Blogoverzicht

Review Brooks Glycerin GTS 21

april, 2024

Dit is dé review van de Brooks Glycerin 21 GTS loopschoenen. De Glycerin 21 is een ondersteunend model in de meest-dempende categorie van Brooks.

Go-To-Support systeem

Deze ondersteuning is bij Brooks geregeld door het zogenaamde Go-To-Support systeem.

Dit systeem is herkenbaar aan de gearceerde randjes aan de zijkant van de schoen die vanaf de hiel naar voren tot de voetboog lopen, zowel mediaal (binnenkant) als lateraal (buitenkant). Deze manier van ondersteuning wordt eigenlijk alleen door het merk Altra gebruikt in de Paradigm en kan volgens Brooks gezien worden als een soort bumpers aan de zijkant van een bowlingbaan.

Glycerin Stealth-Fit

De Glycerin 21 GTS is ook verkrijgbaar in een Stealth-Fit uitvoering met een iets strakkere pasvorm en een bijbehorende gewichtsreductie van ongeveer 14 gram.

Loft V3 demping

Ten opzichte van de Glycerin 20 GTS heeft versie 21 ook wat gewicht verloren, vooral bereikt door het verminderen van het slijtrubber van de zool, terwijl er wel 2 mm extra dempingsmateriaal Loft V3 is toegevoegd.

Dit is een met stikstof bewerkt EVA-foam, waarvan onderzoek inmiddels lijkt aan te tonen dat het langer de veerkrachtige eigenschappen kan behouden, vooral gedurende de eerste 300 kilometer van het gebruik.

Frank van de webshop vroeg mij deze schoen te reviewen omdat ik afwisselend ook op neutrale en ondersteunende schoenen loop.

Frank heeft overigens zelf de Glycerin GTS 19 getest lees hier zijn bevindingen

Review: BROOKS GLYCERIN GTS 19

Vergelijkbare schoenen in mijn kast zijn de New Balance Vongo v5, Saucony Tempus, Asics Kayano 30 en de Asics Kayano Lite 3.

Brooks Glycerin GTS 21 product review | Inleiding

Gerelateerde producten

Over de tester

Hallo lezers en mede-hardlopers,

Mijn naam is Edward en ik ben sinds september 2022 werkzaam voor De Hardloopwinkel in zo’n beetje alle vijf de vestigingen in en rond het Groene Hart.

37 paar schoenen

Al jaren voordat ik van mijn passie mijn werk kon maken had ik een flinke verzameling schoenen opgebouwd, bestaande uit meer dan 10 verschillende merken wandelschoenen, trailschoenen en uiteraard hardloopschoenen voor op de weg.

Momenteel rouleer ik tussen zo’n 12 paar trailschoenen, 3 paar wandelschoenen en 22 paar wegschoenen.

Mijn langste afstand was een zelfgebouwde route over 60 km trail in de polder onder Gouda in coronatijd, gevolgd door edities van de 52 km Indian Summer Ultra in Drenthe die elk jaar in oktober wordt gehouden.

Tijdens de trainingsweken- en maanden hiervoor loop ik tussen de 70 en 100 kilometer en doe ik voor de variatie mee aan wegwedstrijden van 5 tot 21.1 kilometer en trailwedstrijden zowel in Nederland als België.

Brooks Glycerin GTS 21 product review | Over de tester

Eerste indruk

De Brooks Glycerin 21 GTS die ik ontving heeft een opvallende kleurstelling (zeker in combinatie met die coole sokken van De Hardloopwinkel heh?) met een fluorescerend gele dempingzool en een donkerblauw/navy bovenwerk in EU-maat 45.5.

De brede achterkant valt gelijk op waar de hielkap in verzonken lijkt te zijn.

Pasvorm

De Glycering GTS 21 hardloopschoen valt ruim om de voet. Duidelijk is het bovenwerk geschikt voor een wat bredere voet. De veters moet ik daarom redelijk strak aantrekken rondom mijn niet al te brede voet.

De pasvorm is ruim en het bovenwerk voelt zacht aan rondom de voet. Wel is het bovenwerk strak aaneengesloten en bevat het geen zichtbare gaatjes voor ventilatie.

