Blogoverzicht

Welke hardloopschoenen bij overgewicht?

Hardloopschoenen voor mensen met overgewicht moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze loopschoenen zijn namelijk anders dan de meeste gewone hardloopschoenen. Ze vallen onder de stabiele categorie en zijn steviger en zwaarder.

Hardlopen met overgewicht kan wat ons betreft prima, echter hebben de voeten een stabiele ondergrond en "landingsbaan" nodig op het asfalt. Het gewicht op de gewrichten is bij hardlopen op asfalt behoorlijk belastend, zorg dus voor voldoende steun en stabiliteit. Buiten goede loopschoenen is rustig opbouwen ook een must bij overgewicht, hieronder lees je daar meer over hoe je dat doet.

Hardloopschoenen voor zwaardere lopers moeten altijd voldoen aan de volgende eigenschappen:

  • Stevige hielkap
  • Voldoende demping
  • Vlakke stabiele leest
  • Juiste pasvorm

Bekijk nu gelijk de beste heren hardloopschoenen bij overgewicht van Saucony, Brooks, Asics en Mizuno of ontdek goede stevige hardloopschoenen dames voor zwaardere loopsters.

Loopanalyse laten maken bij hardlopen en overgewicht.

Voor de juiste hardloopschoenen als je zwaarder bent adviseren wij je altijd een loopanalyse te laten maken bij de hardloop specialist. Deze ervaren schoenen adviseurs meten hardloopschoenen aan die zeker gaan helpen blessures te voorkomen.

Maak nu direct een loopanalyse afspraak bij De Hardloopwinkel Bodegraven, Den Haag, Leiden, Noordwijkerhout of Rotterdam voor een deskundige loopanalyse.

Kun je niet wachten en wil je nu al weten welke loopschoenen geschikt zijn voor jou als zwaardere loper?

doe dan de online schoenadvies test en bekijk snel op welke modellen hardloopschoenen voor zwaardere lopers je uit gaat komen.

Er is een online ook veel keuze in dames en heren antipronatie hardloopschoenen voor zwaardere lopers  of stabiele neutrale hardloopschoenen bij overgewicht

 

Welke schoenen kiezen bij overgewicht, antipronatie of juist neutraal?

Het verschil tussen antipronatie hardloopschoenen en neutrale hardloopschoenen zit hem in de corrigerende zool. Een verhard gedeelte aan de binnenzijde van de voetboog zorgt bij overproneren dat de enkels recht blijven staan. Overproneren wil niet anders zeggen dan overmatig naar binnen kantelen van de enkels bij hardlopen. Dit is iets wat mensen met overgewicht vaker doen, door de zwakte van de enkels, het overgewicht en mindere stabiliteit van het lichaam.

In de wereld van hardloopschoenen kun je een groot onderscheid maken in neutrale hardloopschoenen en anti-pronatie loopschoenen. Het naar binnen kantelen van de voet tijdens het landen, noemen we proneren. Dat doet iedere hardloper. Je bent een neutrale loper als je niet over-proneert (overmatig naar binnen “kantelt” met je enkel) maar neutraal (dus recht) loopt.

Kantel je wel overmatig naar binnen met je enkel en wikkel je je voet af met nagenoeg alleen de binnenkant, dan kunnen antipronatieschoenen een oplossing zijn. Doe je dat niet, blijf dan bij een neutrale hardloopschoen.

Doe je juist het tegenovergestelde; dus wikkel je met name af over de buitenkant van de voet, wordt dat supineren genoemd. Dit kan komen door bijvoorbeeld O-benen of holle voeten. Ook dan is een neutrale hardloopschoen de beste keuze.

 

Hardloopschoenen met stevige hielkap

Wist je dat? Bij hardlopen komt 3 tot 4 keer het lichaamsgewicht bij elkaar opgeteld op 1 been en voet terecht komt...

Je knieën, kuiten, enkels, botjes onder de voeten, achillespees, alles zorgt ervoor dat je niet omvalt en in balans blijft. Voor die balans kun je als zwaardere loper wel wat extra steun gebruiken. Een hardloopschoen met stevige hiel en voldoende demping geeft je de beste basis en stabiliteit om te kunnen hardlopen.

