Blogoverzicht

De weg naar de Marathon van Athene

Een groep vrienden besluit naar Athene te gaan in november 2022 om daar de marathon en 10km te lopen. Sandra (links op de foto) wil nog 1 keer een marathon lopen en heeft daarvoor Athene gekozen. De rest gaat gezellig mee, maar dat is niet zonder reden. Een verdrietige reden, Carola (rechts) is er helaas niet meer.

Met een sponsoractie halen ze geld op voor Stichting Matchis, klik op deze link om te doneren!

Hieronder lees je de verhalen van de vrienden in hun voorbereiding op weg naar Athene:

27-09-2022: mijn verhaal, door Ben (man van Carola)

11-09-2022: wat eraan vooraf ging en tips over wijn en hardlopen, door Sandra 


27-09-2022

Mijn verhaal en de reden waarom ik mee ga lopen.

Ben:

Mijn naam is Ben Schuttenbeld, 56 jaar en ik woon in Boskoop. Op zondag 20 november 2022 loop ik de 10 km bij de Marathon van Athene.

Samen met Sandra, Maarten, Henri en Eva ga ik de uitdaging aan die we al in 2020 met ons groepje hebben bedacht.

 

Dit is mijn verhaal...

Toen ik 17 jaar was ontmoette ik Carola in de regionale disco in Reeuwijk. We gingen samenwonen, kregen twee prachtige dochters en we hadden een heel mooi leven.

Carola werkte bij DeHardloopwinkel.nl als de ‘mevrouw van de klantenservice’. De Hardloopwinkel - met 5 winkels en een webshop – lijkt misschien een groot concern met honderden werknemers en tientallen miljoenen omzet maar in de praktijk is het gewoon een MKB-onderneming met een hard werkend team dat elkaar door en door kent.

En Carola kende de klanten van De Hardloopwinkel ook precies. Ze wist haarfijn het onderscheid tussen een klant die na 9 maanden zijn schoenen helemaal uit gewoond te hebben nog iets probeerde om ze te ruilen en een klant met werkelijk terechte klachten.

de weg naar athene marathon

Maar dan adviseert de hardlooptrainer Carola om naar de dokter te gaan.

Maar in oktober 2018 wordt ons prima leven volledig op zijn kop gezet. Carola zit in een loopgroepje maar hoe hard ze ook traint, het gaat steeds alleen maar moeilijker in plaats van makkelijker.

Haar hardlooptrainer adviseert haar om naar de dokter te gaan. Die verwijst haar door naar het ziekenhuis en binnen een dag krijgt ze de diagnose acute leukemie!

Deze vorm van kanker leidt ertoe dat je geen witte bloedlichaampjes meer aanmaakt die je weerstand regelen. In mei 2019 krijgt Carola een stamceltransplantatie van een anonieme donor.

In 2020 lijkt het onwaarschijnlijke gelukt te zijn en lijkt de kanker overwonnen. Carola gaat zelfs weer voorzichtig aan het werk ook al is dat met Corona op de loer en haar kwetsbaarheid best een risico. Maar De Hardloopwinkel doet er alles aan om haar weer te laten werken. Dat geeft Carola het gevoel dat ze weer beter is en er weer bij hoort.

En ook pakken we voorzichtig het hardlopen weer op. Ik loop met haar mee, ik ben eigenlijk meer een fietser dan een loper maar we genieten met volle teugen als we samen een loopje van 4 á 5 km kunnen doen. Na afloop samen een kop thee of een colaatje als we weer thuis zijn als beloning.

Vriendin Sandra heeft al meerdere marathons gelopen en heeft een snelheid en conditie waar wij niet aan kunnen tippen maar we vinden elkaar in de lol die een rondje hardlopen je kan bieden.

En ook vriendin Eva, tevens collega van De Hardloopwinkel, is een loopster die we veel spreken. Samen rennen we onze rondjes en het leven lacht ons weer toe.

Samen smeden we een plan: we gaan met zijn zessen naar de marathon van Athene. Om te lopen en voor de gezelligheid. Pracht plan!

 

Trouwen en zelf ook nog in de lappenmand.

Het is augustus 2020 als Ben besluit dat het leven gevierd moet worden. Een groot feest omdat Carola er nog is en alive and kicking, lijkt hem een goed plan. En omdat Carola altijd wel had willen trouwen maar Ben het verdomde om haar te vragen, is dit hét moment om Carola ten huwelijk te vragen en een groot trouwfeest te geven.

