Blogoverzicht

Zo motiveer je jezelf om te gaan hardlopen in de winter

Hardlopen in de winter is ideaal om een winterdip te voorkomen en de beste periode qua zuurstof en verse lucht.

Maar hoe kun je jezelf nou het beste motiveren om ook daadwerkelijk te gaan? zelfs ook bij temperaturen op of onder het vriespunt.

Wij geven hier tips voor hardlopen in de winter van ervaren hardlopers.

Als het buiten nat en donker wordt, of het sneeuwt, verlies je al snel de motivatie om de hardloopschoenen aan te trekken en vol energie te gaan rennen.

Met deze tips en trics kun je dit overwinnen en gemotiveerd trainen, zelfs in de koudste tijd van het jaar.

Hardlopen in de herfst of winter heeft meerdere voordelen, lees snel verder om ze te ontdekken.

Gerelateerde producten

Motivatie om naar buiten te gaan.

Hardlopen in de winter of herfst is soms lastig. Om ervoor te zorgen dat de weg van de bank naar de training niet zo moeilijk is bij koude temperaturen en sneeuw. Helpt het om altijd in gedachten te houden hoe trots en gelukkig je je voelt na het hardlopen.

“Ik word vooral gemotiveerd door de gedachte aan het gevoel achteraf. Het gevoel iets gedaan te hebben, in beweging te zijn en te voelen dat ik gezond ben.”

 

Hardlopen verhoogt de aanmaak van gelukshormonen.

Hardlopen verhoogt de aanmaak van gelukshormonen. De inspanning zorgt ervoor dat het lichaam endorfines aanmaakt in het stadium waarin het eigenlijk uitputting zou moeten voelen . Daar word je vrolijk van en het verdrijft de winterblues van het donkere seizoen.

Een goede reden dus om op te staan en te gaan lopen in de winter. Na een korte run in de frisse lucht, zul je je zeker opgetogen en trots op jezelf voelen.

Lees ook eens deze blog: beginnen met hardlopen voor de motivatie om ook in de winter te starten met hardlopen.

Bovendien is het besneeuwde winterlandschap een heerlijk hardloop decor, wat ook nog eens de stemming verbetert.

 

De beste voorbereiding.

Bereid je goed voor als je gaat hardlopen in de kou en winter. Bij koudere temperaturen moet de looptraining worden aangepast.

Wij adviseren om de volgende punten in acht te nemen in de winter:

  • Opwarmen en eventueel wat rek- en strekoefeningen

Hardlopen in de winter, bij ijzige temperaturen is bijzonder belastend voor het lichaam. Met wat lichte rekoefeningen en en wat loopscholing worden de koude, verkrampte spieren losgemaakt en is de training veel gemakkelijker. Ook het rekken en strekken aan het einde van je training is belangrijk om spierpijn en spierspanning te voorkomen.  Als het buiten te koud is kun je dit soort oefeningen ook prima in huis doen, zo koelt het bezwete lichaam niet af en voorkom je een flinke verkoudheid.

  • Voldoende drinken

Voldoende water drinken is in de winter net zo belangrijk als in de zomer, omdat het lichaam zelfs bij lage temperaturen kan uitdrogen. Als extra tip raden we lauwe thee aan in plaats van koud water. Dan koel je niet af en dit zorgt voor minder energieverlies.

  •  De juiste hardlooptechniek en het ideale schoeisel

In de herfst en winter zou je een paar extra trailschoenen kunnen aanschaffen. Trail running schoenen zijn voorzien van meer profiel en grip onder de zool. Dit voorkomt dat je minder snel uitglijd. Trailschoenen zijn van robuuster materiaal gemaakt, die kunnen wel een stootje verdragen.

De beste manier van hardlopen in de winter.

Bij het hardlopen in de winter en in winterse omstandigheden adviseren trainers om op de juiste looptechniek te letten. Maak gerust kleinere passen. Hierdoor landt de loper wat meer op de middenvoet waardoor men meer contact met de ondergrond heeft. Zo ontstaat meer grip en voorkom je eventueel uitglijden.

De Hardloopwinkel stuurt elke week een nieuwsbrief met veel informatie over hardlopen en alles wat er bij komt kijken.

Meld je nu aan voor deze nieuwsbrief  

 

Hardloopkleding in de winter, wat heb je nodig?

In dit blog: hardloopkleding in de winter hebben wij al eens gesproken over de beste kledingkeuze bij hardlopen in de winter. Denk hierbij vooral aan het drie-lagen-systeem en hoofdbedekking.

Bij koudere temperaturen verlies je veel warmte via het hoofd. Ook hierover lees je meer in de blog over hardlopen in de winter. Op deze manier loop je comfortabel tijdens winterse omstandigheden.