Toch voelt het niet alsof het bovenwerk bij de middenvoet strakker moet worden aangetrokken zoals bij de Saucony Tempus, en er zijn geen plooien in het mesh boven mijn voorvoet.

Dit lijkt te komen door het wat strakker aangesloten bovenwerk. De hielkap van deze Glycerin GTS 21 is stevig en qua bekleding erg luxe uitgevoerd. Dit doet mij denken aan de Asics Kayano 30 en de Asics Kayano Lite 3 in mijn kast.

Brooks Glycerin GTS 21 product review | Unboxing

Eerste run

In totaal heb ik tot zover 118 kilometer op deze nieuwe Brooks schoenen gelopen en ze een aantal weken overdag in de winkel aan mijn voeten gehad.

Guiderails

De eerste twee keer dat ik erop liep, voelde ik de zogenaamde Guiderails van het Go-To-Support tegen mijn voet aanduwen, maar na die keren viel het steeds minder op. 

Mijn linkervoet is qua type een knikplatvoet en die kant proneert redelijk, mijn rechtervoet daarentegen wikkelt neutraal af. Daarom was ik nieuwsgierig of ik verschil zou voelen tussen links en rechts.

Onderscheidende stabiliteit

Na die eerste twee keer viel dat al nauwelijks meer op, vermoedelijk doordat na versie 19 de Guiderails van zachter materiaal zijn gemaakt in plaats van hard plastic.

Dit vind ik dan ook een onderscheidende eigenschap van de Glycerin GTS 21 . Zoals Brooks het in de marketing verkoopt voelt ook voor mij de ondersteuning nauwelijks meer aanwezig na 50 kilometer rennen. Qua gebruik denk ik dat de schoen hoofdzakelijk geschikt is voor langzame duurlopen op de weg.

De schoen is door de Guiderails zoals verwacht behoorlijk stijf en onbuigzaam tot halverwege de voet. Daardoor voelt het alsof de schoen pas vanaf de bal van de voet buigt. Hierdoor vind ik de schoen minder geschikt voor temporuns en intervallen. Voor deze typen training zou een flexibelere schoen geschikter zijn.

Brooks Glycerin GTS 21 product review | De duurtest

Zelf pakte ik verrassend vaak uit vrije wil de Glycerin 21 GTS voor mijn hele langzame duurlopen waarbij ik perse in hartslagzone 1 wilde duurlopen of langzamer, het zogenaamde Fatmaxen.

De schoen voelt namelijk erg stabiel en dempend aan op voor mij lagere snelheden onder de 5 min/km tot 5.45 min/km tempo.

De hoogte van de dempingzool zorgt voor een consistent gevoel van demping, wat dat betreft iets steviger maar wel verender dan de Asics Gel Kayano 30.

Voor trailruns of lopen op onverharde paden kan ik de Brooks Caldera 7 van harte aanbevelen. Hoewel geen ondersteunde schoen op papier is dit een enorm stabiele trailschoen met nog meer demping en veel meer grip.

 

Conclusie BROOKS GLYCERIN GTS 21 review:

De Brooks Glycerin GTS 21 loopschoen heeft een fijne update ten opzichte van versie 20. Versie 21 heeft wederom een ruime pasvorm voor de wat bredere voeten en heeft weer wat meer demping in de zool dan de voorganger.

Voor de dagelijkse easy runs of de wat langere duurlopen heeft de Glycerin 21 GTS genoeg demping en comfort, ook bij lage snelheden zonder onnodig zacht aan te voelen.

Het Loft v3 dempingsmateriaal is namelijk veerkrachtig en stabiel en de Guiderails van het Go-To-Support ondersteuningssysteem geven stabiliteit wanneer en waar je het nodig hebt zonder continu aanwezig te zijn in de zool.

Wat is goed aan de Brooks Glycerin GTS 21?
✅ stabiele demping
✅ onderscheidende ondersteuning
✅ brede pasvorm

Wat is er minder goed aan de Brooks Glycerin GTS 21?
❌ te ruime pasvorm voor smallere voeten
❌ stijve zool rolt moeizaam af

 

Zou jij de Brooks Glycerin GTS 21 aanbevelen?