Romanticus als ik ben heb ik op maandag 3 augustus een ballonvaart geregeld en mijn kinderen geïnstrueerd om op het moment dat we opstijgen het spandoek ‘Carola wil je met me trouwen Ben’ uit te rollen. Maar zondag 2 augustus ga ik eerst nog een rondje racefietsen. Na een kilometer of 60 voel ik echter pijn in mijn arm en ook rond mijn hart.

Ik besluit een half uurtje te zitten en rij vervolgens heel rustig naar huis. Met Carola spreek ik af om snel even langs de dokter te gaan want dat voelde niet goed…

Het aanzoek op maandag gaat geweldig! Alles gaat volgens plan en natuurlijk zegt Carola JA! Dinsdag 4 augustus ga ik dan toch maar even langs de dokter.

Die maakt een hartfilmpje en vertelt mij: ‘meneer, u had afgelopen zondag een hartinfarct, u moet nú naar het ziekenhuis’.

Een week later kom ik bij op de intensive care en heb ik 5 bypasses rondom mijn hart. Lekker dan.
Maar goed, ook daar komen we wel overheen en in november ben ik al weer aan het werk. Net zoals Carola, we hoopten nog lang en gelukkig te leven...

Helaas in december komt het slechte nieuws dat in januari nog eens wordt bevestigd: de kanker is terug en de kans dat het nog goed komt is laag, 10 tot 20%.

trouwen

Lang verhaal kort: in juli 2021 overlijdt Carola vlak voordat ze een tweede stamceltransplantatie zou krijgen.

Gelukkig hebben we in juni nog wel een fantástische bruiloft gehad!

 

Blij dat ik mag en kan hardlopen, al ga ik niet hard!

Ja, en dan komt er een moeilijke tijd. In mijn eentje moet ik fit blijven. De hele tijd op de bank liggen, chips eten en netflixen is geen optie. En met ons clubje dat inmiddels uit 5 mensen bestaat, besluiten we dat we alsnog naar Athene gaan.

Omdat Carola het gewild zou hebben en omdat we vinden dat we het moeten doen. En omdat we er gewoon zin in hebben! Dus nu ben ik in training voor de 10 km op 20 november. Op zaterdag of zondag doe ik mijn Brooks aan en dan ga ik!

Ik ga niet hard maar ik kom vooruit! En als ik word ingehaald door veel snellere lopers dan denk ik: “je moest eens weten, ik ben al lang blij dat ik hier nog loop al ga ik niet hard”. Maar die 10 km in Athene gaan we doen! En Carola is er bij! In gedachten.

Groeten van Ben


11-09-2022

2019 borrelen en een geboren plan

Sandra:

Ken je dat? Met je vrienden aan de borrel en dan is er een keer zo een moment dat je je bucketlist deelt?

Dat gebeurde dus o.a. in 2019 onder het genot van een fles wijn. En je raadt het al: de marathon van Athene komt op tafel! 

Het toeval wil dat deze vrienden die nu net om die tafel zaten ook wel graag daar een loopje willen meepakken. Dus zo hadden we in één keer een goed plan! Alleen dat hele goede plan werd uitgesteld...

de weg naar athene marathon, De Hardloopwinkel

Ik sta hier links, midden Eva, rechts Carola tijdens een wijnproeverij.

Carola†

Carola, mijn maatje en jullie dame van klantenservice Hardloopaanbiedingen (tegenwoordig De Hardloopwinkel Webshop), werd helaas ziek. Uiteindelijk ongeneeslijk ziek met fatale afloop. Verdriet….plan van tafel. Zonder Carola naar Athene is geen optie.

We hebben het er niet meer over. Totdat je je bedenkt dat het heel mooi zou zijn om voor Carola deze bucket te vervullen.  Let’s go!

 

2021 Opnieuw borrelen -  nieuw plan

Wat een nieuwe borrel dan weer in gang zet. De beste dingen in het leven zijn onverwachts. Gewoon omdat er geen verwachtingen meer waren, maar een nieuw plan is geboren en iedereen heeft zijn eigen doel.

We boeken 3x 10 km voor de zaterdag en 1x 42,196 km voor de zondag. Graag licht ik nog even toe wie WE zijn. We is Ben (man van Carola), beste vriendin Eva, beste vriend Henri en onze tourleider Maarten (mijn eigen vriend) mag natuurlijk niet ontbreken.

Het nieuwe plan betekent dat we aan de bak moeten. Er moet weer gelopen worden. Ik ben alleen wel mijn coach (Carola) kwijt. Ze was er goed in. Ze stond er voor je en had altijd wel een advies hier en daar.

Dus de voorbereiding moeten we even zelf doen. Een ticket boeken, inschrijven en een hotelletje opzoeken lukt ons nog wel, maar wie maakt het hardloopplan?

