Blogoverzicht

Waarop letten bij het kopen van hardloopschoenen?

Waarop letten bij het kopen van hardloopschoenen?

 1. past de demping bij het type loper?
 2. hoe zwaar is de loper?
 3. pasvorm moet echt perfect zijn
 4. welke ondersteuning heeft de loper nodig?
 5. is het gevoel direct goed bij instap?

Gewicht is 1 van de belangrijkste factoren bij de juiste keuze van hardloopschoenen. Daarom is het type demping te koppelen aan de persoon en loopstijl. Ondersteuning is net zo belangrijk als demping.

Heb ik neutrale hardloopschoenen nodig of schoenen met meer ondersteuning (antipronatie)?

Dit is lastig door een loper zelf te bepalen.  Wij van De Hardloopwinkel zijn er om je daarbij te helpen.

Wij kennen alle hardloopschoenen en hebben 30 jaar ervaring in het aanmeten.

Bij De Hardloopwinkel weten wij alle technische eigenschappen van een schoen. Ook hebben we de tools om te kijken welke hardloopschoen perfect bij jou past.

Beginnen met hardlopen, welke schoenen heb ik nodig?

Het is van groot belang om zeker als beginnende loper of als je hardloopblessures hebt bij De Hardloopwinkel langs te gaan. 

Of ontdek dit online schoenadvies als je direct al wil starten met rennen en de juiste schoenen zoekt.

Klik ook op onderstaand 5km hardloopschema om nu direct te kunnen beginnen met hardlopen:

5 KM hardloopschema

waarop letten kopen hardloopschoenen

Gerelateerde producten

De prijs: wat kost een paar hardloopschoenen?

Wat kost een paar goede heren of dames hardloopschoenen?

Goedkope hardloopschoenen:

Je kan al voor 30 euro hardloopschoenen kopen. Deze schoenen zijn niet goed voor hardlopers die op de straat gaan rennen. Er ontbreekt steun en demping in deze schoenen, waardoor blessures kunnen ontstaan.

Middelmatige hardloopschoenen:

Er zijn ook hardloopschoenen te koop tussen de zestig en tachtig euro. Deze schoenen zijn kwalitatief wel al iets beter. Ze bieden de loper iets meer steun en betere schokabsorptie (demping). Voor een beginnende loper of maximaal 5kilometer zijn dit prima opstap modellen.

De beste hardloopschoenen:

De beste loopschoenen voor mensen die op een harde ondergrond rennen zijn die in de prijsklasse tussen de €120,- en €200,-. Dit komt omdat deze hardloopschoenen veel meer te bieden hebben dan alleen een beetje demping.

De kwaliteit zit hem in de opbouw en verschillende lagen vering. De stabiliteit komt uit de ondersteuning in de beste hardloopschoenen van merken als Brooks, Asics, New Balance, Saucony, Hoka en Mizuno. Deze schoenen, mits juist aangemeten aan de loopstijl kunnen blessures voorkomen.

 

Hoe kies je de juiste hardloopschoenen?

Om je te helpen kiezen geven wij je tips in dit blog: "Kies de juiste hardloopschoen"om te zorgen dat je de beste hardloopschoenen voor jouw specifieke loopstijl kunt kiezen. Kom je er niet uit? Neem contact op met onze klantenservice of kom langs in 1 van de 5 De Hardloopwinkels in de Randstad voor deskundig advies en een loopanalyse.

De Hardloopwinkel stuurt elke week een nieuwsbrief naar zijn klanten met de nieuwste features en hardloopschoenen. Maar ook veel informatie zoals hardloop schema's, blogs, reviews en nog veel meer!

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief

 

Hoe lang gaan hardloopschoenen mee?

Hoe lang hardloopschoenen meegaan is een vraag die wij bij De Hardloopwinkel vaak horen van onze klanten. Lees ook eens dit uitgebreide artikel over wanneer hardloopschoenen vervangen moeten worden.

De gemiddelde regel die wij in onze 30 jaar ervaring hanteren is dat hardloopschoenen 1000 kilometer mee gaan. Daarna raakt de demping van loopschoenen op, al snel met 50%. Het kan ook zijn dat de zool dan al versleten is en het rubber inmiddels verdwenen op sommige plekken. 

Bij de levens duur van een hardloopschoen zijn er meerdere factoren die dat beïnvloeden:

 1. gewicht van de loper;
 2. loopstijl en snelheid van de loper;
 3. hoe vaak loop je met de schoen in de week;
 4. hoe wordt de loopschoen onderhouden en bewaard.

Iedereen kan zich voorstellen dat als een hardloper zwaarder is of een bepaalde loopstijl heeft de loopschoen sneller slijt.

versleten hardloopschoenen

 

Zo kunnen we een voorbeeld geven aan de hand van 1 van onze vaste klanten. Deze klant heeft bij het neerkomen op het asfalt altijd het probleem dat de buitenkant hak als eerste de grond raakt. Zijn hardloopschoenen slijten hierdoor altijd erg snel op die plek. Iets wat bij een haklander dan ook sneller gebeurt dan een midvoetlander.

