Blogoverzicht

Hardlopen tijdens je vakantie

Hardlopen tijdens je vakantie, het is voor veel mensen vanzelfsprekend – of beter gezegd hardlopen op onbekende plekken. Een nieuwe omgeving of het andere klimaat kan een belangrijke verandering brengen ten opzichte van je gebruikelijke training: je hoeft niet altijd dezelfde rondjes te rennen en dezelfde ‘gezichten’ te zien.

Verheug je op dit  vooruitzicht, een nieuwe ervaring. Dit alles maakt de “verandering van omgeving” zo aantrekkelijk.

Wil je weten hoe je de beste hardlooproute loopt op je vakantie en de beste tips om daar niet te verdwalen, lees dan dit artikel van Frank eens door: Hoe maak je een hardlooproute?

Veel lopers zouden eigenlijk wel willen blijven hardlopen, maar vreemde plekken zijn voor hen teveel van het “ongeplande”: “Ik weet niet eens waar ik daar kan hardlopen.” – “Ik zou daar waarschijnlijk verdwalen.” – “Wat moet ik doen?” ze denken aan de anderen in het hotel als ze voor het ontbijt al in hardloopkleding op pad gaan?” enz.

Gerelateerde producten

Verlies je vorm niet – hardlopen tijdens je vakantie

Hardlopers zetten zichzelf op vakantie onder druk en willen zoveel mogelijk trainen. Maar het is belangrijk dat je lichaam zich volledig kan ontspannen en tot rust kan komen. Rust is namelijk ook trainen, wist je dat? Dat betekent niet dat je het hardlopen moet opgeven. Het komt allemaal neer op de juiste balans.

Als je je vorm niet wilt verliezen tijdens je vakantie, zorg er dan voor dat je regelmatig beweegt. Maar dat kan ook een alternatieve sport zijn: wandelen, zwemmen, fietsen, klimmen, tennissen…

Het is belangrijk dat je dit regelmatig doet. Maar zorg voor afwisseling en train de hele week op verschillende ondergronden.

Verander je hardlooptraining in plezierige hardloopsessies. Dit is ook nog eens goed voor je ziel.

Hardlopen in de bergen  | De Hardloopwinkel blog

 

Hardlopen in de bergen

Bij een vakantie in een berggebied, zal je “genieten” van de harde hellingen en de heerlijke berglucht. Een hardlooprondje over een alp brengt een enorme afwisseling in het dagelijkse (vakantie)leven.

Een aanbevolen variant is de afdaling naar een bergstation en de afdaling met de trein. Bergop hardlopen is zeer intensief voor de bloedsomloop en minder belastend voor het lichaam dan het bergaf lopen. Hierbij moet je oppassen dat je je niet overbelast, of zelfs blessures krijgt. 

Bedenk van te voren als je gaat wandelen in de bergen welk schoeisel je wilt dragen. Speciale trailrunning schoenen geven meer grip op onherbergzaam terrein en zijn vaak waterdicht.

Neem bij dit soort echte hiking trips altijd een goede hardlooprugzak mee. Deze kun je vullen met belangrijke items als, voeding, water, je telefoon, extra (regen) kleding etc. Zo ga je goed voorbereid de weg op in een vreemd gebied. 

Een hardlooprugzak kun je ook dragen als handbagage in het vliegtuig, of als je gaat reizen of bij mooie wandeltochten op vakantie.

Lees meer over het kiezen van de juiste hardlooprugzak voor jouw avonturen in dit informatieve blog: Hardlooprugzak kiezen.

 

Hardlopen tijdens vakantie blog| De Hardloopwinkel

Stadsvakantie – hardlopen en puur sightseeing

Ik heb vaak een paar dagen in een vreemde stad doorgebracht. Toen ik voor het eerst mijn hardloopschoenen pakte en zorgvuldig een goede route op de kaart uitstippelde, begon het avontuur: neem vanaf het hotel de metro vijf haltes verder.

Het eindstation lag pal aan de rand van het weidelandschap en binnen vijf minuten stond ik midden in de grote stad op het platteland. Ik heb genoten van deze hardloop rondjes en ik was er ook meestal niet alleen.

Wat dacht je van een rondje hardlopen tijdens je vakantie door het nog steeds verlaten stadscentrum of voetgangersgebied de ochtend voordat het leven op gang komt? Of een avond sightseeingtour door de autovrije binnenstad? 

 

Op het strand lopen

Als je geniet van een strandvakantie, dan krijg je vast en zeker wel eens zin om op het strand te gaan hardlopen.

‘s Ochtends, als de stranden en ligstoelen nog leeg zijn en allerlei dingen zijn aangespoeld, is het gegarandeerd een ontdekkingstocht langs de zee.

 

Rennen in het zand hoe doe je dat?

Vooral in het hete seizoen moet je het hardlopen echter uitstellen tot de vroege ochtend of de late avond, omdat de zonnestralen anders erg sterk zijn en ook worden weerkaatst door het zand en het water.

Hardlopen in het zand is een goede afwisseling voor je lichaam, maar het heeft ook een doorslaggevend nadeel: bij een verkeerde dosering is de kans op het krijgen van blessures erg groot.

Of je nu op blote voeten loopt, of met je hardloopschoenen op het hardere zand: loop geen uur op de losse ondergrond, ook niet als je het heel leuk vindt.