 

Hardloopschoenen met voldoende demping

Voor zwaardere lopers zijn speciale hardloopschoenen ontwikkeld  met veel demping. Goedkope hardloopschoenen onder de 100 euro adviesverkoopprijs wordt afgeraden aan lopers met overgewicht. De loopschoenen moeten zwaarder zijn, steviger en meer demping hebben om de klap op het asfalt op te vangen. Wij als schoenenspecialist bevelen de meest stabiele hardloopschoenen aan met voldoende demping voor zwaardere lopers.

Hardlopen is 1 van de meest intensieve sporten die er is. De belasting op het lichaam door de klappen op het asfalt zijn aanzienlijk. De enkels en knieën hebben het dan het meest te verduren. Zij moeten je lichaam rechtop en in balans zien te houden.

Bij het landen op 1 been krijgt je lichaam 4 tot 5x je eigen gewicht aan impact te verwerken met elke stap die je neemt. Loop je 1000 stappen (+/- 1 km) dan heb je het dus over 1000 x 4 tot 5 keer je eigen gewicht qua impact op het lijf.

Deze enorme impact bouwt zelfs op tot het totaal aantal gelopen stappen. Dus loop je 5km zonder te stoppen, dan heb je het over 5000 X 4 tot 5 keer je eigen gewicht.Je lichaam zal rustig moeten wennen aan deze extreme vorm van impact belasting. En dit doe je maar op 1 manier en dat is door het hardlopen OP TE BOUWEN.

LET OP JE MOET hardlopen altijd eerst opbouwen, ook de meest ervaren sporters!

De beste sporters ter wereld hebben het al ervaren, hardlopen is een andere tak van sport. Als je het hardlopen niet rustig opbouwt krijg je gegarandeerd blessures. Conditie zegt dus niet zoveel.

 

Meest voorkomende klachten bij hardlopen en overgewicht.

Knieklachten komen het meeste voor bij hardlopers. Door de enorme impact op de knieen van het gewicht bij hardlopen gaan ze protesteren. De aanhechtingen van de spieren rondom de gewrichten van het menselijk lichaam moeten heel hard werken om recht op te blijven staan. Bij hardlopen land je met je gehele gewicht met 1 been op het asfalt. Dat been en met name de gewrichten moeten zorgen dat je niet omvalt.

Ons advies is als je last van je knieën hebt met hardlopen om dan langs te komen in 1 van de 5 De Hardloopwinkels en laat je adviseren over de beste hardloopschoenen. Deze zijn namelijk per loper verschillend, er is geen mensenlichaam hetzelfde. Door persoonlijk aangemeten loopschoenen te dragen kun je blessures aan de knieën voorkomen.

 

Hardloopschoenen met vlakke leest

Hardloopschoenen met een vlakke bodem of leest geven iemand met overgewicht een stabiele basis tijdens het rennen. Je kunt hardloopschoenen met een vlakke leest herkennen aan de buitenzool die geen tot weinig groeven en uitgesneden rubber heeft.

Zie het als een soort basis platform waar het lichaam in balans kan blijven. Hardloopschoenen met een vlakke leest zijn bijvoorbeeld de Brooks Addiction en Brooks Dyad, Brooks Beast of Saucony Echelon.

 

Hardloopschoenen en juiste pasvorm

Voor de beste hardloopschoenen bij overgewicht adviseren wij je naar een hardloop specialist te gaan. Zo hebben ze bij De Hardloopwinkel veel keuze in stabiele hardloopschoenen. Samen met de schoenadviseur kun je komen tot de beste loopschoenen voor jou specifieke loopstijl en voetenvorm.

Mocht je niet naar een winkel kunnen, kijk dan hier voor de online loopanalyse en schoenadvies.

 

Beginnen met hardlopen en overgewicht

Als je wil beginnen met hardlopen en je hebt overgewicht geven onze schoenenadviseurs tips om veilig en snel te kunnen starten.

1. Bouw het rustig op. Bij iedere stap op asfalt komt 3 tot 4 keer het lichaamsgewicht op dat ene been, enkel en de knieën terecht. Dit is bij overgewicht behoorlijk veel en belastend voor de gewrichten. Luister goed naar je lichaam, bouw het hardlopen rustig op met dit beginnersschema. Begin met wandelen zodat het lichaam kan wennen aan de harde ondergrond en belasting. Gaat hardlopen niet? Blijf dan actief wandelen, tot de conditie verbeterd.

