Blogoverzicht

Hoe maak je een hardlooproute?

Loop je altijd hetzelfde rondje? Het bekende rondje om de kerk? Of maak je er je missie van om 3 keer per week een unieke hardlooproute te creëren?

 

Bekend of onbekend terrein

Veel hardlopers en hardloopsters die meer dan 2/3 keer per week hardlopen ontkomen niet aan het feit dat op een gegeven moment elk stukje asfalt, elke brug en alle vergezichten bekend terrein zijn geworden. En op zich is hier natuurlijk ook niks mis mee. Maar er zijn wel voordelen te behalen uit het lopen van een onbekende route.

Hardlooproute - bekend of onbekend terrein?

 

Wat zijn de voordelen van een nieuwe hardloop route?

“Verandering van spijs doet eten” (=eens iets anders doen, doet een mens goed). Dit gezegde gaat zeker op als het gaat om het hardlopen van een nieuwe route. Je weet namelijk niet wat je te wachten staat.

Hardlopen op relatief onbekend terrein zorgt ervoor dat je scherper bent en beter focust op je omgeving en ondergrond. Deze manier van ‘bewust’ hardlopen is een goede training voor lichaam en geest.

Misschien zitten er in de nieuwe hardlooproute wel een aantal verhogingen of loop je een stuk onverhard? Juist deze verandering / afwisseling van ondergrond zorgt voor een andere belasting op de pezen en spieren. Hier word je sterker van.

Bij hardlopen op onverhard terrein zullen je gewone hardloopschoenen snel slijten. Algemeen advies is om naast de eigen hardloopschoenen nog een paar trailschoenen te dragen.

Het grovere profiel en waterafstotend bovenwerk van trail hardloopschoenen beschermen je voeten en enkels.

Bekijk hier trailschoenen heren

Bekijk hier trailschoenen dames

Hardlooproute - voordelen nieuwe hardlooproute

 

Hoe ga je te werk bij het maken van een nieuwe hardloop route?

Je kunt natuurlijk gewoon de deur uit gaan, je gps aanzetten en op de helft rechtsomkeert maken. Maar er zijn meer mogelijkheden om een nieuwe hardloop route voor jezelf te lopen. Het rennen van een (hardloop) rondje is voor veel hardlopers en hardloopsters veel aantrekkelijker.

Hardlooproute - hoe ga je te werk?

 

Hoe kan ik mijn hardlooproute berekenen?

Ken je de omgeving goed dan kun je met verschillende hulpmiddelen gemakkelijk vooraf je looproute berekenen. Natuurlijk kun je die ouderwetse routekaart pakken en met potlood en liniaal of punaises en rode draad aan de slag. Maar anno 2019 zijn er legio mogelijkheden om eenvoudig digitaal vooraf hardlooproutes te berekenen.

Hardlooproute - hoe bereken ik mijn hardlooproute?

 

Afstandmeten voor je hardlooproute online.

Afstandmeten.nl :eenvoudig je hardlooproute meten? Dan ben je hier op de juiste site!

Runnermaps.nl :hier kun je hardloopgroepen volgen en je eigen routes met gpx importeren

Google maps :klik ergens op de kaart met je rechter muisknop en kies afstand meten

 

Aftandmeten voor je hardlooproute op je smartphone.

 

Zijn er bekende hardlooproutes?

Een duidelijk antwoord…JA! Natuurlijk zijn er vele bekende routes om hard te lopen, wij hardlopers zijn immers met vele. Dus elk denkbare route in jouw omgeving is wel een keer gelopen door een andere loper of loopster uit de buurt.

 

Maar hoe vindt je deze hardlooproutes?

Aanmelden runningclub

Je kunt je aanmelden bij een RC (runningclub) of een hardloop vereniging, dit kan tegenwoordig ook prima digitaal zoals bijvoorbeeld een hardloopclub op Facebook in jouw omgeving.

Vraag het een hardloper

Je kunt tijdens je loopsessie één van de vele hardlopers die je tegenkomt aanschieten met de vraag of ze nog een leuke rondje kennen?

