Blogoverzicht

Hardlopen in de regen en beste tips

Hardlopen in de regen is gezond

Hardlopen in de regen is gezond en gewoon heerlijk, probeer het eens! Iedere die-hard runner en ervaren loper zal het beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels.

Met de beste regenkleding voor hardlopen kun je alle Nederlandse plensbuien prima aan.

Marathon hardlopen in de regen.

Een marathon hardlopen in de regen is zelfs een perfecte voorbereiding op de wedstrijddag. Met regen hardloopkleding kun je die lange trainings afstanden voor een marathon prima aan.

Hardlopen in slecht weer is natuurlijk wel andere koek. Extreme regen, hagel, sneeuw of storm zijn geen ideale omstandigheden voor het trainen naar een marathon.

 

Heb je bij hardlopen een regenjas nodig?

Het is goed om in de regen te lopen, de extra zuurstof in de lucht geeft je longen een boost. Alleen dat nat worden op de schouders en in het gezicht is natuurlijk niet zo comfortabel. Maar daar zijn oplossingen voor bedacht!

Voor hardlopers is er speciale regenkleding bedacht die waterdicht is maar ook nog steeds ademend. Natuurlijk kun je ook een vuilniszak aantrekken, alleen dat gaat zo zweten heh?

Waterdichte hardloopjas = regenjas

Waterdichte hardloop regenjassen worden gemaakt van een speciaal membraan die de warmte van het lichaam doorlaat en de regen tegenhoudt.

Er zijn verschillende kwaliteit waterdichte hardloopjassen verkrijgbaar, hoe prijziger de jas hoe beter de ademende kwaliteiten.

 

Hardlopen in de regen slecht voor je?

Welnee ! hardlopen in de regen is juist prettig, probeer het maar eens. Je denkt misschien dat het in Nederland altijd maar regent en regent.

In werkelijkheid blijkt dat als je per jaar 5 dagen in de regen loopt het nog veel is. Je hebt per jaar wel zo’n 240 dagen om zonder regen te gaan rennen. Valt best mee toch?

Hardlopen regen en zuurstof gaan zo goed samen dat af en toe lekker rennen in de regen zelfs wordt aanbevolen. Oververhit raken zal in ieder geval niet gebeuren en met de juiste hardlopen regenkleding kan een loper iedere weersomstandigheid aan.

 

Buienradar en hardlopen in de regen 

Tip van dé Hardloopwinkel medewerkers: "kijk altijd eerst even op buienradar wanneer en hoe hard het gaat regenen"

Wil je gaan hardlopen in een licht miezerbuitje? dan draag je een water afstotende ademende hardloopjas.

Hou je meer van afzien tegen de elementen? draag dan een waterdichte regenjas voor hardlopen.

Let op, bij storm en onweer is het onverstandig om naar buiten te gaan.

Hardlopen in de regen | DeHardloopwinkel.nl

 

Hardlopen in regen welke kleding dragen?

Tijdens het hardlopen krijg je het snel warm. Nat word je sowieso als je gaat hardlopen in de regen. Vermijd daarom katoenen sportkleding, die zuigt de regen en het water helemaal op. Draag altijd goed ademende hardloopkleding in de regen.

Hardlopen in de regen en korte broek.

Met een korte broek kan men ook hardlopen in de regen, afhankelijk van de kou. Is het kouder dan 10 graden celsius buiten en het regent dan wordt een lange hardloopbroek of tight aanbevolen.

Een lange hardloopbroek is bedoeld om te voorkomen dat de spieren te koud worden. Warme spieren zorgen voor optimale prestaties, ook in de regen.

Regenjas voor hardlopen

Kies bij hardlopen in de stromende regen voor een hardloopjas dat wind- en waterafstotend of zelfs 100% waterdicht is. Voorkom verstikkende kleding die niet ademt. Je blaast jezelf op en kunt je zweet/warmte dan niet goed kwijt.

Er zijn veel hardloopjassen te koop van de beste hardloop merken zoals Asics, Nike, New Balance, Odlo en bijvoorbeeld Craft. Deze runningjacks zijn vrijwel altijd waterafstotend maar niet 100% waterdicht.

Het aanbod 100% waterdichte hardloopjassen is daarom ook minder groot van deze merken. Veel lopers willen geen waterdichte jas, omdat je het al warm genoeg krijgt met hardlopen.

Bij De Hardloopwinkel vind je voldoende soorten regenjassen of runningjacks om uit te kunnen kiezen. Let op! het aanbod online kan verschillen met wat in de winkels hangt.

Bepaal zelf of je aan een winddichte maar niet 100% waterdichte hardloopjas voldoende hebt. 

