Blogoverzicht

Waar ik energie van krijg? Pindakaas en een hardloopdoel!

Als je moe bent komt dat niet omdat je teveel doet.

Als je moe bent komt dat niet omdat je teveel doet, maar omdat je misschien te weinig doet waar je energie van krijgt.

Waar ik energie van krijg? Een pot pindakaas en een hardloopdoel!

Athene marathon

Athene, twee weken geleden. Een doel werd werkelijkheid, een doel voor een goed doel! Je bent maanden bezig met de voorbereiding, zowel lichamelijk als geestelijk en dan is daar in één keer de grote dag, 13 november 2022.

Gerelateerde producten

Een Marathon, wat trek je aan?

De grootste vraag wat mij bezig hield, wat trek ik aan????? Je bekijkt nog eens de weersvoorspellingen (21 graden, geen wind en wolken). Ik kom dan tot het besluit dat het een dunne lange tight wordt met een t-shirt met korte mouwen. Gelukkig allemaal nog verkrijgbaar bij De Hardloopwinkel ook al heeft de herfst in NL zijn intrede gedaan.  

athene marathon

Je denkt natuurlijk als je dit leest, waarom geen korte broek? Bij lange afstanden krijg ik last van dijbenen die langs elkaar schuren dus ik wilde voorkomen dat ik daar onderweg last van kreeg.

 

Te weinig slaap

Wij zijn vrijdagavond geland op Athene en wat wordt dan het plan? Op tijd naar bed, geen wijn dus voornamelijk rust? Nee, daar krijg ik geen energie van en ik vind afleiding ook wel belangrijk.

Als ik mij vrijdag al druk moet gaan maken voor de grote dag komt dit mijn slaap niet ten goede. En laat slaap nu zo belangrijk zijn. We zijn dus zaterdag gezellig op pad geweest richting de EXPO, daar moesten we de startbewijzen ophalen.

Verder heb ik Eva, Ben en Henri gesupporterd (zij liepen de 10 km zaterdag einde dag) langs de weg waar mogelijk en natuurlijk hun onthaald bij de finish. Dit fantastische moment gevierd in een heerlijk Grieks authentiek restaurant met een klein glaasje wijn. Natuurlijk wel op tijd naar bed!

athene

 

Suiker nodig

Bij de voorbereiding is het belangrik dat je weet waar je goed op loopt. Wat past bij jou? Kijk eens kritisch waar je op loopt en check of een hardloopgel bij jou past. Dit doe je tijdens je lange duurloopjes.

Ik ben zelf gek op pindakaas en een boterham dus dit is zaterdag mijn stapelgevalletje geworden. En zaterdagavond lekker wat salade en groente besteld. Is dit dan het enige waar je op loopt? Nee, het ontbijt word voor mij de belangrijkste.

Terwijl de rest zaterdagmiddag even hun rustmoment pakt heb ik alles klaargezet met wat ik voor zondag nodig had. Dus zorg dat je voorbereiding hierin lekker op tijd is, want stress levert je negatieve energie op en hoort niet bij een goede voorbereiding.  

Mijn ontbijt (yoghurt met muesli en vier boterhammen met pindakaas) stond al helemaal klaar in de koelkast. Ik had even mijn eigen plank en van mijn pindakaas blijf je dus af.

Wist je trouwens dat je binnen 15 minuten je eigen pindakaas met extra eiwitten kan maken? Later meer hierover! Hou deze hardloop receptenpagina in de gaten.

 

Energievreters

Denk eens aan het volgende, wil je de dag erna nog lekker in je gelukshormoon zitten en snel weer je hardlooprondje thuis op kunnen pakken? Verdeel dan je energie.

Zoek ook uit hoe de route in elkaar steekt. Voornamelijk vlak? Of veel vals plat? En waar zitten dan de pieken en dalen? En om de hoeveel kilometer is er water, een energiedrankje, banaan of een hardloopgel verkrijgbaar? En moet je alles wat je maar tegenkomt naar binnen werken? Nee!

Luister naar je eigen lichaam en doe je kennis hierover op tijdens je lange duurlopen. Altijd handig om zelf nog iets mee te nemen mocht je toch tegen een hongerklop aanlopen op een moment dat er even niks beschikbaar is.

 

Je doet het niet alleen toch?

Nee! Je kent hem denk ik wel, de man met de hamer. Meestal rond het 36km punt. Ook al heb ik ervaring met een marathon, ook ik kom deze man tegen. Je lichaam wordt moe, je loopt al een tijd alleen (ook al lopen er zoveel mensen om je heen) en je kijkt uit naar het eindstation.

Ik begin altijd dan wel al stiekem te denken aan dat heerlijk wijntje, maar ik mag het pas écht los laten op het 40 km punt. Dus begin pas aan de finish te denken bij het 40 km station. Laat het niet eerder los.

athene

Ik had zelf nog een vette verassing. Mijn supporters, Ben, Eva, Maarten en Henri zou ik eigenlijk pas zien op het eindstation, maar daar stonden ze! Op het 36 km punt van die man met de hamer. Van hun blijdschap kreeg ik weer een oplaadmoment!

Mijn tip: zorg voor support langs de lijn als dat kan!

 

Schrap je daarna alle leuke dingen?

