen na hardlopen een belangrijk gegeven. Het helpt ook bij het verhogen van je prestaties, hoe? dat lees je in onderstaand info artikel.

Welke Garmin past bij mij?

Welke Garmin sporthorloge geschikt is voor hardlopen bepaal je aan de hand van je uiteindelijke doelen en type sport die je beoefent. Wij helpen je met het maken van de juiste keuze..

Hier vind je dé tips voor hardlopen in de zomer

De meeste hardlopers zijn "mooi weer" lopers. Is het écht warm buiten? Dan valt dat vaak vies tegen. Zweten, snel moe en niet vooruit te branden in die hitte. Daarom worden de meeste mar…

Welke hardloopschoenen als beginner kiezen?

Als je begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen om…

Marcel's 25 beste tips voor trailrunning

Je bent soms een hele dag onderweg en als je moet dan moet je... "mijn beste tip voor trailers is dan ook: neem zakdoekjes mee" Lees snel meer over de beste trailtips van Marcel.

Platvoeten of holvoeten, welke hardloopschoenen?

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hardlooprugzak hoe gebruiken? beste tips

Hardlooprugzakken (hydratatievesten / racevesten) bij het lopen van lange afstanden kun je eigenlijk niet zonder. Maar hoe gebruik je een hardlooprugzak? Lees snel verder

Welke veterstriktechnieken zijn er?

Je hebt de juiste schoenen maar toch zitten ze niet optimaal aan de voeten. Jouw hiel zit niet vast, of de schoen knelt wat aan de zijkant. Veter striktechnieken kunnen helpen...

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om de test te doen. Kun je op meer dan 2 vragen met JA antwoorden? dan zijn je h…

Tips voor je volgende halve marathon

Halve marathon tips zijn goed om blessures te voorkomen. Vast ten overvloede maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden: een veelgemaakte fout is dat (beginnende) hardlopers te snel en t…

Hardlopen met Inlegzolen hoe zit dat?

Je voet bevat 26 botjes, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren. We staan, lopen, springen en sporten en dagelijks maken we zo’n tienduizend stappen!

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Klanten beoordelen ons met een 9,2