Blogoverzicht

Wat zijn Carbon hardloopschoenen?

01-09-2024

Wat zijn Carbon schoenen?

Carbon hardloop schoenen zijn super running shoes die een combinatie van Foam en een Koolstof vezel plaat in de zolen hebben zitten. Het unieke foam in Carbon schoenen is super veerkrachtig, superlicht en geeft in hoge mate energie terug aan de loper. De harde plaat in Carbonschoenen voor hardlopen is gemaakt van Koolstofvezel en werkt als een soort springplank.

Daarmee leek het in het begin dat dit de oorzaak was van de hoge prestaties die elite runners ermee behaalden op de marathon. Echter in 2022 is er een studie gepubliceerd in The Journal of Sport and Health Science die concludeerde dat de Carbonplaat op zichzelf maar weinig impact heeft op de prestaties. Juist de combinatie van de ultraverende foamlaag én de Carbon plaat is hetgeen wat uiteindelijk de unieke formule bleek voor de nieuwe records op de marathon.

Voor meer informatie over Carbon schoenen kun je ook eens kijken of er bij jou in de buurt een test event Carbon schoenen in een Hardloopwinkel wordt georganiseerd waar je ze kunt testen.

Asics Speed Carbon schoenen | De Hardloopwinkel blog

Hoelang gaan Carbonschoenen mee?

Carbonschoenen gaan minder lang mee dan traditionele hardloopschoenen. Een elite runner zal zijn/haar Carbon plated shoes maar 1 of 2 marathons kunnen gebruiken. Dit heeft te maken met het foam van deze superschoenen wat sneller zijn demping verliest en de Carbonplaat die uiteindelijk zijn stijfheid verliest.

De meeste Carbon schoenen hebben daarnaast ook geen slijtvaste zolen. Huidige traditionele hardloopschoenen gaan tegenwoordig gemiddeld zo’n 800 kilometer mee. Een Carbonschoen maar maximaal 300 a 400 kilometer. Dus ondanks dat ze een stuk duurder zijn kun je er minder lang mee doen.

Gerelateerde producten

Beste carbon schoenen 2024:

  • Asics Meta Speed Paris; ongelofelijk lichte schoenen met voldoende bounce en een voortstuwende loop door de FF Turbo+ foam. Geschikt voor iedere soort wedstrijd of je nu 5km hard wil gaan of een langere afstand, tot zelfs de marathon wil uitlopen op hoog tempo.
  • Saucony Endorphin Pro 4; met een nieuwe dual-density tussenzool en een toplaag van PWRRUN HG is de nieuwe Endorphin Pro 4 een Carbon schoen met prettige stabiliteit en een natuurlijk gevoel van een super shoe.
  • Mizuno Wave rebellion Pro; 1 van de meest bijzondere Carbonschoenen in de markt op dit moment. De cut out in de hak en de rocker die je naar voren pusht van midvoet naar voorvoet zorgen voor een unieke ervaring in de ride van deze schoenen.
  • Puma Deviate Nitro Elite; terwijl dit niet 1 van de best presterende Carbonschoen van het moment is, kun je toch overwegen te kiezen voor deze schoen. Een allround Carbonschoen die naast de interessante prijs en de extra goede grip van de slijtzool heel natuurlijk aanvoelt. Daarmee zeer geschikt als Carbonschoen voor verschillend terrein en diverse doeleinden.

wat zijn Carbon schoenen | De Hardloopwinkel blog

Waarom hardloopschoenen met carbon kopen?

Hardloopschoenen met een Carbon plaat hebben bewezen een efficiëntere loopstijl te bevorderen, waarmee minuten afgesnoept kan worden op marathon tijden.

De Carbon plaat helpt energieverlies te verminderen voor de loper en zorgt voor een langdurig springplank effect. Daarbij kan een Carbon Running shoe vermoeidheid verminderen en de loopstijl verbeteren om zo efficiënter te kunnen rennen op langere afstanden.