De klachten of blessures komen verrassend snel, maar dan is het al te laat.

Laat je voet- en beenspieren wennen aan het nieuwe oppervlak en loop 15 tot 20 minuten in het zand. Schakel dan over naar paden dicht bij de oevers of wegen met weinig verkeer. Verhoog langzaam de “strandloop”.

 

Blijf genieten

Kortom: hardlopen tijdens je vakantie is een echte aanrader, maar ‘genieten’ moet voorop staan.

Het echte trainen in de vakantie kan je beter op een lager pitje gezet worden. Het is tenslotte niet voor niets vakantie!

Groeten Marcel, Hardloopwinkel Leiden

 

Lees ook eens het interessante verhaal van collega Eva over haar hardloopavontuur tijdens de vakantie op het warme Sicilie in dit blog: weer starten met rennen!

 

Relevante blogs:

Blog: hardlooprugzak kiezen

Blog: weer starten met rennen

Blog: hoe maak je een hardlooproute?

 

Vragen?

    Bel met de webshop klantenservice

    App met de webshop klantenservice

    webshop@dehardloopwinkel.nl

 

Populairste blogs

Hallux Valgus klachten bij hardlopen

Hardlopen kan zeker met een Hallux Valgus, het komt vaker voor onder lopers dan je denkt. Als je geen pijn hebt is het voldoende om ervoor te zorgen dat de voet...

Hielspoor uitleg, symptomen en oplossingen

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt door overbelasting of doorgezakte voeten.

Kniepijn bij hardlopen

Iedereen krijgt wel eens last van een blessure. Kniepijn komt vaak voor bij hardlopers, wat kun je ertegen doen en mag je door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Rugklachten bij hardlopen?

Rugpijn komt vaker voor bij hardlopers, de belasting van de straat op je onderrug is behoorlijk bij hardlopen. Mag je met rugpijn door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Blaren voorkomen en behandelen

Door wrijvingen op de huid raakt de diepere huidlaag beschadigd, door deze beschadiging hoopt vocht (plasma) zich op in of onder de opperhuid. Lees meer in dit artikel.

Wat zijn Carbon hardloopschoenen?

Carbonschoenen zijn hardloopschoenen die een Carbon ook wel koolstofvezel plaat bevatten in de zool. Deze Carbon plaat helpt de elite runners en snelle lopers in het verbeteren van hun pr…

Hardlopen en achillespeesklachten

Achillespeesklachten komen vaker voor onder hardlopers dan je denkt. Wat zijn de symptonen en kun je ertegen doen? Lees meer hierover in dit artikel.

Hardlopen en pijn in heupen

Er zijn verschillende oorzaken van pijn in heupen bij hardlopen en wandelen. Het komt vaker voor dan je denkt! Hoe kun je heupblessures voorkomen en behandelen? Lees meer...

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints? En wat kun je er aan doen om ze te verlichten en te voorkomen? Frank (ervaringdeskundige) legt uit.

Hardlopen in de regen en beste tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Hardlopen in de kou ontdek 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Lees hier dé 10 tips bij hardlopen in de kou en ga lekker naar buiten!

Herstellen na hardlopen, hoe doe je dat?

Om blessures te voorkomen is goed herstellen na hardlopen een belangrijk gegeven. Het helpt ook bij het verhogen van je prestaties, hoe? dat lees je in onderstaand info artikel.

Welke Garmin past bij mij?

Welke Garmin sporthorloge geschikt is voor hardlopen bepaal je aan de hand van je uiteindelijke doelen en type sport die je beoefent. Wij helpen je met het maken van de juiste keuze..

Hier vind je dé tips voor hardlopen in de zomer

De meeste hardlopers zijn "mooi weer" lopers. Is het écht warm buiten? Dan valt dat vaak vies tegen. Zweten, snel moe en niet vooruit te branden in die hitte. Daarom worden de meeste mar…

Welke hardloopschoenen als beginner kiezen?

Als je begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen om…

Marcel's 25 beste tips voor trailrunning

Je bent soms een hele dag onderweg en als je moet dan moet je... "mijn beste tip voor trailers is dan ook: neem zakdoekjes mee" Lees snel meer over de beste trailtips van Marcel.

Platvoeten of holvoeten, welke hardloopschoenen?

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hardlooprugzak hoe gebruiken? beste tips

Hardlooprugzakken (hydratatievesten / racevesten) bij het lopen van lange afstanden kun je eigenlijk niet zonder. Maar hoe gebruik je een hardlooprugzak? Lees snel verder

Welke veterstriktechnieken zijn er?

Je hebt de juiste schoenen maar toch zitten ze niet optimaal aan de voeten. Jouw hiel zit niet vast, of de schoen knelt wat aan de zijkant. Veter striktechnieken kunnen helpen...

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om de test te doen. Kun je op meer dan 2 vragen met JA antwoorden? dan zijn je h…

Tips voor je volgende halve marathon

Halve marathon tips zijn goed om blessures te voorkomen. Vast ten overvloede maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden: een veelgemaakte fout is dat (beginnende) hardlopers te snel en t…

Hardlopen met Inlegzolen hoe zit dat?

Je voet bevat 26 botjes, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren. We staan, lopen, springen en sporten en dagelijks maken we zo’n tienduizend stappen!

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Klanten beoordelen ons met een 9,2