Blogoverzicht

Voordelen van hardlopen in de hitte

Sporten in de warmte heeft ook voordelen en hoeft niet extreem zwaar te zijn. Het is een kwestie van gewenning en luisteren naar je lichaam.

Hieronder vind je voordelen van hardlopen in de hitte:

Gerelateerde producten

Vergroot volume bloedplasma.

Zoals op hoogte het lichaam meer rode bloedcellen produceert, zorgt hitte ervoor dat het bloedplasma toeneemt. Hierdoor kan er meer bloed naar de huid stromen om af te koelen, zonder dat dit ten koste gaat van de bloedtoevoer naar de spieren.

 

Mate van transpiratie.

Wanneer je gewend (geacclimatiseerd) bent aan de hoge temperatuur zweet je eerder tijdens het sporten. Dit betekent dus dat je lichaam al sneller de temperatuur kan controleren en kan afkoelen.

 

Minder lactaat (melkzuur).

Bij submaximale prestaties zal er ook minder lactaat ophopen in het bloed wanneer het lichaam geacclimatiseerd is aan de hitte. Een goede reden om te kiezen voor korte en snelle intervallen bij hardlopen in de hitte.

 

Meer doorzettingsvermogen.

Toch blijft het zwaar om te trainen in de warmte. Als je dan toch besluit te gaan lopen, geeft dit een boost aan je mentale hardheid. Plus je waardeert het ineens een stuk meer wanneer je wedstrijd in 10 graden plaatsvindt.

 

Het blijft belangrijk om je bewust te zijn van de gevaren die op de loer liggen van trainen met hoge temperaturen!

Je wilt ten allen tijde voorkomen dat je de volgende symptomen ervaart: misselijk, hoofdpijn, duizelig, kramp, koude rillingen, kippenvel. Dit is een teken dat je wellicht oververhit begint te raken en dit kan zéér gevaarlijk zijn!

 

Ontdek in dit blog meer informatie over hardlopen in de zomer over welke hardloopkleding dragen bij hitte, of juist niet ;) en waar je op moet letten.

 

Zorg dat je deze maatregelen hanteert bij hardlopen in de hitte:

  • Neem voldoende water/sportdrank mee (500-1000ml per uur)
  • Zorg dat je vooraf al goed gehydrateerd bent
  • Breng je loopsnelheid ver naar beneden
  • Draag lichte en luchtige kleding, en een pet tegen de zon
  • Loop dichtbij huis zodat je makkelijk eerder kan stoppen en niet kilometers ver verwijderd bent
  • Zoek de schaduw op
  • Zorg dat je iemand kan contacteren als er iets is

Relevante blogs:

blog: hardlopen in de zomer

Vragen?

    Bel met de webshop klantenservice

    App met de webshop klantenservice

    webshop@dehardloopwinkel.nl

 

Populairste blogs

Hallux Valgus klachten bij hardlopen

Hardlopen kan zeker met een Hallux Valgus, het komt vaker voor onder lopers dan je denkt. Als je geen pijn hebt is het voldoende om ervoor te zorgen dat de voet...

Hielspoor uitleg, symptomen en oplossingen

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt door overbelasting of doorgezakte voeten.

Kniepijn bij hardlopen

Iedereen krijgt wel eens last van een blessure. Kniepijn komt vaak voor bij hardlopers, wat kun je ertegen doen en mag je door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Rugklachten bij hardlopen?

Rugpijn komt vaker voor bij hardlopers, de belasting van de straat op je onderrug is behoorlijk bij hardlopen. Mag je met rugpijn door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Blaren voorkomen en behandelen

Door wrijvingen op de huid raakt de diepere huidlaag beschadigd, door deze beschadiging hoopt vocht (plasma) zich op in of onder de opperhuid. Lees meer in dit artikel.

Wat zijn Carbon hardloopschoenen?

Carbonschoenen zijn hardloopschoenen die een Carbon ook wel koolstofvezel plaat bevatten in de zool. Deze Carbon plaat helpt de elite runners en snelle lopers in het verbeteren van hun pr…

Hardlopen en achillespeesklachten

Achillespeesklachten komen vaker voor onder hardlopers dan je denkt. Wat zijn de symptonen en kun je ertegen doen? Lees meer hierover in dit artikel.

Hardlopen en pijn in heupen

Er zijn verschillende oorzaken van pijn in heupen bij hardlopen en wandelen. Het komt vaker voor dan je denkt! Hoe kun je heupblessures voorkomen en behandelen? Lees meer...

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints? En wat kun je er aan doen om ze te verlichten en te voorkomen? Frank (ervaringdeskundige) legt uit.

Hardlopen in de regen en beste tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Hardlopen in de kou ontdek 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Lees hier dé 10 tips bij hardlopen in de kou en ga lekker naar buiten!

Herstellen na hardlopen, hoe doe je dat?

Om blessures te voorkomen is goed herstellen na hardlopen een belangrijk gegeven. Het helpt ook bij het verhogen van je prestaties, hoe? dat lees je in onderstaand info artikel.

Welke Garmin past bij mij?

Welke Garmin sporthorloge geschikt is voor hardlopen bepaal je aan de hand van je uiteindelijke doelen en type sport die je beoefent. Wij helpen je met het maken van de juiste keuze..

Hier vind je dé tips voor hardlopen in de zomer

De meeste hardlopers zijn "mooi weer" lopers. Is het écht warm buiten? Dan valt dat vaak vies tegen. Zweten, snel moe en niet vooruit te branden in die hitte. Daarom worden de meeste mar…

Welke hardloopschoenen als beginner kiezen?

Als je begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen om…

Marcel's 25 beste tips voor trailrunning

Je bent soms een hele dag onderweg en als je moet dan moet je... "mijn beste tip voor trailers is dan ook: neem zakdoekjes mee" Lees snel meer over de beste trailtips van Marcel.

Platvoeten of holvoeten, welke hardloopschoenen?

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hardlooprugzak hoe gebruiken? beste tips

Hardlooprugzakken (hydratatievesten / racevesten) bij het lopen van lange afstanden kun je eigenlijk niet zonder. Maar hoe gebruik je een hardlooprugzak? Lees snel verder

Welke veterstriktechnieken zijn er?

Je hebt de juiste schoenen maar toch zitten ze niet optimaal aan de voeten. Jouw hiel zit niet vast, of de schoen knelt wat aan de zijkant. Veter striktechnieken kunnen helpen...

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om de test te doen. Kun je op meer dan 2 vragen met JA antwoorden? dan zijn je h…

Tips voor je volgende halve marathon

Halve marathon tips zijn goed om blessures te voorkomen. Vast ten overvloede maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden: een veelgemaakte fout is dat (beginnende) hardlopers te snel en t…

Hardlopen met Inlegzolen hoe zit dat?

Je voet bevat 26 botjes, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren. We staan, lopen, springen en sporten en dagelijks maken we zo’n tienduizend stappen!

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Klanten beoordelen ons met een 9,2