 

Carbon schoenen kopen in een Hardloopwinkel

Voor een goede keuze in Carbon schoenen en eerlijk advies kun je het beste een loopanalyse in 1 van De Hardloopwinkels laten doen. Hier staan de beste en ervaren specialisten voor jouw klaar!

Kom gerust langs in De Hardloopwinkel Bodegraven, Rotterdam, Leiden, Noordwijkerhout of Den Haag en probeer de nieuwste Carbon plated shoes van Asics, Puma, Brooks, Saucony en Mizuno hier eens uit.

Het aanmeten van Carbon loopschoenen is een vak apart, bovendien ze vallen qua pasvorm allemaal verschillend. Dit moet je voelen en ervaren om tot de juiste keuze in Carbon Runningshoes te kunnen komen.

 

Kunnen carbon schoenen blessures veroorzaken?

Hoewel bekend en zelfs gebleken is dat Carbon runningshoes de mens sneller heeft gemaakt bij hardlopen, is er ook een steeds groter wordende zorg dat er blessures kunnen ontstaan als dit de enige schoen is waar de loper op loopt.

Na onderzoek is gebleken dat 60 tot 70% van de blessures bij atleten veroorzaakt wordt door Carbon hardloopschoenen wanneer er alleen op Carbon schoenen wordt gelopen. Er wordt dan ook inmiddels geadviseerd om naast Carbon plated hardloopschoenen ook gewone wedstrijdschoenen en normale hardloopschoenen te blijven dragen in de dagelijkse en wekelijkse trainingen.

Door de hoogte kan een Carbon schoen namelijk behoorlijk instabiel worden en daarmee spierpijn in de enkels, kuiten en knieën veroorzaken. Uit nieuw onderzoek blijkt dat er ook voetblessures kunnen ontstaan bij het dragen van Carbon schoenen.

De harde koolstofvezel plaat in Carbonschoenen houden de tenen recht en stabiliseert de enkels. Echter betekent dit dat hierdoor andere spiergroepen worden geactiveerd dan normaal en het lichaam daarmee op een andere manier wordt belast.

De spieren die in een Carbon schoen niet meer gebruikt worden raken zwakker en luier, dit kan op de lange duur blessures veroorzaken.

Als de loper het op tijd signaleert kan erger worden voorkomen, ook door te gaan afwisselen met andere type loopschoenen.

 

Hoeveel sneller met carbonschoenen hardlopen?

Uiteraard is er onderzoek gedaan naar hoeveel sneller je loopt met carbon schoenen ten opzichte van traditionele wedstrijdschoenen. Zeker na de snelste tijd te hebben gelopen op de marathon door Eliud Kipchoge in 2019 is de hype rondom Carbon loopschoenen alleen maar vergroot.

Er is inmiddels gebleken na diverse studies dat een Carbon wedstrijdschoen ongeveer tot 4% voordeel in loop efficiëntie biedt en daarmee meerdere minuten van de tijd op de marathon kan afsnoepen. De energie die hiermee bespaard wordt kunnen elite runners gebruiken om verder of harder te lopen. Zij zijn dan ook diegene die er het meeste profijt van hebben.

 

Carbon schoenen voor wie zijn ze geschikt?

Carbonschoenen zijn geschikt voor de toplopers en elite runners die echt snel kunnen rennen en een bepaalde loopstijl hebben door op de mid-voorvoet te landen.

Na een studie is gebleken dat bij het lopen op lagere tempo’s dan 4:59 per kilometer het voordeel van Carbonschoenen nog maar 1.4% was in plaats van 4%.

Doordat de unieke Foam in Carbonschoenen zo is gemaakt dat je het goed moet samendrukken om de veerkracht eruit te kunnen halen, is dit bij een langzamere loper dus minder effectief (een atleet heeft kortere grondcontacten met een hogere energetische impact).

 

Carbonschoenen wel of niet?