Ik zou de Glycerin GTS 21 zeker aanbevelen, de pasvorm is erg fijn voor bredere voeten of als er toch een steunzool in moet passen.

Omdat de ondersteuning minder in de weg zit dan bij concurrerende modellen, hoeven lopers met een steunzool niet per se over te stappen naar het neutrale model.

Verder is de demping onderscheidend reactief zonder voor een overdreven trampoline-effect te zorgen.

Daarom zal ook de wat klassiekere loper die vroeger op de Brooks Beast of Brooks Dyad liepen dit gevoel wel kunnen waarderen. 

Vragen? Kom langs in De Hardloopwinkel of:

    Bel met de webshop klantenservice

    App met de webshop klantenservice

    webshop@dehardloopwinkel.nl

 

Populairste reviews

Review Stox compressiekous

Ik heb de sleeves nu anderhalve week thuis. Uiteraard is dit nog te kort om uitspraken over de lange termijn te doen, maar een eerste beeld is zeker gevormd. Graag vertel ik jullie er mee…

Review Brooks Glycerin GTS 21

De Brooks Glycerin 21 GTS is een fijne update ten opzichte van versie 20. Versie 21 heeft wederom een ruime pasvorm voor de wat bredere voeten en heeft weer wat meer demping in de...

Review Brooks Glycerin 21

Een fijne schoen, die mooi in lijn ligt met zijn voorganger. Fantastisch voor de lange duurlopen op een rustig tempo. Ik verwacht net als z’n voorganger dat ook deze veel kilometers gaa…

Review Brooks Ghost Max

Daar waar ik eigenlijk een liefhebber ben van een wat directere schoen, een schoen waarbij ik goed contact heb met de ondergrond, ben ik blij verrast van dit model met de toch wel dikkere…

Review Asics Gel Nimbus 26

Ik open de doos en de schoenen springen er bijna vanzelf uit. Ook deze keer heb ik weer voor een felle kleur gekozen; geel / zwart dit keer. Over smaak valt niet te twisten...

Review New Balance 1080 V13 vs V10

"Ontdek waarom de NEW BALANCE 1080 V13 met zijn ongelooflijk comfort en lichte gewicht een 'wauw'-gevoel oproept bij het aantrekken, en waarom deze schoen een opvallende...

Review Asics GT 2000 12

De schoenzool van de GT 2000 12 is wat hoger en het lijkt zachter geworden te zijn. De hielkap is ook een stuk hoger geworden. Hij ziet er verder wel comfortabel uit dus ben benieuwd hoe …

Review Brooks Beast GTS 23

"Ik heb nu ongeveer 250 – 300 km op de Brooks Beast 23 GTS gelopen en ze voelen als pantoffels." Voor mij is dit de perfecte schoen.

Review Mizuno Wave Horizon 6

Een bredere schoen met rekbare stof is bij mij dus noodzakelijk. En dat heeft deze schoen! Ik voel direct dat ik meer ruimte heb bij de breedte van mijn voet. 

Review Brooks Glycerin 20

Een lange duurloop lopen. Ja, wat moet ik hier nog over zeggen. De Brooks Glycerin 20 neutrale hardloop schoen is super voor die lange duurloop, ik ben helemaal in mijn element!

Review Hoka Clifton 9

Toen de schoen pas was uitgekomen heb ik ze al een aantal keer hele dagen gedragen in de winkel. Toen was ik al positief verrast. Wat voelden ze al super zacht en licht aan!

Review Brooks Ghost 15

De Brooks Ghost 15 hardloopschoenen blijven lekker licht voelen tijdens een kortere duurloop, waardoor ik merk dat ik deze duurlopen iets harder zou kunnen gaan dan normaal!

New Balance 860 V13 review

Bij het aantrekken van de schoen valt meteen op hoe zacht en soepel de schoen om de voet sluit. Je voet zakt als het ware iets in de tussenzool, waardoor je gelijk het stabiele gevoel kan…

Review Saucony Endorphin Elite

"Wat de reden ook is ik maak met speels gemak de ruim 21km vol en in beide tempo’s voelt deze Carbon wedstrijd schoen geweldig"

Review Saucony Ride 16

Het uiterlijk doet me wel heel erg denken aan de Nike Pegasus, qua pasvorm en loopgevoel ontlopen die twee elkaar niet heel veel. Zoek je een alternatief, zoek niet verder...