Je bent moe, je hebt brandstof nodig, want je hebt een marathon gelopen. Voel je hem al? Je wordt al moe als je dit leest. Natuurlijk moet je je energie weer in evenwicht brengen, maar van leuke dingen doen krijg je energie. Dus vier je moment! YOU DID THIS.

athene

Wat wij gedaan hebben? Je raadt het wellicht al….geproost met een goed glas Griekse wijn. Natuurlijk is het belangrijk dat je een paar uur erna ook een goede voeding nuttigt voor het herstel wanneer je daar weer aan toe bent. Dus dit hoeft niet direct erna, maar denk bij deze voeding even goed aan wat extra eiwitten.

eten in Athene

 

Blijf niet binnen zitten.

Natuurlijk heeft je lichaam rust nodig na het lopen van een Marathon. Op tijd naar bed is zeker belangrijk, maar laat je motor draaien. Blijf in beweging, ook de dag erna en dat is niet wederom een 10 km lopen, maar doe sportieve dingen.

Wij hebben de dagen erna deze fantastische stad met al zijn historie verkent zowel te voet als te fiets! Dus de spiertjes lekker rustig in beweging gehouden, dit is het beste herstel. Uiteraard doe je dat trots mét medaille om, de reacties die je dan krijgt van wildvreemden zijn priceless.

athene

Sportieve groeten van Sandra.

ps, ik heb stiekem toch al weer zitten denken aan misschien nog niet te stoppen met het lopen van Marathons.

Athene was geweldig, en het is verslavend heh?!

 

Populairste blogs

Hallux Valgus klachten bij hardlopen

Hardlopen kan zeker met een Hallux Valgus, het komt vaker voor onder lopers dan je denkt. Als je geen pijn hebt is het voldoende om ervoor te zorgen dat de voet...

Hielspoor uitleg, symptomen en oplossingen

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt door overbelasting of doorgezakte voeten.

Kniepijn bij hardlopen

Iedereen krijgt wel eens last van een blessure. Kniepijn komt vaak voor bij hardlopers, wat kun je ertegen doen en mag je door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Rugklachten bij hardlopen?

Rugpijn komt vaker voor bij hardlopers, de belasting van de straat op je onderrug is behoorlijk bij hardlopen. Mag je met rugpijn door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Hardlopen en achillespeesklachten

Achillespeesklachten komen vaker voor onder hardlopers dan je denkt. Wat zijn de symptonen en kun je ertegen doen? Lees meer hierover in dit artikel.

Hardlopen en pijn in heupen

Er zijn verschillende oorzaken van pijn in heupen bij hardlopen en wandelen. Het komt vaker voor dan je denkt! Hoe kun je heupblessures voorkomen en behandelen? Lees meer...

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints? En wat kun je er aan doen om ze te verlichten en te voorkomen? Frank (ervaringdeskundige) legt uit.

Hardlopen in de regen en beste tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Hardlopen in de kou ontdek 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Lees hier dé 10 tips bij hardlopen in de kou en ga lekker naar buiten!

Herstellen na hardlopen, hoe doe je dat?

Om blessures te voorkomen is goed herstellen na hardlopen een belangrijk gegeven. Het helpt ook bij het verhogen van je prestaties, hoe? dat lees je in onderstaand info artikel.

Welke Garmin past bij mij?

Welke Garmin sporthorloge geschikt is voor hardlopen bepaal je aan de hand van je uiteindelijke doelen en type sport die je beoefent. Wij helpen je met het maken van de juiste keuze..

Hier vind je dé tips voor hardlopen in de zomer

De meeste hardlopers zijn "mooi weer" lopers. Is het écht warm buiten? Dan valt dat vaak vies tegen. Zweten, snel moe en niet vooruit te branden in die hitte. Daarom worden de meeste mar…

Welke hardloopschoenen als beginner kiezen?

Als je begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen om…

Marcel's 25 beste tips voor trailrunning

Je bent soms een hele dag onderweg en als je moet dan moet je... "mijn beste tip voor trailers is dan ook: neem zakdoekjes mee" Lees snel meer over de beste trailtips van Marcel.

Platvoeten of holvoeten, welke hardloopschoenen?

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hardlooprugzak hoe gebruiken? beste tips

Hardlooprugzakken (hydratatievesten / racevesten) bij het lopen van lange afstanden kun je eigenlijk niet zonder. Maar hoe gebruik je een hardlooprugzak? Lees snel verder

Welke veterstriktechnieken zijn er?

Je hebt de juiste schoenen maar toch zitten ze niet optimaal aan de voeten. Jouw hiel zit niet vast, of de schoen knelt wat aan de zijkant. Veter striktechnieken kunnen helpen...

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om de test te doen. Kun je op meer dan 2 vragen met JA antwoorden? dan zijn je h…

Tips voor je volgende halve marathon

Halve marathon tips zijn goed om blessures te voorkomen. Vast ten overvloede maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden: een veelgemaakte fout is dat (beginnende) hardlopers te snel en t…

Hardlopen met Inlegzolen hoe zit dat?

Je voet bevat 26 botjes, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren. We staan, lopen, springen en sporten en dagelijks maken we zo’n tienduizend stappen!

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Klanten beoordelen ons met een 9,2