Wel of niet kiezen voor carbonschoenen kan een dilemma zijn en iets waar je meer over wil weten. Lees hier meer informatie over welke keuze je het beste kunt maken.

Niet iedereen heeft baat bij het dragen van Carbon ook wel superschoenen genoemd. Bij een tempo van rond de 6 minuut per kilometer is zelfs een slechtere loop efficiënte geconstateerd in vergelijk met normale wedstrijdschoenen zonder Carbonplaat. De stijve Carbonplaat werkt dan eerder tegen dan mee in het verbeteren van de loopstijl van de runner.

Gelukkig is hier in de huidige markt inmiddels al een oplossing voor bedacht en dat is goed nieuws voor al die subatleten en snelle recreanten onder ons! Veel van de runningbrands hebben in plaats van een stijvere Carbon plaat hun wedstrijdschoenen van een Nylon/Kunstof plaat voorzien.

Hardloopschoenen met een Nylonplaat zijn minder stijf en verender dan een Carbon plated shoe. Daarmee ook effectief in het behalen van een PR voor de recreant die rond de 5 a 6 minuut de kilometer loopt.

De beste hardloopschoenen met Nylon/Kunstof plaat op dit moment in de markt zijn:

  • Brooks Hyperion Max 2
  • Mizuno Wave Rebellion Flash
  • Saucony Endorphin Speed 4

Brooks Hyperion MAX 2 | Carbon schoenen blog De Hardloopwinkel

Hebben carbon schoenen voor iedereen evenveel effect?

Carbon schoenen hebben niet voor iedereen evenveel effect en zijn vooral effectief voor elite runners en de snelste lopers der aarde. Het effect van hardlopen op Carbonschoenen bij de gemiddelde loper is minder dan bij toplopers of elite runners die een marathon lopen in een tijd van 3.15 uur of sneller.

Er zitten natuurlijk ook voordelen aan het lopen op Carbonschoenen voor die snellere recreatieve loper of loopster die een PR wil behalen en natuurlijk voor dé subtop atleten. Naast dat het een superverend gevoel geeft, zorgen ze ook voor een betere loopstijl en dat wil toch iedereen?

 

Hoe vaak zouden hardlopers Carbon plated schoenen moeten dragen?

Wij adviseren om Carbon schoenen langzaam te introduceren in je trainingsprogramma en er niet gelijk een lange afstand op te gaan lopen. Je moet het lichaam de kans geven om zich aan te passen aan deze superschoenen.

Door een andere vorm van lopen kun je spierpijn ontwikkelen op andere plekken in het lichaam en die mag je niet verwaarlozen om erger te voorkomen.

Zowel bij normale hardloopschoenen als bij hardlopen op Carbon hardloopschoenen adviseren wij eerst op korte afstanden of snelle tempo runs deze te gaan testen. Zo kan het lichaam wennen aan dit type belasting en zijn nieuwe balans vinden.

Wanneer hier geen gekke blessures of andere pijntjes uit voortkomen kun je de Carbonschoenen langzaam ook voor langere afstanden gaan gebruiken.

Tip bij kopen van Carbon schoenen: Bewaar je Carbon hardloopschoenen niet alleen voor die ene wedstrijd maar mix ze in je wekelijkse trainingen met de normale hardloopschoenen.

De Hardloopwinkel stuurt elke week een nieuwsbrief boordevol met informatie over hardlopen en de nieuwste Carbon schoenen die op de markt komen:

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief

 

Relevante blogs:

Blog: het jaar van de Carbonschoen

 

Vragen?

    Bel met de webshop klantenservice

    App met de webshop klantenservice

    webshop@dehardloopwinkel.nl         

 

Populairste blogs

Hallux Valgus klachten bij hardlopen

Hardlopen kan zeker met een Hallux Valgus, het komt vaker voor onder lopers dan je denkt. Als je geen pijn hebt is het voldoende om ervoor te zorgen dat de voet...