De beste hardloopschoen merken maken het rubber op die plekken wel vaak harder maar door te veel impact kan de schoen toch harder gaan slijten. Als het wit doorkomt ben je te laat.

Lopers die meer op de midvoet landen hebben meestal minder last van snellere slijtage van de hardloopschoenen.

 

Waarom slijt het rubber zo snel bij hardloopschoenen?

Natuurlijk is het ook mogelijk om een slijtzool onder de loopschoenen te plaatsen die niet of nauwelijks afslijt. Als je een stuk autoband rubber onder schoen plakt zal de loopschoen meer zo snel slijten en langer meegaan.

Echter word de runningshoe dan veel zwaarder en stugger waardoor men er niet lekker op kan hardlopen. Want met klompen aan de voeten bij hardlopen wordt je niet vrolijk en ben je er snel klaar mee.

Vaak wordt er onder de hak van duurdere modellen hardloopschoenen wel zwaarder rubber gebruikt tegen slijtage. Dit gedeelte is dan wel iets zwaarder dan de rest van de schoenen.

 

Hoe lang hebben hardloopschoenen nodig om te herstellen?

Hardloopschoenen hebben 24 uur nodig om te herstellen na iedere training. Dit geldt eigenlijk ook voor de mens in die schoenen ;)

De demping van hardloopschoenen raakt ingedrukt tijdens een rondje hardlopen op hard asfalt. Herstel van die deuk en om in zijn oude vorm terug te komen is minimaal 24 uur, iets langer is zelfs nog beter.

 

Hoe vaak schoenen kopen bij hardlopen?

Bij meerdere keren per week hardlopen zonder 24 uur herstel heb je altijd twee paar hardloopschoenen nodig.

Loop je 4 tot 7 keer in de week dan is één paar hardloopschoenen echt onvoldoende. Een hardloopschoen droogt uit na het dragen. Runningshoes hebben minimaal 24 uur nodig om in de "oude" dempende vorm terug te komen. De verende gel of foam in hardloopschoenen zorgen voor demping op de straat, maar zijn ook gevoelig voor weersinvloeden en intensief gebruik.

De algemene regel voor optimaal gebruik is dat hardloopschoenen niet ouder mogen zijn dan 2/3 jaar. Ook al heb je niet veel hardgelopen, de schoen is na 2 jaar toch aan vervanging toe en droogt bij geen gebruik uit.

Tip voor vervanging hardloopschoenen:

Hardloopschoenen gaan 1000 kilometer mee bij normaal gebruik of vervang ze altijd na 2 jaar. 

Loop je meer dan 3 keer per week dan is een tweede set hardloopschoenen zeker aan te raden.

 

Tips om de levensduur van loopschoenen in de gaten te houden:

 1. Registreer je loopschoenen in een app, zoals Strava of Garmin Connect. Elke keer als je loopt telt hij de kilometers op. Na 900km kun je ook nog een melding krijgen.
 2. Noteer de datum van aankoop in je hardloopschoen. Schrijf onder het zooltje bijvoorbeeld 5-2020. Dan weet je dat je deze hardloopschoenen in mei 2020 hebt gekocht.
 3. Je kan ook altijd naar De Hardloopwinkel bellen. Wij registreren de aankoopdatum van iedere klant onze kassa of online webshop. Mail naar webshop@dehardloopwinkel.nl of info@dehardloopwinkel als je ze in een hardloopwinkel hebt gekocht.

 

Tabel levensduur hardloopschoenen:

2 x 5 km per week dan doe je ca. 1 jaar en 11 maanden met een hardloopschoen

3 x 5 km per week dan doe je ca. 1 jaar en 3 maanden met een hardloopschoen

2 x 10 km per week dan doe je ca. 1 jaar met een paar hardloopschoenen

3 x 10 km per week dan doe je ca. 8 maanden met een paar hardloopschoenen

 

Deze bovenstaande tabel is een richtlijn. De ene doet wat langer met een paar schoenen en de ander wat korter. Alles hangt van meerdere factoren af, zoals gewicht, gebruik en loopstijl. De meeste hardlopers kopen elk jaar nieuwe loopschoenen!

Wacht je te lang met de vervanging van je hardloopschoenen dan kunnen blessures aan de gewrichten zoals knieen en enkels ontstaan. Voel je iets? dan is dat al een eerste teken!

Voor meer tips over onderhoud van hardloopschoenen bekijk dan eens dit blog van onze experts: Tips hardloopschoenen mooi houden.

 

Waar moet je op letten bij de aankoop van een hardloopschoen?

We hebben hierboven al aangegeven dat er verschillende hardloopschoenen zijn in verschillende prijsklassen. Hardloopschoenen met een prijsklasse van tussen de € 120 en €200 zijn doorgaans goede hardloopschoenen.

Dat wil nog niet zeggen dat elke schoen goed is voor jou, daar zit veel verschil in. Wij raden aan om vooral te kijken naar een schoen die bij je past en lekker zit in plaats van look en de kleur.

Bij twijfel kom langs in 1 van De Hardloopwinkels en laat je deskundig adviseren, maak direct een afspraak voor een loopanalyse met de deskundige schoenenadviseurs.