Google plek + hardlooproute

Op google kun je met een simpele zoekopdracht (hardlooproute + plek waar je wil hardlopen) diverse looproutes vinden.

Strava

Tip van Frankie…op Strava kun je op bijna elke plek op de wereld(zoals de camping in Frankrijk) een hardloop route vinden die al is gelopen door een mede-lopert.

Hardlooproute - bekende hardlooproute

 

Loop eens buiten je comfort zone

Wat dacht je van een tripje naar zee om eens lekker een paar kilometer door de duinen of op het strand te gaan hardlopen? Ik beloof je, dat is een training die je niet snel zult vergeten.

Hardlooproute - door de duinen

Hardlooproute - langs het strand

Het bos…de Hollandse polder...er zijn zulke mooie plekken in ons kleine kikkerlandje te vinden. Op een half uur rijden is er voor iedereen uit Nederland gegarandeerd een nieuwe omgeving te vinden waar je een enerverende nieuwe route kunt lopen.

Hardlooproute - de Hollandse polder

Hardlooproute - langs de rijn

Zoekopdracht

Heb je al een idee van de locatie? Of vind je het lastig? Waag er dan eens een zoekopdracht aan, online of op social media. Je zult veel suggesties krijgen voor hardlooproutes van verschillende afstanden. Dus trek je stoute schoenen aan en vertrek!

Als je alles al geprobeerd hebt en je echt niet meer weet welk looproute je kunt gaan lopen, dan is er altijd nog figure running!

 

Wat is figure running?

Met figuur rennen ben je letterlijk zelf het potlood! Met je looproute maak je de tekening die je wilt maken door deze als route te lopen. Als je je loopsessie met je GPS tracker (horloge of smartphone) loopt dan kun je na afloop de gelopen route als tekening terugzien op de kaart. Zo ben je creatief en gezond bezig.

 

Hoe start ik met figure running?

Kijk vooraf op maps

Kijk vooraf op de kaart of het figuur dat je wilt lopen wel mogelijk is. Natuurlijk wil iedereen graag “Victorie Boogie Woogie” figuur rennen…maar wellicht is het slimmer om te beginnen bij “Compositie met 2 lijnen” om bij Mondriaan te blijven.

GPS aan

Ga naar het startpunt en zet je GPS aan en druk op start

Blijf op de lijn

Blijf op de lijn lopen! De denkbeeldige lijn om je tekening te voltooien. Dit kan betekenen dat je 4 keer een rondje op de parkeerplaats moet lopen. Maar je tekening is het enige wat telt (je hebt zelf voor figure running gekozen:).

Tegen al die mensen die je nu heel raar staan aan te kijken roep je gewoon keihard “FIGURE RUNNING!”

Hardlooproute - figure running

 

Tip van Frankie

Kleine tip van Frankie…als je altijd het zelfde rondje loopt, hier is gemakkelijk een hart van te maken, zo is je eerste running figure snel een feit!

Ga naar het aanbod in hardloopschoenen dames of hardloopschoenen heren als je oude schoenen versleten zijn.

Nu zit je natuurlijk vol met vragen! Dat is heel begrijpelijk ik sta volledig tot je beschikking via de app, mail of telefoon(0182-614600)

Linkvermelding: 

www.afstandmeten.nl

https://runnermaps.nl/

www.google.nl/maps/

www.strava.com

https://runkeeper.com

https://connect.garmin.com

 

Populairste blogs

Hoe begin ik met hardlopen?

Hoe moet je beginnen met hardlopen? Lees in deze blog meer over de beste manier om te starten met rennen. Iedereen kan hardlopen, jong en oud dus waarom jij niet?

Wanneer draag je thermokleding met hardlopen?

Thermo ondergoed is onmisbaar voor iedere buiten sporter! Het zorgt ervoor dat je lichaam op temperatuur blijft en voorkomt onnodig energieverlies. Leer hier meer over wanneer te dragen e…

Hardloopsurprise

Inspiratie nodig voor het maken van een originele sinterklaas of kerst surprise? En is de gelukkige ontvanger een hardloper of hardloopster?