Hielspoor uitleg, symptomen en oplossingen

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt door overbelasting of doorgezakte voeten.

Kniepijn bij hardlopen

Iedereen krijgt wel eens last van een blessure. Kniepijn komt vaak voor bij hardlopers, wat kun je ertegen doen en mag je door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Rugklachten bij hardlopen?

Rugpijn komt vaker voor bij hardlopers, de belasting van de straat op je onderrug is behoorlijk bij hardlopen. Mag je met rugpijn door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Blaren voorkomen en behandelen

Door wrijvingen op de huid raakt de diepere huidlaag beschadigd, door deze beschadiging hoopt vocht (plasma) zich op in of onder de opperhuid. Lees meer in dit artikel.

Wat zijn Carbon hardloopschoenen?

Carbonschoenen zijn hardloopschoenen die een Carbon ook wel koolstofvezel plaat bevatten in de zool. Deze Carbon plaat helpt de elite runners en snelle lopers in het verbeteren van hun pr…

Hardlopen en achillespeesklachten

Achillespeesklachten komen vaker voor onder hardlopers dan je denkt. Wat zijn de symptonen en kun je ertegen doen? Lees meer hierover in dit artikel.

Hardlopen en pijn in heupen

Er zijn verschillende oorzaken van pijn in heupen bij hardlopen en wandelen. Het komt vaker voor dan je denkt! Hoe kun je heupblessures voorkomen en behandelen? Lees meer...

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints? En wat kun je er aan doen om ze te verlichten en te voorkomen? Frank (ervaringdeskundige) legt uit.

Hardlopen in de regen en beste tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Hardlopen in de kou ontdek 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Lees hier dé 10 tips bij hardlopen in de kou en ga lekker naar buiten!

Herstellen na hardlopen, hoe doe je dat?

Om blessures te voorkomen is goed herstellen na hardlopen een belangrijk gegeven. Het helpt ook bij het verhogen van je prestaties, hoe? dat lees je in onderstaand info artikel.

Welke Garmin past bij mij?

Welke Garmin sporthorloge geschikt is voor hardlopen bepaal je aan de hand van je uiteindelijke doelen en type sport die je beoefent. Wij helpen je met het maken van de juiste keuze..

Hier vind je dé tips voor hardlopen in de zomer

De meeste hardlopers zijn "mooi weer" lopers. Is het écht warm buiten? Dan valt dat vaak vies tegen. Zweten, snel moe en niet vooruit te branden in die hitte. Daarom worden de meeste mar…

Welke hardloopschoenen als beginner kiezen?

Als je begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen om…

Marcel's 25 beste tips voor trailrunning

Je bent soms een hele dag onderweg en als je moet dan moet je... "mijn beste tip voor trailers is dan ook: neem zakdoekjes mee" Lees snel meer over de beste trailtips van Marcel.

Platvoeten of holvoeten, welke hardloopschoenen?

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hardlooprugzak hoe gebruiken? beste tips

Hardlooprugzakken (hydratatievesten / racevesten) bij het lopen van lange afstanden kun je eigenlijk niet zonder. Maar hoe gebruik je een hardlooprugzak? Lees snel verder

Welke veterstriktechnieken zijn er?

Je hebt de juiste schoenen maar toch zitten ze niet optimaal aan de voeten. Jouw hiel zit niet vast, of de schoen knelt wat aan de zijkant. Veter striktechnieken kunnen helpen...

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om de test te doen. Kun je op meer dan 2 vragen met JA antwoorden? dan zijn je h…

Tips voor je volgende halve marathon

Halve marathon tips zijn goed om blessures te voorkomen. Vast ten overvloede maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden: een veelgemaakte fout is dat (beginnende) hardlopers te snel en t…

Hardlopen met Inlegzolen hoe zit dat?

Je voet bevat 26 botjes, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren. We staan, lopen, springen en sporten en dagelijks maken we zo’n tienduizend stappen!

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Klanten beoordelen ons met een 9,2