Regenjas heren valt vaak wat groter en ruimer, heeft weinig taille. De pasvorm van dames regenjack is ruim dan een gewone runningjas zodat er nog meerdere lagen winterkleding onder kunnen.

 

Hardloopjas versus regenjas

Hardloopjas waterafstotend

Een normaal runningjack is over het algemeen niet waterdicht. Hardloopjassen zijn wel ademend en waterafstotend. Tot een half uurtje kun je met een normale hardloopjas in de regen lopen.

Daarna loopt het regenwater via je schouders door de naden naar binnen. Als je dan al warm bent is dat niet erg. De Hardloopwinkel heeft een ruim aanbod waterafstotende en winddichte hardloopjassen voor dames en heren. 

Bekijk hier het aanbod hardloopjas winddicht en waterafstotend dames van De Hardloopwinkel

Bekijk hier het aanbod hardloopjas winddicht en waterafstotend heren van De Hardloopwinkel

 

Regenjas hardlopen

Regenjassen voor hardlopen of echte outdoorjacks zijn wél altijd 100% waterdicht. Een regenjas voor hardlopers heeft getapte naden en is gemaakt van een waterdicht membraan.

Deze 100% waterdichte regenjas zal minder ademen dan bovengenoemde hardloopjassen. Tenzij je kiest voor een duurdere regenjas van boven de 100 euro waarin vaak de omschrijving Gore tex in staat. 

Mac in a Sac hardloop regenjas | DeHardloopwinkel.nl

Frank draagt hier de Mac in a Sac neon orange hardloopregenjas. Deze regenjas heeft een prima prijs/kwaliteit verhouding voor hardlopen. Er zijn ook duurdere regenjassen te koop, die zijn waterdichter en ademender.

Meerdere lagen kleding bij hardlopen in slecht weer.

Start bij hardlopen in slecht weer altijd met een eerste laag ondergoed, technisch underwear. Dit transporteert het zweet naar de volgende laag kleding. De tweede laag moet uit een shirt, gevoerd of ongevoerd bestaan.

Daar overheen kun je een 100% waterdichte of normale hardloopjas (niet waterdicht, wel waterafstotend) dragen. Wij geven je ook uitgebreid advies en informatie over hardloopkleding in de winter in dit blog.

 

TIP: draag een hardloop pet in de regen!

Met een functionele hardlooppet en/of loopklep hou je de regen uit de ogen. Geen doorlopende mascara meer of slecht zicht, maar ruim baan voor die mooie prestatie.

De beste hardlooppet is lichtgewicht, ademend, beschermt de ogen tegen regen en gaat lang mee. Voorkom katoenen petten die lopen vol met water daardoor koel je sneller af.

 

Natte voeten en beste hardloopschoenen in regen.

Hardloopschoenen zijn vaak niet waterdicht maar hebben een opengewerkt en ademend bovenwerk. Dit is om te voorkomen dat je voeten te nat worden van het zweet en koel blijven onder alle omstandigheden. Anders dan bij wandelschoenen of trailschoenen die zijn vaak water dichter. Natte voeten is heel vervelend bij hardlopen in de regen, maar minder erg dan oververhitte voeten. Gewone hardloopschoenen zijn bijna nooit 100% waterdicht, tenzij er een aanduiding GTX of Gore-Tex bijstaat.

Trailschoenen daarintegen zijn speciaal gemaakt voor hardlopen in de regen en kunnen beter tegen vuil en water. Wij adviseren trailschoenen te dragen als je vaak in de regen loopt of in de waterrijke natuur als bos en strand.

Of kies voor jouw favoriete hardloopschoen model met de extra aanduiding Gore-Tex of AWL. Deze hardloopschoenen hebben een extra beschermende laag tegen water en vuil. 

Natte hardloopschoenen droog maken hoe doe je dat?

Natte hardloopschoenen kun je het beste op de volgende wijze droogmaken:

  1. haal het binnenzooltje eruit en leg apart
  2. prop wcpapier of keukenpapier in de hardloopschoen en haal dat er na 10min uit
  3. zet de hardloopschoenen op een droge plek in huis, zoals de deurmat (niet bij een verwarming of kachel)

 

Het is goed om in de regen te lopen:

Het is lekker rustig buiten als het regent. Je hebt alle ruimte op je route en komt bijna niemand tegen, de wereld is even van jou! De lucht voelt frisser en schoner met meer zuurstof.

Door de regen wil je snel naar huis. Zo zal je minder gaan wandelen en blijf je gewoon doorlopen. De tijd vliegt voorbij!