Zo kun je blessurevrij aan een fijne loopcarriere beginnen.

 

Hoe voorkom je schimmel en kalknagels bij hardlopen?

Om schimmels en kalknagels te voorkomen is het belangrijk om hardloopschoenen goed schoon te houden, zowel van binnen als van buiten. Na een tijdje zwermen er namelijk 400.000 bacteriën in je hardloopschoenen rond. Dit is de grootste oorzaak van voetschimmel of kalknagels.

Wij raden aan om hardloopschoenen minimaal 1 keer per maand in de spuiten met een anti bacteriele spray. Deze spray dood de bacteriën. Dit voorkomt nare geurtjes en maakt de schoen schoner voor je huid en nagels.

Laat je loopschoenen iedere keer na het hardlopen luchten door de zooltjes eruit te halen. Als je je hardloopschoenen wilt schoonmaken, doe dan met water en borstel of doek.

Doe hardloopschoenen nooit in de wasmachine, Daar kunnen ze niet tegen en verkort de levensduur van de demping aanzienlijk!

 

Relevante blogs:

Blog: Kies de juiste hardloopschoen

Blog: Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Blog: Tips om je hardloopschoenen mooi te houden

 

Vragen?

    Bel met de webshop klantenservice

    App met de webshop klantenservice

    webshop@dehardloopwinkel.nl

 

Populairste blogs

Hallux Valgus klachten bij hardlopen

Hardlopen kan zeker met een Hallux Valgus, het komt vaker voor onder lopers dan je denkt. Als je geen pijn hebt is het voldoende om ervoor te zorgen dat de voet...

Hielspoor uitleg, symptomen en oplossingen

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt door overbelasting of doorgezakte voeten.

Kniepijn bij hardlopen

Iedereen krijgt wel eens last van een blessure. Kniepijn komt vaak voor bij hardlopers, wat kun je ertegen doen en mag je door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Rugklachten bij hardlopen?

Rugpijn komt vaker voor bij hardlopers, de belasting van de straat op je onderrug is behoorlijk bij hardlopen. Mag je met rugpijn door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Hardlopen en achillespeesklachten

Achillespeesklachten komen vaker voor onder hardlopers dan je denkt. Wat zijn de symptonen en kun je ertegen doen? Lees meer hierover in dit artikel.

Hardlopen en pijn in heupen

Er zijn verschillende oorzaken van pijn in heupen bij hardlopen en wandelen. Het komt vaker voor dan je denkt! Hoe kun je heupblessures voorkomen en behandelen? Lees meer...

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints? En wat kun je er aan doen om ze te verlichten en te voorkomen? Frank (ervaringdeskundige) legt uit.

Hardlopen in de regen en beste tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Hardlopen in de kou ontdek 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Lees hier dé 10 tips bij hardlopen in de kou en ga lekker naar buiten!

Herstellen na hardlopen, hoe doe je dat?

Om blessures te voorkomen is goed herstellen na hardlopen een belangrijk gegeven. Het helpt ook bij het verhogen van je prestaties, hoe? dat lees je in onderstaand info artikel.

Welke Garmin past bij mij?

Welke Garmin sporthorloge geschikt is voor hardlopen bepaal je aan de hand van je uiteindelijke doelen en type sport die je beoefent. Wij helpen je met het maken van de juiste keuze..

Hier vind je dé tips voor hardlopen in de zomer

De meeste hardlopers zijn "mooi weer" lopers. Is het écht warm buiten? Dan valt dat vaak vies tegen. Zweten, snel moe en niet vooruit te branden in die hitte. Daarom worden de meeste mar…

Welke hardloopschoenen als beginner kiezen?

Als je begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen om…

Marcel's 25 beste tips voor trailrunning

Je bent soms een hele dag onderweg en als je moet dan moet je... "mijn beste tip voor trailers is dan ook: neem zakdoekjes mee" Lees snel meer over de beste trailtips van Marcel.

Platvoeten of holvoeten, welke hardloopschoenen?

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hardlooprugzak hoe gebruiken? beste tips

Hardlooprugzakken (hydratatievesten / racevesten) bij het lopen van lange afstanden kun je eigenlijk niet zonder. Maar hoe gebruik je een hardlooprugzak? Lees snel verder

Welke veterstriktechnieken zijn er?

Je hebt de juiste schoenen maar toch zitten ze niet optimaal aan de voeten. Jouw hiel zit niet vast, of de schoen knelt wat aan de zijkant. Veter striktechnieken kunnen helpen...

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om de test te doen. Kun je op meer dan 2 vragen met JA antwoorden? dan zijn je h…

Tips voor je volgende halve marathon

Halve marathon tips zijn goed om blessures te voorkomen. Vast ten overvloede maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden: een veelgemaakte fout is dat (beginnende) hardlopers te snel en t…

Hardlopen met Inlegzolen hoe zit dat?

Je voet bevat 26 botjes, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren. We staan, lopen, springen en sporten en dagelijks maken we zo’n tienduizend stappen!

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Klanten beoordelen ons met een 9,2