Tips tegen schurende bovenbenen tijdens hardlopen

jun 12, 2021 | Blog

Hoe verlicht je als hardloper de pijn van schurende bovenbenen of andere lichaamsdelen?

De oorzaak

Het schuren gebeurt vooral als je gaat zweten. Zweet bestaat uit zout en water, maar ook uit de stofjes orthocresol en paracresol, en die hebben een huid-ontsmettende werking. Door de warmte gaat je huid opzwellen. Op plekken waar weinig lucht bij kan komen, wordt het voor de zweetklieren moeilijk om het zweet af te voeren, waardoor ze verstopt raken. Het zout zorgt dan voor irritaties en kleine ontstekingen. Vooral als je daarbij gaat sporten.

 Gelukkig zijn er een aantal redmiddelen die goed werken tegen schurende bovenbenen.

Hardloopbroekjes

Als je een kort broekje aantrekt bij het hardlopen, zorg dan dat het ook een strak binnenbroekje heeft. Je hebt loszittende shorts zonder binnenbroekje, loszittende short met een strak binnenbroekje met wat langere pijpjes en tot slot de strakke korte hardloopbroek. Koop uiteraard je korte broek ook niet te klein dan kruipt het al snel omhoog en heb je alsnog last van het schuren

Talkpoeder

Bij sommige mensen werkt dit uitstekend, omdat het vocht absorberend is. Strooi een beetje in je kleding en klop de boel vervolgens goed uit voordat je het aantrekt.

Crème

Vaseline kan het schuren tijdelijk voorkomen, maar helaas trekt dit na een tijdje in en moet je dus weer smeren. Beter is dan RUN GUARD of NO FRICTION CREAM van Born. Dit werkt ook voor tepels, tenen, armen. Deze cremes leggen een beschermlaagje aan zonder in de huid te trekken en zijn water- en zweetresistent.

Water drinken

Door veel water te drinken daalt je lichaamstemperatuur, waardoor je minder zweet en dus minder last van bultjes zult hebben

Pleisters

Daarnaast is er ook de Body Patch ReSkin. Dit is een elastische pleister die je op de zere plekken aan de binnenkant van je benen kunt plakken. Het werkt als een soort tweede huid en is pijnloos te verwijderen. Je kan de pleister ook meerdere keren gebruiken en wassen, wat een groot voordeel is.

Geschreven door Team Rotterdam

0