Review Hoka Arahi 6

En dan voel je heel goed dat er een serieuze laag dempfoam onder je voeten zit en krijg je direct zin om deze laag eens flink op zijn sodemieter te geven. Iets wat goed moet lukken met mi…

Review Hoka Bondi 8

Ik zou mezelf omschrijven als een lichte, neutrale hardloopster met een vrij hoge pas in de benen en de geweldige demping van de Hoka Bondi lijkt niet anders te doen dan dit te stimuleren…

Review Mizuno Wave Rider 27

Die bergen waren een makkie voor deze schoenen. Vanaf het eerste moment liepen deze nieuwe schoenen heerlijk! Uitstekende pasvorm en goede demping.

 

Review New Balance 880 V13

De achterkant van de hak is iets afgeschuind. Daardoor is het net of je iets naar achteren helt. Dat is wel even wennen, maar absoluut niet vervelend...

Review Saucony Triumph 20

Meteen bij het aantrekken van de schoen voel iets wat lekker aansluit. Je krijgt het idee dat je voet vacuüm gezogen wordt in de schoen. Een erg lekker gevoel. Het idee dat je...

Review Asics GT 2000 11

"Net als de looks. Het uiterlijk knalt je tegemoet. Letterlijk alle kleuren zijn aanwezig. Vind ik het mooi? Ach...ze zien er grappig uit. Heb al veel complimenten erover gehad."

Review Garmin Forerunner 255

"Na tijden wisselvallig te trainen, heeft dit horloge me geholpen om de juiste regelmaat te vinden in mijn trainingen en mijn voortgang inzichtelijk te maken" aldus tester Thijs.

Review Asics Gel Nimbus 25

"Na het aantrekken zit de schoen dan ook als gegoten, door het soepele bovenwerk zit de schoen perfect om de voet. De demping is gelijk sterk aanwezig."

Review Odlo zeroweight hardloopjack

"Ik had altijd van die hardloopjasjes die kraakten en alle kanten op bewogen met lopen en wind. Dat is met dit Odlo zeroweight jack niet het geval" Lees de review van Bas nu!

Review Incylence hardloopsokken

Incylence hardloopsokken zijn zeer functionele sokken met een eigentijds en hip design. Lees meer over de ervaringen van onze doorgewinterde tester.

Review Saucony Endorphin shift

De Saucony Endorphin Shift is een zeer stabiele hardloopcshoen met een dikke zool en een speciale manier van afwikkelen. Lees hier de eerlijke review van Eva

Review New Balance 860 V11

New Balance 860V11 een stabiele antipronatie hardloopschoen, getest door een doorgewinterde hardlopert. Wil je meer weten over de ervaring van Tom met de New Balance 860V11? 

Review New Balance 1080 V11

Een nieuw paar New Balance 1080 testen en ook nog eens op de foto met Femke Bol! Wat een droombaan heb ik toch. Lees snel verder voor mijn review over deze neutrale alleskunner.

Review Brooks Adrenaline GTS 23

Bij het aantrekken van deze nieuwe Brooks Adrenaline GTS 23 loopschoen voelt het dan ook direct comfortabel aan. De schoen sluit mooi aan en de hielkap is wat zachter, aldus tester Joland…

Bekijk de eerlijke Brooks Glycerin GTS 19 review

De Glycerin GTS 19 getest door onze eigen Frankie. Voor het eerst is de Glycerin in een ondersteunende (antipronatie) variant op de markt. Frankie heeft hem uitvoerig gestest.

Review Odlo Ceramicool socks

Odlo Ceramicool sokken,  Ceramicool is een bekende technologie van Odlo die je warm en comfortabel houdt. Lees hier de bevindingen van Obbe.

Review Craft CTM Ultra

De Craft CTM ULTRA neutrale hardloospschoen, een nieuwkomer in het veld. Hoe zou een ervaren marathon loopster deze schoen beoordelen? Lees snel verder.

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Klanten beoordelen ons met een 9,2