Gezondere lucht. Hooikoorts? Ga lopen in de regen. Er zijn dan aanzienlijk minder pollen in de lucht.

 

Beginnen met hardlopen

Je kunt wat ons betreft altijd beginnen met hardlopen. Of het nou regent, de zon schijnt of sneeuwt. Je loopt jezelf warm en sporten in de buitenlucht is een waar feestje!

Met de juiste functionele sportkleding en beste hardloopschoenen voor beginners kan iedereen beginnen met hardlopen.

Klik op dit 5km hardloopschema om nu direct te kunnen beginnen:

5 KM hardloopschema

Zo, nu heb je geen enkel excuus meer om niet te gaan rennen in de regen, dus wij zeggen..

Have fun en run!

hardlopen in de regen

 

Relevante blogs:

Blog: hardloopkleding in de winter

Vragen?

    Bel met de webshop klantenservice

    App met de webshop klantenservice

    webshop@dehardloopwinkel.nl

 

Populairste blogs

Hallux Valgus klachten bij hardlopen

Hardlopen kan zeker met een Hallux Valgus, het komt vaker voor onder lopers dan je denkt. Als je geen pijn hebt is het voldoende om ervoor te zorgen dat de voet...

Hielspoor uitleg, symptomen en oplossingen

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt door overbelasting of doorgezakte voeten.

Kniepijn bij hardlopen

Iedereen krijgt wel eens last van een blessure. Kniepijn komt vaak voor bij hardlopers, wat kun je ertegen doen en mag je door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Rugklachten bij hardlopen?

Rugpijn komt vaker voor bij hardlopers, de belasting van de straat op je onderrug is behoorlijk bij hardlopen. Mag je met rugpijn door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Hardlopen en achillespeesklachten

Achillespeesklachten komen vaker voor onder hardlopers dan je denkt. Wat zijn de symptonen en kun je ertegen doen? Lees meer hierover in dit artikel.

Hardlopen en pijn in heupen

Er zijn verschillende oorzaken van pijn in heupen bij hardlopen en wandelen. Het komt vaker voor dan je denkt! Hoe kun je heupblessures voorkomen en behandelen? Lees meer...

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints? En wat kun je er aan doen om ze te verlichten en te voorkomen? Frank (ervaringdeskundige) legt uit.

Hardlopen in de regen en beste tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Hardlopen in de kou ontdek 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Lees hier dé 10 tips bij hardlopen in de kou en ga lekker naar buiten!

Herstellen na hardlopen, hoe doe je dat?

Om blessures te voorkomen is goed herstellen na hardlopen een belangrijk gegeven. Het helpt ook bij het verhogen van je prestaties, hoe? dat lees je in onderstaand info artikel.

Welke Garmin past bij mij?

Welke Garmin sporthorloge geschikt is voor hardlopen bepaal je aan de hand van je uiteindelijke doelen en type sport die je beoefent. Wij helpen je met het maken van de juiste keuze..

Hier vind je dé tips voor hardlopen in de zomer

De meeste hardlopers zijn "mooi weer" lopers. Is het écht warm buiten? Dan valt dat vaak vies tegen. Zweten, snel moe en niet vooruit te branden in die hitte. Daarom worden de meeste mar…

Welke hardloopschoenen als beginner kiezen?

Als je begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen om…

Marcel's 25 beste tips voor trailrunning

Je bent soms een hele dag onderweg en als je moet dan moet je... "mijn beste tip voor trailers is dan ook: neem zakdoekjes mee" Lees snel meer over de beste trailtips van Marcel.

Platvoeten of holvoeten, welke hardloopschoenen?

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hardlooprugzak hoe gebruiken? beste tips

Hardlooprugzakken (hydratatievesten / racevesten) bij het lopen van lange afstanden kun je eigenlijk niet zonder. Maar hoe gebruik je een hardlooprugzak? Lees snel verder

Welke veterstriktechnieken zijn er?

Je hebt de juiste schoenen maar toch zitten ze niet optimaal aan de voeten. Jouw hiel zit niet vast, of de schoen knelt wat aan de zijkant. Veter striktechnieken kunnen helpen...

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om de test te doen. Kun je op meer dan 2 vragen met JA antwoorden? dan zijn je h…

Tips voor je volgende halve marathon

Halve marathon tips zijn goed om blessures te voorkomen. Vast ten overvloede maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden: een veelgemaakte fout is dat (beginnende) hardlopers te snel en t…

Hardlopen met Inlegzolen hoe zit dat?

Je voet bevat 26 botjes, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren. We staan, lopen, springen en sporten en dagelijks maken we zo’n tienduizend stappen!

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Klanten beoordelen ons met een 9,2