De weg naar Marathon Athene, Hardloopwinkel

Deze foto is gemaakt toen ik de marathon van Rotterdam had gelopen. Carola had die dag 10 kilometer gelopen in Rotterdam en samen hebben we in de stad gevierd dat we de finish gehaald hadden!

 

Het dorpje Marathon en een paar nieuwe Asics

Nog even terug naar de inschrijving en een wist je datje. Na de inschrijving ben ik pas gaan kijken waar we starten, want dat is handig voor je hotelletje (dacht ik). Maar al snel zag ik dat de Start start in het dorpje Marathon, 42 km van het bruisende centrum van Athene vandaan!

Dit heeft een verhaal in de geschiedenis.

Nu moet je weten dat het niet mijn eerste marathon is, maar straks wel mijn laatste. Dus enige ervaring is aanwezig inclusief het doorzettingsvermogen. Wederom al wel een eind op weg. Het trainingsplan is alleen dit jaar anders dan ik altijd opgepakt heb.

Braaf iedere dag lopen van interval tot een lange duurloop gaat het niet worden. Spannend hè? Want hoe denk ik dan bij de finish aan te gaan komen? Eerst maar eens nieuwe schoenen kopen bij De Hardloopwinkel (voorheen Hardloopaanbiedingen) met het beste advies van Eva! De oude vertrouwde schoen kwam weer uit de bus:  ASICS Gel Nimbus.

 

Stand van zaken

Vooralsnog gaat het lekker hoor! Vanaf juni dit jaar heb ik allereerst 4 X 15km elke week gelopen (naast standaard 2 x 10 km per week). In juli heb ik dit uitgebreid naar 4 X 21 km, je kan maar op de helft zitten en in augustus heb ik het aantal km’s doorgetrokken naar 25 km per week, wederom naast de 2 X 10 km per week.

En toen was het even nodig om Eva te spreken. Ik had na de loop best last van mijn onderrug ondanks dat ik ook echt wel wat uren in de gym doorbreng. Beetje trekken aan gewichten om de core sterk te krijgen. Na een paar aangemeten inlegzolen door De Hardloopwinkel ga ik weer op pad. Nu hopen dat het goed blijft gaan, want ik moet nog wel een paar km!

I may not be there yet, but I’m closer than I was yesterday.

de weg naar athene, De Hardloopwinkel

Tja.. en nu is het inmiddels september. Zucht. Alle flessen wijn eruit en alleen maar aan de eiwitpancakes? Nee hoor, we borrelen lekker door (ps alleen in het weekend, dat is een vaste afspraak hier). Maar inmiddels hebben we nog twee maanden en dan is het zover. Eerst dan maar even op vakantie. Wellicht doe ik daar nog een paar goede ideeën op.

Wil je meer weten hoe we er voor staan en of het allemaal lukt met de voorbereiding? Volg ons! Om de 2 weken laten we wat horen en delen we tips.

The wine is calling and I must go.

Tot de volgende keer, groet Sandra

 

Tip voor deze week (speciaal voor de wijnliefhebbers):

Hardlopen en wijn, gaat dit samen?

Een excuus zoeken om een fles wijn open te trekken is eenvoudig gevonden. Ik ben er goed in. Maar kun je onbezorgd een wijntje drinken? Of gaat dat juist niet samen met hardlopen? Minder is altijd beter, maar ook als jij dat glas wijn niet kunt laten staan, hebben we tips.

Drink niet alleen wijn! Blijf ook goed water drinken om uitdroging te voorkomen. En vergeet de borrelhapjes niet, want een lege maag versnelt de opname van alcohol.

Wachten tot de avond met het drinken van alcohol? Helemaal niet nodig. Hoe eerder op de dag, hoe beter eigenlijk. Dan heeft je lichaam meer tijd om de alcohol te verwerken en heeft het minder invloed op de kwaliteit van je slaap.

Wil je een ‘verantwoorde’ keuze maken, dan heeft een biologische rode wijn de voorkeur. De blauwe druiven bevatten het stofje resveratrol. Dat is een plantaardig bestanddeel dat werkt als een antioxidant. Resveratrol is een beschermingsstofje voor je lichaamscellen en komt vooral voor in biologische druiven en bessen. Maar dagelijks een handje biologische druiven is ook een optie om deze beschermers binnen te krijgen.

Kortom, als ambitieuze hardloper kun je dat glas wijn beter laten staan. Echte gezondheidsvoordelen zijn er niet. En wil je toch een keertje zondigen? Drink dan met mate, het liefst biologische rode wijn en bij voorkeur buiten de trainingen en wedstrijden om.

blog de weg naar athene marathon

 

Populairste blogs

Hoe begin ik met hardlopen?