2. Drink voldoende. Bij overgewicht ga je meer transpireren als je je fysiek inspant. Dit vochtverlies moet je aanvullen met water. Zelfs in de winter verlies je meer vocht dan je denkt. Lees meer in dit blog over sportvoeding en hoeveel te drinken bij hardlopen.

3. Draag de beste hardloopschoenen voor hardlopers met overgewicht. Als je zwaarder bent kun je die extra ondersteuning en demping gebruiken bij hardlopen. Je oude schoenen zullen ook sneller slijten door het gewicht. Zien ze er niet meer uit? Doe ze dan weg en ga langs bij een hardloopspeciaalzaak voor de beste keuze van hardloopschoenen voor overgewicht.

4. Draag functionele en prettig zittende hardloopkleding die niet knelt. Ademende polyester stoffen helpen zwaardere lopers het transpiratievocht af te voeren. Zo blijf je droog en warm tijdens hardlopen. 

hardloopkleding dames grote maten

Bekijk ook het aanbod grotere maten hardloopkleding dames en heren van xxl/44 tot xxxxl/48 hier.

 

Kun je met hardloopschoenen ook wandelen?

Met hardloopschoenen kun je ook zeker wandelen. Veel lopers gebruiken hun hardloopschoenen ook voor wandelingen in hun vrije tijd. Echte wandelaars zie je vaak op stevige leren wandelschoenen lopen. Echter is er ook een grote groep mensen die de vaak stijve wandelschoenen niet prettig vinden zitten. Veel wandelaars willen een soepelere schoen hebben die meer ademt dan wandelschoenen, dan is een hardloopschoen een perfect alternatief.

Daarom dragen hardlopers bij het wandelen hun favoriete hardloopschoenen, deze zitten prettig en zijn soepel. Het hangt af van de ondergrond en het aantal kilometers dat je gaat wandelen welke keuze in schoenen je maakt.

Wandelen op hardloopschoenen is zeker mogelijk, kies dan wel voor stevige neutrale hardloopschoenen met voldoende demping. Een beginners hardloopschema bevat ook veel wandel momenten die je op de loopschoenen doet.

Ga je een vierdaagse wandelen? Dan adviseren wij wel om stevige wandelschoenen te dragen, deze kun je kopen bij De Hardloopwinkel Noordwijkerhout.

 

Relevante blogs:

Blog: voeding, drinken en hardlopen

Vragen?

    Bel met de webshop klantenservice

    App met de webshop klantenservice

    webshop@dehardloopwinkel.nl

 

Populairste blogs

Hielspoor wat is het? En wat kun je er tegen doen?

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt aan de hiel. Een vervelende klacht, maar gelukkig kun…

Veters Strikken Doe Je Zo

Je hebt de juiste schoenen maar toch zitten ze niet optimaal aan de voeten. Jouw hiel zit niet vast, of de schoen knelt wat aan de zijkant. Veter striktechnieken kunnen helpen...

Hardlopen in de kou? 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Het is vaak prachtig buiten en de zuurstof geeft een boost! Bovendien met de juiste tips ben je beschermd tegen regen, w…

Platvoeten of holvoeten, welke schoenen?

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hardlopen in de regen en beste tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Welke hardloopschoenen als beginner kiezen?

Als je begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen om…

Het gebruik van een hardlooprugzak; tips en tricks

Hardlooprugzakken (hydratatievesten / racevesten) bij het lopen van lange afstanden kun je eigenlijk niet zonder. Maar hoe gebruik je een hardlooprugzak? Lees snel verder

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints? En wat kun je er aan doen om ze te verlichten en te voorkomen? Frank (ervaringdeskundige) legt uit.

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om eerst de onderstaande HSK test te doen. Kun je op meer dan 2 van onderstaande vragen met <…

Hardlopen met Inlegzolen hoe zit dat?

Je voet bevat 26 botjes, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren. We staan, lopen, springen en sporten en dagelijks maken we zo’n tienduizend stappen!

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Klanten beoordelen ons met een 9,4
Sportieve cookies, DeHardloopwinkel.nl gebruikt ze om je nog beter van dienst te kunnen zijn. Klik hier om jouw instellingen te wijzigen en op te slaan.