Voeding en drinken tijdens hardlopen

Hardlopen en voeding zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Natuurlijk is er een verschil in een voedingsschema voor een marathonloper en voeding voor recreatieve hardlopers.

Sportvoeding heb je toch niet nodig?!

In 2005 liep ik samen met een maat onze eerste marathon. Dat gingen wij wel even doen. De jonge honden van de baanatletiek moesten nu kilometers gaan draaien van 4:50 – 5:00 min per kil…

Platvoeten of holvoeten

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hardlopen en het immuunsysteem

Immuunsysteem versterken en hardlopen. Het immuunsysteem beschermt je lichaam tegen allerlei indringers, waaronder virussen zoals Corona.

Beste hardloopschoenen voor beginner nodig?

Als men begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen o…

Wat zijn duurzame hardloop producten?

Wij als hardlopers, zien de natuur als onze speeltuin. En daar moeten we zuinig op zijn. Steeds meer kleding- en schoenenmerken maken daarom duurzame hardloop producten. 

Hielspoor wat is het? En wat kun je er tegen doen?

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt aan de hiel. Een vervelende klacht, maar gelukkig kun…

Hoe maak je een hardlooproute?

Loop je altijd hetzelfde rondje? Het bekende rondje om de kerk? Of maak je er je missie van om 3 keer per week een unieke hardlooproute te creëren? Veel hardlopers en hardloopsters die m…

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om eerst de onderstaande HSK test te doen. Kun je op meer dan 2 van onderstaande vragen met <…

Hardlopen in het najaar, wat trek ik aan?

Hardlopen is een sport waarbij je het snel warm krijgt en zelfs oververhit kunt raken. Je doet het vaak buiten, het weer heeft invloed op welke hardloopkleding het lekkerste zit. 

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints eigenlijk? Zijn er verschillende vormen, en wat zijn de symptomen en klachten? Wat kun je er aan doen…

Veters Strikken Doe Je Zo

je hebt het vast wel eens ervaren, je hebt de juiste schoenen maar toch zitten ze niet optimaal aan je voeten. Je hiel zit niet helemaal stabiel in je schoen, of glijdt zelfs een beetje o…

Veilig hardlopen in het donker? Laat je zien!

In het donker goed zichtbaar zijn tijdens het hardlopen wordt gelukkig steeds makkelijker én steeds mooier! Inmiddels worden de dagen steeds donkerder en zijn de...

Hardlopen tijdens je vakantie

Hardlopen tijdens je vakantie, het is voor veel mensen vanzelfsprekend - of beter gezegd hardlopen op onbekende plekken. Een nieuwe omgeving of het andere klimaat kan een belangrijke ver…

Waarom zou je armstukken dragen?

Wanneer de armstukken wat strakker om de arm zitten geeft dit bepaalde druk op de armspieren, waardoor de bloedsomloop wordt gestimuleerd. Hierdoor wordt de zuurstoftoename naar je spiere…

FUSION: alles over de tights van dit hardloopmerk

FUSION heeft high tech tights gemaakt die je kunt dragen tijdens veeleisende triatlon-competities, hardloopwedstrijden, maar ook tijdens de gezellige uren thuis.

Hardlopen in de kou? 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Het is vaak prachtig buiten en de zuurstof geeft een boost! Bovendien met de juiste tips ben je beschermd tegen regen, w…

Hardlopen in de regen tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Hoe kies je de juiste hardloopschoenen?

Kies de juiste hardloopschoenen! Voor de gevorderde hardloper of hardloopster is dit gesneden koek. Maar ben je een beginner of ga je weer starten met hardlopen dan is het soms een oerwou…

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Sportieve cookies, DeHardloopwinkel.nl gebruikt ze om je nog beter van dienst te kunnen zijn. Klik hier om jouw instellingen te wijzigen en op te slaan.