Wil je nog meer weten over hardlopen in de winter? Kom dan langs in onze De Hardloopwinkels.

Of bestel hardloop winterkleding via de webshop en ga er morgen al in rennen!

Relevante blogs

Blog: beginnen met hardlopen

Blog: hardloopkleding in de winter

 

Vragen?

    Bel met de webshop klantenservice

    App met de webshop klantenservice

    webshop@dehardloopwinkel.nl

 

Populairste blogs

Hallux Valgus klachten bij hardlopen

Hardlopen kan zeker met een Hallux Valgus, het komt vaker voor onder lopers dan je denkt. Als je geen pijn hebt is het voldoende om ervoor te zorgen dat de voet...

Hielspoor uitleg, symptomen en oplossingen

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt door overbelasting of doorgezakte voeten.

Kniepijn bij hardlopen

Iedereen krijgt wel eens last van een blessure. Kniepijn komt vaak voor bij hardlopers, wat kun je ertegen doen en mag je door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Rugklachten bij hardlopen?

Rugpijn komt vaker voor bij hardlopers, de belasting van de straat op je onderrug is behoorlijk bij hardlopen. Mag je met rugpijn door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Blaren voorkomen en behandelen

Door wrijvingen op de huid raakt de diepere huidlaag beschadigd, door deze beschadiging hoopt vocht (plasma) zich op in of onder de opperhuid. Lees meer in dit artikel.

Wat zijn Carbon hardloopschoenen?

Carbonschoenen zijn hardloopschoenen die een Carbon ook wel koolstofvezel plaat bevatten in de zool. Deze Carbon plaat helpt de elite runners en snelle lopers in het verbeteren van hun pr…

Hardlopen en achillespeesklachten

Achillespeesklachten komen vaker voor onder hardlopers dan je denkt. Wat zijn de symptonen en kun je ertegen doen? Lees meer hierover in dit artikel.

Hardlopen en pijn in heupen

Er zijn verschillende oorzaken van pijn in heupen bij hardlopen en wandelen. Het komt vaker voor dan je denkt! Hoe kun je heupblessures voorkomen en behandelen? Lees meer...

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints? En wat kun je er aan doen om ze te verlichten en te voorkomen? Frank (ervaringdeskundige) legt uit.

Hardlopen in de regen en beste tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Hardlopen in de kou ontdek 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Lees hier dé 10 tips bij hardlopen in de kou en ga lekker naar buiten!

Herstellen na hardlopen, hoe doe je dat?

Om blessures te voorkomen is goed herstellen na hardlopen een belangrijk gegeven. Het helpt ook bij het verhogen van je prestaties, hoe? dat lees je in onderstaand info artikel.

Welke Garmin past bij mij?

Welke Garmin sporthorloge geschikt is voor hardlopen bepaal je aan de hand van je uiteindelijke doelen en type sport die je beoefent. Wij helpen je met het maken van de juiste keuze..

Hier vind je dé tips voor hardlopen in de zomer

De meeste hardlopers zijn "mooi weer" lopers. Is het écht warm buiten? Dan valt dat vaak vies tegen. Zweten, snel moe en niet vooruit te branden in die hitte. Daarom worden de meeste mar…

Welke hardloopschoenen als beginner kiezen?

Als je begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen om…

Marcel's 25 beste tips voor trailrunning

Je bent soms een hele dag onderweg en als je moet dan moet je... "mijn beste tip voor trailers is dan ook: neem zakdoekjes mee" Lees snel meer over de beste trailtips van Marcel.

Platvoeten of holvoeten, welke hardloopschoenen?

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hardlooprugzak hoe gebruiken? beste tips

Hardlooprugzakken (hydratatievesten / racevesten) bij het lopen van lange afstanden kun je eigenlijk niet zonder. Maar hoe gebruik je een hardlooprugzak? Lees snel verder

Welke veterstriktechnieken zijn er?

Je hebt de juiste schoenen maar toch zitten ze niet optimaal aan de voeten. Jouw hiel zit niet vast, of de schoen knelt wat aan de zijkant. Veter striktechnieken kunnen helpen...

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om de test te doen. Kun je op meer dan 2 vragen met JA antwoorden? dan zijn je h…

Tips voor je volgende halve marathon

Halve marathon tips zijn goed om blessures te voorkomen. Vast ten overvloede maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden: een veelgemaakte fout is dat (beginnende) hardlopers te snel en t…

Hardlopen met Inlegzolen hoe zit dat?

Je voet bevat 26 botjes, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren. We staan, lopen, springen en sporten en dagelijks maken we zo’n tienduizend stappen!

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Klanten beoordelen ons met een 9,2