Hoe moet je beginnen met hardlopen? Lees in deze blog meer over de beste manier om te starten met rennen. Iedereen kan hardlopen, jong en oud dus waarom jij niet?

Wanneer draag je thermokleding met hardlopen?

Thermo ondergoed is onmisbaar voor iedere buiten sporter! Het zorgt ervoor dat je lichaam op temperatuur blijft en voorkomt onnodig energieverlies. Leer hier meer over wanneer te dragen e…

Hardloopsurprise

Inspiratie nodig voor het maken van een originele sinterklaas of kerst surprise? En is de gelukkige ontvanger een hardloper of hardloopster?

Voeding en drinken tijdens hardlopen

Hardlopen en voeding zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Natuurlijk is er een verschil in een voedingsschema voor een marathonloper en voeding voor recreatieve hardlopers.

Sportvoeding heb je toch niet nodig?!

In 2005 liep ik samen met een maat onze eerste marathon. Dat gingen wij wel even doen. De jonge honden van de baanatletiek moesten nu kilometers gaan draaien van 4:50 – 5:00 min per kil…

Platvoeten of holvoeten

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hardlopen en het immuunsysteem

Immuunsysteem versterken en hardlopen. Het immuunsysteem beschermt je lichaam tegen allerlei indringers, waaronder virussen zoals Corona.

Beste hardloopschoenen voor beginner nodig?

Als men begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen o…

Wat zijn duurzame hardloop producten?

Wij als hardlopers, zien de natuur als onze speeltuin. En daar moeten we zuinig op zijn. Steeds meer kleding- en schoenenmerken maken daarom duurzame hardloop producten. 

Hielspoor wat is het? En wat kun je er tegen doen?

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt aan de hiel. Een vervelende klacht, maar gelukkig kun…

Hoe maak je een hardlooproute?

Loop je altijd hetzelfde rondje? Het bekende rondje om de kerk? Of maak je er je missie van om 3 keer per week een unieke hardlooproute te creëren? Veel hardlopers en hardloopsters die m…

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om eerst de onderstaande HSK test te doen. Kun je op meer dan 2 van onderstaande vragen met <…

Hardlopen in het najaar, wat trek ik aan?

Hardlopen is een sport waarbij je het snel warm krijgt en zelfs oververhit kunt raken. Je doet het vaak buiten, het weer heeft invloed op welke hardloopkleding het lekkerste zit. 

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints eigenlijk? Zijn er verschillende vormen, en wat zijn de symptomen en klachten? Wat kun je er aan doen…

Veters Strikken Doe Je Zo

Je hebt de juiste schoenen maar toch zitten ze niet optimaal aan de voeten. Jouw hiel zit niet vast, of de schoen knelt wat aan de zijkant. Veter striktechnieken kunnen helpen...

Veilig hardlopen in het donker? Laat je zien!

In het donker goed zichtbaar zijn tijdens het hardlopen wordt gelukkig steeds makkelijker én steeds mooier! Inmiddels worden de dagen steeds donkerder en zijn de...

Hardlopen tijdens je vakantie

Hardlopen tijdens je vakantie, het is voor veel mensen vanzelfsprekend - of beter gezegd hardlopen op onbekende plekken. Een nieuwe omgeving of het andere klimaat kan een belangrijke ver…

Waarom zou je armstukken dragen?

Wanneer de armstukken wat strakker om de arm zitten geeft dit bepaalde druk op de armspieren, waardoor de bloedsomloop wordt gestimuleerd. Hierdoor wordt de zuurstoftoename naar je spiere…

FUSION: alles over de tights van dit hardloopmerk

FUSION heeft high tech tights gemaakt die je kunt dragen tijdens veeleisende triatlon-competities, hardloopwedstrijden, maar ook tijdens de gezellige uren thuis.

Hardlopen in de kou? 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Het is vaak prachtig buiten en de zuurstof geeft een boost! Bovendien met de juiste tips ben je beschermd tegen regen, w…

Hardlopen in de regen tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Hoe kies je de juiste hardloopschoenen?

Kies de juiste hardloopschoenen! Voor de gevorderde hardloper of hardloopster is dit gesneden koek. Maar ben je een beginner of ga je weer starten met hardlopen dan is het soms een oerwou…

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Sportieve cookies, DeHardloopwinkel.nl gebruikt ze om je nog beter van dienst te kunnen zijn. Klik hier om jouw instellingen te wijzigen en op te slaan.